14.6 C
Athens
Παρασκευή, 23 Απριλίου, 2021
Αρχική Financial Report Το γνωστό μοτίβο, με τα γνωστά προβλήματα για το Χρηματιστήριο Αθηνών

Το γνωστό μοτίβο, με τα γνωστά προβλήματα για το Χρηματιστήριο Αθηνών


Του Βασίλη Λιόση,

Το σύνηθες μοτίβο ακολούθησε το Χρηματιστήριο Αθηνών και την εβδομάδα που ολοκληρώνεται σήμερα. Ο Γενικός Δείκτης, με στήριγμα τις τραπεζικές μετοχές, τις τρεις πρώτες μέρες της εβδομάδος αναρριχήθηκε, αλλά η επιθυμία κατοχύρωσης των κερδών και η αβεβαιότητα στην οικονομία οδήγησαν στο πτωτικό κλείσιμο του δείκτη, πορεία την οποία έλαβε από την Πέμπτη και έπειτα.

Την Δευτέρα, παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο Γενικός Δείκτης κατά τη διάρκεια της ημέρας, τελικά, κατάφερε να κλείσει θετικά και να απορροφήσει τις πιέσεις που δεχόταν. Φυσικά, στήριγμα στην προσπάθεια αυτή βρήκε στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος έβγαλε αντίδραση και σημείωσε άνοδο. Πάντως, ο τζίρος κινήθηκε για ακόμα μια φορά σε χαμηλά επίπεδα, ως απόρροια του φόβου που δημιουργείται εξαιτίας του νέου κύματος της πανδημίας, το οποίο θα πλήξει ακόμα περισσότερο την κάθε οικονομία πάνω στον πλανήτη. Έτσι, η εν λόγω κατάσταση του τζίρου δεν δύναται να βελτιωθεί έως ότου ξεκαθαρίσει η πορεία της οικονομίας και οι επενδυτές αποκτήσουν μια πιο στέρεη γνώμη.

Την Δευτέρα, λοιπόν, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,43% στις 637,12 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 632,59 (-0,28%) και 638,71 μονάδων (+0,68%), με τον τζίρο να ανέρχεται στα 21,4 εκατομμύρια ευρώ, ενώ, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,82% στις 322,77 μονάδες. Όσον αφορά, τις μετοχές, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Πειραιώς (+3,93%), της Alpha Bank (+3,18%), του ΟΛΠ (+2,78%), της Viohalco (+2,21%) και της ΕΧΑΕ (+1,94%). Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές του ΟΤΕ (-1,47%), της Jumbo (-0,86%) και της Τέρνα Ενεργειακή (-0,84%).

Την Τρίτη, η συνεδρίαση ξεκίνησε με νευρικότητα αλλά στην πορεία η ισχυρή ανοδική πορεία των τραπεζικών μετοχών οδήγησε σε ακόμα ένα θετικό κλείσιμο του ΓΔ. Σε αυτό συνέβαλαν, επίσης, η θετική αλλαγή των ευρωπαϊκών αγορών αλλά και η προοπτική που δημιούργησε η κυβέρνηση με την αναγγελία πρόθεσης της να λάβει νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας, προκειμένου να καταφέρει η τελευταία να ανταποκριθεί στις υψηλές απαιτήσεις της εποχής ελέω Covid-19. Εξάλλου, ο κορωνοϊός και η ελληνοτουρκική διαμάχη είναι αυτά που συντηρούν το κλίμα αβεβαιότητας και φόβου στην αγορά και τους επενδυτές, συμβάλλοντας, έμμεσα, και στην συντήρηση του χαμηλού τζίρου του ΧΑ.

Αναλυτικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,08% στις 643,98 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 635,85 (-0,20%) και 644,06 μονάδων (+1,09%) και ο τζίρος ανήλθε στα 35,7 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,81% στις 335,06 μονάδες. Από τις μετοχές, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν αυτές της Aegean Airlines (+5,71%), της Εθνικής (+5,69%), της Alpha Bank (+5,29%), της Πειραιώς (+4,44%) και της Motor Oil (+4,31%), ενώ, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της ΔΕΗ (-1,185), της ΕΧΑΕ (-1,04%), του ΟΤΕ (-0,89%) και της Jumbo (-0,69%).

Η συνεδρίαση της Τετάρτης αποτέλεσε την τρίτη κατά σειρά ημέρα ανόδου για τον Γενικό Δείκτη του ΧΑ, μέσα σε ένα κλίμα έντονης μεταβλητότητας και αβεβαιότητας, λόγω της ανησυχίας που επικρατεί στην αγορά και στους επενδυτές εξαιτίας της αστάθειας που σημειώνει η οικονομία και οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην χώρα μας. Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα να κατευθύνουν τους επενδυτές σε επιλογές που δεν εμπεριέχουν ρίσκο και συνεπώς, η αξία των συναλλασσόμενων εντός του ΧΑ να παραμένει για ακόμα μια συνεδρίαση στα χαμηλά. Την ίδια στιγμή, από τους αναλυτές προκύπτει -το αυτονόητο- πως για μια σταθερή ανοδική πορεία του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 650 μονάδες απαιτούνται ευνοϊκές -περισσότερο από τις παρούσες- συνθήκες.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,36% στις 646,27 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 642,23 (-0,27%) και 648,38 μονάδων (+0,68%), με τον τζίρο να ανέρχεται στα 32 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,30% στις 342,77 μονάδες. Στον κόσμο των μετοχών, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ με 4,37%, του ΟΤΕ 2,86 % και ΕΧΑΕ 2,1%. Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές της Motor Oil (-1,65%), της Τέρνα Ενεργειακή (-1,53%) και της Jumbo (-1,33%). Ταυτόχρονα, για τον τραπεζικό κλάδο, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η Πειραιώς (+3,94%) και ακολούθησαν Eurobank (+3,33%) και Alpha Bank (+2,03%), ενώ η Εθνική έκλεισε με οριακά κέρδη (+0,08%) από υψηλό ημέρας (+3,48%).

Η Πέμπτη αποτέλεσε την ημέρα αλλαγής πορείας του Γενικού Δείκτη του ΧΑ, καθώς έκλεισε με απώλειες την συνεδρίαση. Ο Γενικός Δείκτης δεν κατάφερε να ελέγξει τις πιέσεις που δέχθηκε από τις διεθνείς αγορές αλλά και την επιθυμία των επενδυτών να κατοχυρώσουν ορισμένα κέρδη από την τριήμερη ανοδική πορεία του δείκτη που προηγήθηκε. Την δυσμενή κατάσταση έρχεται να συμπληρώσει το γεγονός πως η αναμονή των αποτελεσμάτων για το β’ τρίμηνο που θα κάνει ξεκάθαρες τις προοπτικές της οικονομίας και των εισηγμένων περιορίζει τις επιλογές επένδυσης για τους επενδυτές. Παράλληλα, σταθερά στην επικαιρότητα βρίσκεται ο έκδηλος φόβος των αγορών λόγω του νέου κύματος πανδημίας που αναμένεται, που εκτός από θύματα θα επιφέρει και προβλήματα στις οικονομίες, λόγω των περιοριστικών μέτρων των κυβερνήσεων.

Αναλυτικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,45% στις 636,92 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 635,02 (-1,74%) και 644,29 μονάδων (-0,31%), με τον τζίρο στα 21,7 εκατ. ευρώ και τον τραπεζικό δείκτη να κλείνει με πτώση 3,38% στις 331,18 μονάδες. Όσον αφορά τις μετοχές, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Τέρνα Ενεργειακή (+0,69%), της Fourlis (+0,37%) και του ΟΤΕ (+0,29%). Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Motor Oil (-3,87%), της Πειραιώς (-3,79%), της Alpha Bank (-3,58%), της Eurobank (-3,23%), της Εθνικής (-3,18%) και του ΟΛΠ (-2,88%).

