10 C
Athens
Δευτέρα, 12 Απριλίου, 2021
Αρχική Πολιτισμός Μουσική Η μουσική του δρόμου

Η μουσική του δρόμου


Του Θάνου Κουλουβάκη,

Ο Σεπτέμβρης ήρθε και η όρεξη για διακοπές ελπίζω να μην έχει χαθεί ακόμα. Άλλωστε, ο μήνας αυτός ενδείκνυται για μικρές –ή και μεγάλες– αποδράσεις· οι παραλίες ηρεμούν από την πολυκοσμία, οι φωνές παύουν να είναι τόσο δυνατές και οι λουόμενοι χαλαρώνουν δίχως βαβούρα με ένα τρόπο μαγικό – λες και απολαμβάνουν σιωπηλά τα τελευταία μπάνια. Αποφάσισα, λοιπόν, να γράψω ένα άρθρο για τους λάτρεις των αποδράσεων του Σεπτέμβρη και πιο συγκεκριμένα γι’ αυτούς και αυτές που αγαπούν τα road trips.

Στο συγκεκριμένο άρθρο, βέβαια, δεν θα βρείτε ταξιδιωτικές συμβουλές, προτάσεις για μέρη που αξίζει να επισκεφτείτε ή τα πιο in μαγαζιά της εκάστοτε περιοχής. Όπως είπα οι λάτρεις των road trips μάλλον θα εκτιμήσουν περισσότερο αυτό το κείμενο, διότι πρόκειται να προτείνω τέσσερα τραγούδια που ταιριάζουν –ή έχουν συνδεθεί στο δικό μου κεφάλι– με τις καλοκαιρινές αποδράσεις. Χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση ας περάσουμε στη λίστα.

Still Corners – “The Trip”

Ο τίτλος του εν λόγω τραγουδιού νομίζω ότι σηματοδοτεί από μόνος του τις διαθέσεις των ακροατών. Η σταθερή μελωδία με μικρές μεταβολές στο βασικό τέμπο σε συνδυασμό με τη γλυκιά φωνή που ακούγεται στο background είναι ότι πρέπει για οδήγηση – είτε έχεις παρέα είτε όχι. Νομίζω, άλλωστε, ότι το “The trip” μπορεί να σου κρατήσει υπέροχη παρέα κατά τη διάρκεια της διαδρομής. Όπως ακούμε και στους πρώτους στίχους “Time has come to go. Pack your bags, hit the open road…”.

Τρύπες – «Γιορτή»

Ενδεχομένως να είμαι ο μοναδικός άνθρωπος που λατρεύει να οδηγεί με αυτό το τραγούδι και μάλιστα που το έχει συνδέσει με διακοπές. Όμως, αν ακούσετε προσεκτικά τους στίχους, αισθάνομαι ότι αυτά που έγραψε και τραγουδά ο Γιάννης Αγγελάκας είναι αρκετά ελπιδοφόρα και μπορούν να μας μεταφέρουν σε όμορφα νοητικά ταξίδια. Έτσι, λοιπόν η «Γιορτή» αξίζει –κατά τη γνώμη μου– μία θέση στην playlist με τα ταξιδιάρικα κομμάτια σας.

Ξύλινα Σπαθιά – «Ατλαντίς»

Ο αγαπημένος Παύλος Παυλίδης στο συγκεκριμένο τραγούδι αισθάνομαι ότι με ένα τρόπο σχεδόν μυστικιστικό κατορθώνει να μας περάσει μία τεράστια γκάμα συναισθημάτων και δράσεων. Έρωτας, αναζήτηση, ελευθερία, αμφισβήτηση και φυσικά ταξίδια «στο νησί… που είχες πει πως θα ‘ρθεις και ήρθες». Κοντεύοντας, λοιπόν, στον προορισμό μας αφήνουμε το «Ατλαντίς» να παίζει και να μας προετοιμάζει για τις όμορφες στιγμές που πρόκειται να βιώσουμε σε αυτό μας το ταξίδι.

Lana Del Rey – “Ride”

Αν θέλετε να ακούσετε ένα τραγούδι με χαρούμενα λόγια που περιγράφουν βόλτες στη θάλασσα και γραφικά τοπία, αυτό το τραγούδι δεν είναι για εσάς. Αν πάλι το έχετε λιγάκι με τα πιο dark τραγούδια, τότε θα σας πρότεινα να βάλετε το “Ride” στη λίστα σας. Το εν λόγω τραγούδι δεν έχει δυναμικό beat, ούτε πολλές αλλαγές στο μοτίβο που ακολουθεί. Είναι, ωστόσο, άκρως ατμοσφαιρικό και μου δημιουργεί ένα τρομερό αίσθημα ελευθερίας όταν το ακούω και οδηγώ.

Σας αφήνω με τα παραπάνω τέσσερα τραγούδια και ελπίζω να βρείτε τουλάχιστον ένα που να σας αρέσει και να σας κάνει παρέα στις φετινές αποδράσεις σας. Ετοιμάστε το αυτοκίνητο, λοιπόν, ενημερώστε την παρέα σας, ετοιμάστε την playlist σας και φύγαμε!


Θάνος Κουλουβάκης

Γεννήθηκε το 1997 στην Αθήνα. Σπουδάζει στο τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο Ρέθυμνο. Αφοσιώθηκε από μικρή ηλικία στη λογοτεχνία – τόσο ως αναγνώστης όσο και ως δημιουργός. Στα εφηβικά του χρόνια ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την αρθρογραφία, η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τον χώρο των εκδόσεων και δύο βιβλία του έχουν εκδοθεί.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Υπουργείο Μοναξιάς: Η λύση στην χρόνια ιαπωνική επιδημία

Της Παναγιώτας Χριστοδουλοπούλου, Γιατί άραγε σήμερα αισθανόμαστε περισσότερο μόνοι από κάθε άλλη χρονική στιγμή; Για ποιον λόγο απομονωνόμαστε, παρά τα τεράστια βήματα προόδου που έχει...

The psychology behind breaking covid restrictions

By Vasiliki Theodosiou, The pandemic and the way people are experiencing it has magically managed to penetrate cultural differences and country borders. With most countries...

Scripta Manent: Η αδέσμευτη δημοσιογραφία απειλείται, η δημοκρατία αιμορραγεί

Του Κωνσταντίνου-Ειρηναίου Σταμούλη,  Θλίψη και ανησυχία προκάλεσε η δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, από πληρωμένους δολοφόνους, έξω από το σπίτι του στον Άλιμο. Θλίψη για...

Η απόβαση του Ιμπραήμ Πασά στην Πελοπόννησο και οι πρώτες του ενέργειες

Του Κωνσταντίνου Δήμου,   Κατά το διάστημα 1823-1824, η επαναστατημένη Ελλάδα είχε περιπέσει στη δίνη του εμφυλίου πολέμου μεταξύ των Ρουμελιωτών και των Μοραϊτών, με...
Θάνος Κουλουβάκης
Γεννήθηκε το 1997 στην Αθήνα. Σπουδάζει στο τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο Ρέθυμνο. Αφοσιώθηκε από μικρή ηλικία στη λογοτεχνία – τόσο ως αναγνώστης όσο και ως δημιουργός. Στα εφηβικά του χρόνια ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την αρθρογραφία, η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τον χώρο των εκδόσεων και δύο βιβλία του έχουν εκδοθεί.