17.6 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Goodbye Bernie and thanks for the memories


Του Οδυσσέα Γραμματικάκη,

Ο γερουσιαστής του Vermont, Bernie Sanders, ανακοίνωσε μετά τις προκριματικές εκλογές του Wisconsin ότι αποσύρεται από την προεδρική κούρσα, αφήνοντας τον εσωκομματικό αντίπαλό του Joe Biden ως τον μοναδικό αντίπαλο απέναντι στον Trump για τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Αν και τα αποτελέσματα του Wisconsin θα αργήσουν να δημοσιευθούν, ο Sanders ακόμη και να κερδίσει την πολιτεία, θα είχε έναν Γολγοθά να ανέβει για να ξεπεράσει το προβάδισμα του Biden στους εκλέκτορες. Αν και τον Μάρτιο, πριν τη Μεγάλη Τρίτη, ο Sanders ήταν το φαβορί για το χρίσμα των Δημοκρατικών, ο Biden κατάφερε να συσπειρώσει τους Αφροαμερικανούς, οι οποίοι τον υποστηρίζουν σχεδόν μαζικά.

Ο Bernie Sanders, ο οποίος για δεύτερη συνεχόμενη φορά ηττάται στις εσωκομματικές προκριματικές εκλογές του Δημοκρατικού Κόμματος, αναμφισβήτητα επηρέασε τόσο τις εκλογές του 2016 και αναμένεται να επηρεάσει επίσης τις εκλογές του 2020. Ήδη, ο Biden είχε απευθύνει μήνυμα στους ψηφοφόρους του Sanders, «κλείνοντάς» τους το μάτι ότι το μήνυμα που θέλουν να περάσουν έχει ληφθεί. Ο Bernie, όπως τον αποκαλούν οι υποστηρικτές του, ανήκει στην προοδευτική πτέρυγα του Δημοκρατικού κόμματος και από τη στιγμή που εκλέχθηκε Γερουσιαστής, πιέζει για καθολική δημόσια υγεία, το γνωστό Medicare For All, την κατάργηση των διδάκτρων από τα Αμερικανικά πανεπιστήμια, την προοδευτική φορολόγηση και ένα Green New Deal.

Οι λόγοι αποχώρησής του φαίνεται να είναι η συσπείρωση της μεγαλύτερης μερίδας των Δημοκρατικών γύρω από τον Biden, η μη διατήρηση του momentum που είχε αποκτήσει το 2016 απέναντι στη Hillary Clinton, το πρόβλημα υγείας που τον ταλαιπώρησε τον Οκτώβριο, όπου υπέστη καρδιακή προσβολή κατά τη διάρκεια μιας πολιτικής εκδήλωσης στη Nevada, καθώς και η κρίση του κορωνοϊού που μαστίζει τώρα τις ΗΠΑ, διότι ανέστειλε όλες τις εκδηλώσεις του με αποτέλεσμα να χάσει σημαντικό έδαφος στη λαϊκή στήριξη, όπου και βασιζόταν.

Η παρακαταθήκη του, όμως, και στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις θεωρείται από πολλούς σπουδαία. Αρχικά, κατάφερε να συγκεντρώσει για την προεδρική καμπάνια του 2020 σχεδόν 180 εκατομμύρια δολάρια, που προέρχονταν στη μεγαλύτερη πλειοψηφία τους από απλούς πολίτες. Συγκεκριμένα, η ομάδα καμπάνιας του Sanders ανακοίνωσε τον Οκτώβριο ότι 1.000.000 πολίτες είχαν δωρίσει χρήματα στην πολιτική του εκστρατεία, κάνοντας ένα ρεκόρ άνευ προηγουμένου στις πολιτικές εκστρατείες των πολιτικών στις ΗΠΑ. Ο ίδιος είχε αρνηθεί να δεχθεί χρήματα από πολυεθνικές, χρηματοπιστωτικά κέντρα και εκατομμυριούχους. Πολέμιος της Wall Street και της Big Pharma (οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες), γνωστός για τη λαϊκιστική ρητορική του και το πάθος του για κοινωνική δικαιοσύνη, κατάφερε να δώσει ελπίδα σε εκατομμύρια Αμερικανούς που επιθυμούν να δουν ριζικές αλλαγές στις ΗΠΑ, αλλά και να δώσει το κίνητρο σε νέες κοπέλες που ανήκουν στην εργατική τάξη να θέσουν υποψηφιότητα για το Κογκρέσο και με αυτό το momentum που είχε χτίσει μετά το 2016, κατάφερε να τις εκλέξει κερδίζοντας Δημοκρατικούς που εκλέγονταν πολλά χρόνια. Δύο τέτοιες προσωπικότητες είναι η Alexandria Ocasio-Cortez και η Ilhan Omar.

Μετά την απόσυρσή του από την προεδρική κούρσα, ένα ερώτημα μένει να απαντηθεί: αν οι ψηφοφόροι του που κατά τεράστια πλειοψηφία είναι νέοι κάτω των 35, θα ακολουθήσουν τώρα τον Joe Biden για να μην επανεκλεχθεί στο Οβάλ Γραφείο ο Donald Trump. Ο Sanders είναι βέβαιο ότι θα υποστηρίξει ανοιχτά τον Biden, όπως έκανε το ίδιο με τη Hillary Clinton. Η τελευταία, το 2016, είχε προσθέσει στο προεκλογικό της πρόγραμμα δύο βασικές ιδέες του Sanders, την περαιτέρω επέκταση της υγειονομικής περίθαλψης και την κατάργηση των διδάκτρων για παιδιά που προέρχονται από εργατικές οικογένειες. Ο Joe Biden φαίνεται πως θα προσθέσει και αυτός κάποιες προοδευτικές πολιτικές του Sanders, έστω και παραποιημένα, όπως την επέκταση του Obamacare σε περισσότερους Αμερικανούς· όμως, οι ελπιδοφόροι και κάποιες φορές ασυμβίβαστοι ψηφοφόροι του γερουσιαστή από το Vermont θα ψηφίσουν τον Νοέμβριο «Blue, No Matter What» ή θα έχουμε επανάληψη των εκλογών του 2016;


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Οδυσσέας Γραμματικάκης
Οδυσσέας Γραμματικάκης
Διαμένει στην Αθήνα και βρίσκεται στο 4ο έτος των σπουδών του στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σπουδών (Κόρινθος) του Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Έχει παρακολουθήσει αρκετά συνέδρια τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, καθώς έχει βοηθήσει και στην δημιουργία κάποιων από αυτών. Ασχολείται με την αρθρογραφία από τον χειμώνα του 2017. Αυτήν την περίοδο τον εντοπίζουμε στην Πράγα, όπου κάνει πρακτική στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Τσεχίας. Τα ενδιαφέροντα του είναι η διεθνής πολιτική, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η συγκριτική πολιτική, οι Ευρωπαϊκές και οι Λατινοαμερικάνικες σπουδές.