12.8 C
Athens
Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΔιεθνείς ΟργανισμοίΤο μέλλον της βιοποικιλότητας εξαρτάται από τη Βραζιλία (?)

Το μέλλον της βιοποικιλότητας εξαρτάται από τη Βραζιλία (?)


Της Μαριάννας Ηλιοπούλου,

Στο εν εξελίξει Συνέδριο των Ηνωμένων Εθνών για τη βιοποικιλότητα, η Βραζιλία κατηγορήθηκε από ακτιβιστές και εκπροσώπους άλλων κρατών πως παρεμποδίζει τις διεθνείς προσπάθειες για την προστασία του περιβάλλοντος, εξαιτίας μιας διένεξης για τη χρήση του διαδικτύου και της τεχνολογίας και το ρόλο τους να κάνουν πιο εύκολη την επικοινωνία στην εποχή του COVID-19. Αυτή η διαφωνία μπορεί να απειλήσει την ομαλή λειτουργία του Συνεδρίου για τη βιολογική ποικιλότητα, που φέτος γίνεται στην Kunming της Κίνας και έχει ως στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη των κρατών και την υλοποίηση της Agenda21. Όσοι συμμετέχουν στις περιβαλλοντικές εκστρατείες υποστηρίζουν πως η προστασία των δασών και της άγριας ζωής είναι υψίστης σημασίας και δε μπορεί να περιμένει. Ειδικά η Βραζιλία, που είναι η χώρα με το μεγαλύτερο δάσος στον κόσμο, θα πρέπει να δείχνει κατανόηση για τα περιβαλλοντικά προβλήματα και να βοηθάει με όποιον τρόπο μπορεί την ομαλή πορεία του Συνεδρίου για τη βιολογική ποικιλότητα.

Τα προβλήματα άρχισαν την προηγούμενη εβδομάδα, όταν ο Πρόεδρος του Συνεδρίου ανακοίνωσε την αναβολή των ομιλιών για τον προϋπολογισμό που θα διατεθεί την επόμενη χρονιά, εξαιτίας κάποιων αντιρρήσεων από τη μεριά της Βραζιλίας. Η κύρια διαφωνία έγκειται στο γεγονός πως πολλές χώρες θέλουν να κάνουν μια διαδικτυακή σύσκεψη για να συζητήσουν για τους στόχους και τον προϋπολογισμό και να ανακτήσουν το χρόνο που έχασαν, όταν το Συνέδριο είχε αναβληθεί στο παρελθόν λόγω της πανδημίας. Η Βραζιλία από την άλλη εκφράζει την αντίθεσή της στο να γίνουν επίσημες διαπραγματεύσεις διαδικτυακά, καθώς αυτό κατά πάσα πιθανότητα θα φέρει σε μειονεκτική θέση τις αναπτυσσόμενες χώρες που δεν έχουν τόσο αναπτυγμένη τεχνολογία και τεχνογνωσία. Και άλλες αναπτυσσόμενες χώρες διακατέχονται από ανάλογες ανησυχίες, όμως δεν έχουν πάρει θέση επίσημα όπως η Βραζιλία, η οποία με τη στάση της παρεμποδίζει ουσιαστικά τη συνέχιση του Συνεδρίου.

Η θέση αυτή της Βραζιλίας έχει προκαλέσει αντιδράσεις και ανησυχίες στις υπόλοιπες χώρες που συμμετέχουν στο Συνέδριο των Ηνωμένων Εθνών για τη βιολογική ποικιλότητα, συμπεριλαμβανομένης και της Κίνας. Είναι πολύ πιθανό η Βραζιλία να ακολουθήσει από εδώ και πέρα μια λιγότερο συνεργατική στάση από τη στιγμή που ο Πρόεδρός της, Jair Bolsonaro, θέλει να χρησιμοποιήσει το δάσος του Αμαζονίου και τη φυσική περιφέρεια του Pantanal για οικονομικές δραστηριότητες, όπως εξορύξεις, γεωργική καλλιέργεια και υλοτομία. Στο παρελθόν έχει επίσης εκφράσει την άποψη πως η διαχείριση, και κατ’ επέκταση η οικονομική εκμετάλλευση του δάσους του Αμαζονίου, είναι υπόθεση της Βραζιλίας και οι υπόλοιπες χώρες δε θα πρέπει να εμπλέκονται. Παρ’ όλα αυτά, ο Βραζιλιάνος εκπρόσωπος του Συνεδρίου τόνισε πως η χώρα του δεν έχει σκοπό να καθυστερήσει τις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό, απλά στοχεύει σε μια αλλαγή στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για τη λήψη αποφάσεων.

Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Jair Bolsonaro.

Η Βραζιλία αποτελεί τη χώρα με τη μεγαλύτερη βιολογική ποικιλότητα στον κόσμο και η διατήρησή της είναι πολύ σημαντική για τη βιώσιμη ανάπτυξή της. Χαρακτηριστικό είναι πως το 70% των ζώων και των φυτών που είναι ευρέως γνωστά ευδοκιμούν εκεί, ενώ κατά μέσο όρο ανακαλύπτονται 700 νέα είδη ζώων κάθε χρόνο. Η Βραζιλία ήταν και η πρώτη από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής που υιοθέτησαν τη στρατηγική για τη βιολογική ποικιλότητα σε εθνικό επίπεδο και από τότε έχει κάνει σημαντικές προσπάθειες να προστατέψει τις περιοχές της που βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο, λόγω των περιβαλλοντικών αλλαγών που συντελούνται τα τελευταία χρόνια.

Συμπερασματικά, μπορούμε να πούμε πως είναι πολύ σημαντικό να κυλήσουν ομαλά οι διαδικασίες του Συνεδρίου και να παρθούν αποφάσεις όσο το δυνατόν συντομότερο, καθώς η οικολογική καταστροφή που πραγματοποιείται σε πολλές περιοχές του πλανήτη δεν παρέχει την πολυτέλεια του χρόνου. Η Βραζιλία αναμφισβήτητα είναι μια χώρα με ισχυρό λόγο στα περιβαλλοντικά ζητήματα και για αυτό θα πρέπει να λειτουργήσει καθοδηγητικά και για τα υπόλοιπα αναπτυσσόμενα κράτη, χωρίς να παρεμποδίζει, ακολουθώντας λογικές του κέρδους, τις δράσεις που σήμερα πλέον είναι επιτακτικά αναγκαίες για την προστασία του περιβάλλοντος.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαριάννα Ηλιοπούλου
Μαριάννα Ηλιοπούλου
Τελειόφοιτη φοιτήτρια του τμήματος διεθνών και ευρωπαϊκών σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. Της αρέσει να ασχολείται με την επικαιρότητα και αγαπάει την λογοτεχνία, το σινεμά, την μουσική και τα ταξίδια. Στα άμεσα σχέδιά της είναι να συνεχίσει τις σπουδές της στο εξωτερικό και να εργαστεί για μια ΜΚΟ.