15.2 C
Athens
Σάββατο, 28 Νοεμβρίου, 2020
Αρχική Financial Report Financial Report: Μεγάλη Εβδομάδα ήπιων τόνων στο Χρηματιστήριο, παρά τις αρνητικές προβλέψεις...

Financial Report: Μεγάλη Εβδομάδα ήπιων τόνων στο Χρηματιστήριο, παρά τις αρνητικές προβλέψεις του ΔΝΤ


Του Μανώλη Ανδριγιαννάκη,

Όπως ήταν αναμενόμενο, η αποφυγή του ρίσκου κυριάρχησε στις αγορές αυτή την εβδομάδα που πραγματοποιήθηκε λειψή χρηματιστηριακά, λόγω του Πάσχα των Χριστιανών. Στη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, κλειστό παρέμεινε ελληνικό χρηματιστήριο τη Δευτέρα λόγω της αργίας της Μ. Δευτέρας του Πάσχα των Καθολικών, όπως και την Παρασκευή, λόγω της αργίας της Μεγάλης Παρασκευής του Ορθόδοξου Πάσχα στη χώρα μας. Η συναλλακτική δραστηριότητα παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα και παρά τις σημαντικές πληροφορίες που έγιναν γνωστές στη διάρκεια της εβδομάδας, η αγορά εμφάνισε σταθεροποιητικές τάσεις. Το χρηματιστηριακό τριήμερο έκλεισε σχεδόν στα ίδια επίπεδα για την ελληνική αγορά με την προηγούμενη Παρασκευή, με το Γενικό Δείκτη να καταγράφει σχεδόν μηδενικές απώλειες της τάξης του 0,08%, αναζητώντας μια ισορροπία αυτή την περίοδο.

Εκ των σημαντικότερων ειδήσεων, που δοκίμασε τις αντοχές της αγοράς, ήταν η ανακοίνωση των προβλέψεων του ΔΝΤ για την ανάπτυξη. Το Ταμείο έκανε λόγο για ισχυρή ύφεση 10% στην ελληνική οικονομία, ενώ προέβλεψε ότι το χρέος θα σκαρφαλώσει στο 200% και το δημόσιο έλλειμμα στο 9%, για το τρέχον έτος. Η εικόνα που παρουσιάζει το ΔΝΤ προσιδιάζει στο δυσμενέστερο σενάριο το οποίο δέχεται η Κομισιόν, αλλά και το ελληνικό οικονομικό επιτελείο, που εκτιμούν μια πιθανή απώλεια του ΑΕΠ της τάξης του 5%-10%. Πάντως, παρά τη ζοφερή εικόνα που παρουσίασε το ΔΝΤ, η εγχώρια αγορά είχε αντοχές και ύψωσε άμυνες, επιτυγχάνοντας να περάσει με μικρές αναταράξεις μια τέτοια ισχυρή αρνητική είδηση που θα μπορούσε να «τραυματίσει» την ψυχολογία της αγοράς εκ νέου.

Το ελληνικό χρηματιστήριο έδειξε να έχει, εν πολλοίς, ενσωματώσει το αρνητικό σενάριο και να έχει δεχτεί τη βαθιά ύφεση που αναμένεται στην οικονομία. Άλλωστε, η ραγδαία πτώση του προηγούμενου διαστήματος, ίσως να μαρτυρά και αυτό. Μάλιστα, δεν έλειψαν και οι αισιόδοξοι αναλυτές που εκτίμησαν πως το ΔΝΤ ίσως να μην περιλαμβάνει την επίδραση των μέτρων που έχουν ληφθεί τόσο από τις ελληνικές όσο και από τις ευρωπαϊκές αρχές, στις προβλέψεις του. Υποθέτουν, λοιπόν, πως η ύφεση μπορεί να αποδειχθεί και ηπιότερη.

Στην ενίσχυση των αντοχών του χρηματιστηρίου βοήθησε και η πληροφορία ότι το ελληνικό Δημόσιο θα προχωρούσε σύντομα στην έκδοση 7-ετούς ομολόγου που έδωσε ώθηση στην αγορά, σε πρώτη φάση. Τα αποτελέσματα της έκδοσης αποδείχθηκαν εξίσου θετικά, με το ελληνικό Δημόσιο να αντλεί 2 δισ. ευρώ. Το αρχικό επιτόκιο τοποθετήθηκε πέριξ των 230 μονάδων βάσης, δηλαδή κοντά στο 2,14%, ενώ αργότερα υποχώρησε στις 220 μ.β. και στα επίπεδα του 2,02% περίπου. Η συγκεκριμένη έκδοση έδωσε σημαντικές ελπίδες στην αγορά ως προς τις δυνατότητες της Ελλάδας να στηρίξει με επαρκή ρευστότητα την οικονομία της, ώστε να την επαναφέρει άμεσα στην ομαλότητα.

Αντίστοιχα, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά τις αρχικές δυσκολίες στην επίτευξη μιας αμοιβαία επωφελούς λύσης για όλα τα κράτη μέλη, φαίνεται ότι υπάρχει η διάθεση να συμβιβαστούν οι διαφορετικές απόψεις και να υλοποιηθεί το πλάνο που συμφωνήθηκε στο Eurogroup μετά από εξαντλητικές διαβουλεύσεις. Η Ευρώπη προσπαθεί να καλύψει τη ζημιά «εν κινήσει», ώστε να μην επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό η κατανάλωση και να επανέλθει γρήγορα η οικονομία, όταν αρχίσουν σταδιακά να αίρονται τα μέτρα.

