13.8 C
Athens
Κυριακή, 29 Νοεμβρίου, 2020
Αρχική Financial Report Financial Report: Αισιοδοξία στο Χρηματιστήριο παρά την πτώση, με τη φειδώ παρούσα

Financial Report: Αισιοδοξία στο Χρηματιστήριο παρά την πτώση, με τη φειδώ παρούσα


Του Άγγελου Μαρίνου,

Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε με απώλειες σε επίπεδο εβδομάδας. Ωστόσο, η επιμέρους ανάλυση των γεγονότων που συντέλεσαν σε αυτή τη πτώση, δεν μαρτυρά μία δυσοίωνη εικόνα. Το χρηματιστήριο πιέστηκε, όπως κάθε φορά που αναπτύσσεται αυτή την περίοδο. Παρότι, λοιπόν, ο Γενικός Δείκτης απώλεσε το 3,8% της αξίας του εντός της εβδομάδας, δεν έχασε το σημαντικό ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων. Κλείνουν, δηλαδή, δύο εβδομάδες από την τελευταία φορά που ο δείκτης βρέθηκε «νότια» του ορίου και αυτό αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο από μόνο του. Προδίδει, τόσο την μετατόπιση της αμφιβολίας στις short θέσεις και στην ικανότητά τους να πιέσουν το χρηματιστήριο, όσο και την νεαποκτηθείσα ανθεκτικότητα του χρηματιστηρίου σε αρνητικές ειδήσεις.

Οι μοχλοί που χρησιμοποιήθηκαν για την συρρίκνωση του χρηματιστηρίου, ήταν αρκετοί μέσα στην εβδομάδα. Για παράδειγμα, η αναμενόμενη αύξηση των κόκκινων δανείων των τραπεζών, οδήγησε στη συνήθη πλέον συρρίκνωση της χρηματιστηριακής αξίας του τραπεζικού τομέα. Επιπλέον, η δήλωση του Mr. Aegean, Ευτύχη Βασιλάκη, ότι δεν αποκλείεται η εν λόγω εταιρία να χρειαστεί κρατική ενίσχυση, ενέτεινε τους φόβους ότι, με αφορμή την υπονόμευση του τουριστικού τομέα, η ελληνική οικονομία θα οδηγηθεί σε μακροχρόνια συρρίκνωση, που θα πάρει καιρό να αντιστραφεί.

Παρότι αυτά τα σημάδια φαίνονται ανησυχητικά, η αντίδραση της αγοράς δείχνει ότι η πεποίθησή της είναι αισιόδοξη και ότι αυτά τα προβλήματα είναι αντιμετωπίσιμα. Συγκεκριμένα, υπήρξε κινητικότητα στις θέσεις long και γενικώς στα χρηματοφυλάκια δωδεκάμηνου ορίζοντα και άνω. Η κινητικότητα δήλωνε μία προσμονή δημοσιονομικής υποστήριξης στον τουριστικό τομέα και στους χώρους εστίασης, ώστε να μειωθούν οι επιπλοκές για την οικονομία συνολικά. Υπάρχουν επαρκείς επενδυτές, οι οποίοι φαίνεται να πιστεύουν ότι, εφόσον υπάρξει σωστή αντιμετώπιση από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης, η επανάκτηση του χαμένου εδάφους για το χρηματιστήριο θα είναι ισχυρή, όταν η οικονομία επανεκκινηθεί. Εάν, δηλαδή, οι επόμενοι τρεις με τέσσερις μήνες δεν αποδειχτούν καταστροφικοί για τους αδύναμους κρίκους, η αγορά δεν θα εγκαταλείψει την πίστη στην ανοικοδόμηση της Ελληνικής οικονομίας.

