16.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠεριηγήσεις στις Ευρωπαϊκές ΠρωτεύουσεςChamp de Mars - Μια πραγματική στιγμή παριζιάνικης ζωής

Champ de Mars – Μια πραγματική στιγμή παριζιάνικης ζωής


Της Καλλιόπης Τσιπλαντώνη,

Παρίσι: η ευρωπαϊκή πρωτεύουσα με γραφικούς κήπους, μυστικές γωνιές και καταστήματα υψηλής ραπτικής στα Ηλύσια Πεδία. Στην πόλη αυτή θα θαυμάσει κανείς τη μεγαλοπρέπεια του Πάνθεον, τη σύγχρονη γοητεία του Πύργου του Άιφελ, την κατανυκτική ατμόσφαιρα της Παναγίας των Παρισίων και τις εντυπωσιακές πυραμίδες στο Μουσείο του Λούβρου. Από τη φανταχτερή αστική ατμόσφαιρα έως τη μποέμ γοητεία, η μεγαλοπρεπής ομορφιά του Παρισιού συνεχίζει να συναρπάζει τους πάντες.

Ωστόσο, στο παρόν άρθρο θα εστιάσουμε σε μια σικ περιοχή η οποία είναι γεμάτη με πολλά σημεία ενδιαφέροντος. Γύρω από τον Πύργο του Άιφελ βρίσκονται οι κήποι Champ de Mars, όπου μπορείτε να απολαύσετε μια στιγμή πραγματικής παριζιάνικης ζωής. Μπορείτε να χαλαρώσετε, να περπατήσετε, να κάνετε πικνίκ και να παίξετε στους όμορφους κήπους μαζί με τις γαλλικές οικογένειες που πηγαίνουν εκεί για γενιές.

Ο Πύργος του Άιφελ διακρίνεται από το Πεδίον του Άρεως σε καθημερινή λήψη.

Μια βόλτα στο 7ο διαμέρισμα, στο πάρκο Champ de Mars (Σαμπ ντε Μαρς) -Πεδίον του Άρεως στην ελληνική- είναι αρκετή για να θαυμάσει κανείς το εντυπωσιακό αρχιτεκτονικό ανσάμπλ της περιοχής. Αυτό που είναι υπέροχο για το Champ de Mars είναι το μέγεθός του. Ο εκτεταμένος χορτοτάπητας 245.000 τετραγωνικών μέτρων συναντά και περιβάλλει τον εκθαμβωτικό Πύργο του Άιφελ, δημιουργώντας μια υπέροχη εικόνα που αφήνει όλους τους τουρίστες, αλλά και τους γηγενείς, άναυδους. Το θέαμα του Πύργου του Άιφελ που λάμπει στον νυχτερινό ουρανό είναι πραγματικά κάτι που πρέπει να δεις. Μετά το ηλιοβασίλεμα, το διάσημο μνημείο προβάλλει μια θεαματική παράσταση φωτισμού με 20.000 λαμπερά φώτα. Η παράσταση ξεκινά κάθε μέρα την ίδια ώρα και δεν υπάρχει καλύτερο μέρος για να την παρακολουθήσετε από το Champ de Mars. Εκτός από το ότι προσφέρει ένα ήσυχο καταφύγιο στην καρδιά της γαλλικής πρωτεύουσας, το Champ de Mars περιέχει μερικές καλύτερες στιγμές για οικογένειες με μικρά παιδιά και είναι επίσης ένα δημοφιλές μέρος για να παρακολουθήσετε παραστάσεις πυροτεχνημάτων στην πόλη και παραστάσεις φώτων από τον Πύργο του Άιφελ. Το Πεδίον του Άρεως στο Παρίσι καθίσταται το σημείο συνάντησης των Παριζιάνων για πάνω από δύο αιώνες.

Εορταστική λήψη του Πύργου του Άιφελ με πυροτεχνήματα, όπως διακρίνεται από το Champ de Mars.

