22.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

West Virginia: The “Mountain State”


Της Σαλώμης Δερμάτη,

Η West Virginia συναποτελεί μία από τις πενήντα πολιτείες των Η.Π.Α. Το σχετικά μικρό εδαφικό και πληθυσμιακό μέγεθος, η περιορισμένη οικονομική δύναμη και η απουσία έντονου ιστορικού ή πολιτισμικού ενδιαφέροντος την καθιστούν, ενδεχομένως, «αδιάφορη», ακόμα και ασήμαντη. Τι συμβαίνει, όμως, στην πραγματικότητα;

Καταρχάς, η εν λόγω Πολιτεία πήρε το όνομά της από τη Βασίλισσα Ελισάβετ Α΄ της Αγγλίας, της οποίας το προσωνύμιο ήταν η «Παρθένος», δηλαδή “The Virgin Queen”. Ο τίτλος αποδόθηκε, αρχικά, σε όλες τις εκτάσεις της Βόρειας Αμερικής που δεν βρίσκονταν υπό ισπανική ή γαλλική κατοχή, κατά τον 17ο και 18ο αιώνα. Ο επιθετικός προσδιορισμός “west”, δηλαδή «δυτικός/-ή», προστέθηκε το 1861, όταν η συνονόματη Πολιτεία, Virginia, αποσπάστηκε από την ομοσπονδία, λόγω του Εμφυλίου Πολέμου, της οποίας αποτελούσε μέρος έως τότε. Μάλιστα, η 20η Ιουνίου 1863 συνιστά την ημερομηνία ένταξης της West Virginia στις Η.Π.Α. ως την 35η Πολιτεία.

Το ψευδώνυμό της είναι “The Mountain State”, λόγω της αποκλειστικής γεωγραφικής παρουσίας βουνών και λόφων, που εντάσσονται στο ευρύτερο σύστημα των Απαλάχιων Ορέων (Appalachian Mountains) στα ανατολικά της χώρας. Τα επίσημα χρώματά της είναι το χρυσό και το μπλε, ενώ το σύνθημά της, “montani semper liberi”, το οποίο μεταφράζεται ως «οι ορειβάτες είναι πάντα ελεύθεροι», υιοθετήθηκε το 1872 και αναγράφεται στο Σύνταγμά της. Η τοπική σημαία απεικονίζει το motto, το χαρακτηριστικό λουλούδι της περιοχής, το ροδόδεντρο, καθώς και το οικόσημό της.

Σήμερα, η West Virginia κατατάσσεται στην 41η θέση σε όρους έκτασης και στην 38η σε όρους πληθυσμού σε σχέση με τις υπόλοιπες πολιτείες των Η.Π.Α. Συνορεύει με την Pennsylvania, το Maryland, τη Virginia, το Kentucky και το Ohio, ενώ πρωτεύουσά της είναι η πόλη Charleston. Παράλληλα, ο πληθυσμός της δεν φτάνει καν τα δύο εκατομμύρια, ενώ έχει γνωρίσει βαθμιαία συρρίκνωση, κατά τις τελευταίες δεκαετίες.

Επιπροσθέτως, συνιστά μια σχετικά αραιοκατοικημένη και αγροτική πολιτεία με ιδιάζοντα δημογραφικά γνωρίσματα. Η συντριπτική πλειοψηφία, περίπου 93%, είναι λευκοί, ενώ η πιο πολυπληθής μειονότητα, οι Αφροαμερικάνοι, υπολογίζεται στο 3,6%. Υπάρχει σχετική ισοψηφία μεταξύ γυναικείου και ανδρικού πληθυσμού και σχεδόν το 80% συλλήβδην δηλώνει ταύτιση με κάποια χριστιανική θρησκεία. Επιπλέον, ξεχωρίζει για τα υψηλά ποσοστά υπέρβαρων και ηλικιωμένων ατόμων ως τμήμα του συνολικού πληθυσμού, τα οποία αναμένονται να τοποθετήσουν την Πολιτεία στις πρώτες θέσεις, μετά το 2030.

Όσον αφορά την οικονομία, η κατάσταση είναι δυσχερής. Παρά τη μαζική μετανάστευση από την Ευρώπη και την Αφρική στα τέλη του 19ου αιώνα και τον πλούτο σε ορυκτούς πόρους, διάφοροι παράγοντες συνέβαλαν, αργότερα, στην οικονομική καθυστέρηση. Σε αυτούς, προστίθενται πρόσφατα ζητήματα εργασιακής ασφάλειας και περιβαλλοντικές ανησυχίες. Το 2016, το ΑΕΠ της West Virginia αντιπροσώπευε το 0,41% της χώρας, τοποθετώντας την στην τελική δεκάδα. Ταυτόχρονα, ο ρυθμός διεύρυνσης των θέσεων εργασίας βρίσκεται πολύ χαμηλότερα του εθνικού μέσου όρου, ενώ τα ποσοστά ανεργίας είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά. Ως εκ τούτων, τελευταία παρατηρείται αυξανόμενη οικονομική μετανάστευση, πρωτίστως νέων ανθρώπων, σε άλλες πολιτείες.

