21.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςGeorgia: καταλύτης αμφίρροπων εξελίξεων

Georgia: καταλύτης αμφίρροπων εξελίξεων


Του Γιάννη Σκορδά,

Η Τζόρτζια είναι η όγδοη μεγαλύτερη πληθυσμιακά Πολιτεία στη χώρα, με έναν εκτιμώμενο πληθυσμό 10.736.059 κατοίκους. Βρίσκεται στα νοτιοανατολικά και συνορεύει στα νότια με τη Φλόριντα· στα ανατολικά τη βρέχει ο Ατλαντικός Ωκεανός και συνορεύει με τη Νότια Καρολίνα· στα δυτικά με την Αλαμπάμα και με τη Φλόριντα στα άκρα νοτιοδυτικά· τέλος, στα βόρεια με το Τενεσσί και τη Βόρεια Καρολίνα. Η Τζόρτζια είναι, επίσης, γνωστή ως η Πολιτεία των Ροδάκινων (The Peach State) και η Αυτοκρατορική Πολιτεία του Νότου.

Πηγή: https://worldpopulationreview.com/states/georgia-population/

Το συνολικό ακαθάριστο κρατικό προϊόν της Τζόρτζια το 2018 ήταν 602 δισεκατομμύρια δολάρια. Για χρόνια, η Τζόρτζια ως πολιτεία είχε την υψηλότερη βαθμολογία πιστοληπτικής ικανότητας από τη Standard & Poor’s (AAA) και είναι μία από τις 15 πολιτείες με βαθμολογία AAA, και η ένατη πιο δυνατή οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Κύρια ανεπτυγμένοι τομείς της οικονομίας είναι η αγροτική παραγωγή και η παροχή υπηρεσιών.

Δημογραφικά, παρατηρούνται τα εξής: ο φυλετικός διαχωρισμός των κατοίκων είναι κατά βάση διμερής, αφού το 59% είναι Λευκοί και το 31% Αφροαμερικανοί, με το υπόλοιπο 10% να συμπληρώνεται από Ασιάτες (4%), Λατίνους και άλλες εθνότητες. Ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 36 έτη, καθιστώντας την πολιτεία εύρωστη οικονομικά από άποψη ανθρώπινου δυναμικού.

Κυβερνήτης

Κυβερνήτης της Πολιτείας της Τζόρτζια είναι ο Ρεπουμπλικανός Μπράιαν Κεμπ, που εξελέγη 83ος κυβερνήτης, κερδίζοντας περισσότερες ψήφους από οποιονδήποτε υποψήφιο για τη θέση της κυβέρνησης στην ιστορία της Πολιτείας. Δημιούργησε την πρώτη του κατασκευαστική επιχείρηση πριν από τριάντα χρόνια. Σήμερα, στην προσωπική του σελίδα δηλώνει επιτυχημένος επιχειρηματίας με επιχειρήσεις και επενδύσεις στον τραπεζικό τομέα, τη γεωργία, την ξυλεία, την κατασκευή και την ακίνητη περιουσία.

Ως κυβερνήτης, αγωνίζεται να καταστήσει την Τζόρτζια ως το νούμερο ένα για τις μικρές επιχειρήσεις, μέσω νομοθετικών και κανονιστικών μεταρρυθμίσεων.

Πρόσφατα, δέχθηκε δριμεία κριτική από τον Πρόεδρο Τραμπ, ο οποίος του… «τράβηξε το αυτί», όταν ο κυβερνήτης της Τζόρτζια ανακοίνωσε το άνοιγμα της οικονομίας μετά την πανδημία χωρίς να έχουν περάσει 14 μέρες μειούμενων κρουσμάτων. Θεωρείται πως ο πρόεδρος Τραμπ ανέβασε τους τόνους στην περίπτωση του Κεμπ, παρότι ο δεύτερος αποτελεί έναν από τους πιο πιστούς του συμμάχους, προκειμένου να λειτουργήσει παραδειγματικά για άλλους κυβερνήτες που σκέφτονταν να παρακάμψουν κάποια από τα προτεινόμενα μέτρα της κυβέρνησης, ώστε να έφταναν στο αναμενόμενο άνοιγμα της οικονομίας νωρίτερα. Η απόφαση του Κεμπ, πάντως, πέρα από τον Τραμπ, βρήκε αντίθετους και πολλούς από τους δημάρχους της περιοχής που μίλησαν για ανετοιμότητα.

