14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμός9 κλασικές χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζει να (ξανα)δούμε φέτος τα Χριστούγεννα

9 κλασικές χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζει να (ξανα)δούμε φέτος τα Χριστούγεννα


Της Μαρίας Βασταρδή,

Ο φετινός Δεκέμβρης σηματοδοτεί το τέλος μιας δύσκολης χρονιάς και η περίοδος των Χριστουγέννων ήρθε για να μας αναπτερώσει το ηθικό και να μας γεμίσει ελπίδα για ένα καλύτερο νέο έτος. Μπορεί η πανδημία του κορωνοϊού να αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο θα γιορτάσουμε φέτος τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, όμως ο κινηματογράφος είναι εδώ για να μας κρατήσει συντροφιά σε αυτές τις πιο μοναχικές φετινές γιορτές. Ακολουθούν 9 προτάσεις κλασικών χριστουγεννιάτικων ταινιών, που εγγυημένα θα τονώσουν το χριστουγεννιάτικο πνεύμα των ημερών.

1. It’s a Wonderful Life (1946)
Ο Τζωρτζ Μπέιλι είναι ένας άνδρας πλήρως αφιερωμένος στην επιχείρηση που κληρονόμησε από τον πατέρα του. Προσπαθώντας να ανταπεξέλθει στον ανταγωνισμό, παραγκωνίζει όλα του τα όνειρα και τις επιθυμίες. Μία ξαφνική οικονομική δυσκολία την Παραμονή των Χριστουγέννων θέτει σε κίνδυνο την επιχείρησή του και εκείνος σκέφτεται να αυτοκτονήσει, όμως ο φύλακας άγγελός του τον επισκέπτεται και του αποκαλύπτει πώς θα ήταν τα πράγματα αν δεν είχε γεννηθεί ποτέ.

2. Home Alone (1990)
Ο οκτάχρονος Κέβιν βρίσκεται μόνος του στο πατρικό του σπίτι, καθώς η οικογένειά του έφυγε για χριστουγεννιάτικες διακοπές στο Παρίσι, ξεχνώντας τον πίσω. Ενώ ο Κέβιν απολαμβάνει την απουσία της πολυμελούς οικογένειάς του, συνειδητοποιεί ότι δύο κλέφτες έχουν σχεδιάσει να παραβιάσουν το σπίτι του, θεωρώντας πως λείπουν όλοι. Έτσι, καταστρώνει ένα σχέδιο προκειμένου όχι απλώς να τους απομακρύνει, αλλά και να τους κατατροπώσει.

3. Home Alone: Lost in New York (1992)
Έναν χρόνο μετά τη χριστουγεννιάτικη περιπέτειά του, ο Κέβιν επιβιβάζεται σε λάθος πτήση και βρίσκεται ξανά μόνος, αυτή τη φορά στη Νέα Υόρκη. Εκεί, ξανασυναντά τους δύο κακοποιούς που παγίδευσε τα περασμένα Χριστούγεννα, οι οποίοι ετοιμάζονται να κλέψουν ένα μεγάλο κατάστημα παιχνιδιών. Ο Κέβιν πρέπει και πάλι να καταστρώσει σχέδιο για να οδηγήσει μια και καλή τους κλέφτες στη φυλακή.

4. How the Grinch Stole Christmas (2000)
Ο Γκριντς, ένας καλικάντζαρος που ζει μόνος του με τον σκύλο του στη σπηλιά ενός βουνού, απεχθάνεται τα Χριστούγεννα και τους κατοίκους της κοντινής πόλης Χούβιλ, οι οποίοι τα λατρεύουν. Έτσι, αποφασίζει να εξαφανίσει καθετί χριστουγεννιάτικο από την πόλη, κλέβοντας ουσιαστικά τα Χριστούγεννα. Εμπόδιο στα σχέδιά του είναι η μικρή Σίντι Λου, η οποία διακρίνει πίσω από την απέχθεια αυτή του Γκριντς μία στενάχωρη προσωπική ιστορία.