Το πολιτικό προφίλ της West Virginia παρουσιάζει ενδιαφέρον, λόγω της πρόσφατης μετατόπισης των προτιμήσεων από το Δημοκρατικό στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Συγκεκριμένα, μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του 2010, η εν λόγω Πολιτεία είχε εκλέξει συστηματικά περισσότερους εκπροσώπους της πρώτης παράταξης, τόσο στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία, όσο και για το αξίωμα του κυβερνήτη. Το έτος-τομή είναι το 2014, όταν για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της οι Ρεπουμπλικάνοι κερδίζουν την πλειοψηφία στα δύο προαναφερθέντα σώματα. Σήμερα, στη Βουλή των Αντιπροσώπων κατέχουν τις 58 από τις 100 θέσεις, ενώ στη Γερουσία τις 20 από τις 34.

Μάλιστα, ο εν ενεργεία κυβερνήτης, Jim Justice, εκλεγμένος το 2016 ως μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος, με 49% των ψήφων, αυτομόλησε, τον Αύγουστο του 2017, υπέρ του Ρεπουμπλικανικού κόμματος. Σημειωτέον ότι, πριν την εκλογική του καμπάνια, ήταν εγγεγραμμένος ως Ρεπουμπλικάνος. Η μετάβαση, ωστόσο, δεν πρέπει να προκαλεί εντύπωση, δεδομένου ότι οι τρεις συνεχόμενοι προκάτοχοί του ήταν Δημοκρατικοί. Επτά μήνες, λοιπόν, αφότου ανέλαβε τη θέση του κυβερνήτη, ανακοίνωσε την αλλαγή σε μια συγκέντρωση του νυν προέδρου, Donald J. Trump, στην περιοχή. Οι σχέσεις αμφοτέρων έχουν υπάρξει θερμές και στενές έκτοτε.

Σε ομοσπονδιακό επίπεδο, οι κάτοικοι της West Virginia έχουν επιδείξει αντίστοιχη συμπεριφορά. Στις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, στήριξαν το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, όμως, μετά το Κραχ του 1929, ψήφιζαν συστηματικά υπέρ των Δημοκρατικών. Η μεταβολή, επομένως, επήλθε στη νέα χιλιετία και ενδυναμώνεται σταδιακά. Στη Γερουσία των Η.Π.Α., εκπροσωπούνται σήμερα από έναν Δημοκρατικό, τον Joe Manchin III, και τη Ρεπουμπλικανή Shelley Capito. Στη Βουλή των Αντιπροσώπων, συμμετέχουν τρεις Ρεπουμπλικάνοι, ο David McKinley, ο Alex Mooney και η Carol Miller.

Ολοκληρώνοντας, η West Virginia τάσσεται υπέρ του Trump. Το 2016, κέρδισε άνετα έναντι της Hillary Clinton, σημειώνοντας τη δεύτερη μεγαλύτερη διαφορά, ύψους 42%, μετά το Wyoming. Η λαϊκή υποστήριξη φαίνεται αμείωτη έως τώρα, υπερβαίνοντας το 50%, σύμφωνα με τελευταίες έρευνες, από τα πιο υψηλά επίπεδα σε εθνικό επίπεδο. Αυτή αποκρυσταλλώθηκε στις προκριματικές εκλογές (primary) της Πολιτείας, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στις 9 Ιουνίου, αντί στις 12 Μαΐου, που ήταν προκαθορισμένο, εξαιτίας της κρίσης του κορωνοϊού. Σε αυτές, ο Trump συγκέντρωσε 35 εκλέκτορες, ενώ ο Δημοκρατικός αντίπαλός του, Joe Biden, 28. Στο πλαίσιο αυτό, το αποτέλεσμα των γενικών εκλογών φαντάζει αρκετά ελπιδοφόρο για τον νυν Αμερικανό Πρόεδρο.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Salome Dermati
Salome Dermati
Undergraduate student at the Department of Political Science and Public Administration at the National University of Athens, specializing in International and European Studies. Has participated in three short-term Erasmus+ programmes, as well as in one for studies in Madrid. Has realised a three-month internship at Europe Direct ELIAMEP, and has been a team coordinator and contributor to the opinion column of SAFIA Blog. Speaks English, Spanish, and French, and publishes original poems.