19.9 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής Πολιτικής“Make America Great Again” by Kanye West (short clip)

“Make America Great Again” by Kanye West (short clip)


Της Έφης Βούζιου,

Ο γνωστός rapper και επιχειρηματίας Kanye West, στις αρχές του Ιουλίου, προχώρησε σε μια εξαιρετικά βαρύγδουπη δήλωση ανακοινώνοντας τη συμμετοχή του στις προεδρικές εκλογές του 2020. Συγκεκριμένα, έγραψε στο Twitter χρησιμοποιώντας το hashtag #2020VISION: «Πρέπει τώρα να εκπληρώσουμε την υπόσχεση της Αμερικής, εμπιστευόμενοι τον Θεό, ενοποιώντας το όραμά μας και οικοδομώντας το μέλλον μας. Κατεβαίνω ως υποψήφιος Πρόεδρος των Η.Π.Α.».

Την πλήρη υποστήριξή του εκδήλωσε ο CEO της Tesla, Elon Musk, ο οποίος πρόσφατα είχε φωτογραφηθεί με τον γνωστό τραγουδιστή, απαντώντας στο tweet: «Έχεις την πλήρη υποστήριξή μου». Σύμμαχός του σε όλο αυτό το εγχείρημα είναι, όπως φυσικά αναμενόταν, και η γυναίκα του, Kim Kardashian West, η οποία αναδημοσίευσε τη δήλωση του άντρα της με την προσθήκη μιας αμερικανικής σημαίας.

Ο 43χρονος μουσικός και πλέον και δισεκατομμυριούχος είναι γνωστός για τις εκκεντρικές δηλώσεις και εμφανίσεις του και έχει προκαλέσει αρκετές φορές κατά το παρελθόν εγείροντας αντιφατικές αντιδράσεις. Είναι γεγονός πως τις δηλώσεις του αυτές τις έκανε μέρες μετά την κυκλοφορία του καινούριου του τραγουδιού και την ανακοίνωσή του για το καινούριο του άλμπουμ, με τίτλο ”God’s Country”. Πολλοί ήταν αυτοί που έσπευσαν να πουν πως πρόκειται για άλλο ένα τέχνασμα προώθησης της δουλειάς του, με τον ίδιο να αρνείται κάτι τέτοιο δηλώνοντας με σιγουριά ότι «θα έδινε το άλμπουμ του και δωρεάν».

Πηγή: AP Photo/Michael Wyke

Η πρώτη φορά που ο West ανακοίνωσε πως θα συμμετέχει στη διεκδίκηση της θέσης του προέδρου των Η.Π.Α. ήταν το 2015 στα MTV Video Music Awards. Δέχτηκε το βραβείο Video Vanguard Award και στο λόγο που εκφώνησε ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για το 2020. Βέβαια, τον Ιανουάριο του 2019, πάλι μέσω της πλατφόρμας του Twitter είχε γράψει πως τα σχέδια του μετατίθενται για το 2024. Σε συνέντευξή του το 2018 στον Charlamagne tha God, είχε αναφέρει χαρακτηριστικά πως, αν ήταν να κατέβει, η μορφή της προεδρικής εκστρατείας του θα ήταν όπως η καμπάνια του Trump, όμως, με τις αρχές του Bernie Sanders, ότι θα ήταν δηλαδή ένας συνδυασμός. Στο μεταξύ διάστημα, εμφανίσεις του προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις με το όνομά του και πάλι να πρωταγωνιστεί, ειδικά όταν εμφανίστηκε με το κόκκινο καπέλο του και το σύνθημα “Make America Great Again” σε συνάντησή του στο Οβάλ Γραφείο με τον πρόεδρο Trump. Φάνηκε, έτσι, η ξεκάθαρη υποστήριξή του προς το πρόσωπο του τελευταίου με τα σχόλια να κυμαίνονται ποικιλοτρόπως.

Ο ίδιος, μετά και από αυτή την «περίφημη» επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο, δήλωσε πως συνειδητοποίησε ότι χρησιμοποιήθηκε «για να διαδοθούν μηνύματα στα οποία δεν πιστεύει», προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι αποστασιοποιείται «από τα πολιτικά πράγματα και θα επικεντρωθεί αποκλειστικά στο να είναι δημιουργικός». Έκτοτε έχει συμμετάσχει στο κίνημα “Black Lives Matter” και σε πολλές διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας και της φυλετικής διάκρισης. Δώρισε, μάλιστα, και δύο εκατομμύρια δολάρια, για να βοηθήσει τις οικογένειες των George Floyd, Ahmaud Arbery and Breonna Taylor, των τριών ανθρώπων που σκοτώθηκαν σε εμπλοκή ανάμεσα στην αστυνομία και τους πολίτες.

