21.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΟΛΠ: Αργά αλλά σταθερά προς την κορυφή στο ταμπλό

ΟΛΠ: Αργά αλλά σταθερά προς την κορυφή στο ταμπλό


Του Χάρη Πετράκη,

Παρατηρείται τις τελευταίες δύο βδομάδες εκρηκτική αύξηση του γενικού δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών, κυρίως λόγω της απότομης αύξησης 99% των ελληνικών τραπεζών τον τελευταίο μήνα. Οι μετοχές αυτές χαρακτηρίζονται από υψηλό κίνδυνο και ουσιαστικά είναι ακατάλληλες για τους παθητικούς επενδυτές, ακόμη και για αυτούς που δίνουν μεγάλη σημασία στα θεμελιώδη στοιχεία, αφού το χρέος των τραπεζών είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα. Επειδή, λοιπόν, υπάρχει αξιοσημείωτος αριθμός επενδυτών που αποστρέφονται τον κίνδυνο, σήμερα θα αναλύσουμε μια μετοχή που συνεχώς αναπτύσσεται, δίχως ιδιαίτερο κίνδυνο και ισχυρή μεταβλητότητα.

Η μετοχή που θα αναλυθεί είναι αυτή του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ). Εδώ, είναι απαραίτητο να θυμίσουμε ότι η κινέζικη εταιρία Cosco εξαγόρασε το 67% του ΟΛΠ το 2016 και από τότε η πορεία του είναι κάθε χρόνο ανοδική. Για να κατανοηθεί καλύτερα αυτή η άνοδος, θα δούμε το διάγραμμα με τα μερίσματα περιόδου 2014-2019, τα οποία προφανώς προκύπτουν από την συνεχή αύξηση των κερδών.

Το μέρισμα προς τους μετόχους μετά την ιδιωτικοποίηση είναι ακόμη και σχεδόν 3 φορές υψηλότερο από χρονιά σε χρονιά. Η βελτίωση, όμως, δεν φαίνεται μόνο στα κέρδη, αλλά συνολικά στον ισολογισμό και στα οικονομικά αποτελέσματα του ΟΛΠ.

Σε αυτό το άρθρο δεν θα μείνουμε σε παλαιότερα αποτελέσματα, διότι σκοπός του είναι να αποδείξει την σταθερότητα και την σταδιακή αύξηση του οργανισμού, ακόμη και σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως είναι όσες βιώνουμε αυτόν τον καιρό. Ειδικότερα, θα σχολιάσουμε τα τελευταία αποτελέσματα του ΟΛΠ για το 6μηνο του 2020.

Ο ΟΛΠ είχε 5,7% μείωση στον κύκλο εργασιών και 2,2% μείωση στα κέρδη μετά φόρων. Από εκεί και πέρα, όμως, με κυκλοφορούν ενεργητικό 136,2 εκατομμύρια ευρώ και βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις στα 32,1 εκατομμύρια ευρώ, παρατηρούμε ευελιξία στην αποπληρωμή των βραχυπρόθεσμων χρεών με αποτέλεσμα θετικό για 103,9 εκατομμύρια ευρώ, αλλά και βελτίωση από το 2019 όπου το αποτέλεσμα ήταν θετικό 84 εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, το καθαρό ταμείο του ΟΛΠ είναι 59,6 εκατομμύρια ευρώ, όταν στο τέλος του 2019 ήταν 50,2 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή μιλάμε για αύξηση 9,4 εκατομμύρια ευρώ μέσα σε ένα 6μηνο γεμάτο προβλήματα για τον κλάδο. Αξίζει να τονιστεί ότι εταιρίες στο ΧΑ με θετικό καθαρό ταμείο, άρα ταμειακά διαθέσιμα-βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις>0, είναι ελάχιστες. Από το σύνολο των επενδυμένων κεφαλαίων το 52% είναι ίδια κεφάλαια, όταν τέλος του 2019 ήταν το 49,4%, άρα μόχλευση του ΟΛΠ μειώθηκε. Τα κέρδη μετά φόρων είναι 15,5 εκατομμύρια ευρώ με αντιστροφή προβλέψεων, άρα υπό άλλες συνθήκες τα κέρδη θα ήταν 2 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα.

Το δεύτερο εξάμηνο του 2019, η εταιρία είχε κέρδη μετά φόρων κοντά στα 20 εκατομμύρια ευρώ. Αν φέτος υποθέσουμε ότι λόγω των έκτακτων συνθηκών θα έχει μια μείωση της τάξης του 20%-25%, τότε το δεύτερο εξάμηνο θα μπορούσε να δείξει κέρδη επιπλέον 15 εκατομμύρια ευρώ με την απόδοση ιδίων κεφαλαίων να πλησιάζει ακόμα και το 13%, νούμερο από καλό έως εξαιρετικό. Με 30 εκατομμύρια ευρώ κέρδη σε ετήσια βάση, τα κέρδη ανά μετοχή θα είναι 1,2 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η τιμή του P/E θα είναι κοντά στο 13,6 αλλά και ότι η εταιρία θα μπορέσει να διατηρήσει το μέρισμα τουλάχιστον σταθερό. Τις οικονομικές καταστάσεις του ΟΛΠ υπογράφει η PWC με αυτό να σημαίνει ότι τα στοιχεία είναι αξιόπιστα. Η τιμή της μετοχής δεν θεωρείται φθηνή, στα 18,90 ευρώ, όμως σίγουρα από τα παραπάνω στοιχεία συνειδητοποιούμε την δυναμική της και τα περιθώρια ανόδου που προμηνύει το μέλλον.

Συμπερασματικά, ο ΟΛΠ φαίνεται να είναι ιδανική επιλογή για επενδυτές που αποστρέφονται τον κίνδυνο και λαμβάνουν τα μερίσματα για χρόνια, διακρατώντας τη μετοχή. Μην ξεχνάμε ότι μια τέτοια εταιρία, πέρα από το κέρδος, παράγει έργο για την κοινωνία και είναι αναγκαίο να εξελίσσει το λιμάνι του Πειραιά, διευρύνοντας όλο και περισσότερο τη ναυτιλιακή δραστηριότητα και κρατώντας το λιμάνι στις υψηλότερες κατατάξεις.


Αναφορές

  • Οικονομικές καταστάσεις, Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς. Διαθέσιμες εδώ. Τελευταία πρόσβαση 6/12/20.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Χάρης Πετράκης
Χάρης Πετράκης
Προπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και θέλει να αποδείξει πολλά στο αντικείμενο του. Ασχολείται με το χρηματιστήριο και είναι θερμός υποστηρικτής της πράσινης ενέργειας και της αυτοβελτίωσης.