13 C
Athens
Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςΕνισχυμένη η παρουσία Ελληνοαμερικανών στο Κογκρέσο

Ενισχυμένη η παρουσία Ελληνοαμερικανών στο Κογκρέσο


Της Αθηνάς Φατσέα,

Στις ΗΠΑ, την Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020, έλαβαν χώρα οι εκλογές για το αξίωμα του Προέδρου, τις 35 από τις 100 έδρες στη Γερουσία, τις 435 έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων, καθώς και άλλες εκλογές μικρότερης εμβέλειας, όπως εκλογές κυβερνητών και τοπικές εκλογές. Ως ήταν αναμενόμενο, οι προεδρικές εκλογές απασχόλησαν και συνεχίζουν να απασχολούν σε μεγάλο βαθμό την κοινή γνώμη. Ωστόσο, εν προκειμένω, θα ασχοληθούμε με τις εκλογές στο Κογκρέσο, και δη με την ύπαρξη του ελληνικού στοιχείου στα δύο νομοθετικά σώματα.

Κατ’ αρχάς, οι εκλογές στο Κογκρέσο διεξάγονται κάθε δύο χρόνια. Οι ψηφοφόροι επιλέγουν το ένα τρίτο των γερουσιαστών και κάθε μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων. Συνεπώς, οι εκπρόσωποι των νομοθετικών σωμάτων εκλέγονται είτε σε έτη προεδρικής εκλογής και είτε στις ενδιάμεσες εκλογές (midterm elections), οι οποίες πραγματοποιούνται στα μισά της εκάστοτε προεδρικής θητείας.

Στο παρελθόν, Ελληνοαμερικανοί υποψήφιοι είχαν εκλεγεί σε υψηλά αξιώματα. Επί παραδείγματι, ο Spiro Agnew, διατελέσας κυβερνήτης του Maryland, εκλέχθηκε το 1969 ως ο 39ος Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, αλλά και ο Michael Dukakis, πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης, το 1988, έλαβε το χρίσμα από τους Δημοκρατικούς στις προεδρικές εκλογές, με αντίπαλο τον George H. W. Bush.

Ερχόμενοι στο σήμερα, αξιοσημείωτη είναι η εκλογή 6 Ελληνοαμερικανών στο Κογκρέσο, εκ των οποίων οι 5 επανεξελέγησαν, ενώ 1 ακόμα έρχεται να ενισχύσει το ελληνικό στοιχείο. Πιο συγκεκριμένα, από το κόμμα των Δημοκρατικών, ο John Sarbanes από το Maryland με 70% των ψήφων, ο Charlie Crist από τη Florida με 53%, η Dina Titus από τη Nevada με 61% και ο Chris Pappas από το New Hampshire με 52%, επικράτησαν σχετικά εύκολα και θα εκτίσουν μία ακόμα θητεία στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ταυτόχρονα, έδρες κατέλαβαν και δύο Ελληνοαμερικανοί από το ρεπουμπλικανικό κόμμα· ο Gus Bilirakis από τη Φλόριντα, με μακρόχρονη παρουσία στο νομοθετικό σώμα, επανεξελέγη με 63% των ψήφων, ενώ η Nicole Malliotakis εξελέγη για πρώτη φορά, εκπροσωπώντας τη Νέα Υόρκη και κερδίζοντας το 58% επί των ψήφων.

Δυστυχώς, η ευτυχής αυτή εξέλιξη δεν καταγράφεται και στη Γερουσία, όπου δεν υπάρχει εκπρόσωπος με ελληνικές ρίζες. Παλαιότερα, υπήρχαν δύο Γερουσιαστές με μακρόχρονη θητεία· ο Δημοκρατικός Paul Sarbanes και η Ρεπουμπλικανή Olympia Snowe. Εντούτοις, τα τελευταία χρόνια, αυτό το κενό στο σώμα της Γερουσίας των ΗΠΑ καλύπτεται επαρκώς από τον φιλέλληνα Δημοκρατικό Robert Menendez, ο οποίος έχει δείξει έντονο ενδιαφέρον για θέματα που σχετίζονται με την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και από 2 ομοίως φιλέλληνες Γερουσιαστές, τον Marco Rubio και τον Chris Van Hollen. Στη Βουλή των Αντιπροσώπων, γνωστοί φιλέλληνες είναι οι Δημοκρατικοί David Cicilline, Ted Deutch και Carolyn Maloney, οι οποίοι εξελέγησαν εκ νέου.

Συνεπώς, αυτή τη στιγμή, υπάρχουν 6 Ελληνοαμερικανοί εκπρόσωποι στο Κογκρέσο, που μοιράζονται τις ελληνικές αξίες και μπορούν να τις μεταδώσουν στους συναδέλφους τους, αυξάνοντας τους φιλέλληνες που υποστηρίζουν τις ελληνικές θέσεις. Παράλληλα, αυτοί οι Ελληνοαμερικανοί αξιωματούχοι δύνανται να θέσουν επί τάπητος εσωτερικά ζητήματα που προβληματίζουν την κοινότητα, καθώς και, με τη στήριξη των φιλελλήνων, τις σύγχρονες προκλήσεις και τις απειλές που πλήττουν την Ελλάδα και την Κύπρο.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αθηνά Φατσέα
Αθηνά Φατσέα
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1998. Αποφοίτησε με Άριστα από το Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου, με ειδίκευση στη νομική, οικονομική, πολιτική και λογοτεχνική μετάφραση. Σήμερα, είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο ΠΜΣ «Διεθνής και Ευρωπαϊκή Διακυβέρνηση και Πολιτική» του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Γνωρίζει αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά, και στα ενδιαφέροντά της συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, η λογοτεχνία, η ιστορία, η πολιτική επικαιρότητα, οι διεθνείς σχέσεις και η διπλωματία.