19.4 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςArizona: Θριαμβευτική επικράτηση του Biden

Arizona: Θριαμβευτική επικράτηση του Biden


Της Σωτηρίας Κόρδα,

Μέσα στην πυρετώδη κυριολεκτικά αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού κατά μήκος όλου του πλανήτη, οι προκριματικές προεδρικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής πραγματοποιήθηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Στη νοτιοδυτική Πολιτεία των ΗΠΑ, την Arizona, που είναι παράλληλα μία εκ των τεσσάρων Πολιτειών που αποτελούν την περιοχή των «Τεσσάρων Γωνιών», πραγματοποιήθηκαν στις 17 Μαρτίου οι προκριματικές προεδρικές εκλογές του Δημοκρατικού Κόμματος. Μετά τη Florida και το Illinois, ο Joe Biden επικράτησε και στην Arizona για το χρίσμα της παράταξης στις επικείμενες προεδρικές εκλογές, έχοντας να αντιμετωπίσει τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο, Donald Trump.

Λόγος γίνεται, λοιπόν, για το PPE-Presidential Preference Election. Η διαδικασία έχει ως εξής. Οι ψηφοφόροι της Arizona επιλέγουν τον προτιμότερο προεδρικό υποψήφιο για τις επερχόμενες γενικές εκλογές, οι οποίες θα λάβουν χώρα στις 3 Νοεμβρίου 2020. Ωστόσο, μόνο ψηφοφόροι που έχουν εγγραφεί σε ένα συμμετέχον πολιτικό κόμμα μπορούν να πάρουν μέρος στην ψηφοφορία. Φέτος στην Arizona δεν πραγματοποιήθηκαν προκριματικές εκλογές για το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, παρά μόνο για τους Δημοκρατικούς.

Ο Joe Biden, υπήρξε ο νικητής και αυτής της εκλογικής δοκιμασίας, καθώς σημείωσε θριαμβευτική νίκη και στις εσωκομματικές εκλογές της Arizona, με ποσοστό 44.4% και περισσότερες από 260 χιλιάδες ψήφους. Μάλιστα, έλαβε τις περισσότερες ψήφους στις 13 από τις 15 κομητείες της Arizona. Ο Biden κέρδισε με ένα μεγάλο προβάδισμα έναντι του Sanders, εξασφαλίζοντας τουλάχιστον 39 αντιπροσώπους. Ο Sanders έρχεται δεύτερος έτσι με 32.8% και περίπου 193 χιλιάδες ψήφους, κερδίζοντας συγχρόνως 28 αντιπροσώπους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Arizona είναι παραδοσιακά μια πολιτεία που ψηφίζει το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και μόνο δύο Δημοκρατικοί υποψήφιοι τα εβδομηντατέσσερα χρόνια έχουν καταφέρει να κερδίσουν την Arizona σε γενικές εκλογές. Και αυτοί είναι ο Bill Clinton το 1996 και ο Harry Truman το 1948.

Ο πρώην αντιπρόεδρος του Barack Obama, με κεντρώα πολιτική κατεύθυνση, εκπροσώπησε στις κλειστές προκριματικές εκλογές την έμπειρη ηγεσία και τη δέσμευση για ενότητα. Όπως αναφέρει και η Δημοκρατική υποψηφία γερουσιαστής για την πολιτεία της Νέας Υόρκης, Kirsten Gillibrand «η χώρα χρειάζεται απεγνωσμένα έναν Πρόεδρο με ειλικρίνεια και ακεραιότητα όπως ο Biden, ο οποίος πέρα από αυτά έχει και το πάθος και τον χαρακτήρα να ηγηθεί στους πολίτες».

Ο Biden πήρε καθαρό προβάδισμα στην κούρσα τις τελευταίες δύο εβδομάδες, επικρατώντας σε 16 από τις 21 πολιτείες που κρίθηκαν στην κούρσα κι εξασφαλίζοντας περίπου 150 αντιπροσώπους περισσότερους στο συνέδριο των Δημοκρατικών που έρχεται τον Ιούλιο. Μετά τους προκριματικούς, η συνάντηση των κομματικών συμβουλίων και της κομματικής επιτροπής θα πραγματοποιηθεί στο Φοίνιξ στις 16 Μαΐου 2020 για να οριστούν οι εκπρόσωποι που θα σταλούν στη Δημοκρατική Εθνική Συνέλευση.


Πηγές

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σωτηρία Κόρδα
Σωτηρία Κόρδα
Γεννηθείσα το 1999 στην Πάτρα, σπουδάζει στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Είναι γνώστρια Αγγλικής, Γαλλικής, Ρωσικής και Αραβικής γλώσσας. Έλκεται ιδιαίτερα από το Διεθνές Δίκαιο και τις σύγχρονες εξελίξεις στη διεθνή σκακιέρα. Παρακαλουθεί σεμινάρια και έχει συμμετάσχει σε Μοντέλα Ηνωμένων Εθνών (EUropaS, ThessISMUN), αλλά και στο Πανελλήνιο Κοινοβούλιο Νέων.