Προεδρικές εκλογές

Η Τζόρτζια, όντας μία από τις αρχικές 13 αποικίες, εισήλθε στην Ένωση τον Ιανουάριο του 1788. Έχει συμμετάσχει σε κάθε προεδρική εκλογή εκτός από το 1864 (λόγω αποχώρησης). Από το 1868 έως το 1960, η Πολιτεία της Τζόρτζια ψήφιζε Δημοκρατικούς σε κάθε εκλογή. Όπως πολλές άλλες νότιες πολιτείες, οι κάτοικοί της ήταν συντηρητικοί Δημοκράτες που έγιναν «κόκκινοι» το 1964 ως απάντηση στη δυσαρέσκειά τους -παρότι από εκεί καταγόταν ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ- σχετικά με τον νόμο περί πολιτικών δικαιωμάτων, δυσαρέσκεια που εκμεταλλεύτηκαν αποτελεσματικά οι Ρεπουμπλικανοί με μια τακτική που ονομάζεται «νότια στρατηγική». Το 1968, η Τζόρτζια ψήφισε τον Ανεξάρτητο Τζορτζ Γουάλας σε εκλογές που σηματοδότησαν την τελευταία φορά που ένας υποψήφιος τρίτου κόμματος έλαβε εκλογικές ψήφους.

Η Τζόρτζια υποστηρίζει σταθερά τους Ρεπουμπλικανούς από το 1972, εκτός από τη στιγμή που ένας νότιος Δημοκρατικός διεκδικούσε την προεδρία- αφού στήριξαν τον ντόπιο Τζίμι Κάρτερ το 1976 και το 1980, καθώς και τον Μπιλ Κλίντον το 1992. Το 2004, ο Τζορτζ Μπους κέρδισε εύκολα τον Τζον Κέρι με 58% έναντι 41%. Τα περιθώρια των Ρεπουμπλικανών ήταν πιο περιορισμένα έκτοτε, καθώς ο ταχέως αναπτυσσόμενος πληθυσμός του κράτους έχει οδηγήσει σε ορισμένες μεταβολές στα συνολικά δημογραφικά στοιχεία. Το 2016, ο Ντόναλντ Τραμπ νίκησε τη Χίλαρι Κλίντον κατά περίπου 5%. Ο αυξανόμενος πληθυσμός οδήγησε τη Τζόρτζια να κερδίσει τουλάχιστον μία εκλογική ψήφο σε καθεμία από τις τρεις τελευταίες ανακατανομές της απογραφής. Μόνο επτά πολιτείες έχουν πλέον περισσότερες από τις 16 εκλογικές της ψήφους.

Στις επικείμενες εκλογές αναμένεται να διεξαχθεί μεγάλη μάχη μεταξύ των δύο υποψηφίων, καθώς οι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις του Μαΐου και του Ιουνίου δείχνουν πολύ μικρή διαφορά ανάμεσα σε Μπάιντεν και Τραμπ.

Ένας παράγοντας που επιβεβαιώνει την αδυναμία του Τραμπ στην Πολιτεία της Τζόρτζια, είναι ο βαθμός αποδοχής του στην πολιτεία, η οποία μειώθηκε κατά 3 βαθμούς εν μέσω της αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού και λόγω του ότι εκεί έλαβαν χώρα ορισμένες από τις πιο έντονες διαμαρτυρίες για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ στη χώρα.

