4.1 C
Athens
Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου, 2021
Αρχική Πολιτική Γνώμη Με την Άννα Διαμαντοπούλου η Ελλάδα φιλοδοξεί να βρεθεί στο προσκήνιο του...

Με την Άννα Διαμαντοπούλου η Ελλάδα φιλοδοξεί να βρεθεί στο προσκήνιο του 21ου αιώνα!


Του Ραφαήλ Νικόλαου Μπελενιώτη,

Οι υπερκομματικές προτάσεις ήταν ανέκαθεν εκείνες που μπορούσαν να προσφέρουν μια διαφορετική οπτική στην επιλογή προσώπων για τη στελέχωση καίριων θέσεων σε φορείς της Ευρωπαϊκής οικογένειας.

Έτσι και με την επιλογή της Άννας Διαμαντοπούλου για τη διεκδίκηση της ηγεσίας του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα απέδειξε ότι, με ένα αρκετά καλό ψάξιμο, κατάφερε και βρήκε το ισχυρό εκείνο χαρτί της τράπουλας, το οποίο μπορεί να αλλάξει τον ρου του παιχνιδιού. Η επιλογή της ήρθε από το πουθενά, όμως σίγουρα σηματοδοτεί τη συνέχεια μιας πολιτικής, που θέλει να αξιοποιεί ανθρώπους όλων των πολιτικών ακτών, ασχέτως αν διαθέτουν κομματικές δάφνες ή περγαμηνές.

Είναι μια επιλογή που προάγει την εξωστρέφεια και τις δημιουργικές εκείνες δυνατότητες της χώρας μας, διαθέτοντας διεθνή αναγνώριση και εμπειρία και πολύπλευρες δράσεις σε διάφορους σημαντικούς κοινωνικούς τομείς, όπως η εκπαίδευση, η εργασιακή απασχόληση και οι νέες τεχνολογίες. Όλα αυτά τα ζητήματα ανήκουν στην ατζέντα του ΟΟΣΑ και θα αποτελέσουν προκλήσεις για τα κράτη του 21ου αιώνα.

Η επιλογή, επίσης, μιας γυναίκας για τη διεκδίκηση της ηγεσίας ενός διεθνούς οργανισμού μόνο θετικά μπορεί να ιδωθεί και ως συνέχεια των τολμηρών επιλογών, που, ίσως, καταφέρουν να αντιστρέψουν το αρνητικό ισοζύγιο, στο οποίο δυστυχώς πρωταγωνιστεί η χώρα μας.

Με ιδιαίτερες γνώσεις και ικανότητα να συνομιλεί με άτομα του πολιτικού και επιστημονικού χώρου της Ευρώπης, μιας και προΐσταται, εδώ και μια οκταετία, στο Ινστιτούτο Δίκτυο, η εμβέλειά της ξεπερνάει τα εθνικά μας σύνορα και αποτελεί μια επιλογή με βαθύ πολιτικό νόημα. Η συνεργασία των κρατών και η κοινή ανάπτυξή τους, στην πορεία του ταραχώδους 21ου αιώνα, θα έρθει μέσα από συγκλίσεις, αλλά και μέσα από αναγκαίες ρίξεις.

Ο ρόλος των διεθνών οργανισμών θα πρέπει να είναι η διαμόρφωση του χώρου εκείνου μέσα στον οποίο θα αναπτυχθούν οι νέες ιδέες. Η πανδημία, η παγκόσμια οικονομική αναταραχή και τα κρίσιμα θέματα ασφαλείας, που ανακύπτουν περιφερειακά, θα φέρουν – αν δεν έχουν φέρει κιόλας, δηλαδή – την Ευρώπη σε μια μεγάλη ιστορική περίοδο συζήτησης. Η περίοδος αυτή δεν μπορεί παρά να είναι μεταβατική. Η Ελλάδα μόνο να κερδίσει έχει πρωταγωνιστώντας σε αυτήν την μετάβαση. Για πρώτη φορά, ύστερα από εξήντα και πλέον χρόνια, η Ελλάδα φιλοδοξεί να τα καταφέρει. Το αξίζουμε; Το έχουμε αποδείξει και με το παραπάνω!


Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Αρχισυντάκτης Έκδοσης

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην Ιστορία. Έχει λάβει μέρος σε πολλά σεμινάρια γύρω από την εθνική ασφάλεια και άμυνα ενώ αρέσκεται στο να αποκωδικοποιεί την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα μέσω της αρθρογραφίας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Οι γυναίκες της Μεσαιωνικής Ευρώπης

Της Ευαγγελίας Παλαιολόγου, Η Μεσαιωνική περίοδος ήταν μια εποχή έντονων φυλετικών διακρίσεων. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι γυναίκες στην Ευρώπη αντιμετωπίστηκαν ως εντελώς...

3 apps για να μάθετε δωρεάν ξένες γλώσσες απ’ το κινητό σας

Tης Δέσποινας Χρίστινα, Έχετε σταματήσει τα διά ζώσης μαθήματα ξένων γλωσσών λόγω του περιορισμού κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα να έχετε χάσει τη φυσική επαφή με τη...

Καίγοντας τις γέφυρες

Του Γιώργου Πασσά, Μετά από τα αίσχη που έλαβαν χώρα στο Καπιτώλιο, το αναμενόμενο έγινε πραγματικότητα, με τον Trump να παραπέμπεται για δεύτερη φορά, προσθέτοντας...

Μετα-Brexit εποχή για το Γιβραλτάρ: Οι νέες συνθήκες

Της Χριστίνας Βερβέρη, Στον απόηχο του Brexit, η εμπορική συμφωνία δημιούργησε ανακούφιση στη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά ορισμένα ζητήματα έμειναν στο τραπέζι των...
Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία. Έχει λάβει μέρος σε πολλά σεμινάρια γύρω από την εθνική ασφάλεια και άμυνα ενώ αρέσκεται στο να αποκωδικοποιεί την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα μέσω της αρθρογραφίας.