Τι κρύβεται όμως πίσω από την ονομασία αυτού του κήπου; Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, η μετάφραση του γαλλικού Champ de Mars είναι Πεδίον του Άρεως. Η ονομασία αυτή προέρχεται από το ρωμαϊκό Πεδίον του Άρεως, το οποίο με τη σειρά του πήρε το όνομά του από τον ρωμαϊκό θεό Mars, που αντιστοιχεί στον θεό Άρη του δωδεκάθεου. Ωστόσο, η ιστορία του Champ de Mars δεν ήταν πάντα τόσο ήρεμη. Κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης, τον Ιούλιο του 1791, πλήθος συγκεντρώθηκε στο Champ de Mars για να υπογράψει την αναφορά για την απομάκρυνση του Βασιλιά Λουδοβίκου του 16ου. Οι Marquis de Lafayette και η Εθνική Φρουρά βάδισαν ειρηνικά προς το πλήθος και το διέσπασαν. Όμως, ένα μεγαλύτερο πλήθος με επικεφαλής τον Danton άρχισε να σχηματίζεται και να αυξάνεται απειλητικά. Ο Lafayette προσπάθησε ξανά να διαλύσει το πλήθος και απάντησε ρίχνοντας πέτρες. Αφού οι προειδοποιητικές βολές αποδείχθηκαν αναποτελεσματικές, η Εθνική Φρουρά άνοιξε πυρ στο πλήθος. Οι εκτιμήσεις αυτών που σκοτώθηκαν κυμαίνονται από δέκα έως πενήντα και αυτό το τραγικό συμβάν έγινε γνωστό ως Σφαγή του Champ de Mars ή Fusillade du Champ de Mars.

Αυτός ήταν ο ίδιος Lafayette που βοήθησε τις αμερικανικές επαναστάσεις το 1776 και οι απόγονοι της οικογένειάς του κατέχουν το ενοικιαζόμενο διαμέρισμα Hermitage (Ερμιτάζ) που βρίσκεται ακριβώς σε αυτούς τους κήπους! Επιπλέον, το όνομα αυτό αναφέρεται και στην École Militaire -Στρατιωτική Σχολή-, η οποία βρίσκεται νοτιοανατολικά του πάρκου. Η έκταση του Champ de Mars χρησιμοποιήθηκε πολλές φορές από τη Στρατιωτική Σχολή ως χώρος επίδειξης γυμνασίων και παρελάσεων για τους δόκιμους του γαλλικού στρατού. Αξίζει επίσης, να σημειωθεί πως ο κήπος αυτός θα φιλοξενήσει το μπιτς βόλεϊ για τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες το 2024 αλλά και το ποδόσφαιρο 5×5 για τους θερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2024.

Πικνίκ και χαλάρωση στο Champ de Mars, κάτω από τον Πύργο του Άιφελ.

Το Πεδίον του Άρεως προσφέρει μια ευρεία γκάμα δραστηριοτήτων που αφορούν όλες τις ηλικίες. Τα παιδιά λατρεύουν να παίζουν στους κήπους του Champ de Mars. Υπάρχουν τέσσερις διαφορετικές παιδικές χαρές διάσπαρτες σε όλο το πάρκο αλλά και ένα γήπεδο μπάσκετ, ένα κουκλοθέατρο και ένα όμορφο καρουζέλ με αντίκες. Το πάρκο είναι ένα εξαιρετικό μέρος για οικογένειες για χαλάρωση, ειδικά μετά από εκδρομές στα αξιοθέατα, και προσφέρει στους γονείς την ευκαιρία να τραβήξουν αξέχαστες φωτογραφίες διακοπών, καθώς τα παιδιά τους παίζουν κάτω από τη σκιά του Πύργου του Άιφελ.

Μια βόλτα στη μεγάλη, καταπράσινη έκταση μπορεί να είναι ευχάριστη όλο το χρόνο. Ακόμα, είτε με βροχή είτε με ήλιο πολλοί τουρίστες απολαμβάνουν την εξαιρετική θέα του Πύργου του Άιφελ από το Champ de Mars. Αλλά και από την κορυφή του πιο διάσημου Πύργου της γαλλικής πρωτεύουσας μπορεί να παρατηρηθεί το μεγαλείο των κήπων. Είναι αναμφισβήτητο, λοιπόν, πως κάθε επισκέπτης του Παρισίου θα πρέπει να περπατήσει κατά μήκος του πρασίνου του Champ de Mars και να γίνει μέρος της διάσημης παριζιάνικης ζωής.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Καλλιόπη Τσιπλαντώνη
Καλλιόπη Τσιπλαντώνη
Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Είναι 19 ετών και βρίσκεται στο δεύτερο έτος των σπουδών της στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Πάντειου Πανεπιστημίου. Κατά το παρελθόν έχει συμμετάσχει σε προσομοιώσεις των Ηνωμένων Εθνών (MUN). Λατρεύει τα ταξίδια, ενώ πραγματοποιεί συνεχώς εξορμήσεις εκτός πόλης και έρχεται σε επαφή με νέους πολιτισμούς. Στον ελεύθερό της χρόνο απολαμβάνει ωραία μουσική και διαβάζει βιβλία.