29.3 C
Athens
Δευτέρα, 21 Ιουνίου, 2021
Αρχική Ευρώπη Μπορεί ο Ζοφρέν να επανιδρύσει την κοινωνική γαλλική αριστερά;

Μπορεί ο Ζοφρέν να επανιδρύσει την κοινωνική γαλλική αριστερά;


Του Αργύρη Ηλιάδη,

Με αφετηρία το 2012, όταν η γαλλική αριστερά σκαρφάλωσε στο υψηλότερο βάθρο υπό την καθοδήγηση του Φρανσουά Ολάντ, τα γεγονότα επισκιάζουν την ανοδική πορεία της συσπειρωμένης αριστεράς. Μέσα σε πέντε χρόνια, μετά την θητεία του Ολάντ και την αλλαγή της σκυτάλης στον Μπενουά Αμόν το 2017, το Σοσιαλιστικό Κόμμα δεν προκρίθηκε καν στον δεύτερο γύρο, αφού τερμάτισε στην πέμπτη θέση. Έτσι, λοιπόν, σε διάστημα λίγων ετών, η πολιτική ιδεολογία της αριστεράς απογυμνώθηκε, χάνοντας την δυναμική της. Μάλιστα, με γνώμονα στατιστικά εκλογικά στοιχεία, η εμπιστοσύνη των πολιτών μειώθηκε κατά 22% – ποσοστό που προδίδει τη ραγδαία μετάβαση από μια ολοκληρωμένη σε μια αμφισβητούμενη αριστερά. 

Σήμερα, με φόντο τις δημοτικές εκλογές, φαίνεται να υπάρχει φως στο τούνελ για την αναγέννηση μιας δυναμικής κεντροαριστεράς. Δήμαρχος του Παρισιού επανεξελέγη η σοσιαλίστρια Αν Ινταλγκό, εξασφαλίζοντας με σχετική άνεση το 50% των ψήφων. Παράλληλα, σημειώθηκε μεγάλη άνοδος των Πρασίνων, οι οποίοι υπερίσχυσαν στις μεγαλύτερες γαλλικές πόλεις (Λυών, Μασσαλία). Η «Δημοκρατία Εμπρός», του Εμανουέλ Μακρόν, ηττήθηκε στο μεγαλύτερο μέρος, ενώ οι ελπίδες για την προσάρτηση του Παρισιού στο εκλογικό του κοινό, έσβησαν. 

Μέσα σε αυτό το κλίμα, της αυξομειούμενης αριστερής δυναμικής, ο Λορέν Ζοφρέν θέλησε να αναλάβει τα ηνία και την ανασυσπείρωση της αριστεράς, μαχόμενος στην πολιτική κονίστρα με νεοσύστατο κόμμα. Ο -τέως- διευθυντής της ιστορικής εφημερίδας «Liberation», φαίνεται να θέλει να αναδειχθεί ως το νέο δυναμικό πρόσωπο της ευάλωτης αριστεράς για την διεκδίκηση της Προεδρίας. Αρχικά, όπως δήλωσε, θα ξεκινήσει ιδρύοντας οργάνωση υπεράσπισης των ιδεολογιών, η οποία ευελπιστεί να επεκταθεί σε πολιτικό κίνημα. Φυσικά, η συλλογική προσπάθεια του κινήματος στοχεύει στην κατάκτηση της γαλλικής Προεδρίας, καθιστώντας σαφή την πρόθεση του για κατάθεση πολιτικού πλάνου με προοπτική εξέλιξης και εφαρμογής. 

Το νέο «αντι-Μακρόν» κίνημα, όπως το ονομάζει, θέλει να δώσει ποιότητα και ταυτότητα μετά το σταδιακό ξεθώριασμα του ’17. Ο βασικός άξονας είναι ο ρεαλισμός, δηλαδή μια πραγματική προσέγγιση της σημερινής πολιτικής και αντιμετώπισης των προβλημάτων, όπου αντιμετωπίζουν οι πολίτες. Εν ολίγοις, αποφεύγονται οι ακραίες πολιτικές κινήσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια οικολογική πολιτική, αλλά και χειρότερα σε μια εξ ολοκλήρου ακροαριστερή. Ήδη, αν και ακόμα, η όλη προσπάθεια βρίσκεται στα σκαριά, το εγχείρημα υπογράφουν εκατό άτομα από κάθε κοινωνική κάστα. Ανάμεσα σε αυτούς διακρίνονται φιλόσοφοι, κοινωνιολόγοι, ειδικοί επιστήμονες, ηθοποιοί, δημιουργοί, ακτιβιστές και μερικοί συνδικαλιστές. 

