Της Κασσιανής Σκαμάγκα,

Τις τελευταίες μέρες, με τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων σε χώρες ανά την Ευρώπη, αρχίζει να εμφανίζεται στο προσκήνιο το πρόβλημα του τουρισμού. Δυστυχώς, το κλίμα ανασφάλειας, οι συνεχείς συστάσεις των γιατρών αλλά και η καθημερινή αύξηση των κρουσμάτων, προμηνύουν μία δύσκολη τουριστική περίοδο. Ο τουρισμός συμβάλλει κατά ένα σημαντικό ποσοστό στην αύξηση του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και μάλιστα το πλήγμα του ιού είναι εξαιρετικά εμφανές σε αυτό τον τομέα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ήδη χαράξει καθ’ όλο αυτό το χρονικό διάστημα τις κατευθυντήριες γραμμές, μέσα στις οποίες κινήθηκε η στρατηγική της για τα 27 κράτη-μέλη της Ένωσης. Την Τετάρτη 13/5, η Επιτροπή ανακοίνωσε το σχέδιο επανάκαμψης της «βιομηχανίας» του τουρισμού. Μέσα από τις συστάσεις της, παρακινεί τις χώρες να προχωρήσουν βήμα-βήμα στο άνοιγμα των εσωτερικών συνόρων για να διασωθούν οι τουριστικές επιχειρήσεις. Πιο αναλυτικά, η Επιτροπή ανακοίνωσε την πρόθεσή της να θέσει σε λειτουργία ιστοσελίδα που θα δίνει πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για την κατάσταση που επικρατεί με τα κρούσματα του κορωνοϊού σε κάθε τουριστικό προορισμό. Μεγάλο ενδιαφέρον έχει και η πολιτική της Κομισιόν αναφορικά με τα ταξίδια που ακυρώθηκαν εξαιτίας της πανδημίας. Υποστηρίζεται ότι είναι προτιμητέο να δοθούν στους ταξιδιώτες, αντί πλήρους χρηματικής αποζημίωσης, voucher που θα εξασφαλίζουν τις μελλοντικές τους μετακινήσεις.

Τα κουπόνια αυτά, σύμφωνα με τον σχετικό σχεδιασμό, θα δίνονται από τις αεροπορικές εταιρείες και τα καταλύματα με σκοπό να αποφευχθεί η χρεωκοπία τους. Η Επιτροπή, και σε αυτή την περίπτωση, προέβλεψε την παράταση της διάρκειας των voucher τουλάχιστον για ένα έτος, προσφέροντας τους αρχικούς όρους κράτησης ή πιο αναβαθμισμένους. Πρέπει, σύμφωνα με την Κομισιόν, οι προσφορές αυτές να είναι ελκυστικές, ώστε ο ταξιδιώτης να απορρίψει την πλήρη αποζημίωση που δικαιούται και να αποδεχτεί το voucher. Ακόμη, η Κομισιόν έκανε αναφορά στα υγειονομικά πρωτόκολλα των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Ειδικότερα, στα αεροπλάνα μπορούν να καλυφθούν όλες οι θέσεις, οι επιβάτες όμως είναι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκα και στη διάρκεια της πτήσης, αλλά και στους χώρους των αεροδρομίων. Το ίδιο θα ισχύει για τα τρένα και τα πλοία. Επιπλέον, είναι επιτακτική ανάγκη να αποφευχθεί ο συνωστισμός κατά την παράδοση-παραλαβή των αποσκευών. Η Επιτροπή καλεί τις χώρες να παρατείνουν τους προσωρινούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς για τις «μη αναγκαίες μετακινήσεις» εντός της Ευρώπης ως τις 15 Ιουνίου. Η χώρα μας, πάντως, σίγουρα θα επιδιώξει -ακόμα και στο ενδεχόμενο ανοίγματος των συνόρων- μια δίκαιη μεταχείριση των ταξιδιωτών, για να υποβάλλονται όλοι σε προληπτικούς ελέγχους και να αποφευχθεί μία μεροληπτική αντιμετώπιση βάσει της υπηκοότητας στα ταξιδιωτικά πρωτόκολλα. Αυτή η θέση της χώρας μας βρήκε σύμφωνη και τη Κομισιόν, η οποία επεσήμανε την ίση μεταχείριση των χωρών που βρίσκονται σε συγκρίσιμη επιδημιολογική κατάσταση. Βλέπουμε πως τα δεδομένα είναι εξαιρετικά ρευστά σε πολλούς τομείς που υπέστησαν ανεπανόρθωτα πλήγματα λόγω της πανδημίας. Μένει να δούμε μία σταθερή και φθίνουσα επιδημιολογική εξέλιξη στην Ευρώπη, ώστε να αρχίσουν και πάλι οι διακρατικές τουριστικές ροές, ανακόπτοντας την «πορεία» της ύφεσης.


Κασσιανή Σκαμάγκα

Γεννημένη το 2000 στον Βόλο, είναι δευτεροετής φοιτήτρια Νομικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Μόλις στο Λύκειο είχε επιλεγεί για μαθητικό Erasmus στο Nymburk της Τσεχίας, μετρώντας ήδη μία σημαντική συμμετοχή της σε ρητορικούς αγώνες που διεξήχθησαν στο Κολλέγιο Ανατόλια της Θεσσαλονίκης. Έχει συμμετάσχει σε προσομοίωση επιτροπών του ΟΗΕ στο εξωτερικό και παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το διεθνές δίκαιο. Είναι γνώστρια της Αγγλικής και Γερμανικής γλώσσας, ενώ παράλληλα η πολυετής ενασχόληση της με τη κλασική μουσική συνοδεύεται από τη συμμετοχή της σε σύνολα δωματίου και τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Βόλου.