18.5 C
Athens
Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου, 2020
Αρχική Πολιτική Γνώμη Προκαταρκτική εξέταση της Εισαγγελίας Αθηνών κατά του Κ. Μπακογιάννη

Προκαταρκτική εξέταση της Εισαγγελίας Αθηνών κατά του Κ. Μπακογιάννη


Της Ειρήνης – Βασιλείας Κουτή,

Με ανάρτησή του στο προσωπικό του προφίλ στο facebook, ο δικηγόρος Αθηνών Νίκος Αντωνιάδης, έκανε ευρέως γνωστό ότι διατάχθηκε Προκαταρκτική Εξέταση από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών κατά του Δημάρχου Αθηνών, Κώστα Μπακογιάννη.

Με αφορμή τη φιέστα που διοργανώθηκε από των Δήμο Αθηναίων και επικεφαλής των κ. Μπακογιάννη για τα εγκαίνια της Πλατείας Ομονοίας, εν μέσω covid-19 και ενόσω ακόμα ίσχυε η απαγόρευση συναθροίσεων, στις 14-05-20, ο δικηγόρος κ. Αντωνιάδης προχώρησε σε μηνυτήρια αναφορά κατά του Δημάρχου Αθηνών για τη μαζική παραβίαση των μέτρων κατά της προστασίας από τη διασπορά του covid-19 και εν γένει της δημόσιας υγείας. 

Καλείται τώρα ως μάρτυρας και ως πολιτικώς ενάγων κατά του Κώστα Μπακογιάννη, εναντίον του οποίου διατάχθηκε από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών προκαταρκτική εξέταση για παράβαση του άρθρου 285 του Ποινικού Κώδικα περί παραβίασης των μέτρων για την πρόληψη ασθενειών, με απειλούμενη ποινή φυλάκισης μέχρι 5 χρόνια. Να σημειωθεί ότι αρκεί ένα μόνο κρούσμα να συνδέεται με τα εγκαίνια και η παράβαση γίνεται κακουργηματική, με βάση την παράγραφο 2, και η προβλεπόμενη ποινή είναι έως 10 χρόνια κάθειρξη.

Επιπλέον, η προκαταρκτική στρέφεται και κατά της ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας για παράβαση του άρθρου 259 του Ποινικού Κώδικα περί παράβασης καθήκοντος, για την ανοχή που επέδειξε στις διερευνούμενες παραβιάσεις, αφού η πλατεία ήταν κατάμεστη χωρίς καμία προστασία για τη διασπορά του ιού και οι αστυνομικές δυνάμεις απλώς επέβλεπαν, χωρίς ποτέ να παρέμβουν.

Σε αυτό το σημείο να θυμίσουμε ότι, την ίδια περίοδο που διοργανώθηκαν τα εγκαίνια της πλατείας Ομονοίας, μερικές μέρες πριν στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη επενέβησαν τα ΜΑΤ και με τη χρήση χημικών και βίας προχώρησαν σε προσαγωγές δεκάδων πολιτών προκειμένου να διαλύσουν το συνωστισμό. Παρόμοια σκηνικά έλαβαν χώρα σε όλη την Αττική, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την επ`αυτοφόρω σύλληψη της δικηγόρου, η οποία περπατούσε στην περιοχή της Φωκίωνος και Αστυνομικοί της ζήτησαν την ταυτότητά της. Όταν εκείνη αρνήθηκε, όπως δικαιούνταν, οι Αστυνομικοί την συνέλαβαν. 

Παράλληλα, με τα ανωτέρω φαινόμενα κατάχρησης εξουσίας προς τους πολίτες, αιρετοί προέβαιναν ανενόχλητοι σε συναθροίσεις (όπως ο περιφερειάρχης Αττικής για τα γενέθλιά του), τις οποίες μάλιστα δημοσιοποιούσαν στα social media μη φοβούμενοι για οποιαδήποτε επίπτωση.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η Προκαταρκτική που διατάχθηκε κατά του Κώστα Μπακογιάννη παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον απλά και μόνο γιατί τον προσπερνά. Δε βρίσκει έρεισμα σε ένα μονάχα πολιτικό πρόσωπο, αλλά «καταγγέλλει» και «ερευνά» τη συνήθη πρακτική της πλειοψηφίας των κυβερνώντων της χώρας. Χρέος της δικαιοσύνης είναι να διαχωρίσει τη θέση της, κάνοντας ξεκάθαρο πως η Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου δε λειτουργούν σε «δυο μέτρα και δυο σταθμά». Μόνο έτσι οι πολίτες θα καταφέρουν εν καιρώ να ανακτήσουν τη χαμένη εμπιστοσύνη και να νιώσουν ασφάλεια.


Ειρήνη-Βασιλεία Κουτή

Μεγαλωμένη στην Καρδίτσα. Πτυχιούχος της Νομικής Σχολής ΔΠΘ και ασκούμενη δικηγόρος στην Αθήνα. Πρόσφατα ξεκίνησε να παρέχει εθελοντικά βοήθεια στο Ελληνικό Forum Προσφύγων ως Νομική Σύμβουλος. Έχει υπάρξει Ραδιοφωνική Παραγωγός κατά το έτος 2016-17, ενώ έχει βραβευτεί και σε δύο ποιητικούς διαγωνισμούς. Άρθρα της έχουν δημοσιευθεί σε διάφορα sites στο παρελθόν και από το Μάρτιο του 2020 αρθρογραφεί για το OffLine Post.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

«Μουσική Ποιητική» του Ιγκόρ Στραβίνσκυ

Της Αλεξάνδρας Σελίμη, Το όνομα του Ιγκόρ Στραβίνσκυ σαν μουσική προσωπικότητα βρίσκεται ανάμεσα στους σπουδαιότερους και πιο πρωτοπόρους συνθέτες του 20ου αιώνα. Μέσα στην πανδαισία...

Η ανάπτυξη των σινοελληνικών σχέσεων υπό το ανήσυχο βλέμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Της Δανάης Λυπιρίδη, Με τον όρο «σινοελληνικές σχέσεις» χαρακτηρίζονται οι διμερείς σχέσεις μεταξύ της Κίνας και της Ελλάδας σε διπλωματικό, γεωπολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδο....

Ενδοοικογενειακή βία: Ένα «αόρατο» έγκλημα

Του Κωνσταντίνου Σούζα, Τον τελευταίο καιρό, τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στη χώρα μας σημειώνουν σταθερή ανοδική τροχιά. Κι ενώ η πανδημία του κορωνοϊού αναγκάζει την...

Το «ΟΧΙ» του Μεταξά ως έκφραση της θέλησης του ελληνικού λαού

Της Μαρίας Φράγκου, Στην Ευρώπη του μεσοπολέμου, επικρατεί αναβρασμός. Οι πληγές και οι καταστροφές που έφερε ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος έχουν χαραχθεί στις μνήμες των...
Ειρήνη-Βασιλεία Κουτή
Μεγαλωμένη στην Καρδίτσα. Πτυχιούχος της Νομικής Σχολής ΔΠΘ και ασκούμενη δικηγόρος στην Αθήνα. Πρόσφατα ξεκίνησε να παρέχει εθελοντικά βοήθεια στο Ελληνικό Forum Προσφύγων ως Νομική Σύμβουλος. Έχει υπάρξει Ραδιοφωνική Παραγωγός κατά το έτος 2016-17, ενώ έχει βραβευτεί και σε δύο ποιητικούς διαγωνισμούς. Άρθρα της έχουν δημοσιευθεί σε διάφορα sites στο παρελθόν και από το Μάρτιο του 2020 αρθρογραφεί για το OffLine Post.