Οι δηλώσεις του περί διεκδίκησης της θέσης του Αμερικανού Προέδρου δεν λήφθηκαν σοβαρά υπόψη εξ αρχής, καθώς δεν ήταν εντελώς ξεκάθαρο, αν ο γνωστός τραγουδιστής μιλούσε σοβαρά και δεν έκανε απλά βαρύγδουπες δηλώσεις, για να τραβήξει την προσοχή τόσο των μέσων ενημέρωσης όσο κυρίως του κόσμου. Με τις εκλογές μόνο τέσσερις μήνες μακριά, ο Kanye West χρειαζόταν εγγραφή στη Federal Election Commission, να παρουσιάσει μια εκλογική καμπάνια, να συγκεντρώσει αρκετές υπογραφές για τη διεκδίκηση του Νοεμβρίου και άλλα τόσα, δεδομένα που έκαναν ακόμα πιο απίθανη τη συμμετοχή του, καθώς οι άλλοι υποψήφιοι τα προετοίμαζαν όλα αυτά πολλούς μήνες πιο πριν. Έτσι και αλλιώς είχε ήδη χάσει τη διορία σε πολλές Πολιτείες να δηλώσει την ανεξάρτητη υποψηφιότητά του.

Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις δηλώσεις που ακολούθησαν, άρχισαν να κινούν υποψίες για τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα των λεγομένων του. Αρχικά, δήλωσε πως το κόμμα του θα λέγεται “The Birthday Party”, «γιατί, όταν κερδίσουν, θα είναι όλων τα γενέθλια» και θα είναι με την καθοδήγηση του Elon Musk στη θέση του Αντιπροέδρου. Ξεκαθάρισε, επιπλέον, πως δεν υποστηρίζει τον Πρόεδρο Trump με τη χαρακτηριστική έκφρασή του «βγάζω το κόκκινο καπέλο με αυτή τη συνέντευξή μου», κάνοντας σαφή αναφορά στην εμφάνισή του στο Λευκό Οίκο, κατά το παρελθόν. Βέβαια, δεν έκρυψε το γεγονός πως συνειδητοποιεί και αναγνωρίζει ότι με αυτή του την κίνηση επρόκειτο να κλέψει τις ψήφους πολλών της μαύρης κοινότητας από τον υποψήφιο των Δημοκρατικών, ενισχύοντας ξανά τη δράση του Trump, λέγοντας «δεν το αρνούμαι, μόλις σας είπα. Το να πούμε ότι η Μαύρη ψήφος είναι Δημοκρατική είναι μια μορφή ρατσισμού και λευκής υπεροχής». Και πολλά άλλα ήταν αυτά που ειπώθηκαν και κέντρισαν το ενδιαφέρον, ανάμεσά τους είναι ότι θέλει να οργανώσει τον Λευκό Οίκο με βάση το πρότυπο της μυστικής πόλης Wakanda στην ταινία “Black Panther” και ότι είναι πολύ καχύποπτος σε ό,τι αφορά το εμβόλιο για τον κορωνοϊό και τις παρενέργειές του.

Ο Kanye West, με τη χαλαρή και υπεροπτική στάση που τον διακρίνει, ανέφερε κατά το παρελθόν πως ο Trump είναι «ο πλησιέστερος σε Πρόεδρο που είχαν τα τελευταία χρόνια, για να επιτρέψουν στον Θεό να συνεχίσει να συμμετέχει στη συζήτηση». Δηλώσεις σαν και αυτή είναι δύσκολο να διαγραφούν και εύλογα διέγειραν τις αντιδράσεις πως η κίνησή του να κατέβει για πρόεδρος ήταν προφανώς για να βοηθήσει τον Trump να επανεκλεγεί. Ο ίδιος είπε: «δεν λέω ότι ο Trump είναι εμπόδιο στον δρόμο μου, μπορεί να είναι μέρος του δρόμου. Σε ό,τι αφορά τον Joe Biden… σε παρακαλώ! Ξέρεις, έτσι; Ο Obama είναι ξεχωριστός. Ο Trump είναι ξεχωριστός. Λέμε πως ο Kanye West είναι ξεχωριστός. Η Αμερική χρειάζεται ξεχωριστούς ανθρώπους να έχουν τη διακυβέρνηση. Ο Bill Clinton; Ξεχωριστός. Ο Joe Biden δεν είναι ξεχωριστός».

