16.1 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΗ Αριστερά που προστατεύει τα παιδιά της…

Η Αριστερά που προστατεύει τα παιδιά της…


Της Μαριάτζελας Δημητροπούλου, 

Οι λέξεις «πλούτος» και «αριστερός» δεν αποτελούν αντίφαση στην ίδια πρόταση, ούτε καν στο ίδιο κόμμα. Τα κάστρα έχουν πέσει από την εποχή του Ένγκελς και του Μαρξ, όταν ο πρώτος με τον πλούτο του, υποστήριζε τον πλούτο της γνώσης του δεύτερου. Όμως, όσα χρόνια κι αν περάσουν, το ίδιο φάντασμα εξακολουθεί να πλανιέται και να τριβελίζει τη σκέψη όλων με το εξής ερώτημα: Ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό; Αυτό αναρωτήθηκε μάλλον και ο Στέλιος Κούλογλου, αναγκάζοντας τον Αλέξη Τσίπρα να ταξιδέψει μέχρι την Αίγινα για να απαντήσει. Η περίπτωση του Δημήτρη Παπαδημούλη εξελίχθηκε σε μια χαίνουσα πληγή για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθιστώντας ουσιαστικά την κοινοβουλευτική ομάδα ένα «καζάνι που βράζει».

Ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει ότι ο επικεφαλής της ευρωομάδας είναι βαρίδι, τόσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και για το δικό του προφίλ, αλλά από την πρώτη στιγμή προσπάθησε να περάσει στο ευρύ κοινό ένα μήνυμα, διττής σημασίας: από τη μια πως έχει οργιστεί με τις επενδυτικές κινήσεις του χρόνιου κομματικού συντρόφου του, αλλά παράλληλα επιχειρεί να δώσει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ το στίγμα ότι ο κ. Παπαδημούλης πρέπει να στηριχτεί δημόσια, ώστε να μην καταστεί βορά και εύκολη λεία στην ΝΔ.

Ζήτημα καθαίρεσής του από επικεφαλής της ευρωομάδας δεν υπήρξε ούτε μια στιγμή, αν και το κλίμα για τον ευρωβουλευτή είναι πολύ βαρύ. Η συμπόρευσή του, όμως, με τον ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί μονόδρομο.

Η απόφαση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συγκαλέσει σύσκεψη της ευρωομάδας, χωρίς να ανακοινωθεί επισήμως, ήρθε στον απόηχο της συνεδρίασης του πολιτικού συμβουλίου, που απεφάνθη πως εν τέλει θα παρασχεθεί κάλυψη στον Δημήτρη Παπαδημούλη, παρά τις έντονες αντιδράσεις και επιθέσεις του Στέλιου Κούλογλου στον προαναφερθέντα. Βέβαια, ο ίδιος ο κ. Παπαδημούλης σημείωσε ότι η παραίτησή του βρίσκεται πάντα στη διάθεση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, πράγμα που εκείνος απέκλεισε κατηγορηματικά.

Ακόμη κι αν ο Αλέξης Τσίπρας ζητά να σταματήσουν οι συζητήσεις και οι συγκρούσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα, προκειμένου να μην «τροφοδοτείται» η κυβέρνηση και η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να «βράζει». Μπορεί δημόσια, τα στελέχη του κόμματος να ακολουθούν τις οδηγίες Τσίπρα, όμως μεταξύ τους παραδέχονται ότι με την αποκάλυψη της υπόθεσης αυτής, ενδέχεται να προκληθεί ζημιά στο κόμμα, ιδιαίτερα σε μια χρονική περίοδο που προσπαθεί, επιστρατεύοντας όλα τα μέσα, να παλινορθωθεί στην πολιτική σκηνή και να ανακτήσει το χαμένο έδαφος. Χαρακτηριστικά, αξίζει να σημειωθεί πως, εξαιρετικά «δραστήριος» βουλευτής του κόμματος αναφέρει με εμφανώς ειρωνική διάθεση: «Ελπίζω μόνο να μην έχει προλάβει να αγοράσει κι άλλα σπίτια μέσα στο 2020 και μας βρουν κι άλλα αργότερα».

Έχοντας κανείς στο νου του όλα τα παραπάνω, θα ήταν εύλογο να αναρωτηθεί το εξής: Εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ ευαγγελίζεται ότι είναι ένα κόμμα που καταδικάζει απερίφραστα φαινόμενα αισχροκέρδειας και την εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου για την εξυπηρέτηση ιδιοτελών συμφερόντων, γιατί τελικά προσφέρει «κάλυψη» στον κ. Παπαδημούλη; Η αλήθεια είναι ότι το κόμμα συλλογικά, αλλά και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας έχουν περιέλθει σε πολύ δύσκολη θέση, εξαιτίας των συγκυριών αυτών. Τα σχέδια τους ήταν εντελώς διαφορετικά από το τελικό αποτέλεσμα. Επιδίωξη τους, ήταν να κλείσει η υπόθεση Παπαδημούλη όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα, έτσι ώστε να στρέψουν τα πυρά τους σε θέματα που θα φέρουν σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση (π.χ. λίστα Πέτσα). Ο δρόμος, λοιπόν, για την ανάκτηση της εξουσίας δεν αφήνει και πολλά περιθώρια στον κ. Τσίπρα και στον ΣΥΡΙΖΑ. Κάνουν οτιδήποτε περνά από τη διακριτική τους ευχέρεια, προκειμένου να επιστρέψουν στα «παλιά τους λημέρια», που όπως φαίνεται τους έχουν λείψει αρκετά. Στη διαδρομή τους αυτή, δεν διστάζουν να θυσιάσουν ακόμα και θεμελιώδεις αρχές και αξίες της αριστεράς, τις οποίες υποτίθεται πως πρεσβεύουν και στις βασίζουν όλη τη ρητορική και την πρακτική τους. Και έτσι, για ακόμη μια φορά, απέδειξαν τον λόγο για τον οποίο έχασαν το ηθικό τους πλεονέκτημα, το οποίο ανέκαθεν ισχυρίζονταν –και ισχυρίζονται- πως διαθέτουν… 


Μαριάτζελα Δημητροπούλου

Κατάγεται από το Ληξούρι της Κεφαλονιάς. Διανύει το δεύτερο έτος των προπτυχιακών της σπουδών στο Τμήμα της Νομικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Το αντικείμενο αυτό την ενδιέφερε ανέκαθεν, από πολύ μικρή ηλικία. Στο παρελθόν έχει συμμετάσχει στο πρόγραμμα της "Βουλής των Εφήβων" στην ΚΒ' Σύνοδο (2016-2017). Πέραν της νομικής, τα ενδιαφέροντα της επεκτείνονται στην αρθρογραφία, την ενημέρωση καθώς και στην ανάγνωση βιβλίων.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαριάτζελα Δημητροπούλου
Μαριάτζελα Δημητροπούλου
Κατάγεται από το Ληξούρι της Κεφαλονιάς. Διανύει το δεύτερο έτος των προπτυχιακών της σπουδών στο Τμήμα της Νομικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Το αντικείμενο αυτό την ενδιέφερε ανέκαθεν, από πολύ μικρή ηλικία. Στο παρελθόν έχει συμμετάσχει στο πρόγραμμα της "Βουλής των Εφήβων" στην ΚΒ' Σύνοδο (2016-2017). Πέραν της νομικής, τα ενδιαφέροντα της επεκτείνονται στην αρθρογραφία, την ενημέρωση καθώς και στην ανάγνωση βιβλίων.