21.6 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΠερί δημοσκοπήσεων…

Περί δημοσκοπήσεων…


Της Γιώτας Κοσκινά,

Τις τελευταίες εβδομάδες, βλέπουν το φως της δημοσιότητας όλο και περισσότερες έρευνες – κοινής γνώμης από πολλά μέσα ενημέρωσης. Κεντρικά ερωτήματα δεν παύουν να είναι -τα κλασικά- η πρόθεση ψήφου και η καταλληλόλητα των πολιτικών αρχηγών για την πρωθυπουργική θέση, ωστόσο, λόγω των συγκυριών είδαμε να καταγράφονται και η γνώμη των εκλογέων για τους χειρισμούς της Κυβέρνησης για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, αλλά και τις ενέργειες της απέναντι στις απειλές της Τουρκίας.

Πιο συγκεκριμένα σε δημοσκόπηση της εταιρίας GPO, η οποία παρουσιάστηκε στον τηλεοπτικό σταθμό Action 24, καταγράφει τη συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων (71,1%) να είναι υπέρ των πρώτων πακέτων μέτρων που πήρε η Κυβέρνηση για την ανάσχεση του κορωνοϊού πριν την οριστική επιβολή του lockdown, ταυτόχρονα, όμως τίθεται κατά ενός γενικού lockdown που θα «κλείσει» όλη τη χώρα. (Σε αυτό το σημείο να επισημάνουμε ότι η έρευνα παρουσιάστηκε αρκετές ημέρες πριν την εξαγγελία του νέου lockdown.)

Σε αντίστοιχη ερώτηση της εταιρείας PULSE το ίδιο διάστημα καταγράφεται η αυξημένη ανησυχία των πολιτών για την πανδημία. Στο σχετικό ερώτημα, το 70% δηλώνει ότι ανησυχεί πολύ ή αρκετά για την επιδημία του κορωνοϊού, ενώ «Μέτρια» ανησυχεί το 14%. Για τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό της διασποράς το 21% τα θεωρεί αυστηρότερα από όσο πρέπει, λογικά το 36% και πιο επιεική από όσο πρέπει το 32%.

Ακολούθως, στην ερώτηση «Αν την ερχόμενη Κυριακή είχαμε εκλογές ποιο κόμμα θα στηρίζατε;», ερώτημα όπου εκφράζει την πρόθεση ψήφου, η ΝΔ προηγείται με 38,6%, έναντι 23,8% του ΣΥΡΙΖΑ, καταγράφοντας μία εμφανή διαφορά της τάξης του 14,8%. Παράλληλα, αποτυπώνεται η προσπάθεια του ΜέΡΑ25 να μπει στη Βουλή, καταγράφοντας ποσοστά κοντά στο πολυπόθητο 3% (2,6%).

Αντίστοιχη ερώτηση της εταιρίας Pulse, το ίδιο περίπου διάστημα αποτυπώνει την ίδια εικόνα με την Νέα Δημοκρατία αυτή τη φορά να συγκεντρώνει 39,5% και το ΣΥΡΙΖΑ 22,5% -μία διαφορά 17 ποσοστιαίων μονάδων-, ενώ εδώ φαίνεται να εισέρχεται οριακά στη Βουλή το ΜέΡΑ25 με 3%.

Τέλος, στο ερώτημα της εταιρείας Pulse για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό ο Κυριάκος Μητσοτάκης αυξάνει τη διαφορά του (έναντι αντίστοιχης δημοσκόπησης του Σεπτεμβρίου) από τον Αλέξη Τσίπρα στις 23 ποσοστιαίες μονάδες, με 47% έναντι 24% (της προηγούμενης δημοσκόπησης).

Συμπερασματικά, μελετώντας τις δύο παραπάνω έρευνες κοινής γνώμης, καταλήγουμε σε κοινά συμπεράσματα -αφού τα αποτελέσματά τους είναι παρεμφερή. Φαίνεται ολοκάθαρα το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας και ο σχηματισμός μίας αυτοδύναμης Κυβέρνησης. Μετά από ενάμιση χρόνο διακυβέρνησης φαίνεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την πολιτική του και τις επιλογές του να καταφέρνει να κρατά τα εκλογικά του ποσοστά υψηλά, όπως και την γνώμη των πολιτών ως προς την καταλληλόλητα του για Πρωθυπουργός. Ταυτόχρονα, οι επιλογές και η πολιτική του στη διαχείριση της πανδημίας τους τελευταίους έξι μήνες, παρά την δυσκολία στην εφαρμογή τους και τον περιορισμό των πολιτών, φαίνεται να βρίσκουν σύμφωνους τους πολίτες, εκφράζοντας μάλιστα την αναγκαιότητα τους για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορωνοϊού.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώτα Κοσκινά
Γιώτα Κοσκινά
Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά. Αποφοίτησε το 2016 από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με κατεύθυνση την Πολιτική Επιστήμη. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο μεταπτυχιακό με τίτλο «Πολιτική και Διαδίκτυο» του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως επικοινωνιολόγος.