17.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

New Jersey: Swing or Blues dancing?


Της Αθηνάς Φατσέα,

Το New Jersey ανήκει στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, έχει έκταση 22.591 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμό 8,882,190 κατοίκους. Πρόκειται για μια κοινωνικά και φυλετικά ποικιλόμορφη πολιτεία, με αναπτυσσόμενη οικονομία, οργανωμένο εκπαιδευτικό σύστημα, προσεκτικά σχεδιασμένο δίκτυο μεταφορών και έντονη πολιτιστική ζωή. Συνορεύει με τη Νέα Υόρκη στα βόρεια, τον Ατλαντικό Ωκεανό στα ανατολικά και νότια, και το Delaware και την Pennsylvania στα δυτικά. Πρωτεύουσα της πολιτείας είναι το Trenton και μεγαλύτερη πόλη το Newark. Το New Jersey πήρε το όνομά του από το νησί Jersey της Μάγχης και αποκαλείται “The Garden State”, λόγω της γόνιμης γης και της γεωργικής του παραγωγής.

Αναλυτικότερα, ο πληθυσμός της πολιτείας του New Jersey αντικατοπτρίζει τις μεταναστευτικές τάσεις του 19ου και του 20ού αιώνα, όπου είχαν μετοικίσει Γερμανοί, Σλάβοι, Ρώσοι, Ευρωπαίοι Εβραίοι, Ιρλανδοί και Ιταλοί, και οι οποίοι, σήμερα, υπερβαίνουν τα δύο τρίτα του πληθυσμού. Επιπλέον, η Πολιτεία αυτή αποτέλεσε έναν από τους κύριους προορισμούς για τους Αφροαμερικανούς που έφυγαν από τον Νότο, κατά τη διάρκεια και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και έφτασαν να ξεπερνούν το ένα δέκατο του συνολικού πληθυσμού της πολιτείας. Υπάρχει, επίσης, μια σημαντική ισπανόφωνη μειονότητα, της οποίας τα μέλη προέρχονται κυρίως από το Puerto Rico, το Μεξικό και την Κούβα. Ακόμα, οι Ιταλοαμερικανοί είναι η μεγαλύτερη εθνοτική ομάδα στην πολιτεία και μαζί με τους Αφροαμερικανούς, κυριαρχούν στην πολιτική και πολιτιστική ζωή, ενώ δεν εκλείπουν οι συγκρούσεις μεταξύ τους.

Σε ομοσπονδιακό επίπεδο, το 1787 το New Jersey έγινε μόλις η τρίτη πολιτεία που επικύρωσε το Σύνταγμα των ΗΠΑ και το 1789 η πρώτη που υπέγραψε τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων (Bill of Rights). Ιστορικά, η πολιτεία είχε τρία συντάγματα. Το ισχύον σύνταγμα χρονολογείται από το 1947 και έχει υποστεί αρκετές αναθεωρήσεις. Σύμφωνα με αυτό, οι κυβερνήτες του New Jersey εκτίουν θητεία τεσσάρων ετών και έχουν δικαίωμα μιας μόνο συνεχόμενης επανεκλογής. Ο κυβερνήτης διορίζει, με τη συγκατάθεση της Γερουσίας, όλα τα μέλη του συμβουλίου και των νομοθετικών σωμάτων της πολιτείας, αλλά και τους δικαστικούς λειτουργούς. Ο William Livingston έγινε ο πρώτος κυβερνήτης (1776-1790), ενώ εν ενεργεία κυβερνήτης είναι ο Δημοκρατικός Philip Dunton Murphy, που ανέλαβε καθήκοντα το 2018.

