15.7 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΝορβηγία: Πιο LGBTQ-friendly από ποτέ

Νορβηγία: Πιο LGBTQ-friendly από ποτέ


Της Παναγιώτας Μπούκα,

Το 1981, η Νορβηγία έγινε μια από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που συμπεριέλαβε τον σεξουαλικό προσανατολισμό στον νόμο κατά των διακρίσεων. Σήμερα, οι Νορβηγοί ζουν άλλη μια ιστορική στιγμή και ειδικότερα η LGBTQ κοινότητα της χώρας, αφού πρόσφατα έγινε διεύρυνση της νομοθεσίας, συγκαταλέγοντας και την ρητορική μίσους απέναντι στην κοινότητα. Αφορμή για το συγκεκριμένο γεγονός, αποτέλεσαν αρκετές στατιστικές έρευνες των τελευταίων χρόνων, οι οποίες φανέρωναν πως τα θύματα ομοφοβικής βίας στη Νορβηγία, έχουν αυξηθεί σε ανησυχητικά επίπεδα, θέτοντας με αυτόν τον τρόπο όλη την κοινότητα σε κίνδυνο.

Έχουν περάσει περίπου σαράντα χρόνια από τότε που η Νορβηγία, για πρώτη φορά, αποφάσισε να τροποποιήσει τη λίστα με τις προστατευόμενες κατηγορίες, στο νόμο αναφορικά με τη ρητορική μίσους. Έτσι, στη συγκεκριμένη λίστα αποφασίστηκε να συμπεριληφθεί και ο «ομοφυλοφιλικός» προσανατολισμός. Με τον τρόπο αυτόν, η Νορβηγική νομοθεσία πέτυχε να παράσχει προστασία στα άτομα, τα οποία προσδιορίζονταν ως γκέι και λεσβίες. Ωστόσο, μέχρι και σήμερα, ο νόμος αυτόν δεν ήταν συμπεριληπτικός ως προς τα υπόλοιπα μέλη της LGBTQ κοινότητας, όπως οι τρανς ή οι αμφυλόφιλοι. Το Νορβηγικό κοινοβούλιο, λοιπόν, αποφάσισε να διευρύνει αυτό τον νόμο, προσθέτοντας και περικλείοντας στον «σεξουαλικό προσανατολισμό», τόσο τους αμφιφυλόφιλους, όσο και τους ανθρώπους κάθε άλλου είδους σεξουαλικού προσανατολισμού. Μέσα στις τροποποιήσεις του νόμου, σημαντική είναι η αναφορά των φράσεων «φύλο, ταυτότητα φύλου ή έκφραση φύλου», η όποια, ωστόσο, δεν περικλείει μόνο τα trans άτομα, αλλά και κάθε άλλη μορφή έκφρασης φύλου.

Οι άνθρωποι που κρίνονται ένοχοι για ρητορική μίσους, μέσα από την νέα νομοθεσία, θα αντιμετωπίζουν διάφορα είδη ποινών. Μερικά από αυτά είναι: πρόστιμο ή ενός έτους φυλάκιση, εάν πρόκειται για εξύβριση σε ιδιωτικό χώρο, ενώ, αν η εξύβριση λάβει χώρο κάπου δημόσια, τότε ο παραβάτης κινδυνεύει με φυλάκιση έως και τρία χρόνια, σύμφωνα με τον νέο Ποινικό Κώδικα. Ο νόμος αυτός εγκρίθηκε από το νορβηγικό κοινοβούλιο στην δεύτερη ανάγνωσή του, χωρίς καν να χρειαστεί να προβούν οι βουλευτές σε ψηφοφορία.

Η Νορβηγία θεωρείται ως μία από τις πιο φιλελεύθερες χώρες της Ευρώπης, ειδικότερα για τα άτομα της LGBTQ κοινότητας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι από το 2016 τα trans άτομα έχουν την δυνατότητα να επαναπροσδιορίζουν νόμιμα το φύλο χωρίς καμία ιατρική διάγνωση, κάτι που λίγες ευρωπαϊκές χώρες έχουν επιτρέψει. Είναι σημαντικό βεβαία να τονίσουμε πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, δεν συμπεριλαμβάνει από την απαγόρευση ρητορικής μίσους τα intersex άτομα, κάνοντάς μας να ελπίζουμε πως σε μεταγενέστερη φάση, θα συμπεριληφθούν κι αυτά.

Τέτοιου είδους τροποποιήσεις, αποτελούν πηγή ανακούφισης για τα άτομα της κοινότητας που ζουν διαρκώς με το άγχος του εκφοβισμού. Είναι πολύ σημαντικό να νιώθει κανείς ασφαλής στη χώρα όπου ζει, πως οι κρατικοί μηχανισμοί λειτουργούν υπέρ του. Ευελπιστούμε η εξέλιξη αυτή να γίνει παράδειγμα και για τις υπόλοιπες χώρες.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παναγιώτα Μπούκα
Παναγιώτα Μπούκα
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1999 και σπουδάζει Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Ανέκαθεν ενδιαφερόταν για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά τα τελευταία 4 χρόνια ασχολείται ενεργά με τον ακτιβισμό. Γνωρίζει αγγλικά, γερμανικά, ισπανικά και νοηματική, ενώ στον ελεύθερό της χρόνο θα την βρει κανείς είτε ανάμεσα στις σελίδες ενός βιβλίου ή σε κάποια μπυραρία.