22.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςRepublican National Convention Day 1: Land of Promise and the Loch Ness...

Republican National Convention Day 1: Land of Promise and the Loch Ness Monster


Της Ροδάνθης Αλεξίου,

“Land of Promise”: ο τίτλος που διάλεξε το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, για να αντιπροσωπεύει την πρώτη ημέρα του συνεδρίου του κόμματός τους και φυσικά, κατά τη διάρκεια της βραδιάς, υπήρχαν πολλές υποσχέσεις και πολλές δικαιολογίες. Μερικές ημέρες μετά το τέλος του Δημοκρατικού Συνεδρίου, που ο πρώην Αντιπρόεδρος των Η.Π.Α., Joe Biden, μαζί με την Kamala Harris, έλαβε εικονικά το χρίσμα του κόμματός του, ήρθε η σειρά των Ρεπουμπλικανών να στήσουν το δικό τους σόου. Με παραγωγούς από το παλιό reality show του Trump, “The Apprentice”, και ομιλητές που είχαν τραβήξει το εθνικό ενδιαφέρον εξαιτίας των αμφιλεγόμενων πράξεών τους ή δηλώσεών τους, το Συνέδριο (RNC) έχει μια δύσκολη δουλειά να κάνει. Θα προσπαθήσει να δικαιολογήσει τη συμπεριφορά, την πολιτική και τα ψέματα του Προέδρου των Η.Π.Α. Παρατηρώντας τους λόγους και την εμφάνιση-έκπληξη του Donald Trump στο Συνέδριο, χθες το βράδυ, η βραδιά εξελίχθηκε σε μια εκδήλωση λατρείας του προσώπου του Προέδρου, παρά ως συνέδριο που φέρνει τους Ρεπουμπλικανούς κάτω από την ίδια στέγη.

Η αίσθηση αυτή πρωτοεμφανίστηκε μετά την επίσημη απόφαση των αντιπροσώπων των Πολιτειών να δώσουν ξανά το χρίσμα του κόμματος για την προεδρία στον Trump. Ενώ, όμως, ο Πρόεδρος των Η.Π.Α. προοριζόταν να δεχτεί την υποψηφιότητα την τέταρτη και τελευταία ημέρα του Συνεδρίου, επισκέφτηκε, χθες, τη North Carolina αυτοπροσώπως και εκφώνησε έναν πενηντάλεπτο λόγο, ενώ σκοπεύει να εμφανίζεται κάθε μέρα, έστω με προ-ηχογραφημένα βιντεάκια στο Συνέδριο. Ο λόγος του ήταν γεμάτος με αμφιλεγόμενες απόψεις, ξεκινώντας με την υπόσχεση ότι, την επόμενη ημέρα των εκλογών, δεν θα υπάρχουν πια lockdowns και «όλα θα ανοίξουν». Δεν αναφέρθηκε καθόλου στους πιθανούς υγειονομικούς κινδύνους. Τόνισε, επίσης, την απόφασή του, να επισκεφτεί αυτοπροσώπως τη North Carolina, όπου διεξαγόταν το συνέδριο, επειδή σέβεται την Πολιτεία, κατακρίνοντας έτσι την αντίστοιχη απόφαση του Biden να λάβει το χρίσμα, όχι από την πόλη του Συνεδρίου, αλλά από το σπίτι του. Το φταίξιμο για τους λίγους παρευρισκόμενους στο RNC το έριξε στον Δημοκρατικό Κυβερνήτη της North Carolina, που απαγόρευσε τη συμμετοχή περισσότερων ατόμων, λόγω των περιοριστικών μέτρων, εξαιτίας του κορωνοϊού. Ο κορωνοϊός, όμως, δεν φάνηκε αρκετή δικαιολογία για τον Πρόεδρο. Αφού εξαπέλυσε σφοδρή κριτική κατά των μέσων ενημέρωσης, που δεν προβάλουν το roll-call του RNC, αμφισβήτησε τις δημοσκοπήσεις, που δείχνουν τον Biden να έχει το προβάδισμα στις επερχόμενες εκλογές και παράλληλα υποσχέθηκε ότι θα βάλει πολλούς δικαστές στο Ανώτατο Δικαστήριο την επόμενη τετραετία, για να περάσουν πιο συντηρητικές νομολογίες, ενώ υποστήριξε ότι, αν κερδίσουν οι Δημοκρατικοί, θα προτείνουν δικαστές της άκρας αριστεράς και τότε “the American dream is over”. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση σε Πολιτείες στο κέντρο της Αμερικής, υπενθυμίζοντας στον Αμερικανικό λαό ότι υποστήριξε τη δεύτερη τροπολογία του Συντάγματος για την οπλοκατοχή και ότι άλλαξε το Obamacare – κάτι που δεν ισχύει πλήρως. Δύο δηλώσεις του, όμως, τράβηξαν ιδιαίτερα την προσοχή των ακροατών:

