15.9 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςThe Crown(ing) achievement του Netflix

The Crown(ing) achievement του Netflix


Της Μαρίας Βασταρδή,

Από την πληθώρα του πρωτότυπου περιεχομένου που προσφέρουν οι διαδικτυακές πλατφόρμες ξεχωρίζει με άνεση το “The Crown”, η επιτυχημένη απόπειρα του Netflix να παρουσιάσει σε έξι κύκλους δέκα επεισοδίων τη ζωή της μακροβιότερης Βασίλισσας στην παγκόσμια ιστορία, της Ελισάβετ Β’ του Ηνωμένου Βασιλείου. Η σειρά, ο τέταρτος κύκλος της οποίας θα κάνει πρεμιέρα στις 15 Νοεμβρίου 2020, έχει καθηλώσει κοινό και κριτικούς τόσο για τις ερμηνείες των ηθοποιών όσο και για τη σκηνοθεσία, τα κοστούμια και τα σκηνικά.

Δημιουργός της σειράς και επικεφαλής σεναριογράφος είναι ο Peter Morgan, ο οποίος είχε και στο παρελθόν ασχοληθεί με τη ζωή της Βασίλισσας στην ταινία “The Queen”, με πρωταγωνίστρια την Helen Mirren, αλλά και στο θέατρο με την παράσταση “The Audience”, με την ιδία ηθοποιό να αναλαμβάνει εκ νέου τον ρόλο. Η παράσταση αυτή ενέπνευσε τον Morgan να γράψει ένα έργο που θα περιγράφει όλη την πορεία της Βασίλισσας, από την αρχή της βασιλείας της μέχρι και σήμερα. Εστιάζοντας σε συγκεκριμένα γεγονότα που στιγμάτισαν τη Βασίλισσα και την Αγγλία, κάθε κύκλος της σειράς διατρέχει περίπου μία δεκαετία, ξεκινώντας από τον γάμο της τότε πριγκίπισσας με τον Φίλιππο, Δούκα του Εδιμβούργου, φτάνοντας μέχρι τον 21ο αιώνα.

Η επάνοδος του Τσώρτσιλ στην εξουσία, ο θάνατος του Βασιλιά Γεωργίου του ΣΤ’ και η προσαρμογή στον ρόλο της Βασίλισσας, η γαμήλια κρίση του βασιλικού ζεύγους και τα σκάνδαλα που συγκλόνισαν τη Μεγάλη Βρετανία αποκαλύπτονται στον θεατή μέσα από τις εξαιρετικές ερμηνείες της Claire Foy και του Matt Smith στους ρόλους του βασιλικού ζεύγους, καθώς και του John Lithgow στον ρόλο του Winston Churchill. Οι ηθοποιοί πλαισιώνονται από ειδικούς στη βρετανική αριστοκρατική προφορά και το πρωτόκολλο, αλλά και από μία ομάδα σχεδιαστών που δημιουργεί χειροποίητα αντίγραφα των εμφανίσεων των μελών της βασιλικής οικογένειας. Οι δύο πρώτοι κύκλοι του “The Crown” απέσπασαν διθυραμβικές κριτικές, κατακτώντας μία χρυσή σφαίρα καλύτερης δραματικής σειράς και μία πρώτου γυναικείου ρόλου.

