24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Joe Biden-Kamala Harris: Μια υπόσχεση


Του Αυγέρη Αυγέρη,

Οι εκλογές έφτασαν. Σε μερικά εικοσιτετράωρα θα ολοκληρωθεί η εκλογική αναμέτρηση, την οποία ο πλανήτης ολόκληρος παρακολουθεί με την ανάσα κομμένη. Αδιαμφησβήτητα, αν δεν προκύψουν εκπλήξεις και «αναποδιές», το Δημοκρατικό ticket μοιάζει να έχει μια εύκολη νίκη μπροστά του. Αξίζει, λοιπόν, να ρίξουμε μια ματιά στους πιθανούς επόμενους ένοικους του Λευκού Οίκου: τον Joe Biden και την Kamala Harris. Πώς ξεκίνησε η πολιτική τους καριέρα, πού ανήκουν πολιτικά και τι υπόσχονται στη χώρα τους, αλλά και στην υφήλιο συνολικά; Ας κάνουμε, λοιπόν, μια προσπάθεια να απαντήσουμε στα παραπάνω ερωτήματα.

Joe Biden

Ο Joe Biden έχει μια μακροχρόνια σταδιοδρομία στη Washington. Ο γνωστός πολιτικός από το Delaware μετρά σχεδόν 50 χρόνια καριέρας στους διαδρόμους της εξουσίας. Στη Γερουσία από το 1973 μέχρι το 2009 και ο «Νούμερο 2» στην ιεραρχία του Λευκού Οίκου του Barack Obama μέχρι το 2017, ο Biden πίστευε πως η ζωή του στη πολιτική είχε ολοκληρωθεί. Πίστευε ότι, μετά από δύο αποτυχημένες καμπάνιες για τη προεδρία και μετά από τόσα χρόνια στην αμερικανική πρωτεύουσα, είχε έρθει ο καιρός, να αποσυρθεί και να επιστρέψει σε μια ήρεμη ζωή, μακριά από μια πόλη που δεν αναγνώριζε πια. Οι συνθήκες, όμως, έμελλαν να ανατρέψουν αυτή του την απόφαση. Φέτος, κατεβαίνει, για μια ακόμη φορά, για πρόεδρος, σε μια μάχη την οποία ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει ως «μάχη για την ψυχή της Αμερικής».

Θα ξεκινήσουμε την ιστορία μας το 1972. Μόλις 29 ετών, χαρισματικός και μετά τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, ο πέμπτος νεότερος Γερουσιαστής στην ιστορία της χώρας του, όλα έδειχναν να πηγαίνουν τέλεια για τον Joe Biden. Είχε οικογένεια και ήταν ένα φρέσκο πρόσωπο σε μια εποχή ταραγμένη για το πολιτικό σκηνικό των Η.Π.Α. Τα όνειρα του Biden, να γίνει Πρόεδρος, άρχισαν από νωρίς. Η τραγωδία, όμως, δεν άργησε να χτυπήσει την πόρτα του. Έναν μήνα μετά την εκλογή του, έχασε τη σύζυγό του και τη μικρή τους κόρη σε τροχαίο. Συντετριμμένος και παρά τις σκοτεινές σκέψεις που είχε στο μυαλό του, ο Biden αποφάσισε να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα: να παλέψει. Να παλέψει, όπως πάλεψε, για να αντιμετωπίσει το παιδικό του τραύλισμα. Να παλέψει, όπως πάλεψε τον έμπειρο αντίπαλό του στις εκλογές. Δεν εγκατέλειψε τη ζωή, την οικογένεια, τη πατρίδα. Πάλεψε σκληρά και βγήκε νικητής.

U.S. Sen. Joseph Biden of Delaware addresses Drexel University alumni. Biden was the youngest U.S. senator at the time. Bettmann/Contributor/Getty Images

Όχι μόνο στο μακρινό 1972, αλλά και πολύ πρόσφατα. Το 2015 ο Αντιπρόεδρος έχασε τον γιο του και τον, κατά τις ενδείξεις, πολιτικό του διάδοχο, Beau. Ο θρήνος του ήταν, άλλωστε, ένας λόγος, για τον οποίο ο Joe Biden δεν επιδίωξε την προεδρία πριν από τέσσερα χρόνια. Το πατριωτικό του αίσθημα, όμως, φαίνεται να υπερίσχυσε. Παρά τον πόνο του, παρά την προχωρημένη του ηλικία και παρά την κριτική, που του ασκήθηκε εσωκομματικά, ο Biden φαίνεται διατεθειμένος να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του, για να απαλλάξει τις Η.Π.Α από τον καταστροφικό Donald Trump.