Ακόμα, επί δεκαετίες, οι εκπρόσωποί του στο Κογκρέσο και στα πολιτειακά νομοθετικά σώματα προέρχονταν και από τις δύο κομματικές παρατάξεις, με μικρές αποκλίσεις αναλόγως των πολιτικών τάσεων στην πολιτεία. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, οι Δημοκρατικοί ελέγχουν τα νομοθετικά σώματα της πολιτείας και υπερέχουν αριθμητικά στο Κογκρέσο έναντι των Ρεπουμπλικανών. Συγκεκριμένα, στο Κογκρέσο, αμφότεροι οι δύο γερουσιαστές της πολιτείας, καθώς και οι 10 από τους 12 αντιπροσώπους της είναι Δημοκρατικοί. Παράλληλα, από το 2017, στην πολιτειακή Γερουσία του New Jersey, οι Δημοκρατικοί κατέχουν τις 25 από τις 40 θέσεις του σώματος, ενώ στο άλλο νομοθετικό σώμα, τη Γενική Συνέλευση της πολιτείας, καταλαμβάνουν τις 54 από τις 80 θέσεις. Με αυτά τα δεδομένα, καθώς και με βάση το γεγονός ότι ο κυβερνήτης Murphy είναι, επίσης, Δημοκρατικός, μπορούμε να κάνουμε λόγο για “trifectas”, δηλαδή για τον έλεγχο και την επικράτηση ενός κόμματος τόσο στα πολιτειακά νομοθετικά σώματα όσο και στο αξίωμα του κυβερνήτη.

Παράλληλα, σε πολιτικό επίπεδο, το New Jersey θεωρείτο ότι ανήκει στα λεγόμενα “swing states”, ήτοι στις πολιτείες που αμφιταλαντεύονται μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών και παραδοσιακά κρίνουν την έκβαση των προεδρικών εκλογών. Πράγματι, ιστορικά το New Jersey έχει μοιράσει ισομερώς τις ψήφους του στις δύο κομματικές παρατάξεις, ενώ σε αμφότερες τις περιπτώσεις εκλογής, το εκλεχθέν κόμμα είχε μικρή διαφορά από το ηττηθέν. Εντούτοις, η άλλοτε κόκκινη πολιτεία του δευτέρου μισού του 20ού αιώνα, έχει βαφτεί μπλε κατά τον 21ο. Ειδικότερα, στις τελευταίες 7 εκλογικές αναμετρήσεις, η πολιτεία υποστήριξε τους Δημοκρατικούς, αφού όμως πρώτα είχε δώσει εξάκις ψήφο εμπιστοσύνης στους Ρεπουμπλικανούς.

Όσον αφορά την προεδρική εκλογική αναμέτρηση του 2020, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, οι προκριματικές εκλογές στο New Jersey μετατέθηκαν για τις 7 Ιουλίου. Στην πολιτεία αυτή, ο Trump έχει αναπτύξει επιχειρηματικές δραστηριότητες, ενώ διατηρεί φιλικές σχέσεις με τον κυβερνήτη της. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, φαίνεται πως η πολιτεία θα ταχθεί εκ νέου στο πλευρό των Δημοκρατικών, για 8η συνεχόμενη φορά, καθώς περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους της δηλώνουν πως θα ψηφίσουν υπέρ του Δημοκρατικού υποψηφίου, Joe Biden.

Στο πλαίσιο της πανδημίας του κορωνοϊού, θα μπορούσαμε να πούμε πως η Πολιτεία της ανατολικής ακτής έχει πληγεί αρκετά με πάνω από 170.000 κρούσματα και κοντά στα 15.000 νεκρούς. Ο κυβερνήτης Philip Murphy έχει συμβάλει τα μέγιστα δυνατά για να διατηρήσει τα νούμερα αυτά σταθερά ή να οδηγήσει και στη μείωσή τους. Μάλιστα, η πιο πρόσφατη προσπάθειά του, μαζί και με τον κυβερνήτη του Connecticut, Ned Lamont, και της Νέας Υόρκης, Andrew Cuomo, αφορά την ανακοίνωση προ ολίγων ημερών πως οι ερχόμενοι από πόλεις με υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων κορωνοϊού θα πρέπει να τίθενται σε καραντίνα 14 ημερών. Οι συγκεκριμένοι διαπολιτειακοί ταξιδιωτικοί περιορισμοί αποτελούν απότοκο της αδυναμίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να θεσπίσει μια εθνική υγειονομική πολιτική.

