15.2 C
Athens
Σάββατο, 28 Νοεμβρίου, 2020
Αρχική Διεθνή Το Μαρόκο και η ελευθερία του λόγου

Το Μαρόκο και η ελευθερία του λόγου


Της Ευρυδίκης Παπαβαρνάβα,

Κατά τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, το Μαρόκο μετρά πάμπολλα συμβάντα, όπου καταπατά το δικαιώματα της ελευθερίας λόγου και ελευθερίας τύπου. Οι οργανώσεις κτύπησαν συναγερμό με το τελευταίο συμβάν που αφορά στον Omar Radi, ένα τριαντατριάχρονο δημοσιογράφο, ο οποίος συνελήφθη από τις αρχές, για κατηγορίες βιασμού και κατασκοπίας.

Ο Omar Radi είναι ένας δημοσιογράφος φημισμένος για την κριτική του στον ανύπαρκτο σεβασμό της μαροκινής κυβέρνησης στα ανθρώπινα δικαιώματα. Η προσήλωση του δημοσιογράφου σε θέματα κρατικής διαφθοράς και η παράνομη αρπαγή εδαφών, τον έχει βάλει στην μαύρη λίστα της κυβέρνησης. Ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος, εκτός από την κατηγορία βιασμού από μία κοπέλα, έχει, επίσης, κατηγορηθεί πως έχει σχέσεις με ξένους κατασκόπους και πως έχει λάβει ξένη χρηματοδότηση, με αποτέλεσμα να υπονομεύει την ασφάλεια της χώρας. Ο ίδιος ο Radi έχει αρνηθεί όλες τις κατηγορίες. Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Radi έρχεται αντιμέτωπος με τέτοιες κατηγορίες, αφού παλιά είχε κατηγορηθεί και φυλακιστεί για την κριτική του, αλλά και άλλες κατηγορίες, όπως και βιντεοσκόπηση χωρίς άδεια. Κατά το Reuters, ο Radi είχε λάβει πρόστιμο $50 και είχε φυλακιστεί για τέσσερις μήνες με την κατηγορία πως πρόσβαλε δικαστή, επειδή έκανε tweets που κριτίκαραν τις ποινές φυλάκισης για διαδηλωτές και υπερασπιζόταν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Αξιοσημείωτα είναι τα λεγόμενα πως οι τωρινές κατηγορίες εναντίον του Radi προήλθαν μετά από την έκθεση της Amnesty International, που δηλώνει πως η μαροκινή κυβέρνηση χρησιμοποίησε το NSO’s Pegasus spyware για να κατασκοπεύσει το τηλέφωνο του δημοσιογράφου, ισχυρισμό που η μαροκινή κυβέρνηση αρνήθηκε. Η Amnesty International, όμως, πρόσθεσε πως ο δημοσιογράφος είναι στόχος μια ευρύτερης εκστρατείας από τις μαροκινές αρχές για εξάλειψη οποιασδήποτε πολιτικής διαφωνίας. Το τι είναι εξίσου σημαντικό, όμως, είναι πως, κατά το DW, τα μαροκινά δικαστήρια έχουν φυλακίσει μεγάλους αριθμούς πολιτών, κατηγορώντας τους, μαζί με άλλες, για εκκίνηση διαμαρτυριών. Στη λίστα των φυλακισμένων προστέθηκαν και οι δημοσιογράφοι που ερευνούσαν τα ταμεία συντάξεων και διάφοροι ακτιβιστές που άσκησαν κριτική εναντίον της κυβέρνησης. Το Μαρόκο φαίνεται να χρησιμοποιεί ποινικούς τρόπους με φυλακίσεις για απαντήσεις σε οποιαδήποτε πολιτική διαφωνία, που παρουσιάζεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σε αυτή την κριτική, η κυβέρνηση απάντησε πως η αστυνομία και τα δικαστήρια, απλώς εφαρμόζουν τους εθνικούς νόμους.

Η δίκη του Radi ξεκινά στις 22 Σεπτεμβρίου, κι έτσι θα πρέπει να περιμένουμε για το αποτέλεσμά της. Αν και οι διάφορες άλλες κατηγορίες φαίνεται να είναι η προσπάθεια της μαροκινής κυβέρνησης να καταπατήσει οποιαδήποτε κριτική που ασκούν σε αυτή, οι κατηγορίες βιασμού πρέπει να διερευνηθούν πλήρως και δικαίως. Αυτό, επειδή σε τέτοια περιστατικά – πχ βιασμού – κανείς δεν πρέπει να αφήνεται ελεύθερος, όταν όντως έχει πράξει το έγκλημα. Ωστόσο, οι υπόλοιπες κατηγορίες, με γνώμονα και τη γενική συμπεριφορά της μαροκινής κυβέρνησης, δείχνουν μια εκτροπή από το προφίλ μιας χώρας με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Εν τέλει, το Μαρόκο φαίνεται να καταπατά συγκεκριμένα δικαιώματα ελευθερίας λόγου και ελευθερίας τύπου, αφού, απ’ ότι φαίνεται, οσάκις ο Radi τα επικαλείται, η κυβέρνηση ανταπαντά με φυλακίσεις και πρόστιμα.


Ευρυδίκη Παπαβαρνάβα

Γεννήθηκε το 1996 στην Λευκωσία, Κύπρο. Έχει σπουδάσει στο University of Nottingham στην Νομική και είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο University of Bath στην Διεθνή Ασφάλεια. Μιλάει την αγγλική και τη ισπανική γλώσσα. Ενδιαφέρεται για τα διεθνή θέματα και λατρεύει τον εθελοντισμό και τον χορό. Αυτή την στιγμή βρίσκεται στο Βέλγιο.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

What Is Next for Trump and Trumpism?

By Salome Dermati,  It has been nearly a month since Election day, yet little progress has been made towards a peaceful transition of power between...

Πολιτισμός από… ζάχαρη!

Της Σοφίας Πεχλιβανίδου, Άραγε υπάρχει άνθρωπος που δεν έχει λαχταρίσει να φάει ένα γλυκό; Υπάρχει άνθρωπος που έχει δει βιτρίνα ζαχαροπλαστείου και δεν έχει σκεφτεί...

Αυστραλία: Η πύλη της Ελληνικής Διασποράς

Της Στεφανίας Αρβανιτάκη, Η ελληνική Διασπορά είναι ένα φαινόμενο που συναντάται από αρχαιοτάτων χρόνων. Αρκετοί ήταν οι λόγοι που ώθησαν τους Έλληνες στην αναζήτηση και...

The illusion of reality: A trip through History

By Nickolas Dinos, The laws of society tend to differ from one historical era to another. Most ancient societies were built around the persona of...
Ευρυδίκη Παπαβαρνάβα
Γεννήθηκε το 1996 στην Λευκωσία, Κύπρο. Έχει σπουδάσει στο University of Nottingham στην Νομική και είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο University of Bath στην Διεθνή Ασφάλεια. Μιλάει την αγγλική και τη ισπανική γλώσσα. Ενδιαφέρεται για τα διεθνή θέματα και λατρεύει τον εθελοντισμό και τον χορό. Αυτή την στιγμή βρίσκεται στο Βέλγιο.