20 C
Athens
Κυριακή, 13 Ιουνίου, 2021
Αρχική Κοινωνία "Drive and Listen": H εφαρμογή που μας ταξιδεύει εν μέσω εγκλεισμού

“Drive and Listen”: H εφαρμογή που μας ταξιδεύει εν μέσω εγκλεισμού


Της Δήμητρας Ροδοβίτου,

Ξέρω πως έχεις εξαντλήσει κάθε παραγωγή του Netflix από την πρώτη κιόλας καραντίνα. Ξέρω πως έχεις καθαρίσει κάθε γωνιά του σπιτιού σου, έχεις βγάλει το σκύλο σου 12 βόλτες ήδη, εκμεταλλευόμενος τη μετακίνηση 6. Ξέρω μωρέ, δεν έμεινε επεισόδιο από την παλιά Τrash TV του 90΄που να μην έχεις δει, και παρόλο αυτά γέλασες ξανά, τόσο απελπισμένος. Ίσως να είσαι από τους άτυχους -σαν εμέ, φερ’ ειπείν- που η δεύτερη τούτη καραντίνα ακύρωσε αναπάντεχα προγραμματισμένα ταξίδια. Όπως και νά’χει, φίλτατε απελπισμένε αναγνώστη, ένας φοιτητής ήρθε να δώσει φως στις μέρες του εγκλεισμού μας.

Ο Τούρκος φοιτητής Erkam Şeker δημιούργησε μια εφαρμογή που επιτρέπει σε όλους εμάς να απολαύσουμε μια εικονική βόλτα με το αμάξι σε έναν από τους 38 διαθέσιμους προορισμούς, με τη συνοδεία των τοπικών ραδιοφωνικών σταθμών. Ο Erkam, φοιτητής πλέον του Μοναχό της Γερμανίας, δήλωσε πως πηγή έμπνευσης αποτέλεσε η νοσταλγία προς την πατρίδα του, την Κωνσταντινούπολη. Να σημειωθεί πως η εφαρμογή είναι δωρεάν, ωστόσο σου επιτρέπει to “Buy a Coffee” ώστε να στηρίξεις οικονομικά τον Erkam (προαιρετικά, πάντα).

Κατά την είσοδο στην εφαρμογή, αφού επιλέξεις την πόλη που θέλεις να απολαύσεις εικονικά, επιλέγεις και την αρμόζουσα μουσική υπόκρουση. Και φυσικά, δε θα μπορούσα παρά να χρησιμοποιήσω την εν λόγω εφαρμογή! Έτσι, το πρωί με συνεπήρε η θέα και η κίνηση της Λεωφόρου Νίκης σιμά στο Θερμαϊκό, ενώ στα ακουστικά μου ηχούσε ο σταθμός 98,4 που εκπέμπει από το Πανόραμα. Ύστερα με το πάτημα ενός κουμπιού βρέθηκα στις χαοτικές λεωφόρους της Μόσχας, όσο το κυριλλικό αλφάβητο ηχούσε μελωδικά στα αυτιά μου. Από εκεί στη Σμύρνη, το Άμστερνταμ, και το Μπουένος Άιρες. Ένας ολόκληρος κόσμος μπροστά στην οθόνη μας.

Το Drive & Listen αποτελεί την πλέον καταλληλότερη εφαρμογή, χάρη στην οποία αποκτούμε πρόσβαση σε μέρη που είτε η καραντίνα, είτε η οικονομική κρίση, είτε διάφορες συγκυρίες, δε θα το καθιστούσαν ρεαλιστικά εφικτό. Στην εποχή μας, με την πανδημία να πλήττει ανεπιστρεπτί τόσο το σύνολο όσο και το άτομο, είναι τουλάχιστον ελπιδοφόρα η δυνατότητα πρόσβασης σε εδάφη χιλιόμετρα μακριά.

Σε μια εποχή ωστόσο που όλοι παρεξηγούμαστε ευκολότερα, θα ήθελα να τονίσω κάτι. Μπροστά στους θανάτους, μπροστά στις ελλείψεις των ΜΕΘ, μπροστά στην αδυναμία του κράτους να προστατέψει τόσο υγειονομικά όσο και οικονομικά τους ίδιους του τους πολίτες, το παράπονο του εγκλεισμού φαντάζει άγαν εγωιστικό. Εγώ κρατώ, όμως, το πόσο εγκληματικά δύναται να δράσει τούτη η απομόνωση στην ψυχολογία των ατόμων, γράφω με γνώμονα αυτή, και γράφω για αυτήν.

Υπομονή λοιπόν, ως την επόμενη βόλτα. Όχι, όχι την εικονική. Αλλά εκείνη με το δικό μας αμάξι, τη δική μας μουσική,  την παρέα μας.

Το link της εφαρμογής, εδώ: https://driveandlisten.herokuapp.com/


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Νότια Αφρική: Οι άνδρες κήρυξαν πόλεμο στις γυναίκες

Της Νάσιας Τριάντη, Πριν από λίγες ημέρες, συγκλόνισε την παγκόσμια κοινότητα η είδηση σχετικά με τη βίαιη δολοφονία της Tshegofatso Pule στη Νότια Αφρική, η...

Ο πολιτισμός μέσω της ιδιάζουσας οπτικής του Ρουσσώ

Της Βάσως Σοφάνη, Κατά γενική ομολογία, ο πολιτισμός χαρακτηρίζεται ως ένα κατασκεύασμα απαράμιλλής σημασίας για τον άνθρωπο, αφού τον έχει βοηθήσει να οργανώσει την ζωή...

Let us talk about Palestine

By Nikos Theologou, Easily one of the most controversial and difficult stories of our lifetime, the Israel VS Palestine conflict has been an on-going situation...

Οι Θέρμες του Καρακάλλα: Πάμε για μπάνιο… στην αρχαία Ρώμη;

Του Θανάση Κουκόπουλου, Ο ρωμαϊκός πολιτισμός ήταν ένας πολιτισμός του λουτρού. Τα θερμά λουτρά ή αλλιώς θέρμες ήταν χώροι όχι μόνο καθαριότητας, αλλά και κοινωνικής...
Δήμητρα Ροδοβίτου
Γεννήθηκε στην Έδεσσα το 2000. Είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του Tμήματος Iστορίας & Aρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ασχολείται χρόνια ερασιτεχνικά με την αρθρογραφία ενώ, για το OffLine Post, τα άρθρα της φιλοξενούνται στην κατηγορία των Kοινωνικών.