16.1 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕυρώπηFall down seven times, stand up eight

Fall down seven times, stand up eight


Της Ματίλντας Γεωργελέ, 

Κίτρινα γιλέκα, ασφαλιστικό, διαδηλώσεις, πορείες, βανδαλισμοί, καταστροφές και τώρα, ο κορωνοϊός. Κανείς θα πίστευε ότι με όλα όσα έχουν συμβεί τον τελευταίο χρόνο στη Γαλλία η δημοτικότητα του Μακρόν θα βρισκόταν στο ναδίρ. Κι όμως, ένας τέτοιος ισχυρισμός είναι καθόλα λανθασμένος αφού η μαχητικότητα, η ετοιμότητα και η προνοητικότητα του προέδρου στην αντιμετώπιση αυτής της υγειονομικής κρίσης και στην προστασία και θωράκιση του γαλλικού λαού με τα πιο αποτελεσματικά μέτρα, συνετέλεσαν στην αύξηση της εμπιστοσύνης των πολιτών. Μπορεί η Γαλλία όντως να καθηλώνεται από τον κορωνοϊό με περισσότερους από 15 χιλιάδες ανθρώπου να έχουν χάσει τη ζωή τους, 135 χιλιάδες να είναι ασθενείς, όμως το στοίχημα της αποδυνάμωσης του ιού στη χώρα φαίνεται να κερδίζεται, αφού μέρα με τη μέρα ο αριθμός των θανόντων και των ασθενών σταδιακά μειώνεται. Ας δούμε όμως, πώς κατόρθωσε σε μια τόσο δύσκολη στιγμή να σημειώσει τόση μεγάλη επιτυχία.

Με τη Γαλλία να εισέρχεται πολύ γρήγορα στον κατάλογο των πληγωμένων από τον κορωνοϊό χωρών, η απάντηση του προέδρου δεν άργησε να έρθει. «Βρισκόμαστε σε πόλεμο» τόνισε με βροντερή φωνή, «έναν πόλεμο όμως στον οποίο ο εχθρός είναι αόρατος, ασύλληπτος». Με το διάγγελμά του αυτό στις 16 Μαρτίου, ο πρόεδρος Μακρόν εξήγγειλε τα μέτρα της κυβέρνησης για την καταπολέμηση του κορωνοϊού περιλαμβάνοντας: κλείσιμο συνόρων, σχολείων, εστιατορίων, χιονοδρομικών, περιορισμό όλων των άσκοπων μετακινήσεων, καθώς και επιβολή lockdown σε αρκετές πόλεις. Ταυτόχρονα, εξήγγειλε την ενεργοποίηση 100 χιλιάδων αστυνομικών στο Παρίσι και τις επαρχίες για την διασφάλιση της τήρησης των περιορισμών και την επιβολή ποινών, καθώς και την έναρξη οικονομικών και φορολογικών μέτρων για την ενίσχυση των πολιτών. Στα μέτρα αυτά ο λαός διέκρινε την ασπίδα σωτηρίας που ο πρόεδρος ήθελε να του προσδώσει και το απέδειξε. Έτσι, στη δημοσκόπηση που έλαβε χώρα 2 εβδομάδες αργότερα, η δημοτικότητα του προέδρου εκτοξεύτηκε κατά 13% φθάνοντας το 51%. Οι Γάλλοι δείχνοντας εμπιστοσύνη στα λεγόμενα και τις πράξεις του τον επιβράβευσαν δυναμικά. Μάλιστα, ήταν τόσο μεγάλη η αύξηση της επιρροής του που ο επικεφαλής της δημοσκόπησης δήλωσε ότι «σπάνια παρατηρείται μια τέτοιου βεληνεκούς αλλαγή». Φυσικά, άλλος ένας θεμελιώδης λόγος που οδήγησε στη διαμόρφωση του αποτελέσματος αυτού είναι η προσέγγιση που ακολούθησε ο Γάλλος πρόεδρος απέναντι στην κρίση, δηλαδή η ανοικοδόμηση του αμυντικού μηχανισμού επάνω σε 4 πυλώνες: την ισχυροποίηση και την καθοδήγηση της ομάδας του, την επικοινωνία, τη λήψη αποφάσεων και τη διεθνή συνεργασία.

Αναφορικά με το τελευταίο σημείο, τη διεθνή συνεργασία, ο Μακρόν δίνει τεράστια βαρύτητα. Όπως σημείωσε και ο ίδιος, στην Ευρώπη διαβλέπει τόσο τον κίνδυνο όσο και την ευκαιρία. Κίνδυνο ότι η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε ενδεχομένως να καταρρεύσει, εάν από αυτή αποχωρούσαν οι χώρες που πλήττονται περισσότερο από τον κορωνοϊό, δηλαδή η Ιταλία και η Ισπανία αισθανόμενες ότι η Ε.Ε. δεν επιθυμεί να τους βοηθήσει. Αντίστοιχα, διαβλέπει επίσης την ευκαιρία, ευκαιρία για προώθηση αλλαγών σε ευρωπαϊκό επίπεδο ξεκινώντας από βήματα προς την οικονομική ολοκλήρωση και φθάνοντας μέχρι την θέσπιση μεγαλύτερων αρμοδιοτήτων της Ένωσης στην πολιτική και την υγεία. Έτσι, ο Μακρόν όντας υπέρμαχος μιας κραταιάς και ενωμένης Ευρώπης που επεμβαίνει για την ασφάλεια και ευημερία των μελών της, τάσσεται υπέρ της ιδέας του κορωνο-ομολόγου με στόχο την ενίσχυση και θωράκιση των πλέον πληγωμένων κρατών.

Άρα, καταλήγουμε όπως ξεκινήσαμε. Πολλοί είναι αυτοί που θα περίμεναν ότι ύστερα από μια σειρά δύσκολων, απαιτητικών και πολιτικά κοστοβόρων γεγονότων, η επέλαση του κορωνοϊού θα κατακρήμνιζε τον πρόεδρο. Όμως έσφαλαν! Ο Μακρόν έδειξε ότι κανένας κίνδυνος δεν το φοβίζει καθότι όπως και ο ίδιος έχει αποδείξει με τις πράξεις του, επιτρέπεται να πέσεις αλλά επιβάλλεται να ξανασηκωθείς.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ματίλντα (Σταματίνα) Γεωργελέ
Ματίλντα (Σταματίνα) Γεωργελέ
Είναι τριτοετής φοιτήτρια Διεθνών και Ευρωπακών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Την παρούσα στιγμή βρίσκεται στο Παρίσι, όπου έχει επιλεγεί να φοιτήσει μέσω Εράσμους στο Πανεπιστήμιο Paris 1 Panthéon Sorbonne στο τμήμα του Διεθνούς Δικαίου. Tην περίοδο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου, βρισκόταν στις Βρυξέλλες οπου πραγματοποίησε πρακτική άσκηση στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην ΕΕ με αντικείμενο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Έχει συμμετάσχει σε πληθώρα σεμιναρίων και συνεδρίων Προσομοίωσης Ηνωμένων Εθνών όπως το HARVARD WORLD MUN στη Μαδρίτη, το FWWMUN (στη Νεα Υόρκη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ), καθώς και στο European Youth Debate υπό την αιγίδα του Πανεπιστήμιου Βοcconi στο Μιλάνο. Κατά την περσινή χρονία συμμετείχε ως βουλευτής στο 22 ΠΚΝ.Ομιλεί 4 γλώσσες, Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά σε επίπεδο μητρικής και Κινέζικα σε επίπεδο Lower. Είναι λάτρης της ιστιοπλοϊας καθώς και του χειμερινού σκι.