12 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςΗ καταμέτρηση συνεχίζεται, η αβεβαιότητα και η αγωνία μεγαλώνουν

Η καταμέτρηση συνεχίζεται, η αβεβαιότητα και η αγωνία μεγαλώνουν


Του Κωνσταντίνου Χαρέμη,

Οι πιο βιτριολικές και κρίσιμες εκλογές στην ιστορία των Η.Π.Α. έφθασαν στο τέλος τους και επιτέλους τα πολυπόθητα αποτελέσματα βγαίνουν σταδιακά στο προσκήνιο. Το ζητούμενο των εκλογών, τη μεγάλη δηλαδή είδηση της βραδιάς, με την ανακήρυξη του νικητή, δεν το γνωρίζουμε προς το παρόν. Αξίζει να σημειωθεί ότι το παρόν κείμενο έχει ανανεώσει τα αριθμητικά του στοιχεία τελευταία φορά στις 19.30 της 4ης Νοεμβρίου σε μια προσπάθεια ακριβέστερης προσέγγισης των ακριβή ποσοστών.

Εν τέλει, οι προβλέψεις για μια σκληρή μάχη για την προεδρία βγήκαν αληθινές. Μια βραδιά θρίλερ, την οποία θα ακολουθήσουν, απ’ ότι φαίνεται, αρκετές ακόμα ώρες αγωνίας, αφού κανένα ειδησεογραφικό πρακτορείο δεν είναι σε θέση να ανακηρύξει νικητή. Έχοντας περάσει πάνω από 10 ώρες, αφότου έκλεισαν οι πρώτες κάλπες στις Η.Π.Α., είμαστε σε θέση να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα, παρόλο που ακόμα δεν έχουμε νικητή.

Αρχικά, ο εκλεκτορικός χάρτης μοιάζει αρκετά με αυτόν του 2016 και αυτά δεν είναι καλά νέα για τον Joe Biden. O Donald Trump, μέχρι στιγμής, έχει καταφέρει να υπερασπιστεί αμφιταλαντευόμενές πολιτείες, τις λεγόμενες “swing states”, τις οποίες είχε κερδίσει το 2016. Για παράδειγμα, ο 45ος πρόεδρος των Η.Π.Α. έχει κερδίσει σχετικά εύκολα τις πολιτείες του Ohio, της Iowa και της Florida. Μάλιστα, στη Florida, τα ποσοστά του Trump είναι καλύτερα σε σύγκριση με το 2016. Το ίδιο, βέβαια, δεν μπορούμε να πούμε για την επίδοση του Trump σε άλλες πολιτείες, που τα ποσοστά του είναι χειρότερα από ότι στις προηγούμενες εκλογές, όπως στη Arizona, την Georgia και το Texas.

Από την άλλη, ο Biden φαίνεται να έχει κάποιες μικρές νίκες, όπως στη 2η εκλογική περιφέρεια της Nebraska, κερδίζοντας έτσι 1 εκλεκτορική ψήφο, κάτι που η Clinton δεν είχε επιτύχει, και έχει καταφέρει να αποφύγει εκλογικά δράματα σε πολιτείες που η Clinton κέρδισε με δυσκολία αυξάνοντας, μάλιστα, τα ποσοστά των Δημοκρατικών.

7 πολιτείες στην κόψη του ξυραφιού

Αυτήν την στιγμή, ο Donald Trump και ο Joe Biden κονταροχτυπιούνται στον αγώνα για το ποιος θα συλλέξει τους 270 εκλέκτορες, που θα τον οδηγήσουν στην προεδρία. Ο Biden διατηρεί ένα ελαφρύ προβάδισμα 14 εκλεκτόρων, έχοντας συλλέξει 227 (συμπεριλαμβανομένων 3 εκλεκτόρων του Maine), με τον αντίπαλό του να τον ακολουθεί από κοντά με 213 εκλέκτορες. Το ποιος θα κόψει πρώτος το νήμα της νίκης θα το κρίνουν 7 πολιτείες, στις οποίες η καταμέτρηση δεν έχει τελειώσει και τα ποσοστά των δυο υποψηφίων μπορούν εύκολα να αλλάξουν.

