22.9 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςΗ παράκληση του Obama για την ενίσχυση της εκστρατείας του Biden

Η παράκληση του Obama για την ενίσχυση της εκστρατείας του Biden


Της Ιωάννας Χατζηαντωνίου,

Η κούρσα για την προεδρική εκλογή δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, πόσο μάλλον όταν αυτή συμπίπτει με μια πανδημία και μια κοινωνική επανάσταση για την ανατροπή του συστημικού ρατσισμού και της αστυνομικής βίας. Αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί επί της παρούσης στην Αμερική και μέσα στην οποία ο -κατά πάσα πιθανότητα- προεδρικός υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος, Joe Biden, καλείται να συσπειρώσει μια δυνατή βάση ψηφοφόρων για τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Στα πλαίσια της προσπάθειάς του αυτής, ο πρώην Αντιπρόεδρος έχει καταφύγει στη χρήση των διαδικτυακών πλατφορμών, με τις οποίες διοργάνωσε τηλε-συνδιασκέψεις και συνομιλίες με άλλα επιφανή μέλη της αμερικανικής πολιτικής σκηνής, συζητώντας για θέματα της επικαιρότητας που ως Πρόεδρος θα αντιμετώπιζε διαφορετικά από τον νυν Πρόεδρο, Donald Trump. Στο ίδιο πνεύμα πραγματοποιήθηκε και η χθεσινή διαδικτυακή εκδήλωση για τη συλλογή κεφαλαίων για την προεκλογική εκστρατεία του Joe Biden, στην οποία συμμετείχε ο στενός φίλος και συνεργάτης του Δημοκρατικού υποψηφίου και 44ος Πρόεδρος των Η.Π.Α., Barack Obama.

Η εκδήλωση αυτή αποσκοπούσε κυρίως στη συλλογή κεφαλαίων, καθώς όπως σχολίασε ο Πρόεδρος Obama, «ό,τι κάνουμε ως τώρα δεν είναι αρκετό». Μια προεκλογική εκστρατεία αποτελεί από μόνη της ένα δύσκολο και περίπλοκο εγχείρημα, ωστόσο η αδυναμία των υποψηφίων -λόγω της πανδημίας- να διοργανώσουν rallies και δημόσιους διαλόγους στις διάφορες πολιτείες, για να έχουν μια άμεση επαφή και επικοινωνία με τον λαό, δυσχεραίνει το έργο τους. Δεδομένης της πρωτόγνωρης κατάστασης που επικρατεί και των ζητημάτων προς επίλυση που έχουν συσσωρευθεί, ο Joe Biden έχει έναν δύσκολο και μακρύ δρόμο μπροστά του αν ανέβει στον προεδρικό θώκο. Όπως είπε μάλιστα ο Obama, πρόκειται για μια κατάσταση σαφώς χειρότερη από αυτήν την οποία έπρεπε να αντιμετωπίσουν το 2009 -εξαιτίας της χρηματοπιστωτικής κρίσης-, όταν οι δυο τους ανέλαβαν ως Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος. Ωστόσο, υπογράμμισε ακόμη ότι «δεν υπάρχει κάποιος που να εμπιστεύομαι περισσότερο, πως μπορεί να θεραπεύσει αυτήν τη χώρα και να την επαναφέρει, από τον καλό μου φίλο Joe Biden».

Στο πρώτο κοινό τους διαδικτυακό event, οι δύο πρώην συνεργάτες μίλησαν για την κοινή τους πορεία στον Λευκό Οίκο, αρκετές φορές φέρνοντας καταστάσεις σε αντιδιαστολή με το πολιτικό παρόν της Αμερικής. Όπως δήλωσε και ο Obama, αυτός και ο προκάτοχός του -αναφερόμενος στον George W. Bush- είχαν διαφορετικές απόψεις για πολλά ζητήματα τόσο της εσωτερικής όσο και της διεθνούς πολιτικής, ωστόσο διατηρούσαν έναν κοινό κορμό, κοινές απόψεις και σεβασμό όσον αφορά το κράτος δικαίου, έναν ακρογωνιαίο λίθο της δημοκρατίας. Παράλληλα, πρόσθεσε πως τότε οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής διατηρούσαν μια υψηλή θέση στο διεθνές γίγνεσθαι, με την παγκόσμια σκηνή να «περιμένει» την ηγεσία τους. Σε όλα αυτά τα σχόλια διακρίνεται άμεσα η αντίφαση με την παρούσα κατάσταση, η οποία βρίσκει την «υπερδύναμη»-Αμερική υπό την ηγεσία ενός ανθρώπου, ο οποίος όχι μόνο καταχράσσεται την εξουσία που έχει, αλλά προσπαθεί να απαλλαχτεί από τον έλεγχο που πρέπει να ασκείται επί αυτής και αγνοώντας τις συμβουλές των ειδικών και των επιστημόνων, βρίσκεται σε μια πολύ δυσχερή θέση υποβαθμίζοντας την εικόνα της χώρας διεθνώς, με την κατά κοινή ομολογία εξαιρετικά λανθασμένη και απερίσκεπτη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού. Μάλιστα μια πολύ πρόσφατη σύγκριση μεταξύ των δύο υποψηφίων μπορεί να διακριθεί στο γεγονός πως ενώ ο Πρόεδρος Trump πραγματοποίησε κανονικά μια συγκέντρωση των υποστηρικτών του στην Oklahoma, ο πρώην Αντιπρόεδρος Biden χρησιμοποίησε τα διαδικτυακά μέσα σεβόμενος τους κανόνες υγειονομικής ασφαλείας. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος Obama: «Αντίθετα με τον σημερινό μας Πρόεδρο, εμείς κατανοούμε ότι υπάρχει υγειονομική κρίση.»