Προκειμένου να συμβαδίζουν οι ηλικίες των ηθοποιών με την εξέλιξη της σειράς, οι ηθοποιοί που ερμηνεύουν τους βασικούς ρόλους ανανεώνονται στο τέλος κάθε δεύτερου κύκλου. Έτσι, το 2019, όταν έκανε πρεμιέρα ο τρίτος κύκλος, τον ρόλο της Βασίλισσας ανέλαβε να υποδυθεί η Olivia Colman, η οποία, λίγους μόλις μήνες πριν, είχε αποσπάσει το Όσκαρ πρώτου γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της ως Βασίλισσα Άννα στην ταινία «Η Ευνοούμενη» του Γιώργου Λάνθιμου. Στο πλευρό της, για τον 3ο και τον 4ο κύκλο, συμπράττουν ο Tobias Menzies ως Πρίγκιπας Φίλιππος και η Helena Bonham Carter ως Πριγκίπισσα Μαργαρίτα, δηλαδή ως μικρή αδερφή της Ελισάβετ. Η Colman μάλιστα κατόρθωσε να αποσπάσει άλλη μία χρυσή σφαίρα πρώτου γυναικείου ρόλου για τη σειρά, ενώ αμφότεροι οι συμπρωταγωνιστές της είχαν προταθεί για τα βραβεία πρώτου ανδρικού ρόλου και δεύτερου γυναικείου ρόλου αντίστοιχα.

Ο 3ος κύκλος εξερευνά τη σχέση του Πρίγκιπα Καρόλου με την Καμίλα Σαντ, τη σημερινή σύζυγό του, καθώς ο ίδιος προσπαθεί να συμβιβαστεί με τα καθήκοντά του ως μέλος της Βασιλικής Οικογένειας. Παράλληλα, παρουσιάζεται η ταραχώδης σχέση της Πριγκίπισσας Μαργαρίτας με τον τότε σύζυγό της, καθώς και εκείνη του Φιλίππου με τη μητέρα του, Πριγκίπισσα Αλίκη της Ελλάδας. Ο πολυαναμενόμενος 4ος κύκλος εντάσσει στην ιστορία την Πριγκίπισσα Νταϊάνα, αλλά και την πρωθυπουργό Margaret Thatcher, η οποία σημάδεψε τη σύγχρονη ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η σειρά έχει υποστεί επικρίσεις για ορισμένες ιστορικές ανακρίβειες ή δραματικές υπερβολές, ωστόσο το στοιχείο της μυθοπλασίας επιτρέπει τις μικρές παρεκβάσεις από τα ιστορικά γεγονότα, προκειμένου να απολαύσει ο θεατής έντονα φορτισμένες σκηνές, όπως τη στιγμή που η Βασίλισσα Μαίρη, γιαγιά της Ελισάβετ, υποκλίνεται μπροστά της, όταν η δεύτερη επιστρέφει εσπευσμένα από ένα ταξίδι στην Κένυα, λόγω του αιφνίδιου θανάτου του Βασιλιά Γεωργίου.

Έχοντας κερδίσει 68 βραβεία, το “The Crown” κερδίζει επάξια τον τίτλο της πιο επιτυχημένης πρωτότυπης σειράς του Netflix. Δεν πρόκειται απλώς για μία ακριβή παραγωγή, την πιο ακριβή μάλιστα στην ιστορία της τηλεόρασης, αλλά για μία σειρά πολύ υψηλών προδιαγραφών ερμηνευτικά, σκηνοθετικά και κινηματογραφικά.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Βασταρδή
Μαρία Βασταρδή
Είναι τεταρτοετής φοιτήτρια στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ. Από τα σχολικά της χρόνια ασχολήθηκε με τη ρητορική και τις προσομοιώσεις Διεθνών Οργανισμών, ενδιαφέροντα τα οποία εξακολουθεί να καλλιεργεί στα φοιτητικά της χρόνια. Το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος συμμετείχε επιτυχώς στην ομάδα που εκπροσώπησε τη Νομική Σχολή στο Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης Ενωσιακού Δικαίου, ενώ πλέον έχει αναλάβει το ρόλο της προπονήτριας της φετινής ομάδας. Παράλληλα με τις δραστηριότητές της γύρω από τη Νομική Επιστήμη, ασχολείται και με τη μουσική. Κατέχει πτυχίο κλασικού πιάνου και κάνει μαθήματα πιάνου και μουσικοκινητικής αγωγής. Αγαπά τη λογοτεχνία, την ποίηση και την ιστορία της τέχνης.