16.1 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΌταν ένας CEO απευθύνεται σε όλο τον κόσμο

Όταν ένας CEO απευθύνεται σε όλο τον κόσμο


Του Ανδρέα – Άγγελου Σκόνδρα,

«Η σημερινή είναι μία μεγάλη ημέρα για την επιστήμη και την ανθρωπότητα»… μία δήλωση που περίμεναν δισεκατομμύρια ανθρώπων, μια φράση αισιοδοξίας και άκρατου ενθουσιασμού. Αυτά ήταν τα λόγια του Άλβέρτου Μπουρλά, διευθύνοντος συμβούλου της φαρμακοβιομηχανίας Pfizer, ο οποίος ενημέρωσε για την αυξημένη αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά του κορωνοϊού. Η δήλωση του αυτή δημιουργεί σε όλους τους ανθρώπους ένα εκ νέου αίσθημα ασφάλειας και σταθερότητας μετά από μια κρίση που πλήττει ακόμα την καθημερινότητα μας και τις διαπροσωπικές μας σχέσεις. Αξίζει λοιπόν να σκιαγραφήσουμε όσο είναι εφικτό την προσωπικότητα αυτού του ανθρώπου που αναζωπύρωσε την ελπίδα, για μια εκ νέου ομαλή καθημερινότητα.

Πάμε πίσω περί το 1961, κάπου στην Αλεξάνδρου Σβώλου, της Θεσσαλονίκης, όπου γεννιέται ο κ. Μπουρλά. Παιδί μιας παλιάς εβραϊκής οικογένειας που σώθηκε από το ολοκαύτωμα -με μία μητέρα που έφερε το σημάδι στιγματισμού από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης- σε μία πόλη ιδιαίτερα πολυπολιτισμική εκείνη την περίοδο. Η Θεσσαλονίκη αποτέλεσε ορόσημο στη ζωή του, καθώς, όπως δήλωσε και ο ίδιος: «Γεννήθηκα, μεγάλωσα, σπούδασα, ερωτεύθηκα και παντρεύτηκα στη Θεσσαλονίκη. Η Θεσσαλονίκη ήταν και είναι το κέντρο της ζωής μου». Πράγματι, η αγάπη του για την γενέτειρά του αποδεικνύεται κάθε χρόνο, καθώς συνηθίζει να επισκέπτεται την Χαλκιδική για τις καλοκαιρινές του διακοπές. Ο ίδιος αποφοίτησε από την Κτηνιατρική σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1986. Όπως δημοσιεύτηκε στον Τύπο, ο ίδιος άνηκε στη φοιτητική παράταξη της ΠΑΣΠ, ως ιδιαίτερα ενεργό μέλος κατά την διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων. Έκτοτε η καριέρα του ήταν συνεχώς μια πρόοδος και μια διαρκής πορεία επαγγελματικών διακρίσεων. Ερχόμενος στην Αθήνα το 1993, εργάστηκε στην Pfizer Hellas, η οποία μόλις είχε άρχιζε να δραστηριοποιείται στην Ελλάδα. Κατάφερε να αναδυθεί γρήγορα μέσα στο ανταγωνιστικό περιβάλλον ενός κολοσσού της φαρμακοβιομηχανίας με αποκορύφωμα την κατάκτηση της θέσης του διευθύνοντος συμβούλου, μια θέση ιδιαίτερα τιμητική και ουδόλως χαριστική. Το 2001 μετέβη στις ΗΠΑ, όπου ανέλαβε τη θέση του Διευθυντή Μάρκετινγκ. Το 2006 βρέθηκε στην Ευρώπη και ανέλαβε Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Τμήματος της εταιρείας με έδρα το Παρίσι, ενώ αργότερα ορίστηκε ως υπεύθυνος για την Ασία, την Αφρική και τις χώρες του Ειρηνικού ωκεανού. Το 2014 ανέλαβε Πρόεδρος του Τμήματος Ογκολογικών προϊόντων και Εμβολίων και δύο χρόνια αργότερα ορίστηκε ως υπεύθυνος των καινοτόμων προϊόντων της Pfizer. Ολόκληρη αυτή η σταδιοδρομία στηρίχτηκε αδιαμφισβήτητα σε ποικίλες επαγγελματικές προκλήσεις, από τις οποίες ο κ. Μπουρλά αναδείχθηκε σε ικανότατο στέλεχος για να αναλάβει τα ηνία της εταιρίας. Παράλληλα, φαίνεται πως δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα και στη προβολή της κοινωνικής εταιρικής ευθύνης της εταιρίας μέσα από προγράμματα που προσπαθούν να καταστήσουν την υγεία προσβάσιμη σε όλους (Healthcare Leadership Council – HLC).

Ο ίδιος ήρθε σε επικοινωνία τόσο με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και με τον Πρωθυπουργό, οι οποίοι εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για την μαζική παραγωγή εμβολίων κατά του κορωνοϊού. Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί πως τα λόγια του κ. Μπουρλά κατάφεραν να επιδράσουν ανακουφιστικά σε μια κατάσταση που δοκιμάζει τα όρια της κοινωνίας. Άξιζε, λοιπόν να μελετήσουμε την πορεία αυτού του ανθρώπου και να στοιχειοθετήσουμε μερικά χαρακτηριστικά του.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ανδρέας-Άγγελος Σκόνδρας
Ανδρέας-Άγγελος Σκόνδρας
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2001 και είναι προπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. Έχει παρακολουθήσει δεκάδες σεμινάρια, ημερίδες και συνέδρια συναφή με τις σπουδές του. Παράλληλα, έχει συμμετάσχει σε προσομοιώσεις του ΟΗΕ (MUN) και σε κοινωνικές δράσεις. Τέλος, ενδιαφέρεται για την μουσική και την ανάγνωση βιβλίων, κυρίως πολιτικών δοκιμίων.