Το κλείσιμο της εβδομάδος ήταν μια άσχημη συνέχεια της Πέμπτης, καθώς ο Γενικός Δείκτης σημείωσε πτώση και πιο συγκεκριμένα, η πτώση ήταν τέτοιου επιπέδου ούτως ώστε το κλείσιμο του πενθήμερου να είναι συνολικά αρνητικό. Ταυτοχρόνως, παρατηρήθηκε μια διαρκή μείωση στην αξία των συναλλαγών ως αποτέλεσμα του παγώματος των επενδυτικών αποφάσεων, λόγω του συνθήκων που επικρατούν στην αγορά, εκεί οπού το περιβάλλον είναι γεμάτο παγίδες και αστάθεια. Εξάλλου, η κατάσταση που επικρατεί είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς όλα είναι ρευστά, αφού ο τουρισμός δεν έχει σφυγμό και από την άλλη οι τράπεζες καλούνται να διευθετήσουν -μέσα σε αυτό το προβληματικό περιβάλλον- το θέμα των «κόκκινων δάνειων».

Την Παρασκευή, λοιπόν, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,57% στις 633,27 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 629,68 (-1,14%) και 640,94 μονάδων (+0,63%), με τον τζίρο να ανέρχεται στα 27,8 εκατ. ευρώ και τον τραπεζικό δείκτη να κλείνει με απώλειες 0,80% στις 328,52 μονάδες. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,17%, ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 0,48%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε άνοδο 3,63%.

Συνοψίζοντας, διαπιστώνουμε πως το κλίμα στην αγορά χρειάζεται φρέσκα νέα για μπορέσει να αντιστραφεί, καθώς ο κορωνοϊός και η τουρκική προκλητικότητα το έχουν διαταράξει αρκετά. Δεν είναι μόνο ότι οι ανωτέρω αιτίες προκαλούν φόβο ή αβεβαιότητα για την αγορά. Δυστυχώς, εκτός από τις επιδράσεις που έχουν στο παρόν και στο άμεσο μέλλον της αγοράς, επηρεάζουν, και πιο συγκεκριμένα θολώνουν, το μέλλον και συνεπώς, οδηγούν στην στασιμότητα της αγοράς και κατ’ επέκταση πληγώνουν την οικονομία συνολικά.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Η επίλυση της θαλάσσιας διαμάχης Ινδονησίας-Σιγκαπούρης: Ένα ανερχόμενο ‘‘success story’’ του Ειρηνικού;

Της Ειρήνης Μπούλια, Είναι ιστορικά αποδεδειγμένο πως οι μεγάλες διακρατικές διαμάχες προκύπτουν κατά κανόνα μεταξύ όμορων χωρών. Τα κράτη έχουν πολλά να χωρίσουν με τους...

Το ψυχολογικό προφίλ ενός τρομοκράτη

Της Διαμάντως Γεωργακοπούλου, «Ποια θα είναι η τελευταία μου σκέψη;», είπε ένα από τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης που έλαβε χώρα την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου...

After Covid Era

By Timoleon Palaiologos, It has been more than a year since the beginning of the ongoing pandemic that has completely altered the reality of our...

Η πρώτη φάση της Β΄ Πολιορκίας του Μεσολογγίου: Η αρχή του τέλους

Της Ιωάννας Μήτση, Η δεύτερη πολιορκία του Μεσολογγίου, η αφετηρία της οποίας τοποθετείται το έτος 1825, χαράσσεται στη μνήμη των ανθρώπων ως ένα υψίστης...
Βασίλης Λιόσης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1997, όπου και διαμένει μέχρι σήμερα. Είναι τελειόφοιτος του τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστήμιο Πειραιά. Του αρέσει να ενημερώνεται για τις οικονομικές εξελίξεις ανά τον κόσμο. Λατρεύει τα ταξίδια και τον αθλητισμό.