19.7 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΤαξίδιαΛουτρά Πόζαρ: Εκεί όπου η φύση παραδίδει μαθήματα «ευ ζην»

Λουτρά Πόζαρ: Εκεί όπου η φύση παραδίδει μαθήματα «ευ ζην»


Της Βασιλείας Τζιτζικάκη,

Στην Πέλλα, σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων από την πόλη της Θεσσαλονίκης βρίσκονται τα ξακουστά για τις ιδιότητές τους Λουτρά Πόζαρ. Η ονομασία τους προέρχεται από το σλαβικό “Пожар” που σημαίνει «φωτιά» – «θερμότητα» και τους αποδόθηκε λόγω των ιαματικών νερών των πηγών που φτάνουν τους 37 βαθμούς Κελσίου. Ιδίως τα τελευταία χρόνια, η λουτροθεραπεία στην Ελλάδα έχει δει μεγάλη αναγνώριση και ενδιαφέρον από επισκέπτες όλων των ηλικιών, καθώς βοηθά στην καταπολέμηση των κυκλοφορικών, αναπνευστικών, ρευματοειδών, γυναικολογικών και δερματολογικών παθήσεων, όπως επίσης και στην χαλάρωση και ευεξία του ατόμου. Η τοποθεσία στην οποία βρίσκονται είναι πανέμορφη, μέσα στη φύση, συνδυάζοντας το πράσινο με τα γαλάζια νερά των πηγών και το ορεινό έδαφος της περιοχής, δημιουργείται ένας πανέμορφος ζωγραφικός καμβάς, άξιος επίσκεψης και φωτογραφίας. Άλλωστε, στην περιοχή έχει ανακαλυφθεί ένα σύμπλεγμα 15 σπηλαίων, με άφθονα ευρήματα προϊστορικών χρόνων που εκτίθενται στο μικρό μουσείο των λουτρών. Επίσης, είναι η μοναδική περιοχή στην Ελλάδα που έχει χαρακτηριστεί ως «σπηλαιόπαρκο» γεγονός που επισημαίνει την αξία της σαν τοπίο μοναδικού κάλλους και ιδιαίτερου ενδιαφέροντος.

Ιστορικά, σύμφωνα με την αρχαία παράδοση λέγεται πως οι Μακεδόνες βασιλείς επισκέπτονταν τα λουτρά ως τόπο χαλάρωσης μετά από μάχες και πολυετείς πολέμους, αλλά ακόμα, φημολογείται πως οι σάρισες της Μακεδονικής Φάλαγγας «έβραζαν» στα θερμά νερά προκειμένου να γίνουν πιο ανθεκτικές και να αυξηθεί η σκληρότητα και η αντοχή τους.

Σήμερα, στο χώρο λειτουργούν εσωτερικές και εξωτερικές πισίνες, χαμάμ και καταρράκτες καθώς και αναψυκτήριο, το οποίο είναι εξοπλισμένο με αποδυτήρια και φυσικά, προσφέρει μία υπέροχη θέα σε όσους πηγαίνουν απλά για επίσκεψη και δεν θέλουν να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες των λουτρών. Τα τελευταία χρόνια έγινε ανακαίνιση στον χώρο και γενικώς, έχει αναβαθμιστεί η περιοχή, γεγονός στο οποίο έχει συμβάλλει και το Φεστιβάλ Πόζαρ που γίνεται κάθε καλοκαίρι και προσελκύει πολλούς επισκέπτες με συναυλίες και διάφορα δρώμενα.

Φυσικά, πέραν των ιαματικών δραστηριοτήτων που μπορεί να κάνει κανείς στην περιοχή των λουτρών, στα γύρω χωριά σε κοντινή απόσταση έχουν δημιουργηθεί πολλά κέντρα ευεξίας spa και μασάζ που μπορούν να συνδυαστούν φοβερά και να «απογειώσουν» ένα διήμερο χαλάρωσης.