Ωστόσο, αξίζει να αναφέρουμε πως ο Κυβερνήτης του New Jersey φάνηκε να διστάζει να εφαρμόσει σε πλήρες φάσμα τον περιορισμό αυτόν, όταν οι καταστάσεις αφορούσαν ένα ταξίδι του Αμερικανού Προέδρου στην Πολιτεία του. Συγκεκριμένα, αναφορικά με το ταξίδι που σκόπευε να πραγματοποιήσει ο Donald Trump το Σαββατοκύριακο αυτό στην Πολιτεία του New Jersey, ο κύριος Murphy δήλωσε πως μπορεί να γίνει μια εξαίρεση για τον Trump και το επιτελείο του, καθώς δεν πρόκειται για έναν απλό πολίτη, αλλά για έναν σημαντικό πολιτικό λειτουργό. Βέβαια, ο κυβερνήτης Murphy ίσως θα έπρεπε να θέσει ως προτεραιότητα την υγεία των κατοίκων της πολιτείας, ενόψει και των επερχόμενων κυβερνητικών εκλογών του 2021. Παρ’ όλα ταύτα, με τη δήλωσή του αυτή φάνηκε να υποβαθμίζει τη ζωή και την ασφάλεια του μέσου Αμερικανού πολίτη μπροστά στο κύρος του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών. Σαφέστατα τέτοιες ενέργειες δε βοηθούν στη βελτίωση της δημόσιας εικόνας του και τη δόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ αυτού και των ψηφοφόρων, προκειμένου να επανεκλεγεί στο αξίωμά του. Εν τέλει, όμως, ο Πρόεδρος Trump επέλεξε να ακυρώσει το διήμερο αυτό ταξίδι του για να διαφυλάξει, όπως δήλωσε στο Twitter: «πως ο νόμος και η τάξη εφαρμόζονται».

Καταλήγοντας, παρά τη σημαντική κοινωνική, οικονομική και πολιτική του δύναμη, το New Jersey θεωρείται συχνά ότι βρίσκεται σε υποδεέστερη θέση, σε σχέση με άλλες πολιτείες της Ανατολικής Ακτής των Η.Π.Α. Εντούτοις, οι 14 εκλέκτορες που εκλέγει ως πολιτεία το καθιστούν μια μη αμελητέα δύναμη και σοβαρό παίκτη στο παιχνίδι των εκλογών. Επομένως, το ερώτημα που προκύπτει είναι: θα επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις και θα συνεχιστεί το σερί στην υποστήριξη των Δημοκρατικών ή θα υπάρξει μία άρδην ανατροπή του πολιτικού σκηνικού και επικράτηση των Ρεπουμπλικανών; Οψόμεθα…


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ


Αθηνά Φατσέα

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1998. Αποφοίτησε με Άριστα από το Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου, με ειδίκευση στη νομική, οικονομική, πολιτική και λογοτεχνική μετάφραση. Σήμερα, είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο ΠΜΣ «Διεθνής και Ευρωπαϊκή Διακυβέρνηση και Πολιτική» του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Γνωρίζει αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά, και στα ενδιαφέροντά της συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, η λογοτεχνία, η ιστορία, η πολιτική επικαιρότητα, οι διεθνείς σχέσεις και η διπλωματία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αθηνά Φατσέα
Αθηνά Φατσέα
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1998. Αποφοίτησε με Άριστα από το Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου, με ειδίκευση στη νομική, οικονομική, πολιτική και λογοτεχνική μετάφραση. Σήμερα, είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο ΠΜΣ «Διεθνής και Ευρωπαϊκή Διακυβέρνηση και Πολιτική» του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Γνωρίζει αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά, και στα ενδιαφέροντά της συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, η λογοτεχνία, η ιστορία, η πολιτική επικαιρότητα, οι διεθνείς σχέσεις και η διπλωματία.