24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήFinancial ReportFinancial Report: 9/3 - 13/3

Financial Report: 9/3 – 13/3


Του Μανώλη Ανδριγιαννάκη,

09/03/2020: Νέα μαύρη Δευτέρα για το Χρηματιστήριο Αθηνών που κατρακυλά όλο και πιο χαμηλά, κάτω από τις 600 μονάδες.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με τεράστιες απώλειες 13,39%(!), καταλήγοντας στις 593,07 μονάδες. Στη διάρκεια της ημέρας κινήθηκε ανάμεσα στις 592,34 μονάδες και στις 677,25 που ήταν και η τιμή ανοίγματος της συνεδρίασης.

Χαοτική ήταν εικόνα του Χρηματιστηρίου, με τον ΓΔ να χάνει όλα τα κέρδη που είχε σημειώσει το 2019 και να υποχωρεί κάτω από τις 600 μονάδες, στα επίπεδα του Νοεμβρίου του 2018. Ο δε τραπεζικός δείκτης σημείωσε βουτιά της τάξης του 16,95%, στις 420,25 μονάδες. Η Alpha Bank έκλεισε στο -15,58%, η Πειραιώς στο -18,86%, η Εθνική στο -20,34% και η Eurobank στο -15,15%, σε πλήρη κατάρρευση. Συνολικά 5,5 δισ. ευρώ χάθηκαν από την κεφαλαιοποίηση της ελληνικής αγοράς στη συνεδρίαση της Δευτέρας. Το κραχ ήρθε σε ένα περιβάλλον βύθισης που παρουσίαζαν οι ευρωπαϊκές αγορές λόγω των ανησυχιών γύρω από την εξάπλωση του κορωνοϊού και τις επιπτώσεις στην οικονομία. Η Moody’s χτύπησε το καμπανάκι της παγκόσμιας ύφεσης, ενώ μαζί και με τη βουτιά του πετρελαίου, επιδείνωσαν την ψυχολογία της αγοράς.

Η αγορά δείχνει να μην έχει καμία αντίσταση και να είναι εγκλωβισμένη σε ένα σπιράλ ανελέητου σφυροκοπήματος. Όταν σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες η αγορά χάνει κέρδη 15 μηνών, καταλαβαίνουμε πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση διεθνώς. Οι έντονοι τριγμοί στις διεθνείς αγορές δεν έχουν αφήσει ανεπηρέαστη ούτε την αγορά ομολόγων. Η απόδοση του ελληνικού 10-ετούς έχει εκτοξευθεί στο 1,86%, με το κόστος δανεισμού της Ελλάδας να διπλασιάζεται από τα ιστορικά χαμηλά του 0,92%, που σημείωνε πριν τρεις μόλις εβδομάδες.

10/03/2020: Έβγαλε αντίδραση το Χρηματιστήριο, σημειώνοντας ισχυρή άνοδο.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 5,93% και στις 628,25 μονάδες. Στη διάρκεια της συνεδρίασης κινήθηκε μεταξύ των 593,68 μονάδων και των 645,06 μονάδων.

Μετά από τρεις συνεχόμενες ημέρες ισχυρών απωλειών, το Χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα ανέκαμψε, σημειώνοντας σημαντικά κέρδη. Η εικόνα της αγοράς ήταν θετική, με αρκετούς τίτλους υψηλής κεφαλαιοποίησης να κλείνουν με διψήφια ποσοστά ανόδου και αυξημένο τζίρο. Για παράδειγμα, οι Λάμδα, Σαράντης και ΓΕΚ Τέρνα έκλεισαν με κέρδη άνω του 15%, ενώ άνω του +13% ήταν η άνοδος σε Alpha Bank, Eurobank και ΕΧΑΕ. Κέρδη 11,20% σημείωσε η Εθνική, με τις Βιοχάλκο και ΔΕΗ να κλείνουν στο +10%. Η εγχώρια αγορά προσπάθησε να προβάλει αντιστάσεις στη συνεχόμενη πτώση και σε αυτή τη φάση τα κατάφερε.

Ωστόσο, η διάθεση που επικράτησε στη συνεδρίαση της Τρίτης δεν αναιρεί την πορεία των τελευταίων εβδομάδων. Η κεφαλαιοποίηση στο ελληνικό χρηματιστήριο έχει μειωθεί σημαντικά, καθώς από τις 24 Ιανουαρίου έχουν χαθεί πάνω από 20 δισεκατομμύρια. Το πλήγμα που έχει δεχτεί το χρηματιστήριο από τότε που ξέσπασε η επιδημία του κορωνοϊού είναι τεράστιο και η κατάσταση δεν θα αλλάξει, αν δεν υπάρξει κάποια σαφής βελτίωση στους ρυθμούς εξάπλωσης του ιού. Όσο η οικονομική δραστηριότητα αναστέλλεται λόγω των μέτρων πρόληψης, τόσο οι επενδυτές θα αναζητούν ασφαλή καταφύγια για τα κεφάλαια τους, γυρίζοντας την πλάτη σε αγορές όπως η ελληνική.

