21.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFinancial ReportΊσως τελικά τα καλύτερα να έρθουν…

Ίσως τελικά τα καλύτερα να έρθουν…


Του Βασίλη Λιόση,

Ισχυρή εβδομαδιαία εκκίνηση για το Χρηματιστήριο Αθηνών που κατάφερε εντός της πρώτης ημέρας, της Δευτέρας, να διασπάσει δύο επίπεδα αντιστάσεων και να φθάνει τις 690 μονάδες. Οι αυξημένες συναλλαγές και ο αυξημένος τζίρος ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά της συνεδρίασης. Οι εξελίξεις ενήργησαν σαν αντίδοτο για την αγορά που είδε την αβεβαιότητα λόγω πανδημίας και της μέχρι τώρα πορείας του τραπεζικού κλάδου να μειώνεται σημαντικά, σε σημείο να ενθαρρύνει το κλίμα ανάληψης ρίσκου. Εξάλλου, η πολιτική ισορροπία στην άλλη μεριά του Ατλαντικού, το δεύτερο άκρως αποτελεσματικό εμβόλιο και οι εξελίξεις στον χώρο των τραπεζών δημιουργούν ένα εύκρατο κλίμα που δίνει την δυνατότητα στις επενδύσεις να ευδοκιμήσουν. Η συνέχεια προμηνύεται δύσκολη, αλλά η αντίδραση των τελευταίων ημερών γεμίζει ελπίδες την αγορά για την συνέχεια. Ενώ θα πρέπει να μην ξεχνάμε ότι η αγορά αναμένει με ενδιαφέρον τον προϋπολογισμό που θα παρουσιάσει και μέγεθος της ύφεσης, αλλά και το πώς θα κατανεμηθούν τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 5,44% στις 691,36 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 659,65 (+0,53%) και 695,65 μονάδων (+6,10%), με τον τζίρο ανέρχεται στα €105,4 εκατ. ευρώ, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 14,72% στις 354,66 μονάδες.

Στο ταμπλό, η Πειραιώς σημείωσε άλμα 17,38%, η Alpha Bank έκλεισε στο +16,30%, η Eurobank στο +14,39%, η Εθνική στο +12,67%, η Aegean στο +12,50% και η Motor Oil στο +11,74%. Τα κέρδη στην ΕΧΑΕ έχασαν στο 8,39%, με τις ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια, Φουρλή και Jumbo να κλείνουν με άνοδο που ξεπέρασε το 5%. Ακόμα, ΑΔΜΗΕ, Coca Cola και ΟΠΑΠ έκλεισαν με κέρδη που ξεπέρασε το 4%, ενώ άνω του +2% έκλεισαν οι Σαράντης, ΟΤΕ, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ Τέρνα, Βιοχάλκο και Titan. Άνω του +1% έκλεισαν οι Λάμδα, ΟΛΠ και ΕΥΔΑΠ, με μόνο τον Ελλάκτωρα να κλείνει με απώλειες, οι οποίες έφτασαν στο -3,34%.

Οριακή απώλεια σημείωσε ο Γενικός Δείκτης την Τρίτη, έπειτα από μία συνεδρίαση με έντονες μεταβλητότητα στου τίτλους, αλλά και πολλές εναλλαγές στα πρόσημα του δείκτη. Παρά το γενικότερο θετικό κλείσιμο της πλειοψηφίας των τίτλων, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην ισχυρή πίεση που ασκήθηκε στον τραπεζικό κλάδο. Ουσιαστικά, η συνεδρίαση της Τρίτης, ήταν μια εξισορρόπηση της κατοχύρωσης των κερδών από την χθεσινή ανοδική πορεία και στην συνέχεια της ανόδου ορισμένων τίτλων. Αξίζει, δε, να σημειώσουμε πως η εύρεση του εμβολίου ήταν καταλυτική για την ισχυρή ανοδική πορεία του ΓΔ, με την σημείωση όμως ότι η καραντίνα συνεχίζει να λειτουργεί αποτρεπτικά για την ανάληψη ρίσκου.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,05% στις 690,99 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 687,55 (-0,55%) και 700,99 μονάδες (+1,39%). Ο τζίρος ανήλθε στα €83,7 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,17% στις 346,96 μονάδες.

Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς ξεχώρισε με το +5,34% που κατέγραψε, ενώ η ΕΧΑΕ ενισχύθηκε κατά 3,71% και η Aegean κατά 3%. Κέρδη 2,52% σημείωσε η ΓΕΚ Τέρνα, ο ΟΛΠ έκλεισε στο +2,20%, με τις Βιοχάλκο, Λάμδα, Ελληνικά Πετρέλαια και Jumbo να κλείνουν με άνοδο που ξεπέρασε το 1%. Ήπια κέρδη για ΑΔΜΗΕ, ΕΥΔΑΠ και Μυτιληναίο. Αντίθετα, η ΕΘνική έχασε 4,31%, με τον ΟΠΑΠ να ακολουθεί με το -3,17%, ενώ Alpha Bank και Eurobank περιόρισαν στο τέλος στο -2,36% και -2,20% αντίστοιχα. Άνω του 1% ήταν η πτώση σε Motor Oil, Σαράντη και Φουρλή, ενώ ήπιες απώλειες σημείωσαν Ελλάκτωρ και Τέρνα Ενεργειακή. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι ΔΕΗ, Coca Cola και Titan.

Στην συνεδρίαση της Τετάρτης, το Χρηματιστήριο Αθηνών σημείωσε και πάλι άνοδο. Ο Γενικός Δείκτης έσπασε το όριο των 700 μονάδων, βρισκόμενος πλέον σε μια κατάσταση στην οποία είχε να βρεθεί για περισσότερο από οκτώ μήνες. Αρωγός της προσπάθειας αυτής στάθηκε ο τραπεζικός κλάδος, η ώθηση του οποίου στήριξε σημαντικά τον ΓΔ. Χαρακτηριστικό της συνεδρίασης είναι ο αυξημένος τζίρος που παρόλα αυτά δεν ξεπέρασε τον τζίρο των προηγούμενων ημερών ανόδου. Ενώ, παράλληλα, όλη αγορά αναμένει την έλευση των Ταμείου Ανάκαμψης προκειμένου να ξεκινήσουν οι επενδύσεις και να εισρεύσουν φρέσκα κεφάλαια στην αγορά.

Γενικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 2,48% στις 708,16 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 690,53 (-0,07%) και 708,31 μονάδων (+2,51%) και ο τζίρος έφτασε στα €78,6 εκατ. ευρώ. Ακόμα, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 6,63% στις 369,96 μονάδες.

Στο ταμπλό, η Πειραιώς σημείωσε άλμα 11,33%, με την Alpha Bank να ακολουθεί με το δικό της +8,06% και την Εθνική με το δικό της +6,87%. Κέρδη 4,75% σημείωσε η ΓΕΚ Τέρνα και 4,32% η Eurobank, ενώ οι Μυτιληναίος, Ελληνικά Πετρέλαια και Titan έκλεισαν με άνοδο που ξεπέρασε το 3%. Επιπλέον, άνω του +2% έκλεισαν οι Λάμδα, ΑΔΜΗΕ, ΟΤΕ και ΔΕΗ και άνω του +1% οι Τέρνα Ενεργειακή, Φουρλής, ΟΠΑΠ, Motor Oil και Βιοχάλκο. Στον αντίποδα, η Aegean σημείωσε απώλειες 2,91%, ενώ άνω του 1% ήταν η πτώση σε Jumbo, Ελλάκτωρ και Σαράντη. Μικρές απώλειες σημείωσαν οι ΕΥΔΑΠ και Coca Cola.

Με απώλειες -έστω και οριακές- έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, χωρίς να χάσει την επαφή του με το όριο των μονάδων, την Πέμπτη. Με την αντίδραση να φαντάζει αναμενόμενη λόγω της ανοδικής πορείας τελευταία. Χαρακτηριστικό της συνεδρίασης είναι το γεγονός ότι και ο τζίρος, παρότι ξεκίνησε δυναμικά, στην πορεία ακολούθησε την καθοδική πορεία που είχε και ο Γενικός Δείκτης. Παράλληλα, θα πρέπει να μην λησμονούμε ότι, το lockdown  ισχύει ακόμα και ότι οι συνέπειες του στην οικονομία θα αρχίσουν να κάνουν την εμφάνιση τους, γι’ αυτό υπάρχει και η τάση κατοχύρωσης των κερδών και όλα αυτά, εν αναμονή της εκπόνησης του σχεδίου του Ταμείου Ανάκαμψης.

Αναλυτικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,27% στις 699,20 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 694,58 (-1,92%) και 703,60 μονάδες (-0,64%). Ακόμα, ο τζίρος ανήλθε στα €64,5 εκατ. ευρώ, όπως και ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,08% στις 369,68 μονάδες.

Στο ταμπλό, η Aegean διόρθωσε κατά 6%, με τη Motor Oil να ακολουθεί με το δικό της -3,39%. Άνω του 2% ήταν η πτώση σε Ελληνικά Πετρέλαια, ΑΔΜΗΕ, Σαράντης, ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίος, Φουρλής και ΓΕΚ Τέρνα, ενώ άνω του 1% σε ΟΠΑΠ, Coca Cola, ΟΛΠ, Jumbo, ΔΕΗ και Titan. Αντίθετα, ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Alpha Bank, ΕΧΑΕ, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή και Eurobank, με την τελευταία μάλιστα να ανακάμπτει μετά το ενδοσυνεδριακό -6,9%. Χωρίς μεταβολή η ΕΘνική, ενώ στον αντίποδα, ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Βιοχάλκο και Λάμδα. Ο Ελλάκτωρ έκλεισε με κέρδη 1,58% και η Πειραιώς στο +2,99%.

Σε τροχιά ανόδου και την Παρασκευή το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς δεν επηρεάστηκε σημαντικά από την κατοχύρωση κερδών, αλλά και στις πιέσεις. Οι ανακοινώσεις των ευχάριστων για όλη την ανθρωπότητα νέων όσον αφορά τα εμβόλια, την αποτελεσματικότητα τους και τον ορίζοντα κυκλοφορίας έδωσαν ώθηση στο ΧΑ. Γενικότερα, η εικόνα της αγοράς αυτή την στιγμή από άποψη πορείας, τζίρου και δυνατοτήτων είναι η καλύτερη δυνατή για την Ελληνική αγορά. Και πιθανώς να ήταν ακόμα καλύτερη, αν η χώρα μας δεν δοκιμαζόταν τόσο πολύ από την πανδημία αυτό τον καιρό. Καθώς με την εύρεση του εμβολίου,  η ανησυχία για το που πάμε σαν ανθρωπότητα και ποια είναι η επόμενη ημέρα ήταν μεγάλη και τώρα φαίνεται να μετριάζεται. Με το αποτέλεσμα αυτό να αποτυπώνεται και στην οικονομία.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,04% στις 699,45 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 697,71 (-0,21%) και 705,22 μονάδες (+0,86%), με τον τζίρο να φθάνει τα €58,9 εκατ. ευρώ. Ακόμα, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,92% στις 373,09 μονάδες.

Στο ταμπλό τώρα, το +4% της Πειραιώς αλλά και το +3,47% του Ελλάκτωρ ήταν αυτά που κράτησαν σε θετικά εδάφη τον γενικό δείκτη, όπως και τα άνω του 1% κέρδη σε Eurobank, ΔΕΗ και ΟΤΕ. Ήπια ανοδικά έκλεισαν και οι ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Εθνική, Titan και Τέρνα Ενεργειακή. Χωρίς μεταβολή έκλεισε η Βιοχάλκο. Αντιθέτως, τα “βαρίδια” του δείκτη ήταν οι άνω του 2% απώλειες σε ΓΕΚ Τέρνα, Jumbo, Motor Oil, Φουρλή και Ελληνικά Πετρέλαια, και οι άνω του 1% σε Λάμδα και ΕΥΔΑΠ. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΕΧΑΕ, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ, Alpha Bank, Aegean, Coca Cola και Σαράντης.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο γενικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 6,67%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 6,68%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος έκλεισε με άνοδο 20,68%.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Βασίλης Λιόσης
Βασίλης Λιόσης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1997, όπου και διαμένει μέχρι σήμερα. Είναι τελειόφοιτος του τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστήμιο Πειραιά. Του αρέσει να ενημερώνεται για τις οικονομικές εξελίξεις ανά τον κόσμο. Λατρεύει τα ταξίδια και τον αθλητισμό.