“Bernie is the greatest loser.” Αναφερόμενος στη μεγάλη υποστήριξη και τον ενθουσιασμό, που έχουν πολλοί Αμερικάνοι για το πρόσωπο του Bernie Sanders, ενώ ο Biden δεν έχει τέτοια υποστήριξη, ο Trump υπονόησε ότι, αν ο Γερουσιαστής από το Vermont ήταν αντίπαλός του, θα ήταν πιο δύσκολο να τον νικήσει. Ο Sanders, όμως, δεν είχε την υποστήριξη ούτε των ίδιων των Δημοκρατικών, όπως υποστήριξε ο Πρόεδρος και κατά ένα μέρος αληθεύει αυτή η δήλωση, αν κοιτάξουμε και το σκάνδαλο που είχε γίνει μερικές μέρες πριν το Δημοκρατικό Συνέδριο του 2016, που επίσημα μέλη του κόμματος προσπαθούσαν να τον σαμποτάρουν. Παρόλα αυτά ο Biden, όπως και η Clinton το 2016, δεν έχει τους ίδιους θερμούς υποστηριχτές, όπως ο Sanders, και έτσι εγείρεται το ίδιο ερώτημα: θα μπορούσε ο Bernie να νικήσει τον Trump;

“This virus, delivered by China. (…) I will never forget.” Ποιον απειλεί, άραγε, ο Πρόεδρος Trump;

Οι ομιλητές του Συνεδρίου, λίγες ώρες μετά, προσπάθησαν και εκείνοι με τη σειρά τους να παρουσιάσουν την κυβέρνηση Trump διαφορετικά από ότι παρουσιάστηκε μερικές ημέρες πριν, στο Δημοκρατικό Συνέδριο. Ο μεγαλύτερος γιος του Προέδρου, ο Donald Trump Jr., αναφέρθηκε στην πολύ καλή αντιμετώπιση του κορωνοϊού από τον πατέρα του και στην υποστήριξή του για ένα καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα, που θα δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους. Έκανε λόγο και για τη δολοφονία του George Floyd, καταδικάζοντάς τη, ενώ, αμέσως μετά, διαχώρισε τους ειρηνικούς διαδηλωτές από τους βίαιους, χωρίς, βέβαια, να υποστηρίξει και το “defund the police”. Κατηγόρησε, στη συνέχεια, τους Δημοκρατικούς ως υποστηριχτές της cancel culture, που εναντιώνεται στην ελευθερία του λόγου. Επιτέθηκε, επίσης, στον Joe Biden, χαρακτηρίζοντάς τον ως «τέρας του Lochness», του βάλτου της διαφθοράς, που βγάζει το κεφάλι του κάθε λίγα χρόνια, για να τρέξει για Πρόεδρος και μετά μπαίνει ξανά στον βάλτο, χωρίς να κάνει κάτι σημαντικό ενδιάμεσα. Οι τελευταίες δηλώσεις του θύμισαν λίγο inspirational quote στο pinterest, θύμισαν λίγο και λαϊκιστική προπαγάνδα:

“Imagine the life you want to have-one with a great job, a beautiful home, and a perfect family. You can have it.”

“It all starts by rejecting the radicals who want to drag us into the dark and embracing the man who represents a bright and beautiful future for all.”

Κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας του Συνεδρίου, μεγάλη προσπάθεια έγινε να αντικρούσουν τις κατηγορίες των Δημοκρατικών, ότι ο Πρόεδρος Trump είναι ρατσιστής και ότι πολλοί Αφροαμερικανοί δεν θα τον υποστηρίξουν στις εκλογές του 2020. Πολλοί Αφροαμερικανοί ομιλητές ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι οι Δημοκρατικοί δεν πρέπει να πάρουν ως δεδομένη την ψήφο τους, αφού το χρώμα του δέρματός τους δεν καθορίζει και τις πολιτικές τους απόψεις. Υπήρξε έτσι άμεση κριτική στη δήλωση του Biden: “If you have a problem figuring out whether you’re for me or Trump, then you ain’t black”. Ο Γερουσιαστής Tim Scott, ο μόνος Αφροαμερικανός Ρεπουμπλικάνος στη Γερουσία, έδωσε έναν πιο αισιόδοξο λόγο από τους υπόλοιπους ομιλητές και στάθηκε στο γεγονός ότι ο παππούς του, ο οποίος πολλές φορές έπρεπε να φύγει από το σχολείο, για να δουλέψει σε καλλιέργειες, έζησε να δει τον εγγονό του να εκλέγεται στη Γερουσία. Η πρώην Πρέσβης των Η.Π.Α. στα Ηνωμένα Έθνη, Nikki Haley, υποστήριξε ότι η Αμερική δεν είναι μια ρατσιστική χώρα και ανέφερε τη δική της προσπάθεια να ενταχθεί στην κοινωνία της, έχοντας ινδική καταγωγή. Τόνισε, τέλος, την εξαιρετική, για την ίδια, εξωτερική πολιτική του Trump, σε χώρες όπως η Βόρεια Κορέα ή το Ισραήλ.