Οι εκτιμήσεις για επιβράδυνση της ανάπτυξης στη χώρα πληθαίνουν. Οι επιπτώσεις θα φανούν στην εξέλιξη του ΑΕΠ, το οποίο πλέον καθίσταται αδύνατον να πιάσει τις προβλέψεις. Όπως είναι λογικό, μέσα στο δύσκολο επενδυτικό και μακροοικονομικό περιβάλλον τόσο οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας όσο και εκείνες των ιδιωτικοποιήσεων θα επιβραδυνθούν, με την αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας να ανακόπτεται βιαίως.

11/03/2020: Βυθίστηκε εκ νέου το Χρηματιστήριο, που πλέον κινείται πέριξ των 600 μονάδων.

Αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 4,10% και στις 602,48 μονάδες. Το χαμηλότερο σημείο της ημέρας ήταν στις 596,32 μονάδες και το υψηλότερο στις 640,17 μονάδες.

Η πίεση των πωλητών επανήλθε και έκαμψε τις αντιστάσεις της αγοράς, καταποντίζοντας και πάλι το Γενικό Δείκτη. Η έντονη μεταβλητότητα από συνεδρίαση σε συνεδρίαση παραμένει ιδιαίτερα έντονη και όσο δεν αντιστρέφονται τα αίτια αυτής της κατάστασης (η εξάπλωση του κορωνοϊού), το μέλλον θα προδιαγράφεται ζοφερό. Το επενδυτικό κλίμα παραμένει αρνητικό και δηλώσεις όπως του Αμερικανού υπουργού οικονομικών ότι οι συνέπειες της κρίσης του κορωνοϊού έχουν υποεκτιμηθεί και της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που προειδοποιεί ότι ο κόσμος κινδυνεύει να βιώσει μία κρίση τύπου 2008… ρίχνουν την ψυχολογία των επενδυτών στα τάρταρα. Σε αυτό το κλίμα, προσδοκίες για καλύτερες ημέρες στις αγορές δεν μπορούν να υπάρξουν άμεσα.

Οι αγορές αναμένουν την ανακοίνωση των μέτρων από την ΕΚΤ για την τόνωση της οικονομίας, που έχει υποστεί τεράστιο πλήγμα από την ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού. Η Τράπεζα της Αγγλίας ήδη ακολούθησε το παράδειγμα της αμερικανικής Federal Reserve μειώνοντας το βασικό επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης, στο 0,25% σε μια προσπάθεια να θωρακίσει την οικονομία της. Η ελληνική αγορά, την ίδια στιγμή, ωστόσο επηρεάζεται έντονα και από τον γεωπολιτικό κίνδυνο που διατρέχει η χώρα. Η κατάσταση που επικρατεί στον Έβρο, όσο από οι συνεχιζόμενες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας αποτελούν πρόσθετο παράγοντα αστάθειας για το χρηματιστήριο. Θα χρειαστεί χρόνο η εγχώρια αγορά για να μπορέσει να ανακάμψει πλήρως και να βρει εκ νέου το ρυθμό της.

12/03/2020: Νέο κραχ στο ελληνικό Χρηματιστήριο που καταλήγει κάτω ακόμα και από τις 550 μονάδες.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με νέες τεράστιες απώλειες 10,61%(!) και κατέληξε στις 538,55 μονάδες. Το χαμηλότερο σημείο της ημέρας ήταν στις 538,37 μονάδων, ενώ το υψηλότερο στις 602,42 μονάδες.

Η ελληνική αγορά εξακολουθεί να βρίσκεται σε ένα πρωτοφανές σπιράλ πτώσης, υποχωρώντας επιπλέον 10,61%, στο πλαίσιο του διεθνούς sell off που έχει προκαλέσει το παγκόσμιο οικονομικό σοκ από την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού. Στο ταμπλό του ΧΑ τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε η Εθνική με 20,95%(!) και ακολούθησαν η Βιοχάλκο στο -18,88%, η Eurobank στο -17,36%, η Πειραιώς στο -16,67%, η Coca Cola στο -15,07%, ο Ελλάκτωρ στο -14,72%, η ΔΕΗ στο -13,68%, η Alpha Bank στο -12,37% και οι ΓΕΚ Τέρνα, ΟΠΑΠ και ΑΔΜΗΕ με απώλειες άνω του 11%. Οι πλειοψηφία των υπολοίπων κινήθηκαν με απώλειες 6-10%.