Στον αντίποδα, συνεχίζεται η ανησυχία για την πορεία των τραπεζών. Η εξάπλωση της πανδημίας έχει διαταράξει σημαντικά τις προοπτικές για τις ελληνικές τράπεζες, υπό τον φόβο του κίνδυνου ρευστότητας, όπως και μιας νέας έξαρσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις επιχειρήσεις, των οποίων η δραστηριότητα έχει μειωθεί ή και διακοπεί. Υπό αυτό το βάρος, ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε νέα πτώση 7%, μέσα στην εβδομάδα, μη μπορώντας να βρει αντιστάσεις. Την εικόνα αυτή επιβεβαίωσε και η Moody’s, η οποία όμως περιορίστηκε στην υποβάθμιση του outlook των ελληνικών τραπεζών σε «σταθερό» από «θετικό», τονίζοντας ωστόσο, ότι τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης θα αντισταθμίσουν σε κάποιο βαθμό τις αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα των δανείων τους. Εκτίμησε, επίσης, ότι η επιδείνωση στα κεφάλαιά τους θα είναι μετρίου μεγέθους και θα παραμείνουν σε επίπεδα υψηλότερα των εποπτικών απαιτήσεων.

Αναλυτικά, στην πορεία της εβδομάδας, δυναμική ήταν η επιστροφή μετά το Καθολικό Πάσχα για το Χρηματιστήριο. Στη συνεδρίαση της Τρίτης, με την οποία άνοιξε η εβδομάδα, καταγράφηκαν σημαντικά κέρδη, κατά τη χαμηλή δραστηριότητα. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,44%, σκαρφαλώνοντας στις 628,19 μονάδες. Η συνέχεια, ωστόσο, δεν ήταν ανάλογη, αφού ακολούθησε μια διορθωτική συνεδρίαση με πιέσεις κατοχύρωσης κερδών. Οι απώλειες έφτασαν στο 3,28%, με τον ΓΔ να επιστρέφει στις 607,57 μονάδες. Το κλείσιμο του χρηματιστηριακού τριημέρου ήρθε την Πέμπτη με σταθεροποιητική πορεία σημειώνοντας μηδαμινές απώλειες 0,13%. Παρέμεινε χωρίς ιδιαίτερη διακύμανση σε παρόμοια επίπεδα, στις 606,75 μονάδες. Η αγορά παραμένει σταθερά στο εύρος που κινείται από τις 6 Απριλίου, ήτοι μεταξύ 600-630 μονάδων.

Εν κατακλείδι, λοιπόν, είναι φανερό πως το μεγάλο στοίχημα της οικονομίας είναι το χρονικό πλαίσιο τερματισμού της καραντίνας, ώστε να μπορέσει να αρχίσει να λειτουργεί η οικονομία. Οι επενδυτικές αποφάσεις εξαρτώνται, σε σημαντικό βαθμό, από την ταχύτητα ομαλοποίησης της κατάστασης στην οικονομία, με την ελληνική αγορά να δείχνει, αυτή την εβδομάδα, ότι η διαδικασία της ανάκαμψης αναμένεται να είναι αργή και με πολλά εμπόδια. Άλλωστε, οι εκτιμήσεις για την πορεία προς την κατεύθυνση παραμένουν ακόμη επισφαλείς, καθώς κρίσιμοι κλάδοι βρίσκονται ακόμη σε πλήρες lockdown. Έως ότου αυτό αντιστραφεί, η νευρικότητα θα εξακολουθεί να είναι παρούσα και η αγορά θα αδυνατεί να περάσει σε μια ισχυρή ανοδική κίνηση.


Μανώλης Ανδριγιαννάκης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1999 και είναι προπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του ΟΠΑ. Παρακολουθεί σεμινάρια και ημερίδες πολιτικής, οικονομίας, γεωπολιτικής και τεχνολογίας, ενώ συμμετέχει σε συνέδρια και προγράμματα προσομοίωσης πολιτικών θεσμών (Europa.S, ΠΠΔΣ, ΜΒΕ, MEUS). Στις δημοτικές εκλογές του 2019 ήταν υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Βύρωνα, στην Αθήνα. Στο OffLine Post έφερε την ιδιότητα του Αρχισυντάκτη Οικονομικών κατά το διάστημα Ιούνιος 2019-Ιούνιος 2020.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Άμεσες ξένες επενδύσεις: Επιδράσεις στην οικονομία και τις επιχειρήσεις

Του Δημήτρη Τριανταφύλλου, Χωρις αμφιβολία, οι άμεσες ξένες επενδύσεις αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι ενός ανοικτού και αποτελεσματικού διεθνούς οικονομικού συστήματος και τον κυρίαρχο καταλύτη ανάπτυξης των...

What Is Next for Trump and Trumpism?

By Salome Dermati,  It has been nearly a month since Election day, yet little progress has been made towards a peaceful transition of power between...

Πολιτισμός από… ζάχαρη!

Της Σοφίας Πεχλιβανίδου, Άραγε υπάρχει άνθρωπος που δεν έχει λαχταρίσει να φάει ένα γλυκό; Υπάρχει άνθρωπος που έχει δει βιτρίνα ζαχαροπλαστείου και δεν έχει σκεφτεί...

Αυστραλία: Η πύλη της Ελληνικής Διασποράς

Της Στεφανίας Αρβανιτάκη, Η ελληνική Διασπορά είναι ένα φαινόμενο που συναντάται από αρχαιοτάτων χρόνων. Αρκετοί ήταν οι λόγοι που ώθησαν τους Έλληνες στην αναζήτηση και...