Μία επιπλέον ενδιαφέρουσα είδηση, η οποία φαινομενικά δεν υποστήριξε το χρηματιστήριο, ήταν η είδηση που αφορούσε σε μία κομβική απόφαση του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου. Η συγκεκριμένη απόφαση όριζε ως μερικώς αντισυνταγματικό το πρόγραμμα αγοράς κρατικών τίτλων της ΕΚΤ. Παρότι, βάσει της εν λόγω απόφασης, το δικαστήριο κάλεσε την Bundesbank να πάψει την αγορά κρατικών ομολόγων εντός τριών μηνών, οι ευρωπαϊκές αγορές συντήρησαν τα κέρδη τους κατά τη συνεδρίαση που ακολούθησε, δείχνοντας ότι δεν θορυβούνται ιδιαιτέρως από τη συγκεκριμένη επιπλοκή. Η Ελλάδα, από την πλευρά της, δεν επηρεάζεται άμεσα από την εν λόγω απόφαση. Αποτελεί, όμως, μία απόφαση, η οποία θέτει όρια στις ικανότητες της ΕΚΤ και στα διαθέσιμα σε αυτήν μέσα για την εξάσκηση νομισματικής πολιτικής. Επομένως, σίγουρα δεν αφήνει την Ελληνική οικονομία αδιάφορη.

Θα περίμενε κανείς η συγκεκριμένη απόφαση να αποτελέσει αφορμή καθίζησης των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, ωστόσο μία πρωτοφανής διαύγεια φαίνεται να έχει καταβάλει τους επενδυτές. Η λογική συνοχή θα ήθελε τις θέσεις long να πανικοβάλλονται, βάση της δυσκολίας εξάσκησης νομισματικής πολιτικής από πλευράς ΕΚΤ. Αντ’ αυτού, οι θέσεις long εξέλαβαν την είδηση ως μία εποικοδομητική πίεση προς τις κρατικές κυβερνήσεις. Αντί, λοιπόν, οι κυβερνήσεις να μένουν με σταυρωμένα τα χέρια, αναμένοντας αποφάσεις από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, πιέζονται να αναλάβουν αυτοί πρώτα το δημοσιονομικό φορτίο και έπειτα να αρχίζουν να αναλογίζονται τη χρηματοδότηση.

Παρότι αυτό ίσως φαίνεται λογιστικά επικίνδυνο, το λογιστικά επικίνδυνο κρίνεται μία τέτοια περίοδο ως απαραίτητο. Εξάλλου, αυτό που φαίνεται άστοχο, όπως το πρώτα να εκτεθούμε δημοσιονομικά και έπειτα να κοστολογήσουμε, ίσως να είναι το θεσμικά ορθότερο. Μία τέτοια κίνηση θα οδηγούσε τις κυβερνήσεις σε μία σωστή ισορροπία. Από τη μία, υπολογίζεται ότι θα δείξουν την απαραίτητη φειδώ, όσον αφορά το που θα στοχεύσουν τις ενέργειές τους, καθώς δεν θα γνωρίζουν το ακριβές μέγεθος της χρηματοδοτικής ενίσχυσης. Από την άλλη, από τη στιγμή που θα σεβαστούν την εν λόγω αμφιβολία και καθοδηγήσουν όσο πιο στοχευμένα γίνεται την ενισχυτική δημοσιονομική πολιτική, υπολογίζεται ότι θα υποστηρίξουν αδρά τους πλέον αποδυναμωμένους κλάδους.

Μπορεί αυτή η αισιοδοξία να αποδειχθεί υπερβολική, ωστόσο χαρακτηρίζεται από μία ασφαλή λογική. Όχι μόνο θα δράσουν οι κυβερνήσεις πιο άμεσα, αλλά, επιπλέον, με αυτή τη σειρά των πράξεων οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα έχουν περισσότερα στοιχεία, βάσει των οποίων θα αναπτύξουν τον προϋπολογισμό του «αντι-κορωνοϊκού» προγράμματός τους. Αυτό θα οδηγήσει σε μείωση των πρόσκαιρων διαφωνιών, σε λιγότερες θεσμικές επιπλοκές, καθώς και περισσότερη ευλυγισία, μειώνοντας έτσι τα προβλήματα που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν στο μέλλον λόγω λανθασμένων υποθέσεων. Υπάρχει, βέβαια, και η πιθανότητα οι κυβερνήσεις να εκτεθούν δημοσιονομικά πιο έντονα από ό,τι είναι απαραίτητο ή να διοχετεύσουν την οικονομική ενίσχυση άστοχα. Η πεποίθηση της αγοράς, όμως, είναι ότι κατά την προσπάθεια των κυβερνήσεων να διατηρήσουν μία ομαλή συνέχεια, θα πράξουν με βάση τις πιο ασφαλείς πολιτικές εκεί που αρμόζει και τις πιο έντονες εκεί που τα θεμέλια των οικονομιών τους κλυδωνίζονται. Αυτή φαντάζει ως μία πολύ υγιής συνέχεια, η οποία θα μπορούσε να ασφαλίσει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα μακροπρόθεσμα.

