23.3 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕυρώπηΓκρίζοι Λύκοι: Το μίσος εντείνεται στη Γαλλία

Γκρίζοι Λύκοι: Το μίσος εντείνεται στη Γαλλία


Της Αμαλίας Μαρκέτου,

Η επίθεση του Macron κατά της Τουρκίας και του ισλαμισμού γενικότερα, συνεχίζεται. Πιο συγκεκριμένα, ύστερα από εντολή του Γάλλου Προέδρου, το Υπουργικό Συμβούλιο προέβη στη διάλυση της τουρκικής εθνικιστικής, παραστρατιωτικής οργάνωσης «Γκρίζοι Λύκοι» (Ülkü Ocakları), η οποία δρα χρόνια στη Γαλλία. Αφορμή για το εν λόγω γεγονός αποτέλεσε η βεβήλωση του μνημείου της γενοκτονίας των Αρμενίων, καθώς και του Εθνικού Κέντρου Αρμενικής Μνήμης στην πόλη Décines-Charpieu, στην οποία, όπως και στην ευρύτερη περιοχή της Lyon, ζει Αρμενική κοινότητα. Η προαναφερθείσα βίαιη πράξη έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά σφοδρών συγκρούσεων που λαμβάνουν χώρα στη Γαλλία το τελευταίο διάστημα, λόγω του Αρμενο-αζερικού πολέμου για την εδαφική επικράτεια του Nagorno-Karabakh.

Τα ερωτήματα στα οποία θα επιχειρήσω να απαντήσω στη συνέχεια είναι το ποιοι είναι, εν τέλει, οι «Γκρίζοι Λύκοι»; Και το γιατί η δεδομένη χρονική στιγμή επιλέχθηκε ως η κατάλληλη για τη διάλυση τους;

Με μια σύντομη αναδρομή στο παρελθόν, ας θυμηθούμε ότι εν λόγω εθνικιστική οργάνωση ιδρύθηκε 1968, από τον Alparslan Türkes, ως παραστρατιωτικό παρακλάδι του ακροδεξιού κόμματος MHP (Milliyetçi Hareket Partisi), του οποίου υπήρξε ηγέτης. Η ιδεολογία της οργάνωσης βασίζεται στον παντουρκισμό, στην ιδέα της δημιουργίας μιας Τουρκικής Αυτοκρατορίας που θα αποτελείται από τουρκικές φυλές. Τα πρώτα της θύματα ήταν οι αριστεροί και οι κουρδικές μειονότητες, τις οποίες τις θεωρούν κατώτερες, και κατά αυτούς, η Τουρκία πρέπει να απαλλαγεί από αυτές.

Μια από τις επιθέσεις τους που έγιναν γνωστές, αλλά και ταρακούνησαν την Ευρώπη, ήταν η απόπειρα δολοφονίας του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β’ το 1981 στην πλατεία του Αγίου Πέτρου. Έκτοτε, έχουν προβεί σε αμέτρητες βιαιοπραγίες, απολαμβάνοντας την ασυλία του τουρκικού κράτους και των λοιπών εθνικών κυβερνήσεων, καθώς δρουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πιο συγκεκριμένα, οι «Γκρίζοι Λύκοι» έχουν σημαντικά επεκταθεί στη Γερμανία βρίσκοντας μεγάλη υποστήριξη από πλευράς πολιτών, καθώς και πολιτικών, όπως του Sevcet Avci, δημοτικού συμβούλου του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU).

Ξαναγυρνώντας στο δεύτερο ερώτημα και στην προσπάθεια απάντησης του, διαπιστώνουμε ότι οι «Γκρίζοι Λύκοι» δεν είναι κάτι καινούργιο για τα γαλλικά δεδομένα, όλοι γνωρίζουν την πολυετή ιστορία που μεταφέρουν. Όπως εξάλλου ανέφερε ο Gérald Darmanin, Γάλλος Υπουργός Εσωτερικών, έχουν χαρακτηρισθεί ως οι κύριοι ύποπτοι για τη δολοφονία των 3.000 Κούρδων στο Παρίσι το 2013. Σύμφωνα με τον Γάλλο Υπουργό, δεν έχουν τη νομική μορφή μιας οργάνωσης, ωστόσο συγκεντρώνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε κατασκηνώσεις, όπου εκπαιδεύουν τα μέλη τους και κυρίως προβαίνουν σε δράσεις που θυμίζουν χαρακτήρα οργάνωσης.

Παρ’όλα αυτά, λόγω της όξυνση της Ισλαμοφοβίας και του αντιμουσουλμανικού αισθήματος που έχει κυριεύσει τη Γαλλία, ύστερα από τα τραγικά γεγονότα που έχουν λάβει χώρα το τελευταίο καιρό, ο Macron έκρινε ότι αυτή ήταν η κατάλληλη συγκυρία για να διαλύσει το προαναφερθέν κίνημα ή αλλιώς οργάνωση.

Καταλήγοντας, η συνέχεια της ιστορίας μοιάζει να είναι προφανής, το μίσος φέρνει το μίσος (la haine attire la haine), η μια σύγκρουση διαδέχεται την άλλη, τα θύματα των οποίων είναι άνθρωποι που, ενώ δεν αναμείχθηκαν ουδέποτε στο πολιτικό παιχνίδι, «πληρώνουν» τα πεπραγμένα εκείνων που αποφασίζουν για το πώς θα εκτυλιχθεί η ζωή τους.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αμαλία Μαρκέτου
Αμαλία Μαρκέτου
Είναι τελειόφοιτη στο τμήμα της Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Μιλάει αγγλικά και γαλλικά. Συμμετέχει σε ομάδες που ασχολούνται εθελοντικά με δράσεις σχετικές με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αναζητά συνεχώς μορφές έκφρασης των κοινωνικών προβληματισμών της, κυρίως μέσω του γραψίματος και του θεάτρου.