Επιπρόσθετα, η γαστρονομία παίζει μεγάλο ρόλο στις επισκέψεις μας σε διάφορα μέρη, ειδικά στην Ελλάδα που φημίζεται για τις ποικίλες γαστρονομικές γεύσεις, ιδέες και παραδοσιακές ευρεσιτεχνίες των διαφόρων περιοχών της. Συγκεκριμένα, στην περιοχή του Πόζαρ, αλλά και στα τριγύρω μέρη υπάρχουν πάγκοι και μικρά παραδοσιακά μαγαζάκια όπου πωλούνται τοπικά προϊόντα όπως μαρμελάδες, χυλοπίτες, τραχανάς, τουρσιά και γλυκά του κουταλιού διαφόρων ειδών και η σάλτσα ντομάτας με πάπρικα ή μελιτζάνα που είναι το πιο διάσημο της περιοχής. Στην περιοχή του Λουτρακίου, από την οποία απέχει 3 χιλιόμετρα το Πόζαρ, αλλά και στα γύρω χωριά υπάρχουν πολλές ταβέρνες με πολύ καλό φαγητό σε προσιτές τιμές και γεύσεις που μένουν αξέχαστες. Το πιο ξακουστό για τις ταβέρνες και την παραδοσιακή του ομορφιά είναι το χωριό «Όρμα».

Όσον αφορά τη νυχτερινή διασκέδαση, η περιοχή δεν προσφέρει κάτι ιδιαίτερο και γι’ αυτό το λόγο συνήθως την επισκέπτονται ζευγάρια ή άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Όμως, περίπου 13 χιλιόμετρα από τα Λουτρά βρίσκεται η κωμόπολη της Αριδαίας, όπου εκεί μπορείς να βρεις ότι χρειάζεσαι, από ταβερνάκια, μέχρι φούρνους με γλυκά, αλλά και μαγαζιά για νυχτερινή διασκέδαση, τα οποία είναι αρκετά σε αριθμό και έχεις την ευκαιρία να επιλέξεις ποιο είναι πιο κοντά στα γούστα σου.

Γενικότερα, η περιοχή ενδείκνυται για τα άτομα που αγαπούν τη φύση. Η επίσκεψη στα Λουτρά Πόζαρ, είναι γεμάτη χρώματα και όμορφα τοπία, τα οποία σύντομα θα θελήσεις να ξαναεπισκεφθείς. Ειδικά στην περίπτωση που σου αρέσει και το σκι, τότε η περιοχή είναι το κατάλληλο μέρος για εσένα, αφού λίγα χιλιόμετρα απέχει το Καϊμακτσαλάν, το χιονοδρομικό στα 2.500 μέτρα, είναι πλήρως οργανωμένο με πίστες, σαλέ, σχολές σκι, εστιατόρια, κέντρο πρώτων βοηθειών και συχνή διοργάνωση διαφόρων δράσεων.

Η περιοχή των Λουτρών του Πόζαρ, μπορεί να μην είναι μία μεγάλη περιοχή που πρέπει να καθίσεις μεγάλο διάστημα για να την ανακαλύψεις, είναι όμως μικρή, όμορφη και συγκεκριμένη. Προσφέρει χαλάρωση, ειδυλλιακές εικόνες, εκπληκτικό φαγητό και καθαρό αέρα, δραστηριότητες που εκλείπουν από την καθημερινότητα μας και τις χρειαζόμαστε όλοι ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να γεμίσουν οι μπαταρίες μας.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Βασιλεία Τζιτζικάκη
Βασιλεία Τζιτζικάκη
Γεννήθηκε το 1996 στη Θεσσαλονίκη, όπου και διαμένει μέχρι σήμερα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Βαλκανικών Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Αυτήν την περίοδο κάνει το μεταπτυχιακό της στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος με τίτλο «Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων και Οργανισμών». Έχει εργαστεί στο έργο «Ψηφιοποίηση Εφημερίδων στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης» με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Μιλάει τέσσερις γλώσσες. Ενδιαφέρεται κυρίως για τα ταξίδια, τον πολιτισμό αλλά και την φωτογραφία.