Οι αγορές εκτιμούν ότι οι οικονομικές επιπτώσεις από την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού προοιωνίζουν σημαντική μείωση της οικονομικής δραστηριότητας και ισχυρή ύφεση, οδηγώντας την παγκόσμια οικονομία σε αχαρτογράφητα νερά. Σημαντικό ρόλο στις πτώση των διεθνών αγορών διαδραμάτισαν και οι ανακοινώσεις από την ΕΚΤ και τα νέα μέτρα στήριξης της ρευστότητας, που απέτυχαν να προσφέρουν κάποιο στήριγμα στις αγορές. Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κ. Λαγκάρντ, επιβεβαίωσε ότι το σοκ από τον ιό είναι πολύ σοβαρό, κάνοντας έκκληση στις κυβερνήσεις να δράσουν συντονισμένα και να καταρτίσουν ένα φιλόδοξο σχέδιο στήριξης της οικονομίας, προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος. Μετά τις ανακοινώσεις, οι απώλειες αυξήθηκαν στην Ευρώπη, ενώ ακολούθησε και η βουτιά της Wall Street. Μεγάλη επιδείνωση καταγράφηκε και στην αγορά ομολόγων, με την απόδοση του ελληνικού 10-ετούς ομολόγου να είναι στο 1,72%.

13/03/2020: Βρήκε αντιστάσεις και επέστρεψε στα κέρδη το Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να κρατάει τις 550 μονάδες.

Συγκεκριμένα, έκλεισε με κέρδη 2,49% στις 551,97 μονάδες. Στη διάρκεια της συνεδρίασης της Παρασκευής κινήθηκε μεταξύ των 540,36 μονάδων και των 569,10 μονάδων. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο ΓΔ κατέγραψε απίστευτες απώλειες 19,38%, ενώ ο κρίσιμος τραπεζικός κλάδος σημείωσε πτώση 22,27%, χάνοντας όλην την πρόοδο των προηγούμενων μηνών.

Παρά την άνοδο που σημειώθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι κύριοι κλάδοι της αγοράς κατέγραψαν ιστορικό ρεκόρ απωλειών, αφού έχασαν το 19-23% της αξίας τους. Την ίδια ώρα, οι πιθανότητες να υποχωρήσουν σε χαμηλότερα επίπεδα παραμένουν υψηλές, με δεδομένο ότι η βασική αιτία του πτωτικού σπιράλ, ο κορωνοϊός, εξακολουθεί να εξαπλώνεται ραγδαία. Μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες, από τις 24 Ιανουαρίου και όταν ο γενικός δείκτης άγγιζε τις 950 μονάδες, έχουν χαθεί σχεδόν 25 δισ. ευρώ από την συνολική κεφαλαιοποίηση του ΧΑ.

Ο δε τραπεζικός δείκτης, για τρίτη φορά από το 2016, κινείται στα ιστορικά χαμηλά των 360-370 μονάδων. Ο κλάδος των τραπεζών συνεχίζει να μας εκπλήσσει δυσάρεστα, αποτελώντας τον πιο αδύναμο κρίκο του συστήματος. Τα παλαιά προβλήματα του επανέρχονται δριμύτερα, κυρίως ως προς τη δημιουργία νέων κόκκινων δανείων από κλάδους που θα υποστούν συντριπτικά πλήγματα από την πανδημία, όπως μεταξύ άλλων ο τουρισμός, η ναυτιλία, οι μεταφορές, οι καταναλωτικές αλυσίδες. Τέλος, την αβεβαιότητα, που έχει επικρατήσει, εντείνει και το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουν υπάρξει αξιόπιστα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας και δεν αποτυπώνεται πλήρως η επίδραση των μέτρων που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μανώλης Ανδριγιαννάκης
Μανώλης Ανδριγιαννάκης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1999 και είναι προπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του ΟΠΑ. Παρακολουθεί σεμινάρια και ημερίδες πολιτικής, οικονομίας, γεωπολιτικής και τεχνολογίας, ενώ συμμετέχει σε συνέδρια και προγράμματα προσομοίωσης πολιτικών θεσμών (Europa.S, ΠΠΔΣ, ΜΒΕ, MEUS). Στις δημοτικές εκλογές του 2019 ήταν υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Βύρωνα, στην Αθήνα. Στο OffLine Post έφερε την ιδιότητα του Αρχισυντάκτη Οικονομικών κατά το διάστημα Ιούνιος 2019-Ιούνιος 2020.