5. Love Actually (2003)
Οκτώ διαφορετικά ζευγάρια και οκτώ διαφορετικές ιστορίες αγάπης ξεδιπλώνονται με φόντο το Χριστουγεννιάτικο Λονδίνο. Ο εφηβικός έρωτας, ο μονόπλευρος έρωτας, η φιλική -σχεδόν αδελφική- αγάπη, τα πρώτα σκιρτήματα, το πένθος και η απιστία αναμειγνύονται για να αποτυπώσουν την αρχή και το τέλος αυτού του ταξιδιού συναισθημάτων στην πιο μαγευτική περίοδο του χρόνου.

6. Elf (2003)
Ο Μπάντι έφτασε στον Βόρειο Πόλο όταν ήταν ακόμα μωρό και υιοθετήθηκε από τα ξωτικά. Όταν ανακάλυψε ότι δεν ήταν ξωτικό αλλά άνθρωπος, αποφάσισε να ταξιδέψει μέχρι τη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται ο βιολογικός του πατέρας, ένας άκαρδος επιχειρηματίας. Ο Μπάντι βιώνει τα νεοϋορκέζικα Χριστούγεννα με μοναδικό τρόπο, ενώ ο πατέρας του προσπαθεί να συνειδητοποιήσει τι πραγματικά σημαίνουν τα Χριστούγεννα.

7. The Polar Express (2004)
Την παραμονή των Χριστουγέννων ένας νεαρός που δυσκολεύεται να πιστέψει στην ύπαρξη του Αγίου Βασίλη φτάνει να ταξιδεύει με το πολικό εξπρές, το τρένο που θα τον οδηγήσει, μαζί και με άλλα παιδιά που έχουν πάψει να πιστεύουν, στον Βόρειο Πόλο. Στη διάρκεια του ταξιδιού και μέσα από αμέτρητες περιπέτειες, ο ήρωας αρχίζει να γνωρίζει πράγματα για τον εαυτό του και μέσα από τις ιστορίες των άλλων παιδιών και αναγνωρίζει την αξία της πίστης, όχι μόνο στο θαύμα των Χριστουγέννων, αλλά και στη ζωή γενικά.

8. The Holiday (2006)
Όταν ακόμα η ανταλλαγή σπιτιών δεν ήταν δημοφιλές είδος διακοπών, η Άιρις και η Αμάντα, δύο γυναίκες από τελείως διαφορετικούς κόσμους, αποφασίζουν να ανταλλάξουν σπίτια για τις δύο εβδομάδες των χριστουγεννιάτικων διακοπών. Έτσι, βρίσκονται η καθεμιά στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, προσπαθώντας να ξεπεράσουν τα προσωπικά τους προβλήματα και βρίσκοντας τον έρωτα με τον πιο απροσδόκητο τρόπο.

9. A Christmas Carol (2009)
Η ταινία κινουμένων σχεδίων διηγείται ίσως την πιο γνωστή πλοκή χριστουγεννιάτικου παραμυθιού, τη Χριστουγεννιάτικη Ιστορία του Καρόλου Ντίκενς. Μία παραμονή Χριστουγέννων, ο τσιγκούνης Εμπενίζερ Σκρούτζ δέχεται την ξαφνική επίσκεψη του νεκρού συνεταίρου του και τριών φαντασμάτων. Τα φαντάσματα αυτά ταξιδεύουν τον Σκρουτζ στον χρόνο, από τα παιδικά και νεανικά του χρόνια στα τωρινά Χριστούγεννα και στα μελλοντικά, υπενθυμίζοντάς του τι έχει πραγματική αξία στη ζωή.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Βασταρδή
Μαρία Βασταρδή
Είναι τεταρτοετής φοιτήτρια στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ. Από τα σχολικά της χρόνια ασχολήθηκε με τη ρητορική και τις προσομοιώσεις Διεθνών Οργανισμών, ενδιαφέροντα τα οποία εξακολουθεί να καλλιεργεί στα φοιτητικά της χρόνια. Το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος συμμετείχε επιτυχώς στην ομάδα που εκπροσώπησε τη Νομική Σχολή στο Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης Ενωσιακού Δικαίου, ενώ πλέον έχει αναλάβει το ρόλο της προπονήτριας της φετινής ομάδας. Παράλληλα με τις δραστηριότητές της γύρω από τη Νομική Επιστήμη, ασχολείται και με τη μουσική. Κατέχει πτυχίο κλασικού πιάνου και κάνει μαθήματα πιάνου και μουσικοκινητικής αγωγής. Αγαπά τη λογοτεχνία, την ποίηση και την ιστορία της τέχνης.