Της Γιώτας Κοσκινά,

Τι και αν είναι Αύγουστος και ο λαός κάνει τα μπάνια του –ελέω κορωνοϊού–, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει πυρετωδώς να εργάζεται για τη λειτουργική βελτίωση της χώρας και φυσικά της ζωής των κατοίκων. Στο πλαίσιο αυτό την περασμένη Τρίτη προχώρησε στην ανακοίνωση –μέσω του Κυβερνητικού εκπροσώπου– μίας σειράς βελτιωτικών αλλαγών του κυβερνητικού σχήματος. Το κυβερνητικό σχήμα παραμένει σταθερό ως προς τον αριθμό και τη μεταρρυθμιστική πολιτική του κατεύθυνση, ωστόσο παρουσιάζει αναβαθμίσεις προσώπων και προσθήκες σε στρατηγικούς τομείς, τους οποίους η Κυβέρνηση θέλει να ενισχύσει τους επόμενους μήνες. 

Αναλυτικότερα, είδαμε να αναβαθμίζεται ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης σε αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για τη Δημοσιονομική Πολιτική. Ο μέχρι πρότινος υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης σε αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιο για τις Ιδιωτικές Επενδύσεις και τις Συμπράξεις του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Την τοποθέτηση του Παναγιώτη Τσακλόγου στη θέση του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδιου για τα θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης. Την τοποθέτηση της Ζωής Ράπτη, βουλευτή Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών, σε θέση υφυπουργού Υγείας, αρμόδιας για θέματα Ψυχικής Υγείας και τέλος την τοποθέτηση του Νικόλαου Ταγαρά, βουλευτή Κορινθίας, στη θέση του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιου για θέματα Προστασίας του Περιβάλλοντος. Όπως πολλοί επισήμαναν μπορεί ο ανασχηματισμός αυτός να ήταν «μικρός» ως προς την εισαγωγή νέων προσώπων και θέσεων, ωστόσο αποτελεί μία στρατηγική κίνηση του Πρωθυπουργού, όπως επισήμανε και ο ίδιος ο κύριος Πέτσας. Με τις αλλαγές αυτές επιδιώκεται «η αποτελεσματική διαχείριση των αυξημένων κοινοτικών πόρων, η ενίσχυση του κόσμου της εργασίας και του ασφαλιστικού συστήματος, η οργανωτική ενίσχυση του υπουργείου Υγείας και η προστασία του περιβάλλοντος και η αντιμετώπιση των προκλήσεων της Κλιματικής Αλλαγής».

Πηγή εικόνας: Ανοιχτό Παράθυρο

Συμπληρώνοντας έναν χρόνο αποδοτικής λειτουργίας, ο Πρωθυπουργός προχώρησε στη συμπλήρωση ορισμένων κενών, τονίζοντας σε όλα τα επίπεδα τις υφιστάμενες ανάγκες σε συγκεκριμένους τομείς, όπως είναι για παράδειγμα η Οικονομία, η Ανάπτυξη, η Υγεία, η Εργασία και το Περιβάλλον. Εν μέσω πανδημίας η αποτελεσματική διαχείριση των αυξημένων κοινοτικών πόρων δίνουν ισχυρό ρόλο στα χαρτοφυλάκια Οικονομικών και Ανάπτυξης, ενώ ταυτόχρονα ο σχεδιασμός για ένα νέο Ε.Σ.Υ. οδηγούν στην οργανωτική τόνωση του υπουργείου Υγείας. Και βέβαια σε όλα αυτά δεν μπορεί το κυβερνητικό επιτελείο να παραβλέψει την ενίσχυση του Υπουργείου Εργασίας θέτοντας πάντα ως προτεραιότητά του την Απασχόληση και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ο «μίνι» αυτός πολυσυζητημένος και αναμενόμενος για πολλούς ανασχηματισμός είναι κάτι το οποίο είχε ξανασυμβεί κατά το παρελθόν με τη βελτιωτική προσθήκη του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και τον Υπουργό, Νότη Μηταράκη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται λοιπόν ότι διαθέτει έμπρακτα την ευελιξία να μπορεί να αναπροσαρμόζει και να αναδιατάσσει το κυβερνητικό σχήμα, προκειμένου να γίνεται πιο λειτουργικό, πιο αποτελεσματικό στις νέες προκλήσεις και τις επιταγές των καιρών. 


Γιώτα Κοσκινά, Σύμβουλος Έκδοσης

Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά. Αποφοίτησε το 2016 από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με κατεύθυνση την Πολιτική Επιστήμη. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο μεταπτυχιακό με τίτλο «Πολιτική και Διαδίκτυο» του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως επικοινωνιολόγος.