16.2 C
Athens
Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου, 2020
Αρχική Κοινωνία Life Τα water sports που πρέπει να δοκιμάσεις φέτος το καλοκαίρι!

Τα water sports που πρέπει να δοκιμάσεις φέτος το καλοκαίρι!


Της Ελευθερίας Κωνστάντιου,

Η πιο αγαπημένη εποχή του χρόνου έφτασε, ο υδράργυρος κάθε μέρα ανεβαίνει και περισσότερο, ενώ παράλληλα η θάλασσα γίνεται ιδανικός προορισμός και επιτακτική ανάγκη. Για τον λόγο αυτό, ένα αφιέρωμα στα θαλάσσια σπορ, τα οποία πρέπει κάποιος να δοκιμάσει κατά την παραμονή του σε μία από τις χιλιάδες παραλίες της χώρας μας, κρίθηκε ως εξαιρετικά σημαντικό. Και αν μη τι άλλο, δροσιστικό!

Αν και το κολύμπι θεωρείται ο βασιλιάς των καλοκαιρινών αθλοπαιδιών, τα water sports μπαίνουν κάθε καλοκαίρι και πιο πολύ στη ζωή μας. Αρκετά από αυτά υπάρχουν τα τελευταία χρόνια στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ οι ασφαλείς παραλίες της χώρας μας αποτελούν την ιδανική βάση για μια ολοένα αναπτυσσόμενη βιομηχανία. Ποια σπορ είναι αυτά;

Stand Up Paddle Boarding ( SUP)

Το SUP ή «όρθια σανιδοκωπηλασία», όπως λέγεται στα ελληνικά, είναι σήμερα ένα από τα δημοφιλέστερα θαλάσσια σπορ. Επί της ουσίας, το SUP είναι ο διασκεδαστικότερος τρόπος ώστε κάποιος να κάνει βόλτες στην παραλία. Το συγκεκριμένο σπορ φαίνεται να κατακτά ολοένα και περισσότερο την καρδιά των  ανθρώπων που το δοκιμάζουν, αφού θεωρείται η βάση των υπολοίπων θαλασσίων αθλημάτων, ενώ ταυτόχρονα γυμνάζει και ολόκληρο το σώμα. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η νηνεμία, αν και πολλοί έμπειροι χρήστες του SUP δοκιμάζουν την παραλλαγή του σπορ αυτού, κάνοντάς το και σε ημέρες στις οποίες υπάρχουν κύματα. Έτσι, με μοναδικό εξοπλισμό μια σανίδα κι ένα κουπί, εκτός από πολύ οικονομικό σπορ, είναι και ο καλύτερος τρόπος για να ανακαλύψει κάποιος σπιθαμή προς σπιθαμή την παραλία, αλλά και να απολαύσει το νερό, αφού είναι μαθηματικά βέβαιο πως στην αρχή και μέχρι να ισορροπήσει σωστά πάνω στη σανίδα θα κάνει αρκετές βουτιές.

Surf

Αν οι διακοπές σου συμπέσουν με μελτέμια, μη χάσεις την ψυχραιμία σου, αφού κάλλιστα μπορείς να εντρυφήσεις στο surf! Το άθλημα που για πρώτη φορά θα έμπαινε στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 απαιτεί μια μικρή εκπαίδευση στην παραλία, σανίδα, εξαιρετική αυτοσυγκέντρωση, πολύ καλή ισορροπία και απεριόριστη όρεξη για να δαμάσεις όσα περισσότερα κύματα μπορείς! Φυσικά, αν κάποιος δοκιμάσει να σερφάρει –εκτός υπολογιστή– για πρώτη φορά, ο αρχικός του στόχος δεν θα πρέπει να είναι άλλος από το να καταφέρει  να «πάρει» το κύμα σε πρώτη φάση και στη συνέχεια να σηκωθεί και να παραμείνει όρθιος!

