13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΗ εθνεγερσία ως το καρβέλι των πεινασμένων

Η εθνεγερσία ως το καρβέλι των πεινασμένων


Της Διώνης Ζούβελου,

Πολιτισμικά ελπιδοφόρος άνεμος καταφτάνει στην χώρα που ήταν περήφανη μονάχα για το παρελθόν της. Μετά από μαρτυρική αναξιοκρατία, ευτελισμό της ελληνικής δικαιοσύνης, συλλογική αναξιοπρέπεια και αιμοσταγή κομματικό χρήμα, στις 7 Οκτωβρίου του 2020, ανακοινώθηκε το ανθρώπινα αυτονόητο και βουλευτικά ακατόρθωτο: Η καταδίκη της Χρυσής Αυγής, ως εγκληματική οργάνωση με ένοχα τα στελέχη της για σωρεία υποθέσεων και δύο ανθρωποκτονίες. Με «πρωτεργάτες» της σημερινής φυλάκισης του φασιστικού κόμματος τον Σαχζάτ Λουκμάν και τον Παύλο Φύσσα, η προσομοίωση της αρχαίας αθηναϊκής αγοράς και της εκφοράς δικαιοσύνης «δια βοής» αναστήθηκε πριν τρεις ημέρες στο Εφετείο.

Σαφώς, η καθυστέρηση 7 χρόνων για τη λήψη αυτής της απόφασης είναι απογοητευτική και ταυτόχρονα ανακουφιστική, αν αναλογιστούμε την πατριδοκαπηλία και τη διαπλοκή της ελληνικής δικαιοσύνης. Η πολυνομία, που χαρακτηρίζει το ελληνικό λειτούργημα της δικαιοσύνης, είναι και γενέτειρα της συλλογικής παραίτησης, του κοινωνικού κυνισμού και της ελαφρότητας με την οποία αντιμετωπίζουμε την κατάσταση, όπως το νοικοκυρέικο καυστικό σχόλιο «Ε, τι να κάνουμε; Έτσι είναι τα πράγματα». Οι αυτοαποκαλούμενοι κρατικοί λειτουργοί (αρμόδιοι για τον έλεγχο του Δίκαιου) είναι θύματα αισχροκέρδειας της εκάστοτε κυβέρνησης και μας απέδειξαν για άλλη μία φορά την έλλειψη δημόσιας αιδούς που τους διακατέχει, μέσω των δικαιολογιών «Δεν υπήρχαν αίθουσες για δίκη», «Δεν λειτουργούν τα καλοριφέρ». Βεβαίως, παρατηρούμε ότι αποκρύπτεται ελαφρώς ότι 4 από τα 7 έτη καθυστέρησης της δίκης οφείλονται στις υπόλοιπες 100 δικογραφίες αναφορικά με επιθέσεις της Χρυσής Αυγής. Ανάμεσα σ’ αυτές και η υπόθεση «Λουκμάν». Δύο μέλη της Χρυσής Αυγής δολοφόνησαν τον Πακιστανό Ζαχζάτ Λουκμάν με την επίφαση ότι ο αλλοδαπός τους επιτέθηκε, ισχυρισμός στον οποίο αντιτίθενται οι μαρτυρίες, τα όπλα και το ρατσιστικό στίγμα της οργάνωσης που με τιμή υποστηρίζουν τα μέλη της.

Με ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκαν οι Διονύσης Λιακόπουλος και Χρήστος Στεργιόπουλος τον Απρίλιο του 2014 και, όπως διαπιστώνουμε σε κάθε δίκη που το έγκλημα αφορά περισσότερους από έναν, ξεκίνησε η κομπίνα πασαρίσματος της ευθύνης από την μεριά του ενός στον άλλον κατηγορούμενο. Μάλιστα, σε δεύτερη φάση της δίκης, τον Νοέμβριο του 2018, ο Στεργιόπουλος ισχυρίστηκε ότι προσπάθησε να πείσει τον Λιακόπουλο να αφήσει το θύμα, παρουσιάζοντας τον Λιακόπουλο ως ένοχο, ενώ ταυτόχρονα ότι ο ίδιος δεν φέρει καμία ευθύνη. Ο παραλογισμός συνεχίστηκε αφού ο Λιακόπουλος αρνήθηκε την ανάμειξή του με την οργάνωση και το έγκλημα, παρόλο που βρέθηκαν μαχαίρια, ρόπαλα και φυλλάδια της Χ.Α. υπό την κατοχή του.

Γίνεται λόγος για «Γιορτή της Δημοκρατίας». Ο Νεοέλληνας είχε καιρό να αισθανθεί περηφάνια για τον θεσμό και να υποστηρίξει μια κρατική απόφαση. Ζωντανή απόδειξη ότι ο άνθρωπος υπερβαίνει την ζωική του φύση, την κομματική συμφεροντολογία, τις ετικέτες του σοσιαλιστή – του συντηρητικού, όταν το διακύβευμα είναι η ανθρώπινη ζωή έναντι του νεοφασισμού. Με τη συγκέντρωση περί των 20.000 ατόμων έξω από το Εφετείο και τον ξεσηκωμό του Πανελληνίου αποδείχτηκε ότι τον πατριωτισμό δεν τον εκπροσωπούσαν οι αυτόκλητοι ήρωες που λογοδοτούσαν στο δικαστήριο. Αντιρρήσεις και αμφισβητήσεις θα υπάρχουν πάντα, αλλά το κλίμα υπήρξε εύθυμο, ανακουφιστικό θα λέγαμε. Καθηλωτική είναι η εθνεγερσία, η υποστήριξη και το ρίγος που διαπέρασε το εθνικό και ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, αποδεικνύοντας ότι η «νέμεσις» δεν περιορίζεται σε κομματικές ταυτότητες, αλλά είναι μια αντικειμενική αξία στην οποία ο σύγχρονος νεοελληνισμός βρήκε τη λύτρωση, ειδικά σε περιόδους που διανύουμε μια πανευρωπαϊκή άνοδο ακροδεξιών κομμάτων. Ο εφησυχασμός και η μιντιακή συνθηματολογία θα θολώσει τα νερά την ώρα που χρειάζονται λάμπουσα ανιδιοτέλεια και τολμηρές διακινδυνεύσεις σε συλλογικό επίπεδο και, συνειδητοποιώντας ότι είμαστε ακόμα στην αρχή, η σκυτάλη καταλήγει πάλι σε εμάς.


Διώνη Ζούβελου

Είναι φοιτήτρια Αρχιτεκτονικής, κάτοχος γερμανικών πτυχίων, έχοντας συμμετάσχει σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς και σε όμιλο ρητορικής. Επιπλέον, υπήρξε μέλος της εθνικής πρωταθλήτριας ομάδας στον διαγωνισμό Formula 1 in Schools - S.T.E.M. competition (Science Technology Engineering Mathematics), με την οποία ομάδα εκπροσώπησε την χώρα στους παγκόσμιους τελικούς F1inSchools το 2019 στο Abu Dhabi.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Διώνη Ζούβελου
Διώνη Ζούβελου
Είναι φοιτήτρια Αρχιτεκτονικής, κάτοχος γερμανικών πτυχίων, έχοντας συμμετάσχει σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς και σε όμιλο ρητορικής. Επιπλέον, υπήρξε μέλος της εθνικής πρωταθλήτριας ομάδας στον διαγωνισμό Formula 1 in Schools - S.T.E.M. competition (Science Technology Engineering Mathematics), με την οποία ομάδα εκπροσώπησε την χώρα στους παγκόσμιους τελικούς F1inSchools το 2019 στο Abu Dhabi.