Η υπεξαίρεση απέτυχε

Όλα αυτές οι συζητήσεις περί εμπλοκής του West στην προεδρική αναμέτρηση κράτησαν περίπου δύο εβδομάδες, καθώς ο Steve Kramer, μέλος της ομάδας της πολιτικής εκστρατείας του West, δήλωσε στην εφημερίδα Intelligencer πως ο διάσημος rapper, μετά από περισυλλογή στη Florida, αποφάσισε να μην συμμετέχει στις εκλογές. Χαρακτηριστικά ανέφερε «Είναι έξω.», κάνοντας γνωστό πως ακύρωσε όλα τα πράγματα. Περισσότερες πληροφορίες θα μοιραστούν αργότερα με τον τύπο, όταν ακυρώσουν και επίσημα τις υποχρεώσεις και τα ζητήματα που τρέχουν. Σε ερώτηση που του τέθηκε για τον Kanye West είπε: «Δεν έχω τίποτα καλό ή κακό για να πω για τον Kanye… Οποιοσδήποτε υποψήφιος για πρόεδρος για πρώτη φορά έχει αυτούς τους ενδοιασμούς».

Η αποχώρηση του West ανακοινώθηκε λίγες μόνο μέρες μετά από τη δημοσιοποίηση μιας δημοσκόπησης, σύμφωνα με την οποία, δεν θα καταλάμβανε ούτε καν το ποσοστό 2%, εάν κατέβαινε στις εκλογές. Φοβήθηκε το ενδεχόμενο μιας επικείμενης ήττας και για αυτό αποφάσισε την αποχώρησή του; Είναι μια πιθανή σκέψη. Εύλογα, όμως, διακρίνουμε πως κάτι τέτοιο σίγουρα θα το είχε αναλογιστεί και ο ίδιος νωρίτερα δεδομένων των συνθηκών που αποφάσισε να θέσει την υποψηφιότητά του. Άρα, ποιος ο λόγος για όλη αυτή την «πολιτική αναστάτωση»; Θέλησαν να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη για λίγο; Στόχος τους ήταν να εμφανιστεί ο West ενισχύοντας το προφίλ του Trump και μειώνοντας τον αντίπαλό του Biden; Τις πραγματικές προθέσεις του καθενός δεν θα τις μάθουμε ποτέ και μπορούμε να αρκεστούμε μόνο σε υποθέσεις. Αυτό που μπορούμε, βέβαια, να κάνουμε είναι να προωθούμε την κριτική και τον έλεγχο της πολιτικής εξουσίας, για να μην προβαίνει σε αυθαιρεσίες και δολοπλοκίες.

Ολοκληρώνοντας, συμπεραίνουμε ότι η Αμερική, σε κάθε περίπτωση, είναι μία «ελεύθερη» χώρα και οι πολίτες έχουν δικαίωμα να επιλέξουν μόνοι τους ελεύθερα ποιον επιθυμούν να τους εκπροσωπήσει ως πρόεδρος της χώρας τους, αλλά και ως το πρόσωπο με μία από τις μεγαλύτερες επιρροές στον πλανήτη. Οι επιλογές στην πολιτική σκηνή πάντα κάνουν την προεδρική κούρσα διεκδίκησης πιο ενδιαφέρουσα και ίσως και πιο αποτελεσματική. Με ή χωρίς τον Kanye West, οι πολίτες θα κληθούν να ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου και η ευθύνη της ψήφου τους είναι ιδιαίτερα μεγάλη, καθώς οι συνέπειες της εκλογικής αναμέτρησης μπορούν να αποβούν καταστροφικές, όχι μόνο για την Αμερική αλλά και για τον κόσμο ολόκληρο.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


Έφη Βούζιου

Γεννήθηκε το 1997 και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι φοιτήτρια του τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει παρακολουθήσει αρκετές ομιλίες και ημερίδες σχετικές με το αντικείμενο των σπουδών της καθώς και με τον ευρύτερο τομέα της εκπαίδευσης. Ιδιαίτερη είναι η συμμετοχή της σε εθελοντικές δράσεις τις οποίες θεωρεί καίριες για τη διάπλαση του χαρακτήρα των ατόμων και τη διάρθρωση της κοινωνίας. Την απασχολούν τομείς σχετικοί με τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα των κοινωνικών ομάδων.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Έφη Βούζιου
Έφη Βούζιου
Γεννήθηκε το 1997 και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι φοιτήτρια του τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει παρακολουθήσει αρκετές ομιλίες και ημερίδες σχετικές με το αντικείμενο των σπουδών της καθώς και με τον ευρύτερο τομέα της εκπαίδευσης. Ιδιαίτερη είναι η συμμετοχή της σε εθελοντικές δράσεις τις οποίες θεωρεί καίριες για τη διάπλαση του χαρακτήρα των ατόμων και τη διάρθρωση της κοινωνίας. Την απασχολούν τομείς σχετικοί με τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα των κοινωνικών ομάδων.