Παράλληλα, ο 44ος Πρόεδρος των Η.Π.Α. δε δίστασε να πραγματοποιήσει σχόλια και σχετικά με την αντίδραση του Donald Trump στο κίνημα για την ανατροπή και εξάλειψη του κοινωνικού ρατσισμού με αφορμή την δολοφονία του George Floyd. Το γεγονός πως ο νυν Αμερικανός Πρόεδρος επικαλέστηκε το στρατό και την χρήση του ενάντια ειρηνικών διαδηλωτών, φαίνεται να ανησυχεί τον Obama, ο οποίος πρόσθεσε πως μια τέτοια στάση μπορεί να αποτελέσει έρεισμα για τους ηγέτες δικτατορικών και απολυταρχικών καθεστώτων να χρησιμοποιούν ανεξέλεγκτα βία και να προβούν σε συστηματικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ας μην ξεχνάμε πως με Trump ή χωρίς, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής εξακολουθούν να διατηρούν το status μιας υπερδύναμης, μιας ισχυρής ηγέτιδας δύναμης στο διεθνές σύστημα που αποτελεί ισχυρό παράδειγμα για τα λοιπά κράτη.

Σύμφωνα με την ομάδα της εκστρατείας του Biden, η εκδήλωση απέφερε καρπούς. Πάνω από 175.000 άτομα συνεισέφεραν και το ποσό που μαζεύτηκε ανήλθε περίπου στα 7,6 εκατομμύρια δολάρια. Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί πως στο ίδιο πλαίσιο και άλλα μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος πραγματοποιούν αντίστοιχους διαδικτυακούς «εράνους», με σκοπό την οικονομική ενίσχυση του κόμματος ενόψει του αγώνα με τον Trump· κανένας, όμως, δεν κατόρθωσε να συλλέξει τόσο υψηλό ποσό χρημάτων.

Η μεγάλη απήχηση της εκδήλωσης της προεκλογικής εκστρατείας του Biden θα πρέπει να αποδοθεί, μεταξύ άλλων, και στη μεγάλη αγάπη που τρέφει ο αμερικανικός λαός στο πρόσωπο του 44ου Αμερικανού Προέδρου. Η συσχέτιση του Biden με τον Obama αποτελούσε ανέκαθεν μια ισχυρή κινητήριο για την εκστρατεία του και το λέγειν του πρώην Προέδρου επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την άποψη των Αμερικανών πολιτών. Η έμφαση που έδωσε ο Obama στην αναγκαιότητα της συνεισφοράς του αμερικανικού λαού ήταν αρκετή για να πείσει μια σημαντική μερίδα του λαού να ενισχύσει την καμπάνια. Το ζήτημα, ωστόσο, έγκειται στη συνέχεια αυτής της έμπρακτης βοήθειας του λαού με κάθε τρόπο και της διατήρησης της πίστης στο πρόσωπο του Biden. Όπως έχει άλλωστε ειπωθεί πολλάκις από μέλη των Δημοκρατικών, μεταξύ των οποίων και από τον Obama, αυτός είναι ένας αγώνας με κοινό μέτωπο, με κοινό στόχο την αποχώρηση του Donald Trump από τον Λευκό Οίκο.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


Ιωάννα Χατζηαντωνίου

Γεννημένη στη συμπρωτεύουσα Θεσσαλονίκη το 1999, μετακόμισε στην πρωτεύουσα για σπουδές στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά. Όνειρο της είναι να αλλάξει κάτι μικρό στον κόσμο δίνοντας το παρόν όπου και όπως μπορεί. Κυνηγάει τα ταξίδια γιατί πιστεύει πως πρέπει να δεις τον κόσμο και μάλιστα με πολλά διαφορετικά μάτια. Λατρεύει την ποίηση, τα βιβλία και έχει πίστη στη δύναμη των λέξεων σε όποια γλώσσα και αν είναι αυτές, εξ ου και η εκμάθηση ξένων γλωσσών ως χόμπι.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ιωάννα Χατζηαντωνίου
Ιωάννα Χατζηαντωνίου
Γεννημένη στη συμπρωτεύουσα Θεσσαλονίκη το 1999, μετακόμισε στην πρωτεύουσα για σπουδές στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά. Όνειρο της είναι να αλλάξει κάτι μικρό στον κόσμο δίνοντας το παρόν όπου και όπως μπορεί. Κυνηγάει τα ταξίδια γιατί πιστεύει πως πρέπει να δεις τον κόσμο και μάλιστα με πολλά διαφορετικά μάτια. Λατρεύει την ποίηση, τα βιβλία και έχει πίστη στη δύναμη των λέξεων σε όποια γλώσσα και αν είναι αυτές, εξ ου και η εκμάθηση ξένων γλωσσών ως χόμπι.