14 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΟικονομική πολιτική με άρωμα καραντίνας

Οικονομική πολιτική με άρωμα καραντίνας


Της Γιώτας Κοσκινά,

Δεύτερη φορά μέσα στο τρέχον έτος, η Κυβέρνηση καλείται να θέσει σε εφαρμογή αυστηρά μέτρα και περιορισμούς, προκειμένου να μην εκθέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και να υπερασπιστεί το κοινό καλό. Οι περιορισμοί για ακόμα μια φορά περιλαμβάνουν τον κατ’ οίκον περιορισμό των ηλικιωμένων, των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, εν συνεχεία το κλείσιμο των οικονομικών δραστηριοτήτων του λιανεμπορίου, της εστίασης και πλήθος άλλων οικονομικών δραστηριοτήτων με σκοπό τον περιορισμό της κυκλοφορίας των πολιτών και κατ’ επέκταση τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Λαμβάνοντας όλα τα παραπάνω μέτρα, η Κυβέρνηση λαμβάνει ταυτόχρονα οικονομικά μέτρα στήριξης των πληττόμενων κλάδων, ως όφειλε. Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση για το δεύτερο lockdown και κατ’ εντολή του ίδιου του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, παρουσίασε τα μέτρα και τα χρονοδιαγράμματα, σύμφωνα με τα οποία όλες οι επιχειρήσεις και όλοι οι εργαζόμενοι των κλάδων που τίθενται σε αναστολή λειτουργίας, θα λάβουν τις αποζημιώσεις. Πιο συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων-εργοδοτών που τέθηκαν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας, δικαιούνται αποζημίωση ειδικού σκοπού βάσει υπολογισμού το ποσό των 800 ευρώ για τον μήνα Νοέμβριο του 2020, με επιπλέον κάλυψη το δώρο των Χριστουγέννων. Ταυτόχρονα, θεσπίζεται η υποχρεωτική τηλεργασία, στο ποσοστό του 50% για όσους εργαζόμενους μπορούν να παράγουν έργο εξ αποστάσεως, η οικονομική ενίσχυση των ανέργων, μέσω της επέκτασης του επιδόματος ανεργίας, κατά 2 μήνες. Τέλος, θα πραγματοποιηθεί νέα, εφάπαξ χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης, ύψους 400 ευρώ, σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους.

Πηγή εικόνας: Kontra News

Οι άνεργοι που θα λάβουν τα επιδόματα είναι περίπου 13.000, ενώ η έκτακτη αποζημίωση αφορά τους εργαζομένους όλων των πληττόμενων κλάδων και όλους τους δηλωμένους εργαζόμενους (κλάδος εστίασης, τουρισμού, καλλιτέχνες κ.α). Πέραν των προαναφερθέντων, θεσπίστηκαν επίσης 1) αποζημίωση ειδικού σκοπού, ύψους 534 ευρώ, σε εργαζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται σε αναστολή, καθώς απέχουν από την εργασία τους λόγω σοβαρών νοσημάτων και 2) επιδότηση των συνολικών ασφαλιστικών εισφορών στις αερομεταφορές και στις ακτοπλοϊκές μεταφορές μέχρι και την 31.12.2020. Από τα πρώτα μέτρα, τα οποία θεσπίστηκαν ειδικά για την προσέλευση των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, ήταν η ευελιξία προσέλευσης και αποχώρησης από την εργασία με σκοπό την αποσυμφόρηση των μέσων μαζικής μεταφοράς. 

Αναφορικά -και πάλι- με την αποζημίωση ειδικού σκοπού, σύμφωνα με το πλάνο του Υπουργείου Οικονομικών θα καταβληθούν από τις 27 Νοεμβρίου έως και τις 3 Δεκεμβρίου σε όλους τους δικαιούχους εργαζομένους. Δικαιούχοι της ειδικής αυτής αποζημίωσης θα είναι οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται υποχρεωτικά σε αναστολή και εργάζονται σε επιχειρήσεις που κλείνουν με κρατική εντολή και οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται σε αναστολή για μέρος ή για ολόκληρο τον μήνα σε επιχειρήσεις που χαρακτηρίζονται ως πληττόμενες για το μήνα Νοέμβριο.

Με άλλα λόγια, η Κυβέρνηση, την δύσκολη αυτή περίοδο που διανύουμε, φαίνεται αφενός να επιλέγει μία άκρως προστατευτική πολιτική απέναντι στους πολίτες, θωρακίζοντας με αυτόν τον τρόπο την δημόσια υγεία, αλλά ταυτόχρονα προσπαθεί να έχει τη μικρότερη δυνατή οικονομική επίπτωση, η οποία θα δημιουργείται εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης και του περιορισμού. Επιδεικνύει υπεύθυνη στάση απέναντι στους ίδιους τους πολίτες, προσπαθώντας να καλύψει όσο το δυνατόν περισσότερες απώλειες στην οικονομία για το καλό των πολιτών, για το καλό της χώρας. 


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώτα Κοσκινά
Γιώτα Κοσκινά
Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά. Αποφοίτησε το 2016 από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με κατεύθυνση την Πολιτική Επιστήμη. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο μεταπτυχιακό με τίτλο «Πολιτική και Διαδίκτυο» του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως επικοινωνιολόγος.