22.3 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Wyoming: “The equality state”


Της Μαριεύας Ταμιωλάκη,

Το Wyoming, το οποίο έγινε η 44η πολιτεία της Ένωσης, μόλις στις 10 Ιουλίου 1890, αποτελεί τη 10η μεγαλύτερη σε έκταση πολιτεία των Η.Π.Α. Τοποθετημένο στο δυτικό ημισφαίριο του κράτους, συνορεύει στα βόρεια με τη Montana, στα ανατολικά με τη South Dakota και τη Nebraska, με το Colorado νότια, με τη Utah νοτιοδυτικά και στα δυτικά με το Idaho. Το Cheyenne, το οποίο αποτελεί την πρωτεύουσα της Πολιτείας, βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της. H ονομασία Wyoming προέρχεται από μία λέξη, που σημαίνει «η γη των απέραντων πεδιάδων», περιγράφοντας απόλυτα το ευρύτερο φυσικό περιβάλλον της πολιτείας, στο οποίο συνυπάρχουν πανύψηλα βουνά και ατελείωτες πεδιάδες, προσφέροντας εντυπωσιακά τοπία και συνάμα πλούσια αποθέματα ορυκτών.

Παρά τη μεγάλη έκτασή του, το Wyoming κατέχει τον χαμηλότερο καταγεγραμμένο πληθυσμό (578.759, βάσει καταγραφών του 2019 από το U.S. Census Bureau) από οποιαδήποτε άλλη πολιτεία της Ένωσης και ταυτόχρονα συνιστά τη δεύτερη πιο αραιοκατοικημένη πολιτεία των Η.Π.Α., μετά την Alaska. Όσον αφορά τον πληθυσμό του, συγκαταλέγεται μεταξύ των 10 πολιτειών στις οποίες το ποσοστό των μη Ισπανών λευκών υπερβαίνει το 90%. Παράλληλα, έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά Αφροαμερικανών κατοίκων, κατατάσσοντάς την 42η από τις 50 πολιτείες, καθώς και το 4ο χαμηλότερο ποσοστό κατοίκων με ασιατική καταγωγή.

To Wyoming αποκαλείται από πολλούς “the cowboy state”, πράγμα που φανερώνει την καταλυτική σημασία της βιομηχανίας βοοειδών, η οποία αντιπροσωπεύει περισσότερα από τα 2/3 της γεωργικής οικονομίας. Το Wyoming, επίσης, συμπεριλαμβάνεται στους κορυφαίους παραγωγούς άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας, ενώ στον πλούσιο ορυκτό πλούτο της πολιτείας προστίθενται τα δεύτερα μεγαλύτερα αποθέματα ουρανίου των Η.Π.Α. Πέρα από τον μείζονα ρόλο που διαδραματίζουν η εξόρυξη και η γεωργία στην οικονομία, η πολιτεία διαθέτει, επίσης, μια σημαντική αναπτυσσόμενη τουριστική βιομηχανία με πολλά αξιοθέατα, μεταξύ άλλων το Yellowstone National Park, το Grand Teton National Park και το Jackson Hole National Monument.

