16.2 C
Athens
Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου, 2020
Αρχική Κοινωνία Life Γυμναστική: O οδηγός προς την ευτυχία

Γυμναστική: O οδηγός προς την ευτυχία


Του Θάνου Σουλελέ,

Υπάρχουν άτομα που μόνο στο άκουσμα της λέξης γυμναστική, κουράζονται. Αυτό συμβαίνει γιατί έχουν συνδυάσει τη γυμναστική με ορισμένα πολύ συγκεκριμένα πράγματα, όπως τα βάρη και πιστεύουν ότι η γυμναστική συμβάλλει μόνο στη σωματική μας υγεία, αγνοώντας πλήρως τα οφέλη που προσφέρει στην ψυχική μας υγεία.

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Δεν είναι όλα για όλους, υπάρχουν είδη γυμναστικής που ταιριάζουν σε κάποιους και άλλα που δεν τους ταιριάζουν καθόλου. Όμως, σίγουρα υπάρχει κάτι που μας αρέσει να κάνουμε είτε αυτό λέγεται ποδόσφαιρο, είτε volley, είτε κολύμβηση, είτε χορός. Όλοι αγαπάμε μια τέτοια δραστηριότητα, απλώς ξεχνάμε να τη βάλουμε μέσα στην καθημερινότητά μας, γιατί νιώθουμε ότι ο χρόνος τρέχει, μας κυριεύει το άγχος και δεν προλαβαίνουμε να κάνουμε τίποτα.

Κάτι τέτοιο είναι στη βάση του λάθος, γιατί αφιερώνοντας χρόνο στο να αθληθούμε και να κάνουμε κάτι που αγαπάμε, «κερδίζουμε χρόνο», διότι γινόμαστε πιο παραγωγικοί. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που ασκούνται τις εργάσιμες ημέρες είναι πιο ευτυχισμένοι, υποφέρουν λιγότερο από το άγχος και είναι πιο παραγωγικοί από τους καθιστικούς ομολόγους τους. Το άγχος στον χώρο εργασίας σήμερα είναι ένα χρόνιο πρόβλημα. Το άγχος προκαλεί όλεθρο στο μυαλό και το σώμα και είναι ένας ισχυρός πρόδρομος της κατάθλιψης, των καρδιακών παθήσεων και των μολυσματικών ασθενειών. Η εξάλειψη ή απλώς η μείωση του στρες είναι μία από τις πιο υγιεινές ενέργειες που μπορεί να κάνει κάποιος αν θέλει να είναι υγιής και να νιώθει ευεξία. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι που ασκούνται τακτικά, βελτιώνουν την ικανότητα συγκέντρωσης, λήψης πολύπλοκων αποφάσεων, ακόμη και τη μείωση τραυματισμών που σχετίζονται με τον χώρο εργασίας. Η συνεχής υψηλή απόδοση είναι αυτή που οδηγεί σε προαγωγές και καλύτερες ευκαιρίες απασχόλησης. Είναι δύσκολο να ξεχωρίζεις στον χώρο εργασίας όταν η κόπωση σε διακατέχει καθημερινά, γι’ αυτό θα ήταν ιδανικό να έχεις αυξήσει τα επίπεδα της αντοχής σου μέσω της γυμναστικής, η οποία θα σε βοηθήσει στο να έχεις πιο καθαρό μυαλό για καλύτερες αποφάσεις, όπως είπαμε.

Τώρα, ας δούμε τον βασικό λόγο που η γυμναστική μάς κάνει χαρούμενους.

Τα όμορφα αισθήματά σας ξεκινούν από τους 4 νευροδιαβιβαστές: ντοπαμίνη, ωκυτοκίνη, σεροτονίνη και ενδορφίνες. Όλα τα αισθήματα και τα συναισθήματα είναι το αποτέλεσμα των νευροχημικών αντιδράσεων που λαμβάνουν χώρα στο σώμα μας.