Ας πάμε, πρώτα, στις 3 μεσοδυτικές πολιτείες (Wisconsin, Michigan, Pennsylvania), στις οποίες η νίκη είναι ζωτικής σημασίας για τους δυο αντιπάλους. Με το 97% των ψήφων να έχει αναφερθεί, ο  Joe Biden προηγείται στο Wisconsin με 49,5% έναντι 48,8% του Trump. Στο Michigan, με την καταμέτρηση να έχει φτάσει στο 92%, ο Joe Biden κατάφερε να ανατρέψει την κατάσταση και έχει πλέον ένα προβάδισμα 0,6 ποσοστιαίων μονάδων του αντιπάλου του. Τέλος, στην Pennsylvania, με  80% των ψήφων να έχουν καταμετρηθεί, ο Trump έχει λάβει μέχρι τώρα ένα εντυπωσιακό ποσοστό της τάξης του 53,5% έναντι 45,2% του Biden. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα «ρευστή». Μέσα σε λίγες ώρες και οι δύο υποψήφιοι έχουν περάσει στην πρώτη θέση σε αυτές τις τρεις πολιτείες, αλλά δεν την έχουν κατακτήσει με σιγουριά. Σε αυτές τις πολιτείες, όμως, η καταμέτρηση των ψήφων δι’ αλληλογραφίας, η οποία γνωρίζουμε ότι σίγουρα θα ωφελήσει τους Δημοκρατικούς, είναι η τελευταία που λαμβάνει χώρα και εξαιτίας αυτού τα ποσοστά μπορούν να μεταβληθούν ριζικά.

Έπειτα, έχουμε δυο πολιτείες του Νότου, οι οποίες είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικές, η Georgia και η Βόρεια Καρολίνα. Και στις δυο πολιτείες η καταμέτρηση έχει ξεπεράσει το 90% των ψήφων και ο 45ος πρόεδρος των Η.Π.Α. υπερέχει οριακά με μία διαφορά μικρότερη του 2%. Η ελπίδα για τον Joe Biden να κάνει την ανατροπή εναπόκειται στο γεγονός ότι οι εναπομείνασες ψήφοι θα προέλθουν, κατά κύριο λόγο, από μεγάλα αστικά κέντρα, στα οποία οι Δημοκρατικοί βρίσκουν μεγάλη υποστήριξη.

Τα πράγματα, προς το παρόν, είναι πιο ευνοϊκά για τον δημοκρατικό υποψήφιο στις 2 τελευταίες κρίσιμες πολιτείες, την Nevada και την Arizona. Ο Biden προηγείται στις δυο αυτές πολιτείες, με την καταμέτρηση των ψήφων έχει φτάσει το 86%. Εάν ο Δημοκρατικός υποψήφιος επικρατήσει στην Arizona, τότε η κούρσα θα λάβει μια εντελώς διαφορετική τροπή, καθώς θα ανοιχτούν για τον Joe Biden περισσότερα μονοπάτια για την προεδρία και θα μιλάμε για μια ιστορική νίκη σε μια χαρακτηριζόμενη, μέχρι πρότινος, κόκκινη πολιτεία.

Είναι εξαιρετικά αβέβαιο ακόμα ποιος υποψήφιος θα επικρατήσει. Κατά τη διάρκεια της ροής των εκλογικών αποτελεσμάτων, πολλές πολιτείες έχουν αλλάξει «χρώμα» πάνω από 5 φορές! Το μόνο που μπορούμε να προβλέψουμε με σχετική σιγουριά είναι ότι οι Δημοκρατικοί θα κερδίσουν και πάλι την λαϊκή ψήφο, πιθανώς με μεγαλύτερη διαφορά από ότι το 2016. Δυστυχώς, όμως, στο εκλεκτορικό κολλέγιο λίγο μετράει αυτό, αφού οι πολιτείες καθορίζουν τον νικητή. Αξίζει να σημειώσουμε ότι σε μια πρωτοφανή κίνηση ο Donald Trump ήδη έκανε δηλώσεις και ανακήρυξε πρώιμα τον εαυτό του νικητή, κάτι το οποίο, φυσικά, δεν ισχύει, αφού η καταμέτρηση βρίσκεται εν εξελίξει. Γι’ αυτόν τον λόγο, είναι ύψιστης σημασίας να μετρηθεί μέχρι και η τελευταία ψήφος, καθώς έχει αποδειχθεί πλέον ότι στις Αμερικανικές εκλογές τα πάντα μπορεί να συμβούν.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνος Χαρέμης
Κωνσταντίνος Χαρέμης
Γεννήθηκε το 1997 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι φοιτητής στο τμήμα Νομικής Επιστήμης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εργαστεί στον κλάδο της εστίασης και στον τραπεζικό κλάδο και έχει ασχοληθεί ερασιτεχνικά με το θέατρο. Είναι γνώστης Αγγλικής, Ισπανικής και Ρώσικης γλώσσας και έχει συμμετάσχει σε ημερίδες σχετικά με την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.