Το πρόσωπο – έμβλημα της αριστερής ιδεολογίας, μετά την ολοκλήρωση της πενταετούς θητείας του Ολάντ, επιχειρείται να αντικατασταθεί από τον πεπειραμένο Γάλλο δημοσιογράφο. Μπορεί, όμως, μετά την τεράστια πτώση να κερδίσει την εμπιστοσύνη; Ίσως, η προσπάθεια διατήρησης μιας ισορροπημένης πολιτικής γραμμής καταφέρει να διαγράψει από τις μνήμες τις περίφημες «100 μέρες Προεδρίας του Ολάντ», οι οποίες ανέτρεψαν τον πολιτικό χάρτη. Η πολυσυζητημένη προεδρία Σαρκοζί, από την άλλη, γνωστή από την Αριστερά ως «πρόεδρος των πλουσίων», ανετράπη το 2012, αλλά γρήγορα επέφερε την δυσαρέσκεια. 

«Κινδυνεύουμε να βρεθούμε ξανά με μια μονομαχία Μακρόν – Λεπέν στον δεύτερο προεδρικό γύρο (το 2022), είναι μια προοπτική που δεν με χαροποιεί», τόνισε ο Ζοφρέν δείχνοντας την πρόθεση του να ανατρέψει τα υπάρχοντα δεδομένα. Μέχρι στιγμής το τοπίο είναι θολό και η δυναμική του δημοσιογράφου δεν μπορεί να δείξει το βάθος της. Σίγουρα, αν θέλει όντως να συγκεντρώσει κάθε αριστερή πολιτική πρακτική, θα πρέπει να συντάξει ένα πολύπλευρο και καλά σκεπτόμενο σχέδιο. Μπορεί στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, να αναζωπυρώθηκαν οι ελπίδες, αλλά το διάστημα των δύο ετών για τις προεδρικές θα είναι το καθοριστικότερο. 


Αργύρης Ηλιάδης

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο νησί της Θάσου, είναι 19 ετών και είναι φοιτητής του τμήματος Δημοσιογραφίας. Όντας πνεύμα ανήσυχο και δημιουργικό, από νεαρή ηλικία άρχισε να ασχολείται με την φωτογραφία ενώ, από τα 16 παίρνει μέρος σε προσομοιώσεις των Επιτροπών του ΟΗΕ αλλά και σε δημοτικά - περιφερειακά συμβούλια. Έχει παρακολουθήσει πληθώρα επιμορφωτικών σεμιναρίων με θέμα το αστυνομικό και δικαστικό ρεπορτάζ καθώς και για την  διαχείριση κρίσεων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Οικονομική ανάπτυξη και υπόδειγμα Solow

Της Μανταλένας Κατωπόδη, Τεχνολογία, μία λέξη που συναντάμε καθημερινά όλο ένα και περισσότερο. Μικροί και μεγάλοι μαθαίνουν να ζουν με αυτή. Ειδικότερα σήμερα, στην εποχή...

Το Μαυσωλείο του Αυγούστου: In memoriam gentis Iuliae

Του Θανάση Κουκόπουλου, «Σε ηλικία δεκαεννέα ετών οργάνωσα με δική μου εντολή και με δικές μου προσπάθειες το στράτευμα, με το οποίο ελευθέρωσα το πάτριο...

«Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου: Εν αναμονή μιας ακόμη παράστασης

Της Αριάδνης Παναγιώτας Φατσή,  Όλοι έχετε σίγουρα ακούσει τον μύθο του Προμηθέα στα μαθητικά σας χρόνια -κάποιοι από εσάς ίσως τον μάθατε και πολύ καλά,...

Η Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα: Η αρχή του τέλους του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου

Του Γιώργου Σαλπιγγίδη, Η οργάνωση και μελέτη ενός πολεμικού σχεδίου, όσο άρτια και να είναι, δεν εγγυάται την επιτυχή πορεία των εξελίξεων, καθώς πάντα ελλοχεύουν...
Αργύρης Ηλιάδης
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο νησί της Θάσου, είναι 19 ετών και είναι φοιτητής του τμήματος Δημοσιογραφίας. Όντας πνεύμα ανήσυχο και δημιουργικό, από νεαρή ηλικία άρχισε να ασχολείται με την φωτογραφία ενώ, από τα 16 παίρνει μέρος σε προσομοιώσεις των Επιτροπών του ΟΗΕ αλλά και σε δημοτικά - περιφερειακά συμβούλια. Έχει παρακολουθήσει πληθώρα επιμορφωτικών σεμιναρίων με θέμα το αστυνομικό και δικαστικό ρεπορτάζ καθώς και για την  διαχείριση κρίσεων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.