15.7 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFinancial ReportΜήπως το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου σώσει τελικά την παρτίδα;

Μήπως το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου σώσει τελικά την παρτίδα;


Του Βασίλη Λιόση,

Ένας από τους καλύτερους μήνες στην ιστορία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου ήταν ο Νοέμβριος, στο κλείσιμο του οποίου το Χρηματιστήριο ολοκλήρωσε την συνεδρίαση ξανά με κέρδη. Κανείς δεν φανταζόταν πως μια από τις χειρότερες οικονομικά χρονιές του σύγχρονου κόσμου θα οδηγούσε το Ελληνικό Χρηματιστήριο – έπειτα από επτά μήνες φθοράς – στην απόλυτη άνοδο! Μπορούμε, πλέον, να πούμε, πως οι τέσσερις συνεχόμενες θετικές εβδομάδες του ΧΑ, το έχουν βάλει σε τροχιά ισχυροποίησης και ουσιαστικής ανόδου. Με κύρια χαρακτηριστικά την εισροή νέων κεφαλαίων στην αγορά και την συμμετοχή από όλο το εύρος της αγοράς.

Σε μηνιαίο επίπεδο, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 29,39%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 31,9%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος έκλεισε με άνοδο 69,62%.

Για την Δευτέρα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,04% στις 736,92 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 730,59 (-0,82%) και 740,45 μονάδων (+0,52%), με τον τζίρο να ανέρχεται στα €209,1 εκατ. ευρώ. Καθώς ακόμα, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,09% στις 400,49 μονάδες.

Στο ταμπλό, το ναυάγιο του deal Cenergy – Nexans οδήγησε τη μετοχή της Βιοχάλκο στο -5,82% και της Cenergy στο -9,90%, με τα Ελληνικά Πετρέλαια να ακολουθούν με -3,76%. Άνω του 2% ήταν η πτώση σε ΕΧΑΕ, Coca Cola και ΟΠΑΠ, η Eurobank υποχώρησε κατά 1,65%, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΟΛΠ, Motor Oil, Λάμδα και Εθνική. Αντίθετα, Aegean και ΑΔΜΗΕ ξεχώρισαν στο τέλος με το +6,89% και +6,12% που σημείωσαν, με τις Σαράντης, Ελλάκτωρ και ΟΤΕ να ακολουθούν με άνοδο ανώτερη του 2%. Τα κέρδη σε Alpha Bank, Φουρλή και ΕΥΔΑΠ ξεπέρασαν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Πειραιώς, Jumbo και ΓΕΚ Τέρνα. Χωρίς μεταβολή η Τέρνα Ενεργειακή και Titan.

Θετικό ήταν ξεκίνημα του Χρηματιστηρίου και τον Δεκέμβριο, το οποίο έφτασε μια ανάσα από τις 760 μονάδες. Θετική ημέρα ήταν και για τον τραπεζικό δείκτη που σημείωσε διψήφια άνοδο και παρέσυρε προς την άνοδο πολλούς ακόμα τίτλους. Η συνεδρίαση της Τρίτης ήταν η όγδοη συνεχόμενη συνεδρίαση που κλείνει με άνοδο έχοντα προσθέσει 60 μονάδες στο επίπεδο του Γενικού Δείκτη. Παράλληλα, σημειώνεται αύξηση και στον τζίρο του Χρηματιστηρίου, γεγονός που μαρτυρά την είσοδο νέων κεφαλαίων στην αγορά ή την ενεργοποίηση των υπαρχόντων κεφαλαίων που λόγω της πανδημίας παρέμειναν στάσιμα. Πλέον, περιμένουμε να δούμε αν το δυνατό comeback του Ελληνικού Χρηματιστηρίου μπορέσει να καλύψει τις ζημίες που δημιούργησε η πρωτόγνωρη κατάσταση που επικράτησε παγκοσμίως.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,89% στις 758,22 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 741,65 (+0,64%) και 761,61 μονάδων (+3,35%). Ο τζίρος ξεπέρασε το επίπεδο των €140 εκατ. ευρώ (140,7 εκατ. ευρώ), ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άλμα 9,94% στις 440,30 μονάδες.