Κατά τη διάρκεια της μακράς του πορείας στη πολιτική, ο Biden εξελίχθηκε, για να μπορέσει να προσαρμοστεί στους καιρούς, που με μανία αλλάζουν. Η γενιά των Δημοκρατικών, στην οποία εντάσσεται, χαρακτηρίζεται από μετριοπάθεια και «κεντρώες» τάσεις. Ο πολιτικός ανέκαθεν απολάμβανε τον συμβιβασμό και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να γράψει και να ψηφίσει νομοσχέδια που, εν έτει 2020, θεωρούνται αρκετά προβληματικά, ξεπερασμένα και, κατά περιπτώσεις, πηγή εντάσεων. Η νέα «προοδευτική» γενιά των Δημοκρατικών βλέπει στο πρόσωπο του Biden μια νοοτροπία που έχει πεθάνει. Για τα γούστα των νέων, ο Biden είναι υπερβολικά συντηρητικός και καθόλου τολμηρός, όχημα επανάκτησης του κράτους από το κατεστημένο από την «Παλιά Φρουρά» και όχι όχημα αλλαγής. Μοιάζει μέρος του προβλήματος και όπλο μιας Δημοκρατικής παράταξης που ανήκει στο παρελθόν.

O Biden, ωστόσο, εξελίχθηκε πραγματικά και οι προεκλογικές του εξαγγελίες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν συμβιβαστικές. Αυτή τη φορά, ο συμβιβασμός δεν ήρθε ανάμεσα στα δύο αντιμαχόμενα κόμματα, αλλά ανάμεσα στους παλιούς και μετριοπαθείς Δημοκρατικούς και στην προοδευτική παράταξη των νέων. Ο Biden έχει σχέδιο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, υπερασπίζεται τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και τα δικαιώματα της LGBTQ+ κοινότητας, θέλει να βοηθήσει την επούλωση των πληγών, που άνοιξαν οι συστηματικές ρατσιστικές διακρίσεις, να καταπολεμήσει τον θεσμικό ρατσισμό, και η οικονομική του πλατφόρμα θα έμοιαζε ξένη στον Biden του 2008. Η εξέλιξη φαίνεται να ήρθε, ο Biden φαίνεται να ξεκόλλησε από την παρελθοντική του ιδεολογία. Ο Joe Biden μοιάζει μοντέρνος.

Kamala Harris

Η Kamala Harris είναι μια διαφορετική πολιτικός. Όχι μόνο σε σχέση με τον Joe Biden, αλλά γενικότερα. Είναι γυναίκα, Ασιάτισσα, από τη μεριά της Ινδής μητέρας της, και Αφροαμερικανή, από τη μεριά του Τζαμαϊκανού πατέρα της, μεγαλωμένη στη Δυτική Ακτή και με καριέρα στον χώρο της δικαιοσύνης. Αν έπρεπε να περιγράψουμε τον αντίθετο προς τον Biden άνθρωπο, δεν θα πέφταμε μακριά από την Harris. Η δυναμική του φετινού “ticket” των Δημοκρατικών είναι ιδιαίτερη και αυτό οφείλεται αποκλειστικά στον χαρακτήρα της Kamala Harris.

Πηγή: https://edition.cnn.com/2017/06/15/opinions/kamala-harris-senators-roxanne-jones-opinion/index.html

Αυτή τη στιγμή, στις Η.Π.Α., λίγοι είναι οι πολιτικοί που θα ήθελαν να έχουν απέναντί τους την Harris σε κάποιο debate. Η Καλιφορνέζα πολιτικός έχτισε την καριέρα της βασισμένη στην ικανότητά της να επιχειρηματολογεί και να ρητορεύει. Το νομικό της υπόβαθρο έπαιξε βαρυσήμαντο ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτικής της περσόνας. Η πορεία της προς την πολιτική ξεκίνησε τη δεκαετία του 1990 με μια θέση σε εισαγγελικό γραφείο. Μέχρι το 2010, είχε διογκώσει τη φήμη της, σε βαθμό που κατάφερε να κερδίσει τις εκλογές για τη θέση του AG της Καλιφόρνια, του ανώτατου νομικού πόστου στην πολιτεία. Ήταν η πρώτη γυναίκα που κέρδισε αυτές τις εκλογές. Σε αυτό το σημείο, θα αρχίσει μια εντυπωσιακή άνοδος της πολιτικής της φήμης με σταθερή συνοδεία από πρωτιές. Το 2015 εκλέγεται στη Γερουσία. Η προεδρία δεν μοιάζει να απέχει πολύ.

