19.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕυρώπηΤι μπορεί να σημαίνει για το Ηνωμένο Βασίλειο η νίκη του Joe...

Τι μπορεί να σημαίνει για το Ηνωμένο Βασίλειο η νίκη του Joe Biden;


Του Ιωάννη Γκατζούνα,

Οι αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) επιδιώκουν όλο αυτό διάστημα να διατηρήσουν στενές εμπορικές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), επειδή υπάρχει η αντίληψη ότι ο Joe Biden πιθανότατα να μην δώσει άμεσα προτεραιότητα σε μια εμπορική συμφωνία με το ΗΒ. Αν δεν υλοποιηθεί η ενδεχόμενη εμπορική συμφωνία ΗΒ-Η.Π.Α. υπό τον Biden, τότε αυτόματα ενισχύεται η θέση της Ένωσης και των Βρυξελλών, καθώς το ΗΒ δεν θα είναι σε θέση να βασιστεί στο εμπόριο με τις Η.Π.Α.

Τα τελευταία στατιστικά στοιχεία για τους καταναλωτές του ΗΒ δείχνουν ότι το 49% εξ’ αυτών ανησυχεί για την οικονομική κατάσταση της χώρας. Σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς, η εξασφάλιση μιας συμφωνίας είναι ζωτικής σημασίας για τις επιχειρήσεις και τις αγορές του ΗΒ, προκειμένου να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των καταναλωτών οδεύοντας προς το 2021. Αξίζει στο σημείο αυτό να αναφερθεί ότι υπό την προεδρία του Biden η ΕΕ θεωρείται ένας πιο σημαντικός εμπορικός εταίρος για τις Η.Π.Α., συγκριτικά με το μεμονωμένο ΗΒ. Μέσα σε όλα αυτά, το ΗΒ εξακολουθεί να ελπίζει πως, μετά το Brexit, θα συνάψει συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις Η.Π.Α.

Θα έλεγε κανείς πως είναι αμφισβητήσιμο, εάν ο Biden θα επικεντρωθεί τόσο στην εμπορική πολιτική όσο και στις εμπορικές συμφωνίες, στο βαθμό που έκανε ο Trump. Είναι δίκαιο να ειπωθεί ότι ο Biden είναι απίθανο να αποδώσει την ίδια σημασία σε μια συμφωνία του Ηνωμένου Βασιλείου όσο θα έκανε Trump. Ο Biden μπορεί, επίσης, να επιχειρήσει να βελτιώσει τη σχέση των Η.Π.Α. με την ΕΕ σε πρώτη φάση.

Ο Biden, προς το παρόν, θεωρείται ότι θα ήταν ανοιχτός στην ιδέα μιας εμπορικής συμφωνίας, μετά το Brexit, με το ΗΒ, καθώς έχει τονίσει ότι ο ίδιος ο Trump δεν είχε ποτέ ασχοληθεί πλήρως με το θέμα. Αναμφίβολα, κρίνεται επιτακτική ανάγκη για τον Boris Johnson, μόλις αναλάβει την Προεδρία ο Biden, να μιλήσει μαζί του για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, που, όπως φαίνεται, είναι στην κορυφή της ατζέντας.

Βλέποντας ευρύτερα το ζήτημα του ΗΒ, η νίκη του Biden θα επηρεάσει το ΗΒ και κατ’ επέκταση το Brexit, αναγκάζοντας πρωτίστως το ΗΒ να επανεξετάσει την προσέγγισή του στη Βόρεια Ιρλανδία. Οι Η.Π.Α. θα θέλουν να επαναπροσδιοριστεί η διατλαντική τους πολιτική, η ειδική σχέση με το ΗΒ και η σχέση τους με την ΕΕ, που υπέστη ζημιές υπό τον Trump. Όσον αφορά τη Βόρεια Ιρλανδία, θα περίμενε κανείς να μεριμνήσει για τη διασφάλιση του σεβασμού και της προστασίας της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής και ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Βρετανίας, της ΕΕ και των Η.Π.Α. δεν θα θέσουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα των συνόρων στη Βόρεια Ιρλανδία. Υπάρχουν εικασίες ότι η πρώτη επίσκεψη του Biden στην Ευρώπη θα μπορούσε να είναι στις Βρυξέλλες και όχι στο Λονδίνο, στο Βερολίνο ή στο Παρίσι. Αυτό θα ήταν ένα σαφές σημάδι ότι οι Η.Π.Α. θέλουν να ξαναχτίσουν τη σχέση τους με την Ευρώπη και να αποκαταστήσουν τις ζημίες στις σχέσεις τους.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα υπάρξει αναπροσδιορισμός στην προσέγγιση των Η.Π.Α. για εμπορικές συνομιλίες με το ΗΒ. Αυτό, διότι ο Biden εναργέστατα είχε δηλώσει ότι, αν η κυβέρνηση του ΗΒ παρακάμψει σημαντικά τμήματα των συμφωνιών, σχετικά με το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, δεν θα είναι τόσο θετικός σε εμπορική συμφωνία. Συνεπώς, ο Biden και οι Η.Π.Α. θα επιδιώξουν μία εμπορική συμφωνία, και αν αυτό συμβεί με το ΗΒ, θα είναι μία κίνηση προσέγγισης και για μία μακροπρόθεσμη συμφωνία με την ΕΕ. Η Ένωση και οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες, έχουν τεράστιες ομάδες διαπραγματευτών με την ικανότητα να διεξάγουν πολλαπλές συνομιλίες και αναμένουν.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ιωάννης Γκατζούνας
Ιωάννης Γκατζούνας
Γεννήθηκε στην πόλη της Πάτρας. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου που εδράζεται στην Κόρινθο, από όπου ολοκλήρωσε επίσης και το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Διακυβέρνηση και Δημόσιες Πολιτικές». Έχει ασχοληθεί ενεργά με τα κοινά του Τμήματός του, και μετέπειτα εργάστηκε πάνω στην διοργάνωση συνεδριακών κύκλων, την ειδική αγωγή και τον τουρισμό. Στα άμεσα σχέδιά του είναι πρωτίστως η επαγγελματική αποκατάσταση και η εκπόνηση διδακτορικού.