Δείγμα των προθέσεων των ψηφοφόρων αποτελεί, επίσης, το μικρό προβάδισμα του νεαρού υποψηφίου των Δημοκρατικών για τη Γερουσία, Τζον Όσοφ, έναντι του Ρεπουμπλικανού Γερουσιαστή Ντέιβιντ Περντιού κατά 1 ποσοστιαία μονάδα, έχοντας στις δημοσκοπήσεις 45% έναντι 44%. Ενδεχόμενη νίκη του Όσοφ θα τον έκανε τον πρώτο Γερουσιαστή των Δημοκρατικών στην πολιτεία εδώ και 15 χρόνια.

Ωστόσο, η Τζόρτζια πρωταγωνιστεί στην επικαιρότητα των προεδρικών εκλογών για έναν ακόμα λόγο. Ένα από τα ονόματα που «παίζουν» για τη θέση του Aντιπροέδρου στο πλευρό του Τζο Μπάιντεν, είναι αυτό της Στέισι Άμπραμς, έχοντας ωστόσο τον ρόλο του αουτσάιντερ.

H Άμπραμς απέκτησε εθνική αναγνώριση το 2018, ως η πρώτη μαύρη γυναίκα που κέρδισε υποψηφιότητα για Κυβερνήτης. Η εκστρατεία της εναντίον του νυν Κυβερνήτη Κεμπ, έλαβε εθνική προσοχή μετά από αναφορές για καταστολή ψηφοφόρων σε ολόκληρη την πολιτεία. Αν και η Άμπραμς είδε την απώλεια της εκλογικής μάχης ως καταστροφικό χτύπημα, πραγματοποίησε την πολιτική της καριέρα με επίκεντρο την ισότητα, τις δίκαιες εκλογές και υπερασπίζοντας μια προοδευτική πλατφόρμα.

Η 46χρονη πολιτικός υπηρέτησε στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Τζόρτζιας από το 2007 ως το 2017 και ήταν ηγέτης της μειοψηφίας τα τελευταία επτά από αυτά τα χρόνια. Είχε, επίσης, μια παράλληλη σταδιοδρομία ως συγγραφέας, γράφοντας τουλάχιστον οκτώ ρομαντικά μυθιστορήματα και παράγοντας τη δική της τηλεοπτική σειρά.

Σύνοψη

Όλα δείχνουν ντέρμπι. Η εκλογική αναμέτρηση στην Τζόρτζια θα έχει πολλές ανατροπές μέχρι την τελική ευθεία, η παραδοσιακή μαγιά των Ρεπουμπλικανών δεν έχει «δέσει» όσο είναι πρόεδρος ο Τραμπ και οι πρόσφατες εξελίξεις της ριζοσπαστικοποίησης της πολιτικής ζωής της χώρας φαίνεται να επηρεάζουν αρκετά την πολιτεία αυτήν, ενώ θα είναι σημαντικό στην πορεία της εκλογικής μάχης αν τελικά ο Μπάιντεν επιλέξει την Άμπραμς για Αντιπρόεδρο.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


Γιάννης Σκορδάς

Είναι απόφοιτος του τμήματος Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) και έχει εργαστεί σε πολιτικές εκστρατείες, φέροντας θέσεις ευθύνης και σχεδιασμού. Στο παρελθόν έχει παρακολουθήσει σεμινάρια copywriting/storytelling και προσπαθεί να γράφει καλές ιστορίες.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιάννης Σκορδάς
Γιάννης Σκορδάς
Είναι απόφοιτος του τμήματος Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) και έχει εργαστεί σε πολιτικές εκστρατείες, φέροντας θέσεις ευθύνης και σχεδιασμού. Στο παρελθόν έχει παρακολουθήσει σεμινάρια copywriting/storytelling και προσπαθεί να γράφει καλές ιστορίες.