Η ιδεολογία της Harris είναι αρκετά ανορθόδοξη. Στη περιοχή οπού μεγάλωσε, κυριαρχούν οι προοδευτικές ιδέες που, μέχρι πριν από λίγα χρόνια, θεωρούνταν εκτός τόπου για τα αμερικανικά δεδομένα. Η Harris έπρεπε να ισορροπήσει τις ιδεολογικές πιέσεις, που ασκούνταν από το κόμμα των Δημοκρατικών της Καλιφόρνια, με την κυρίαρχη και μετριοπαθέστερη ιδεολογία του εθνικού κόμματος. Αυτό την ώθησε να μετριάσει τον προοδευτισμό της και να μη γίνει “Progressive Icon”, όπως ο Bernie Sanders.

Παρ’ όλα αυτά, η Harris θεωρείται προοδευτική. Έκανε την καμπάνια του Biden να δείξει μεγαλύτερη ευαισθησία προς τα κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα, που απασχολούν τις νεότερες γενιές. Στον ρόλο ως συνυποψήφιος του Joe Biden, κατάφερε να ωθήσει το προεκλογικό πρόγραμμα των Δημοκρατικών σε μια προοδευτική τροχιά. Η αξία της πολιτικού, όμως, εντοπίζεται και στις δεξιότητές της. O Biden είναι συμμαζεμένος και κλείνει το μάτι σε ένα πιο ώριμο και κατασταλαγμένο ακροατήριο. Η Harris είναι δυναμική και δεν μασάει τα λόγια της. Προσπαθεί να ελκύσει τους νέους και να τους εντάξει στη καμπάνια, στο κόμμα, αλλά και στην επόμενη, αν νικηθούν οι εκλογές, κυβέρνηση. Φέρνει ισορροπία και γεφυρώνει τις διαφορές, ιδεολογικές και γενεαλογικές.

Μαζί

Οι φετινές εκλογές είναι αλλόκοτες. Τα τέσσερα χρόνια προεδρίας Trump έφεραν τα πάνω κάτω, όχι μόνο μέσα στις Η.Π.Α. αλλά και παγκοσμίως. Ο Trump κατάφερε να ανατρέψει νόρμες, παραδόσεις, αξίες και συμπεριφορές που θα έπρεπε να εντοπίζονται σε έναν Αμερικανό Πρόεδρο. Οι Δημοκρατικοί, λοιπόν, υπόσχονται κανονικότητα. Υπόσχονται επιστροφή σε μια εποχή αγαθότερη, σε μια εποχή που αλώθηκε από τον λαϊκισμό, τον κυνισμό και την εκκεντρικότητα της σημερινής κυβέρνησης. Υπόσχονται, όμως, και αλλαγή. Ζητούν από τον λαό να τους εμπιστευτεί, με σκοπό να φέρουν τις πολυπόθητες καινοτομίες και ρηξικέλευθες αλλαγές, που η αμερικανική κοινωνία, στη πλειοψηφία της, ζητά.

Οι Biden και Harris δεν είναι οι τέλειοι υποψήφιοι. Έχουν το φορτίο τους και δεν ενθουσιάζουν τη «βάση», όπως έκανε ο Obama ή όπως κάνει ο Trump. Ωστόσο, έχουν όραμα, σε αντίθεση με τον εκλογικό και ιδεολογικό τους αντίπαλο. Δίνουν, λοιπόν, μια υπόσχεση. Μια υπόσχεση να αλλάξουν τις Η.Π.Α. Μια υπόσχεση να επαναφέρουν τη χαμένη αίγλη της χώρας τους. Μια υπόσχεση να κάνουν τα πράγματα καλύτερα και να επουλώσουν τις βαθιές κοινωνικές πληγές. Υπόσχονται πραότητα, λογική και ορθή πολιτική.

Σε τελική ανάλυση, υπόσχονται το μέλλον.

Photographer: Stefani Reynolds/Bloomberg via Getty Images

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αυγέρης Αυγέρης
Αυγέρης Αυγέρης
Γεννήθηκε στη Γερμανία το 2001 από Έλληνες μετανάστες, αλλά μεγάλωσε στις Σέρρες. Είναι προπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ και ενδιαφέρεται για την πολιτική ανάλυση, τη συγκριτική πολιτική σκέψη, τις διεθνείς σχέσεις και την ιστορία. Μιλάει αγγλικά και γερμανικά και στον ελεύθερο του χρόνο του αρέσει να παίζει και να ακούει μουσική, όπως και να διαβάζει λογοτεχνία.