3 C
Athens
Κυριακή, 17 Ιανουαρίου, 2021
Αρχική Φιλοσοφία Ζήτημα ζωής και θανάτου

Ζήτημα ζωής και θανάτου


Της Σάντυ Μακκού,

Θάνατος. Πώς νιώθεις στην ιδέα του θανάτου και πόσο συχνά το σκέφτεσαι;

Ο καθένας από εμάς έχει σίγουρα αναρωτηθεί τα παραπάνω και πόσο μάλλον εν μέσω πανδημίας, όπου ο φόβος κυριαρχεί, τα ερωτήματα που αφορούν το αναπόφευκτο τέλος απασχολούν τόσο συνειδητά όσο και ασυνείδητα το νου μας.

Παρ’ όλα αυτά, πρόκειται για ένα ακόμη θέμα ταμπού, έναν ακόμη ελέφαντα στο δωμάτιο, που έχει χαραχθεί στο μυαλό των ανθρώπων ως δεινό, ως μία κατάσταση που προσπαθούμε απεγνωσμένα να αποφύγουμε και να προσποιηθούμε πως ξεχνάμε.

Πολλές φορές, αρκεί μια μικρή επαφή, μία ενδεχόμενη επιβίωση από έναν παραλίγο θάνατο ή έστω ένας βαθύς προβληματισμός για να εκτιμήσουμε την αξία της ζωής, τα περιβόητα «απλά πράγματα». Λόγου χάριν, οι άνθρωποι που επιβιώνουν από ατυχήματα ή σοβαρές ασθένειες αντιμετωπίζουν έπειτα τη ζωή διαφορετικά. Δεν λαμβάνουν πια ούτε τους ανθρώπους ούτε την ίδια τη ζωή ως δεδομένα. Αποκτούν μια νέα ικανότητα να ζουν και να αξιοποιούν το παρόν, σχηματίζουν μια νέα εικόνα για τα «μικρά» πράγματα, όπως είναι η φύση, μια απλή βόλτα ή ο χρόνος με την οικογένεια.

Έχουν, επίσης, μια ευρύτερη αίσθηση προοπτικής. Τοιουτοτρόπως, οι ανησυχίες που τους είχαν καταπιεί πριν, δεν φαίνονται πλέον σημαντικές, ενώ παράλληλα, γίνονται λιγότερο υλιστές και αλτρουιστές. Οι σχέσεις τους γίνονται πιο αυθεντικές και οικείες.

Σε πολλές περιπτώσεις όλα αυτά δεν εξαφανίζονται. Αν και μπορεί να γίνουν ελαφρώς λιγότερο έντονα, με την πάροδο του χρόνου καθιερώνονται ως μόνιμα χαρακτηριστικά.

Οι ζωές μας είναι αποσπασμένες και δεν προσκολλώνται σε τίποτα στον κόσμο. Κι όσο ακραία κι αν ακούγεται η ρήση του Βούδα προς τους μοναχούς του – […] Αν δείτε ένα νεκρό σώμα να τρώγεται από ζώα ή να μην είναι τίποτα άλλο παρά σκελετός και σωρός οστών, θα πρέπει να πείτε στον εαυτό σας «το σώμα μου έχει την ίδια φύση»– πρέπει πάντα να θυμόμαστε την πραγματικότητα του θανάτου.

Τα τελευταία χρόνια, τα «καφενεία θανάτου» υπήρξαν ένα αυξανόμενο φαινόμενο στο εξωτερικό. Οι άνθρωποι μαζεύονται και συζητούν για το θάνατο, εκθέτουν και αναλύουν τα συναισθήματα και τη στάση που τους προκαλεί η ιδέα του δικού τους θανάτου. Κάτι σαν ένα πιο εξειδικευμένο και θεματικό group therapy.

Όσο υπερβολικός κι αν ηχεί στα αυτιά μας ο διαλογισμός δίπλα σε ένα πτώμα, άλλο τόσο υπερβολική, ανούσια και τοξική είναι και η προσπάθειά μας να εθελοτυφλήσουμε απέναντι σε κάτι εκ φύσεως αναπόφευκτο. Ο θάνατος είναι πάντα παρών και η μετασχηματική του ισχύς προσβάσιμη σε όλους μας.

Η συνειδητοποίηση της δικής μας θνησιμότητας δύναται να μετατραπεί σε μία απελευθερωτική και αφυπνιστική εμπειρία, η οποία μπορεί με τη σειρά της -όσο παράδοξο κι αν μας φαίνεται- να μας οδηγήσει στο ευ ζην και την πληρότητα.

Λίγοι άνθρωποι φτάνουν στην απέναντι όχθη. Οι υπόλοιποι τρέχουν πάνω-κάτω σ’ αυτήν.  -Βούδας


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

To δυναμικό «τέλος» στην πολιτική Trump από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Της Κυριακής Θεοδοσάκη, Τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στις 6 Ιανουάριου, στο Καπιτώλιο, των Ηνωμένων Πολιτείων επέσυραν σημαντικές συνέπειες, μεταξύ άλλων, και για την δράση...

Η συμβολή της έρευνας και της καινοτομίας στην οικονομική ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Του Δημήτρη Τριανταφύλλου, Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση άρχισε πριν από 11 περίπου χρόνια και οδήγησε την Ευρωπαϊκή Ένωση στη χειρότερη ύφεση της ιστορίας της. Τα...

Πρόληψη και διαχείριση της παχυσαρκίας εν μέσω πανδημίας 

Της Δήμητρας Παναγιωτακοπούλου, Η πανδημία του κορωνοϊού μαστίζει την ανθρωπότητα σήμερα και δεν είναι η μόνη, καθώς η γνωστή σε όλους μας παχυσαρκία, μια μεταβολική...

West-Eastern Divan Orchestra: Η γεφύρωση του χάσματος μέσω της κλασικής μουσικής

Της Μαρίας Βασταρδή, Ένας από τους μεγαλύτερους εν ζωή Έλληνες συνθέτες, ο Μίκης Θεοδωράκης, σε πρόσφατο άρθρο του στον Τύπο χαρακτήρισε τον πολιτισμό ως το...
Σάντυ Μακκού
Γεννημένη στις 25 Αυγούστου το 2000, με καταγωγή από τη Ναύπακτο. Είναι προπτυχιακή φοιτήτρια στο τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, στην Κομοτηνή, με κατεύθυνση την πολιτική επιστήμη.