Όσον αφορά τις κινήσεις του χρηματιστηρίου στην πορεία της εβδομάδας, η Δευτέρα ήταν αυτή που άφησε το μεγαλύτερο αποτύπωμα. Ο Γενικός Δείκτης μειώθηκε κατά 4,12%, κλείνοντας σχεδόν 20 μονάδες χαμηλότερα από το άνοιγμα. Υψηλές ήταν οι απώλειες για τον δείκτη μεσαίας και υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι οποίοι συρρικνώθηκαν κατά 5,08% και 3,97% αντίστοιχα. Ο τραπεζικός δείκτης ήταν για άλλη μία φορά βαρίδι για το χρηματιστήριο, καθώς δέχθηκε ισχυρότατες πιέσεις, κλείνοντας στο -8,28%.

Παρότι το χρηματιστήριο ενισχύθηκε την Τρίτη, τα αποτελέσματα τους αναιρέθηκαν συνολικά τη Τετάρτη. Ο γενικός δείκτης κέρδισε 8 μονάδες τη Τρίτη, για να χάσει 10 πάλι την επόμενη μέρα, στεκούμενος ωστόσο άνω των 600 μονάδων, στις 600,67 μονάδες. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης είδε τη μόνη πράσινη μέρα του για την εβδομάδα τη Τρίτη, χάνοντας μάλιστα όλα τα κέρδη την Τετάρτη.

Η Πέμπτη και η Παρασκευή αποτέλεσαν ουδέτερες μέρες για το Γενικό Δείκτη, ο οποίος από το άνοιγμα στις 601,89 μονάδες έκλεισε στις 604,05 μονάδες τη Παρασκευή, ενώ πρακτικά στατικός, αλλά με αρνητική τάση παρέμεινε ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης. Τις 600 μονάδες προφύλαξε για το χρηματιστήριο ο Μid cap, ο οποίος κατάφερε να κερδίσει 25 μονάδες κατά το τελευταίο διήμερο. Αξίζει να αναφερθεί, ότι η κινητικότητα της Παρασκευής επηρεάστηκε από την αργία του Λονδίνου.


Άγγελος Μαρίνος

Γεννηθείς το 1996 στη Κομοτηνή, είναι φοιτητής του Οικονομικού Τμήματος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, με κατεύθυνση στην οικονομική ανάλυση. Διαθέτοντας ακόρεστο ενδιαφέρον για τα πολιτικά, αρθρογραφεί στην κατηγορία των Οικονομικών του OffLine Post.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αφγανιστάν: Η χώρα στην οποία το να γεννιέσαι γυναίκα θεωρείται έγκλημα

Της Νεφέλης Θεοφανοπούλου, Η ιστορία του Αφγανιστάν χαρακτηρίζεται από έντονες πολιτικές αλλαγές. Τις τελευταίες δεκαετίες υπήρξε κάτω από την επιρροή σοβιετικών κομμουνιστικών συμμάχων, διεθνών ομάδων...

Η μάχη των Βασιλικών: Η τουρκική πλημμυρίδα διαλύεται

Του Κωνσταντίνου Βασιλείου, Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 1821, η νεοσύστατη ελληνική επανάσταση, η οποία είχε ξεσπάσει μόλις λίγους μήνες πριν, δοκιμαζόταν από τις...

Εξοπλισμοί: Αναγκαίο κακό ή αναγκαίο καλό;

Της Θεοδώρας Αγγελοπούλου, Η τουρκική προκλητικότητα με τις συνεχόμενες παράνομες NAVTEX των τελευταίων μηνών και η διαρκής ένδειξη αμφισβήτησης της εθνικής μας κυριαρχίας στο Αιγαίο...

Οι τελευταίες κινήσεις του Trump: Απονομή χάριτος στον M. Flynn

Της Ιωάννας Ερμείδου, Ο Αμερικανός Πρόεδρος, παρά την ήττα του στις προεδρικές εκλογές, συνεχίζει να προκαλεί μέσω των αναρτήσεών του στο Twitter. Πιο συγκεκριμένα, στην...