23.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΤελικά επηρεάζονται οι εταιρείες-κολοσσοί;

Τελικά επηρεάζονται οι εταιρείες-κολοσσοί;


Του Χάρη Πετράκη,

Όπως όλοι έχουμε παρατηρήσει, οι εταιρείες κολοσσοί όχι μόνο δεν επηρεάζονται κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά ούτε κατά την περίοδο των αμερικανικών εκλογών. Ο Joe Biden και η Kamala Harris κέρδισαν τον εκλογικό αγώνα απέναντι στον Donald Trump και θα κατευθύνουν τις ΗΠΑ για τα επόμενα χρόνια. Ένα μεγάλο μέρος αναλυτών και επενδυτών υποστηρίζει ότι οι αμερικανικές μετοχές που πολλαπλασίασαν την αξία τους θα κατρακυλήσουν μετά από αυτή την εκλογή. Κανείς δεν γνωρίζει σίγουρα τι θα συμβεί κι αν τα παραπάνω επαληθευτούν, αξίζει, πάντως, να σημειωθούν κάποιες σκέψεις.

Αρχικά, θα ασχοληθούμε με τη γνωστή σε όλους μας Apple. Η εταιρεία έφτασε τα $2 τρις κεφαλαιοποίηση πριν λίγο καιρό και φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί σε αυτά τα επίπεδα. Κανείς δε μπορεί να αμφισβητήσει τη δύναμη, την ποιότητα, τις καινοτόμες ιδέες της και θα ήταν αφελές να τη χαρακτηρίσουμε ως μετοχή-φούσκα τόσο γρήγορα. Όμως, θα πρέπει να τεθούν κάποιοι παράμετροι.

Τι θα συμβεί με τον ανταγωνισμό της μετά την εκλογή Biden; Θα συνεχίσει η Google να μην παρέχει τις υπηρεσίες της στη Huawei; Ας απαντήσουμε όχι σε αυτή την ερώτηση, αφού ο νέος πρόεδρος φαίνεται να υποστηρίζει ανακωχή και συνεργασία με την Κίνα. Η Huawei, πριν το ban της Google, ήταν από τις πιο καινοτόμες εταιρείες, αν όχι η πιο καινοτόμα, με ραγδαία αύξηση των πωλήσεών της. Φυσικά, το γεγονός αυτό έκανε πολλούς χρήστες να προτιμούν τις συσκευές της και να την εμπιστευτούν, κάτι που περιορίστηκε μετά το ban. Οπότε, λοιπόν, αν η εταιρεία επέστρεφε δυναμικά και με τα Google services πίσω δεν θα είχαμε ξανά μείωση μεριδίου αγοράς της Apple; Ορίστε ένα καλό ερώτημα για τους παλιούς και τους νέους μετόχους της Apple. Η δεύτερη παράμετρος αφορά την συναλλαγματική ισοτιμία. Η μετοχή ανεβαίνει, όμως, η δύναμη του δολαρίου μειώνεται, οπότε ουσιαστικά κάπου κερδίζει και κάπου χάνει η τιμή της μετοχής. Τρίτη και τελευταία παράμετρος είναι η προσφορά χρήματος της Fed και πώς θα επηρεαστεί με την εκλογή του νέου προέδρου. Σημαντικό το πόσο θα μεταβληθεί ο πληθωρισμός μετά από τόσο μεγάλη προσφορά δολαρίων. Παρακάτω βλέπουμε την πορεία της Apple φέτος:

Δύο ακόμη εταιρείες-κολοσσοί που είναι άξιες αναφοράς αλλά και σύγκρισης είναι η Facebook και Tesla. Οι δύο αυτές εταιρείες φαίνεται επίσης να μην επηρεάζονται ούτε από υγειονομικές κρίσεις ούτε από αλλαγές προέδρων. Η Tesla με οδηγό τον Elon Musk αποτιμάται στα $407,55 δις ξεπερνώντας ανταγωνιστές που κανείς δεν μπορεί να διανοηθεί. Το P/E RATIO κυμαίνεται σε τιμή 860, κάτι πρωτόγνωρο, που δείχνει τις μεγάλες προσδοκίες των επενδυτών. Αν οι υποσχέσεις του υλοποιηθούν τότε η μετοχή θα ανέβει με γεωμετρική πρόοδο, αν όμως όχι η φούσκα που ισχυρίζονται πολλοί θα σκάσει! Από την άλλη πλευρά η Facebook, η οποία δεν έχει ανταγωνιστές αφού κανένας δεν τολμά να σταθεί απέναντι της, έχει χρηματιστηριακή αξία $835 δις και P/E 34,8, έχοντας και αυτή αυξήσει την αξία της μέσα στην κρίση. Η μαγεία των growth μετοχών θα έλεγε κανείς! Προσωπικά, θεωρώ ότι η Facebook κινείται σε φυσιολογικά επίπεδα χωρίς να διατρέχει κανέναν κίνδυνο από ανταγωνιστές ούτε από χρέη. Θα συνεχίσει να αυξάνει τα μονοπωλιακά της κέρδη. Πέρα από την δυναμική αυτών των εταιρειών, διανύουμε και την εποχή των αρνητικών επιτοκίων, κάτι που δύναται να δικαιολογήσει και την απίστευτη αύξηση αυτών των μετοχών. Για παράδειγμα, αν γίνει μία επένδυση σε ένα αμερικανικό ομόλογο ή γραμμάτιο ο επενδυτής αποκομίζει κοντά στο 0% απόδοση. Εάν ο πληθωρισμός είναι σε φυσιολογικά θετικά επίπεδα του 1% ή 2% τότε ουσιαστικά ο επενδυτής παραδίδει ένα ποσό και μετά του επιστρέφεται το ίδιο ελάχιστα αυξημένο με λιγότερη αγοραστική δύναμη. Η πορεία των αποδόσεων του αμερικανικού μονοετούς γραμματίου φαίνονται από κάτω:

Γιατί ένας επενδυτής να μην επενδύσει τα χρήματα του σε μια growth μετοχή όπως οι τρεις παραπάνω; Για να συνοψίσουμε, Facebook με φοβέρα θεμελιώδη και δίχως ανταγωνισμό, Tesla όχι τόσο άτρωτα θεμελιώδη, αλλά προοπτικές για έναν καλύτερο και πιο φιλικό στο περιβάλλον κόσμο και, τέλος, Apple εξίσου ισχυρά θεμελιώδη στοιχεία και υψηλή και συνεχής βελτιωμένη κερδοφορία. Στο διάγραμμα φαίνεται τι έχασαν αυτόν το καιρό όσοι δεν εμπιστεύτηκαν στα χαρτοφυλάκια τους Tesla και Facebook.

Κλείνοντας, θα μπορούσαμε να πούμε ότι φέτος είναι αδιαμφισβήτητα η χρονιά των τριών αυτών εταιρειών. Όλα πηγαίνουν όπως θα ήθελαν και δεν φαίνεται να επηρεάζονται από πουθενά. Είναι, όμως, όλα τόσο απλά; Θα βρεθεί κάποιος στον δρόμο αυτών των κολοσσών, που θα σταματήσει την ταχεία αυτή ανάπτυξη; Θα μάθουμε σε λίγο καιρό.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Χάρης Πετράκης
Χάρης Πετράκης
Προπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και θέλει να αποδείξει πολλά στο αντικείμενο του. Ασχολείται με το χρηματιστήριο και είναι θερμός υποστηρικτής της πράσινης ενέργειας και της αυτοβελτίωσης.