Τέλος, το παρόν στο Συνέδριο έδωσε και το ζευγάρι που βρέθηκε στα πρωτοσέλιδα των αμερικανικών εφημερίδων πριν μερικούς μήνες, όταν κρατούσαν τα όπλα τους έξω από το σπίτι τους, ενώ διαδηλωτές κατά της αστυνομικής βίας κατάφεραν να μπουν στη συνοικία τους. Απευθύνθηκαν στους συμπολίτες τους, που είχαν νιώσει φόβο για τις βίαιες διαδηλώσεις, υποστηρίζοντας το δικαίωμά τους στην οπλοκατοχή, γιατί ανησυχούσαν, βλέποντας τους διαδηλωτές έξω από το σπίτι τους. Πιστεύουν ότι οι Δημοκρατικοί, με τη στάση τους σε τέτοια περιστατικά, προστατεύουν τους εγκληματίες έναντι των ειλικρινών πολιτών, ακόμα και αν ο Biden είχε καταδικάσει τις βίαιες διαδηλώσεις και τη λιγότερη χρηματοδότηση της αστυνομίας, που ζητούσαν οι διαδηλωτές.

Καθώς η πρώτη ημέρα του Ρεπουμπλικανικού Συνεδρίου έφτασε στο τέλος της, μπορούμε να προβλέψουμε πώς θα εξελιχθούν οι επόμενες τρεις βραδιές. Δικαιολογίες για τον τρόπο που διαχειρίστηκε η κυβέρνηση Trump τον κορωνοϊό, την άρνηση να λάβει ο ίδιος την ευθύνη για τις λανθασμένες πληροφορίες που μετέδωσε («ο ιός θα φύγει», ανέφερε χαρακτηριστικά τον Μάρτιο) και θα ειπωθούν σφοδρές επιθέσεις κατά του Joe Biden, κατηγορώντας τον ότι θα είναι έρμαιο ακραίων αριστερών πολιτικών.

“Four more years!”, “We love you!”, φώναζαν οι υποστηρικτές του Προέδρου, κατά τη διάρκεια του λόγου του, χθες το βράδυ. Πόσοι Αμερικανοί θα μπορέσουν να φωνάξουν το ίδιο στον Donald Trump; Είναι αρκετοί, για να τον επανεκλέξουν;


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


Ροδάνθη Αλεξίου

Γεννήθηκε το 2001 στην Αθήνα και τελείωσε την Γερμανική Σχολή Αθηνών πριν συνεχίσει ως προπτυχιακή φοιτήτρια στο τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο. Μεγάλο πάθος της τα ταξίδια, η λογοτεχνία και οι ξένες γλώσσες, που προσπαθεί να τις χρησιμοποιήσει ως μέσο κατανόησης πολιτισμών. Την ενδιαφέρει η παγκόσμια πολιτική, η ανθρώπινη κοινωνική συμπεριφορά και φιλοδοξεί να εκμεταλλευτεί την περιέργειά της για κάθε καινούριο τεχνολογικό επίτευγμα για να συμβάλει στην δημιουργία ενός πιο ασφαλούς και δίκαιου εικονικού κόσμου.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ροδάνθη Αλεξίου
Ροδάνθη Αλεξίου
Γεννήθηκε το 2001 στην Αθήνα και τελείωσε την Γερμανική Σχολή Αθηνών πριν συνεχίσει ως προπτυχιακή φοιτήτρια στο τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο. Μεγάλο πάθος της τα ταξίδια, η λογοτεχνία και οι ξένες γλώσσες, που προσπαθεί να τις χρησιμοποιήσει ως μέσο κατανόησης πολιτισμών. Την ενδιαφέρει η παγκόσμια πολιτική, η ανθρώπινη κοινωνική συμπεριφορά και φιλοδοξεί να εκμεταλλευτεί την περιέργειά της για κάθε καινούριο τεχνολογικό επίτευγμα για να συμβάλει στην δημιουργία ενός πιο ασφαλούς και δίκαιου εικονικού κόσμου.