  • Η ντοπαμίνη είναι ο πιο γνωστός νευροδιαβιβαστής και συνδέεται με τους ενεργητικούς ανθρώπους και με το αίσθημα ευτυχίας, αφού παράγεται σε πολύ υψηλά επίπεδα μόλις ικανοποιήσουμε κάποιον στόχο μας ή κάνουμε κάτι που μας ευχαριστεί.
  • Η ωκυτοκίνη παράγεται από τον υποθάλαμο του εγκεφάλου μας και είναι επίσης νευροδιαβιβαστής. Αναφέρεται ευρέως ως η ορμόνη «της αγκαλιάς» ή «της αγάπης». Έχει αποδειχθεί ότι εμπνέει αισθήματα εμπιστοσύνης, αγάπης, χαλάρωσης και ήρεμη διάθεση, μειώνοντας το στρες.
  • Η σεροτονίνη είναι υπεύθυνη για τη διάθεση, την όρεξη, την ποιότητα του ύπνου, το αίσθημα σεξουαλικής επιθυμίας και την υψηλού επιπέδου εγκεφαλική λειτουργία, όπως η μνήμη και η μάθηση.
  • Οι ενδορφίνες είναι οι νευροδιαβιβαστές που παράγονται στην υπόφυση και στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Είναι υπεύθυνες για πολλές λειτουργίες, που σχετίζονται συνολικά με τα αισθήματα χαράς και ευεξίας. Αυτές οι ορμόνες είναι η πρώτη γραμμή άμυνας του σώματος, παρέχοντας οπιούχα δράση (παρόμοια με της μορφίνης) μετά από γυμναστική ή τραυματισμό και μας κάνουν να νιώθουμε φανταστικά.

Η άθληση παίζει σημαντικό ρόλο στην αύξηση της ντοπαμίνης, της σεροτονίνης αλλά και των ενδορφινών που υπάρχουν στο σώμα μας. Είναι εύκολα αντιληπτό ότι από τη στιγμή που επηρεάζονται άμεσα οι τρεις από τους τέσσερις νευροδιαβιβαστές θετικών συναισθημάτων μέσω της γυμναστικής, αυτή γίνεται αμέσως ένας από τους καλύτερους συμμάχους μας στο να είμαστε μόνιμα χαρούμενοι κερδίζοντας και πολλά παράπλευρα οφέλη για την υγεία μας, την αποδοτικότητά μας στη δουλεία και για πολλές άλλες δραστηριότητες. Όλοι ανεξαρτήτως ηλικίας ή φυσικής κατάστασης πρέπει να βρουν τον τρόπο άθλησης που τους ταιριάζει και τους κάνει χαρούμενους, αποβάλλοντας όλα τα αρνητικά συναισθήματα από μέσα τους.


Θάνος Σουλελές

Ολοκληρώνει φέτος τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο Πατρών στο τμήμα διοίκησης επιχειρήσεων. Ασχολείται με την διοίκηση ανθρώπινων πόρων κάνοντας την πρακτική του σε μία εταιρία και ενδιαφέρεται να συνεχίσει στον ίδιο κλάδο . Έχει μεγάλη αγάπη στον αθλητισμό αφού έχει ασχοληθεί από μικρός με πολλά αθλήματα είτε ομαδικά είτε ατομικά.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Taiwan’s role in the US-China dispute

By Anna Nguyen, International relations and political science students have learnt about the “Great Powers” during their studies. This term refers to countries that, during...

Αμερικανικές Εκλογές 2020: Το προφίλ των ψηφοφόρων και η «αχίλλειος πτέρνα» του Προέδρου

Του Τάσου Μοσχονά, Με το δεύτερο Προεδρικό debate να αποτελεί παρελθόν, η αποφασιστική μέρα της 3ης Νοεμβρίου για τις Η.Π.Α. πλησιάζει. Η εκλογική αναμέτρηση, που,...

Έτσι προσπαθεί η Aston Martin να «σώσει» το brand της

Του Άρη Κατσίδη, Η Aston Martin για πολλές δεκαετίες ήταν συνδεδεμένη με τον χαρακτήρα James Bond και το brand της θεωρούταν ένα από τα πιο...

Η ισλαμική μαντήλα στο σύγχρονο σχολείο: Ελευθερία έκφρασης ή στοιχείο αναχρονισμού;

Της Γεωργίας Δέδε, Η συζήτηση για την απαγόρευση της μαντήλας, της μπούργκας, του χιτζάμπ και του νικάμπ, σε γυναίκες που ασπάζονται τον Ισλαμισμό αποτελεί ένα...
Θάνος Σουλελές
Ολοκληρώνει φέτος τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο Πατρών στο τμήμα διοίκησης επιχειρήσεων. Ασχολείται με την διοίκηση ανθρώπινων πόρων κάνοντας την πρακτική του σε μία εταιρία και ενδιαφέρεται να συνεχίσει στον ίδιο κλάδο . Έχει μεγάλη αγάπη στον αθλητισμό αφού έχει ασχοληθεί από μικρός με πολλά αθλήματα είτε ομαδικά είτε ατομικά.