Στις 27 Ιανουαρίου 1920, το Wyoming επικύρωσε τη 19η Τροπολογία, η οποία παρείχε στις γυναίκες το δικαίωμα ψήφου, στην πραγματικότητα, όμως, οι γυναίκες στο Wyoming διέθεταν ήδη το δικαίωμα να ψηφίζουν. To 1869, όταν ακόμη το Wyoming δεν είχε εισέλθει στην Ένωση, οι τοπικοί νομοθέτες ψήφισαν έναν νόμο, ο οποίος κατοχύρωνε το δικαίωμα των γυναικών στην ψήφο. Τα κίνητρα των νομοθετών ποικίλαν, καθώς ορισμένοι ενέκριναν τη γυναικεία ψήφο, με απώτερο σκοπό την προσέλκυση γυναικών για εγκατάσταση στο αρκετά αραιοκατοικημένο Wyoming, όπου η αναλογία αντρών-γυναικών ήταν 6 προς 1, αντίστοιχα. Κάποιοι, βέβαια, είχαν αρκετά αξιοσέβαστα επιχειρήματα, όπως ότι οι γυναίκες έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διευθέτηση των συνόρων και συνεπώς θα ήταν δίκαιο να είχαν λόγο στον τρόπο λειτουργίας της περιοχής, εξ’ ου και το ψευδώνυμο “the equality state”. Άλλη μία απόδειξη, ότι το Wyoming υπήρξε πρωτοπόρο στην ισότητα των φυλών, η πρώτη εκλογή γυναίκας Κυβερνήτη στη χώρα. Αφού πέθανε ο σύζυγος της Nellie Ross, Κυβερνήτης William Ross, η ίδια εξελέγη, για τη λήξη της θητείας του. Υπηρέτησε ως 14η Κυβερνήτης της πολιτείας, από το 1925 έως το 1927, και αργότερα διορίστηκε από τον Franklin Roosevelt, για να υπηρετήσει ως διευθύντρια του νομισματοκοπείου των Ηνωμένων Πολιτειών. Παραμένει, ωστόσο, η μόνη γυναίκα Κυβερνήτης, που είχε ποτέ η πολιτεία, μέχρι και σήμερα.

Το Wyoming διαθέτει ένα πολιτικά συντηρητικό προφίλ και συνεπώς πρόσκειται στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Αν και δεν είναι καθόλου ασυνήθιστη η στελέχωση πολιτειακών εκτελεστικών θέσεων από Δημοκρατικούς, οι Ρεπουμπλικανοί κατέχουν παραδοσιακά την πλειοψηφία στην πολιτειακή Γερουσία και Βουλή, από το 1936 και το 1964, αντίστοιχα, καθώς και ο Κυβερνήτης της πολιτείας, Mark Gordon, προέρχεται από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Σε ομοσπονδιακό επίπεδο, το Wyoming υποστηρίζει, επίσης, σταθερά το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, με την τελευταία ανάδειξη Δημοκρατικού υποψήφιου προέδρου να χρονολογείται το 1964, με τη θριαμβευτική νίκη του Lyndon Johnson. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο επί δύο τετραετίες (2001-2009) αντιπρόεδρος του Bush του νεότερου, Dick Cheney, εκπροσωπούσε το Wyoming στη Βουλή των Αντιπροσώπων για έξι θητείες, από το 1978.

Στις προεδρικές εκλογές του 2016, ο Trump νίκησε κατά κράτος την Clinton, συγκεντρώνοντας 70,1% της λαϊκής ψήφου της πολιτείας. Στη Γερουσία, εκπροσωπείται από τους Ρεπουμπλικανούς Michael Enzi και John Barrasso και στη Βουλή των Αντιπροσώπων από την επίσης Ρεπουμπλικανή Liz Cheney. Μεταξύ του 1900 και 2016, το Wyoming εκλέγει Ρεπουμπλικανό υποψήφιο, με ποσοστό 77%, συνεπώς, καμία έκπληξη δεν θα προκαλέσει, αν, στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, το Wyoming ταχθεί υπέρ του προέδρου Donald Trump.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


Μαριεύα Ταμιωλάκη

Βρίσκεται στο 3ο έτος φοίτησης στο τμήμα Διεθνών Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. Κατέχει πτυχία αγγλικής και γερμανικής γλώσσας, ενώ της αρέσει να συμμετέχει σε συνέδρια προσομοιώσεων διεθνών οργανισμών, να παρακολουθεί σεμινάρια διεθνών σχέσεων και την ενδιαφέρει πολύ η παρακολούθηση των εξελίξεων που άπτονται της διεθνούς πολιτικής.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαριεύα Ταμιωλάκη
Μαριεύα Ταμιωλάκη
Βρίσκεται στο 3ο έτος φοίτησης στο τμήμα Διεθνών Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. Κατέχει πτυχία αγγλικής και γερμανικής γλώσσας, ενώ της αρέσει να συμμετέχει σε συνέδρια προσομοιώσεων διεθνών οργανισμών, να παρακολουθεί σεμινάρια διεθνών σχέσεων και την ενδιαφέρει πολύ η παρακολούθηση των εξελίξεων που άπτονται της διεθνούς πολιτικής.