Στο ταμπλό, η Εθνική ξεχώρισε με το +15,36% που κατέγραψε, με την Alpha Bank να ακολουθεί με +9,97% και τις Πειραιώς και Eurobank με +7,14% και +7% αντίστοιχα. Τα κέρδη της Motor Oil έφτασαν στο 6,63%, της Λάμδα στο 5,74%, των Ελληνικών Πετρελαίων στο 4,28% και της ΕΧΑΕ στο 3,79%. Άνω του 2% ήταν η άνοδος σε Βιοχάλκο, ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ και Titan, ενώ άνω του 1% σε ΓΕΚ Τέρνα, ΟΛΠ και Coca Cola. Ήπια ανοδικά κινήθηκαν οι Μυτιληναίος, Φουρλής, ΟΤΕ και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ στον αντίποδα, ήπια πτωτικά οι ΕΥΔΑΠ, ΑΔΜΗΕ, Jumbo και ΔΕΗ. Ο Σαράντης έκλεισε με απώλειες 1,71% και η Aegean υποχώρησε κατά 2,44%.

Ένατη συνεχόμενη ημέρα ανόδου για το Ελληνικό Χρηματιστήριο η Τετάρτη, που στην αρχή της συνεδρίασης αντιμετώπισε δυσκολίες. Παρόλα αυτά, η στήριξη επιλεγμένων τίτλων στο Γενικό Δείκτη βοήθησαν τον τελευταίο να απορροφήσει και να ξεπεράσει τις πρωινές πιέσεις από την κατοχύρωση των κερδών. Χαρακτηριστικό, της εν λόγω συνεδρίασης, ήταν η υψηλή διακύμανση, που άγγιξε τις 12 μονάδες και ήταν ενδεικτική των πιέσεων που δέχθηκε ο ΓΔ.

Αναλυτικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,16% στις 759,47 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 753,25 (-0,26%) και 768,66 μονάδων (+1,38%), με τον τζίρο να ανέρχεται στα €109,5 εκατ. ευρώ και τον τραπεζικό δείκτη να κλείνει με κέρδη 1,14% στις 445,30 μονάδες.

Στο ταμπλό, τα άνω του 2% κέρδη σε Εθνική, ΕΧΑΕ και Eurobank έδωσαν ισχυρές στηρίξεις στην αγορά, ενώ η Coca Cola και Jumbo έκλεισαν στο +1,74% και στο +1% αντίστοιχα. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, Λάμδα, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ και Titan. Αντιθέτως, η Motor Oil έχασε 3,15%, με τον Φουρλή να υποχωρεί κατά 2,59% και τη Βιοχάλκο κατά 2,19%. Άνω του 1% ήταν η πτώση σε Πειραιώς, ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ, με τις ΟΠΑΠ, Σαράντη, ΓΕΚ Τέρνα, Ελληνικά Πετρέλαια, Alpha Bank, Aegean, ΟΛΠ και ΑΔΜΗΕ να κλείνουν με ελεγχόμενες απώλειες.

Η κατοχύρωση των κερδών και οι πιέσεις που οφείλονται σε αυτή δεν κατάφεραν να σταματήσουν ούτε την Πέμπτη την ανοδική πορεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, που δίνει την εντύπωση ότι μπορεί να τα ξεπεράσει όλα, κάνοντας με αυτόν τον τρόπο το 10 στα 10! Μπορεί και στην συνεδρίαση της Πέμπτης να ξεκίνησε στραβά και η αγορά, να βρέθηκε σε άσχημη θέση, αλλά και πάλι κατάφερε να αντιδράσει αποτελεσματικά και να αντιστρέψει την κατάσταση, σημειώνοντας στο κλείσιμο της ημέρας άνοδο. Στα θετικά της ημέρας, ότι η αγορά κατάφερε να αποτυπώσει την εκ νέου ρευστότητα που προέκυψε από τις διορθώσεις σε τίτλους. Παράλληλα, στο μέτωπο της εφαρμογής του σχεδίου αξιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης, γίνεται προσπάθεια να ξεπεραστούν όλα τα κολλήματα, όπως η εύρεση λύσης για το θέμα της Ουγγαρίας και της Πολωνίας που έχει φέρει τα πράγματα σε αδιέξοδο.

Γενικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,97% στις 766,84 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 752,81 (-0,88%) και 766,84 μονάδων (+0,97%). Ο τζίρος έφτασε στα €86,2 εκατ. ευρώ, καθώς και ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,03% στις 445,44 μονάδες.