Windsurfing

Από όλα τα θαλάσσια σπορ, ίσως το γνωστότερο από αυτά στο ελληνικό κοινό είναι το windsurfing ή στα ελληνικά «ιστιοσανίδα». Σε αυτό βέβαια, έχει συμβάλει και ο σπουδαίος Νίκος Κακλαμανάκης, αφού πέτυχε να κατακτήσει δύο μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Το άθλημα αυτό, αν και θαλάσσιο, εκτός από ισορροπία χρειάζεται και τον αέρα για σύμμαχο, αφού ο εξοπλισμός του πέρα από τη σανίδα περιλαμβάνει το πανί, το άλμπουρο και τη μάτσα, δηλαδή τη λαβή μέσω της οποίας επιτυγχάνεται ο σωστός χειρισμός. Έτσι, έπειτα από την κατάλληλη καθοδήγηση και τις συμβουλές του εκπαιδευτή είναι κανείς έτοιμος να απολαύσει τις προκλήσεις που θέτουν το νερό και ο άνεμος.

Kitesurf

Το kitesurf θεωρείται το πιο απαιτητικό, δύσκολο κι επικίνδυνο από τα θαλάσσια σπορ.  Μια μικρή σανίδα του surf δεμένη από έναν «αετό» ώστε να ωθηθεί ο αθλητής στο νερό. Σύμμαχος του αθλητή, εκτός από τον άνεμο, είναι και η φυσική του κατάσταση, καθώς είναι εξαιρετικά σημαντική για να μπορέσει να κινηθεί γρήγορα στο νερό, να έχει αντοχή κατά την παραμονή του στο νερό, αλλά και για να αποφευχθούν τυχόν τραυματισμοί. Πολύ σημαντική είναι και η εκπαίδευση που θα περάσει ο επίδοξος αθλητής του kitesurf, αφού χωρίς την κατάλληλη καθοδήγηση για τις βασικές τεχνικές και τη βαθιά κατανόηση των κανόνων ασφαλείας, ο κίνδυνος είναι μεγάλος όχι μόνο για τον ίδιο, αλλά και για τους υπολοίπους που βρίσκονται στην παραλία.

Το παρόν άρθρο κάλυψε μερικά από τα σπορ θαλάσσης που μπορεί κάποιος να δοκιμάσει κατά την παραμονή του στην παραλία. Μοναδικός στόχος είναι να πειστεί και ο πλέον δύσπιστος, ώστε να σηκωθεί από την ξαπλώστρα, να διασκεδάσει κατά κύριο λόγο, αλλά και να γυμναστεί με έναν διαφορετικό τρόπο. Και να αγαπήσει τη θάλασσα ακόμα πιο πολύ.


Ελευθερία Κωνστάντιου, Αρχισυντάκτρια Κοινωνικών

Γεννήθηκε στη Λήμνο το 1997. Είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου με κατεύθυνση τις Μεσαιωνικές και Νέες Ελληνικές Σπουδές. Έχει πάθος για την ποίηση και τον αθλητισμό.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Οι ενστάσεις του άρθρου 330 Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας

Της Χαράς Αναστασιάδου, Στο πλαίσιο διεξαγωγής της δίκης, μεγάλη βαρύτητα έχει το ζήτημα των ενστάσεων, καθώς αυτές είναι που καθορίζουν την τύχη της αγωγής. Αποτελούν...

Taiwan’s role in the US-China dispute

By Anna Nguyen, International relations and political science students have learnt about the “Great Powers” during their studies. This term refers to countries that, during...

Αμερικανικές Εκλογές 2020: Το προφίλ των ψηφοφόρων και η «αχίλλειος πτέρνα» του Προέδρου

Του Τάσου Μοσχονά, Με το δεύτερο Προεδρικό debate να αποτελεί παρελθόν, η αποφασιστική μέρα της 3ης Νοεμβρίου για τις Η.Π.Α. πλησιάζει. Η εκλογική αναμέτρηση, που,...

Έτσι προσπαθεί η Aston Martin να «σώσει» το brand της

Του Άρη Κατσίδη, Η Aston Martin για πολλές δεκαετίες ήταν συνδεδεμένη με τον χαρακτήρα James Bond και το brand της θεωρούταν ένα από τα πιο...
Ελευθερία Κωνστάντιου
Γεννήθηκε στη Λήμνο το 1997. Είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου με κατεύθυνση τις Μεσαιωνικές και Νέες Ελληνικές Σπουδές. Έχει πάθος για την ποίηση και τον αθλητισμό.