14.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςΗ στήριξη των Ρεπουμπλικάνων στις «εμμονικές» επιδιώξεις του Trump

Η στήριξη των Ρεπουμπλικάνων στις «εμμονικές» επιδιώξεις του Trump


Της Χάρις Γιαννοπούλου,

Με τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου να έχουν περάσει πια στην ιστορία, o απερχόμενος -όπως όλα δείχνουν- Πρόεδρος των Η.Π.Α., Donald Trump, αποτελεί και πάλι τον πρωταγωνιστή των εξελίξεων. Αυτή τη φορά λόγω της σχεδόν εμμονικής άρνησής του να δεχθεί το εκλογικό αποτέλεσμα, το οποίο χρίζει νέο Αμερικανό Πρόεδρο τον Joe Biden, τον οποίο έχουν ήδη σπεύσει να αναγνωρίσουν οι πολιτικές ηγεσίες διεθνώς με την αποστολή συγχαρητήριων μηνυμάτων (ανάμεσα τους και ο Τούρκος Πρόεδρος, Tayyip Erdogan, που είναι και «φίλος» του Trump).

Ήδη από τις πρώτες ημέρες, που ξεκίνησε η καταμέτρηση των ψήφων, ο Joe Biden κρατούσε χαμηλό προφίλ αναμένοντας τα αποτελέσματα σε σημαντικές πολιτείες, ενώ ο Donald Trump με αέρα νικητή δεν σταμάτησε να ευχαριστεί τον αμερικανικό λαό, που τον έχρισε ξανά πρόεδρο. Και ενώ το θρίλερ συνεχίστηκε με τις εταιρείες στοιχημάτων να ποντάρουν στη νίκη Trump, η πλάστιγγα άρχισε να γέρνει προς το μέρος του Biden, με τη νίκη του στην Pennsylvania, που αποτελούσε πολιτεία-κλειδί. Στις 7 Νοεμβρίου, τα διεθνή μέσα ανακήρυξαν τον Biden 46ο Πρόεδρο των Η.Π.Α., με εκείνον να στέλνει μήνυμα ενότητας στην ομιλία του και πλήθος από ανακουφισμένους πολίτες να το γιορτάζει ξέφρενα έξω από τον Λευκό Οίκο.

Κάπου εκεί ήταν που άρχισαν οι κατηγορίες του Trump για νοθεία ως προς την καταμέτρηση των ψήφων έχοντας την ανοιχτή υποστήριξη της πλειονότητας του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων προς το πρόσωπό του. Η προεκλογική του εκστρατεία, αλλά και ο ίδιος, έχουν υποβάλει προσφυγές σε πολιτείες, όπως η Nevada και το Michigan, καθώς είναι ευρείας αποδοχής η απόφασή του να προσφύγει νομικά για την επανακαταμέτρηση των ψήφων σε αμφισβητούμενες πολιτείες. Σε απάντηση της συγκεκριμένης καταγγελίας, ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης, William Barr, έδωσε άδεια να ελεγχθούν οι παρατυπίες, για τις οποίες κάνει λόγο ο Trump, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει βρει αποδείξεις για νοθεία, που επηρέασαν το αποτέλεσμα.

Επιπλέον, το βράδυ της 9ης Νοεμβρίου, η εκπρόσωπος τύπου του Trump, Kayleigh McEnany, υποστήριξε ότι από το επιτελείο του Προέδρου αμφισβητούν τα αποτελέσματα και ως εκ τούτου έχει αρχίσει η δικαστική τους διερεύνηση. Η συνέχεια, όμως, δεν ήταν αυτή που περίμενε, μιας και όταν ξεκίνησε να εξαπολύει κατηγορίες στο κόμμα των Δημοκρατικών για δήθεν υποστήριξη της παράνομης ψηφοφορίας, το φιλικά προσκείμενο προς την κυβέρνηση Trump Fox News αναγκάστηκε να διακόψει τη μετάδοση της συνέντευξης, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς της. Ακόμα και ο Joe Biden έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει ως ντροπή τη συνεχή άρνηση του Trump να αναγνωρίσει τη νίκη του αντιπάλου του και εμφανίστηκε αισιόδοξος για την συνέχεια και την πορεία του προς την εξουσία.

Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις για συμμόρφωση, κορυφαία στελέχη των Ρεπουμπλικάνων, ανάμεσά τους και ο γερουσιαστής Mitch McConnell, σε δημόσια τοποθέτησή του, αφού συνεχάρη το κόμμα του, δεν αναγνώρισε τον νέο Πρόεδρο και υποστήριξε ένθερμα το δικαίωμα του Trump στον αγώνα που κάνει για τη διερεύνηση παρατυπιών. Φυσικά, υποστηρίχθηκε και η δικαστική αγωγή που κατατέθηκε από την εκστρατεία επανεκλογής του ενάντια στο σύστημα επιστολικής ψήφου στην Pennsylvania, με το επιχείρημα ότι «στερούνταν όλων των δικλείδων διαφάνειας και επαλήθευσης, που υπήρχαν για τους ψηφοφόρους που ψήφισαν με φυσική παρουσία». Με την κίνησή τους αυτή, προσβλέπουν στην επιβολή ασφαλιστικών μέτρων τα οποία θα είναι άμεσης εφαρμογής, προκειμένου να μην επικυρωθεί η νίκη του Joe Biden. Επιπλέον, το επιτελείο του Trump έμοιαζε ικανοποιημένο με την απόφαση για επανακαταμέτρηση των ψήφων με το χέρι στην Georgia. Το αποτέλεσμα, ωστόσο, δεν πρέπει να χαροποίησε τα μέλη του κόκκινου κόμματος, μιας και ο έλεγχος της επανακαταμέτρησης ανέδειξε ξανά τον Joe Biden νικητή με πολύ μικρή διαφορά. Παρ’ όλα αυτά, η συγκριμένη πολιτεία κρίνεται ζωτικής σημασίας, καθώς, αν οι Δημοκρατικοί αποσπάσουν δύο έδρες, θα στερήσουν από τους αντίπαλούς τους την οριακή πλειοψηφία, που έχουν στην άνω Βουλή (50-48). Όμως και ο οικονομικός σύμβουλος του Ρεπουμπλικάνου Προέδρου, Peter Navarro, επανέλαβε ότι γίνονται όλες οι προετοιμασίες για την έναρξη της δεύτερης θητείας του Trump.

Παρ’ όλα αυτά αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχουν και μέλη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος τα οποία κατακρίνουν τον τρόπο αντίδρασης του απερχόμενου Προέδρου Trump και τον πιέζουν να αλλάξει τη στάση του καθώς όπως λένε, υπάρχει «μια έλλειψη ηγεσίας στο Κόμμα τους» για την οποία δηλώνουν ντροπιασμένοι. Αρχικά, δύο πρώην μέλη του Trup Administration στο κομμάτι της εθνικής ασφάλειας ο John Bolton και ο Herbert R. McMaster σχολίασαν επικριτικά τον 45ο Αμερικανό Πρόεδρο για τον τρόπο με τον οποίο κωλύει την όλη διαδικασία και υπό μια έννοια υπονομεύει την δημοκρατία. Ο πρώτος μάλιστα δήλωσε πως πιστεύει ότι ο νεοεκλεχθείς Biden θα ορκιστεί στις 20 Ιανουαρίου αλλά διευκρίνισε λέγοντας πως: «Το αληθινό ερώτημα είναι πόση ζημιά μπορεί να προκαλέσει ο Trump πριν συμβεί αυτό.». Ακόμα, ο Ρεπουμπλικανός Κυβερνήτης του Maryland Larry Hogan συμπλήρωσε πως θεωρεί «τελείως σκαδαλώδη» την προσπάθεια του Trump να πιέσει τους πολιτειακούς νομοθέτες να «προσπαθήσουν να αλλάξουν κάπως το αποτέλεσμα».

Τέλος, πονοκέφαλο έχει προκαλέσει η συνεχής παρεμπόδιση του Biden να προβεί σε μια ομαλή μετάβαση στην εξουσία, καθότι δεν έχει γίνει η επίσημη αναγνώρισή του ως εκλεγμένου Προέδρου από την επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Γενικής Υπηρεσίας, Emily W. Murphy, με αποτέλεσμα να μην του δίνεται πρόσβαση σε κυβερνητικά κεφάλαια και σε άλλες σημαντικές για την στελέχωση της ομάδας του υπηρεσίες.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Χάρις Γιαννοπούλου
Χάρις Γιαννοπούλου
Είναι απόφοιτος του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά. Το 2019 παρακολούθησε το Μονοετές Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Μεταφραστών και το Σεμινάριο Υποτιτλισμού παίρνοντας ειδίκευση στη μετάφραση νομικών και οικονομικών κειμένων. Τρέφει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αρθρογραφία έχοντας ιδιαίτερη προτίμηση στην ανάλυση της διεθνούς πολιτικής ενώ ασχολείται ενεργά και με την δημιουργική γραφή.