17.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΚακοποίηση ζώων: Επιτέλους γίνεται κακούργημα!

Κακοποίηση ζώων: Επιτέλους γίνεται κακούργημα!


Της Χριστιάννας Αντωνοπούλου,

Τα πρόσφατα περιστατικά κακοποίησης ζώων αναμφίβολα αποτέλεσαν τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Έτσι, πρόσφατα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μάκης Βορίδης προανήγγειλε τη μετατροπή της κακοποίησης των ζώων από πλημμέλημα σε κακούργημα.

Ήδη μόνο τον Οκτώβριο που μας πέρασε, μετρήσαμε τρία άγρια περιστατικά κακοποίησης ζώων: ακρωτηριασμός των γεννητικών οργάνων σκύλου στα Χανιά, μαχαίρωμα επίσης σκύλου στη Νίκαια, ενώ, ακόμα, μια γυναίκα στο Αγρίνιο χτυπούσε σκυλιά σε αγρόκτημα με κοντάρι.

Χωρίς δεύτερη σκέψη, τα περιστατικά αυτά προκαλούν αφενός θλίψη για τα ζώα και οργή για τους δράστες. Όταν κάποιος ξεσπάει πάνω σε αδύναμα και άβουλα όντα, όπως τα ζώα, προσπαθώντας να επιβληθεί και δείχνει τέτοιο μίσος, τότε σίγουρα θα μπορούσαμε να αναρωτηθούμε ποια θα ήταν άραγε η συμπεριφορά του απέναντι στους συνανθρώπους του;

Πράγματι, πολλές ψυχολογικές μελέτες αποδεικνύουν ότι κάποιος που συμπεριφέρεται βίαια στα ζώα, μπορεί πολύ εύκολα να συμπεριφερθεί εξίσου βίαια και στους ανθρώπους. Έτσι, σύμφωνα με αυτές τις μελέτες, η κακοποίηση των ζώων συνδέεται στενά με την ενδοοικογενειακή βία. Ακόμα, έχει αποδειχθεί ότι πριν από αρκετές ανθρωποκτονίες, οι δράστες είχαν προηγουμένως κακοποιήσει βάναυσα, πολλές φορές μέχρι θανάτου, ζώα. Συνεπώς, η μελέτη τέτοιου είδους περιστατικών από την αστυνομία θα μπορούσε να αποτρέψει μελλοντικά εγκλήματα, ενώ ταυτοχρόνως δίνεται μια πολύ ωραία απάντηση σε όλους τους «καλοθελητές» που θα σπεύσουν να σχολιάσουν ότι «θρηνούμε για τα ζωάκια, αλλά αδιαφορούμε για τους άμοιρους τους ανθρώπους». Δυστυχώς, αποδεικνύεται ότι τόσο η κακοποίηση των ζώων όσο και των ανθρώπων κατά ένα τρόπο συνδέονται.

Επιπλέον, η βίαιη και επιθετική συμπεριφορά απέναντι στα ζώα αποτελεί, σύμφωνα με ψυχολόγους, ένδειξη ψυχοπάθειας, αντικοινωνικής συμπεριφοράς του ατόμου και αδυναμίας διαχείρισης θυμού και άλλων παρορμήσεων.

Πώς ορίζεται, όμως, η κακοποίηση των ζώων; Με βάση τον ορισμό που δίνεται, κακοποίηση είναι η άσκηση άμεσης βίας, ο βασανισμός, ο ακρωτηριασμός, η πρόκληση στρες και η στέρηση ενός ζώου από τις πέντε βασικές του ελευθερίες (ελευθερία από την πείνα και τη δίψα, από άσχημες συνθήκες διαβίωσης, από πόνο, πλήγωμα, νόσο, από φόβο και απόγνωση, από την έκφραση μιας σωστής συμπεριφοράς). Επιπλέον, η κακοποίηση των ζώων διακρίνεται στην ενεργητική (εδώ εντάσσονται ενέργειες όπως: η δηλητηρίαση, ο πνιγμός, το κρέμασμα) και στην παθητική (ενέργειες όπως: μόνιμο δέσιμο, κακές συνθήκες διαβίωσης). Αξίζει, ωστόσο, να τονίσουμε ότι η κακοποίηση των ζώων δεν αφορά μόνο τις γάτες και τους σκύλους, αλλά γενικότερα όλα τα ζώα, όπως για παράδειγμα τα γαϊδουράκια της Σαντορίνης, που αναγκάζονται να δουλεύουν σε πολύ σκληρές συνθήκες, αλλά και ζώα σε τσίρκο ή πολλές φορές ακόμα και σε ζωολογικούς κήπους.

Σε κάθε περίπτωση ο καθένας από εμάς είναι σε θέση να βοηθήσει καταγγέλλοντας τέτοιου είδους φαινόμενα. Το μόνο που πρέπει να κάνει είναι να έχει συλλέξει αποδεικτικό υλικό (φωτογραφίες και βίντεο) σχετικά με την κακοποίηση του ζώου και να απευθυνθεί στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του (περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες σχετικά με την καταγγελία για κακοποίηση ζώου μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας: http://pfo.gr).

Ας μην ξεχνάμε, λοιπόν, πως και τα ζώα έχουν δικαιώματα και πως ο σεβασμός τους είναι υποχρέωση όλων μας.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Χριστιάννα Αντωνοπούλου
Χριστιάννα Αντωνοπούλου
Είμαι απόφοιτη του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και τώρα ολοκληρώνω τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στην Ιστορικοσυγκριτική Γλωσσολογία στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Μιλάω αγγλικά και γερμανικά. Στον ελεύθερο χρόνο μου ασχολούμαι με τη μουσική και το χορό, ενώ λατρεύω επίσης τον κινηματογράφο.