Στο ταμπλό, ο ΟΠΑΠ έκλεισε με κέρδη 5,84%, με τη ΔΕΗ να ακολουθεί με +4,58%, τη Βιοχάλκο με +3,08% και την ΕΧΑΕ με +2,97%. Άνω του 1% είναι η άνοδος σε ΑΔΜΗΕ, Coca Cola, ΟΤΕ, Motor Oil και Μυτιληναίος, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Titan, Aegean, Alpha Bank, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΥΔΑΠ, Λάμδα και Σαράντης. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι Eurobank, Πειραιώς και Εθνική, με τις Jumbo και ΟΛΠ να ακολουθούν με μικρές απώλειες. Άνω του -1% έκλεισαν οι Φουρλής, Τέρνα Ενεργειακή και Ελληνικά Πετρέλαια, με τον Ελλάκτωρ να ολοκληρώνει στο -3,73%, μετά και τις εξελίξεις στον όμιλο και ολλανδικό fund Reggeborgh.

Ένα σπάνιο ρεκόρ σημειώθηκε την Παρασκευή στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε για εντέκατη συνεχόμενη φορά με άνοδο! Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη, όντας λίγο πιο κάτω από τις 790 μονάδες. Μπορεί και σε αυτή την συνεδρίαση, να υπήρξε τάση για κατοχύρωση των κερδών αλλά οι πιέσεις που ασκήθηκαν δεν ήταν ικανές να βάλουν τέλος στην ανοδική πορεία το ΓΔ. Όπως, επίσης, δεν ήταν ικανά και τα στοιχεία του τρίτου τριμήνου. Είναι φανερό πως, πλέον, στην αγορά έχουν εισβάλει νέοι παίκτες και αυτό με την σειρά του οδηγεί στην είσοδο φρέσκου χρήματος, ενός απαραίτητου συστατικού για την άνοδο του ΓΔ, αλλά και για τον τζίρο, που τελευταία έχει αυξηθεί σημαντικά. Ακόμα, φαίνεται πως αλλάζει και ο ορίζοντας διακράτησης και γενικότερα των επενδύσεων, γεγονός που φωτογραφίζει την στήριξη της αγοράς από τους επενδυτές.

Γενικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,36% στις 784,95 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 764,98 (-0,24%) και 789,42 μονάδων (+2,95%), με τον τζίρο να ανέρχεται στα €91,7 εκατ. ευρώ και τον τραπεζικό δείκτη να κλείνει με κέρδη 5,56% στις 470,22 μονάδες.

Στο ταμπλό, η Εθνική έσυρε το χορό της ανόδου με κέρδη 8,81%, με την ΕΧΑΕ να την «συνοδεύει» με το +7,20% και τη Motor Oil να έπεται με το +5,54%. Άνω του 4% ήταν η άνοδος σε Alpha Bank, Eurobank και ΟΠΑΠ, ενώ άνω του 3% σε Φουρλή, Πειραιώς, Coca Cola και Μυτιληναίο. Κέρδη που ξεπέρασαν ελαφρώς το 2% σημείωσαν οι Βιοχάλκο και τα Ελληνικά Πετρέλαια, με τις Titan, ΓΕΚ Τέρνα και Jumbo να ακολουθούν με κέρδη άνω του 1%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, ΟΛΠ και ΕΥΔΑΠ, με τον ΟΤΕ να κλείνει χωρίς μεταβολή. Αντίθετα, ελεγχόμενες ήταν οι απώλειες σε Λάμδα, Aegean, ΑΔΜΗΕ και Τέρνα Ενεργειακή, με τη ΔΕΗ να κλείνει στο -1,06% και τον Σαράντη στο -1,64%.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 6,56%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 7,34%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος έκλεισε με άνοδο 17,30%. Στις πέντε ανοδικές εβδομάδες, ο Γενικός Δείκτης κερδίζει σχεδόν 37,8%, ενώ ο τραπεζικός στο ίδιο διάστημα σημειώνει κέρδη 99,1%!


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Βασίλης Λιόσης
Βασίλης Λιόσης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1997, όπου και διαμένει μέχρι σήμερα. Είναι τελειόφοιτος του τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστήμιο Πειραιά. Του αρέσει να ενημερώνεται για τις οικονομικές εξελίξεις ανά τον κόσμο. Λατρεύει τα ταξίδια και τον αθλητισμό.