Του Αλέξανδρου Γκανά,

Έχει περάσει, κάτι παραπάνω από μια εβδομάδα απ’ την απαρχή της μαζικής συρροής μεταναστών, προερχόμενων απ’ την Τουρκία, στην ελληνική συνοριακή γραμμή του Έβρου. Κατά το διάστημα αυτό, η ελληνική κυβέρνηση κλήθηκε να πάρει μια σειρά σπασμωδικών αποφάσεων και μέτρων, προς αντιμετώπιση της νεοδιαμορφωθείσας κατάστασης και προς άμβλυνση της, σχετικής με το μεταναστευτικό, κρίσης. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, λοιπόν, υιοθέτησε μια σκληρή πολιτική, επιλέγοντας να κλείσει τα σύνορα και συνάμα, να απαγορεύσει την είσοδο των προαναφερθέντων μεταναστών στα όρια της ελληνικής επικράτειας. Κάτι τέτοιο έγινε δυνατόν, μέσω της αποστολής, ενός μεγάλου μέρους, εκ των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων, στις Καστανιές του Έβρου και παράλληλα, μέσω της ενίσχυσης, των περιπολιών των ελληνικών σκαφών της ακτοφυλακής σε ορισμένα τμήματα των θαλάσσιων συνόρων της χώρας. 

Το ελληνικό κράτος και αυτοί που το διοικούν, κλήθηκαν να λάβουν ορισμένες καίριες αποφάσεις σε μια περίοδο ταραχής και το έκαναν με τρόπο ορθό και δυναμικό. Τα ληφθέντα απ’ την ελληνική κυβέρνηση μέτρα, ενισχύουν την κρατική συνοχή και καθιστούν, σε κάθε περίπτωση, σαφές, ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποποιηθεί, το απόλυτο και κυρίαρχό της δικαίωμα της προστασίας των εθνικών συνόρων, καθώς και ότι δεν πρόκειται να υποκύψει σε «τραμπουκιστικές» και εκβιαστικές πολιτικές, που αποσκοπούν στην δημιουργία κρίσης και σύγχυσης. Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνονται και απ’ τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της χώρας, στο «CNN», στις οποίες ο υποφαινόμενος τονίζει ότι: «Η Ελλάδα, έχει κάθε δικαίωμα να προστατεύσει τα σύνορα της και αυτό θα συνεχίσει να κάνει».

Η εφαρμογή της εν λόγω πολιτικής απ’ τον Κυριάκο Μητσοτάκη, φαίνεται να βρίσκει σύμφωνη την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων ψηφοφόρων. Κάτι τέτοιο αποδεικνύεται και απ’ τα αποτελέσματα μιας δημοσκόπησης που πραγματοποιήθηκε απ’ την «Opinion Poll» και δημοσιεύτηκε σήμερα στο «Πρώτο Θέμα». Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την αναφερθείσα δημοσκόπηση, κάτι παραπάνω απ’ το 90% των ερωτηθέντων Ελλήνων ψηφοφόρων, κρίνει ότι ο κ. Μητσοτάκης και η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασαν ορθά στην προσπάθεια εκβιασμού του Ταγίπ Ερντογάν, ενώ μόλις το 9% συμμερίζεται την αντίθετη άποψη. Περαιτέρω, το 81% των ερωτηθέντων, υποστηρίζει την υιοθέτηση μιας σκληρότερης γραμμής απ’ την ελληνική κυβέρνηση, σ’ ότι αφορά την διαχείριση του μεταναστευτικού, γεγονός που σημαίνει ότι μόνο το 18% διαφωνεί με κάτι τέτοιο. Επιπρόσθετα, το 62% των ερωτηθέντων δήλωσαν την αποδοκιμασία τους σε σχέση με τον τρόπο που διαχειρίστηκε, η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το θέμα του μεταναστευτικού, ενώ περίπου το 29%, δηλώνει ικανοποιημένο με τους χειρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ. Τέλος, διατυπώθηκε ερώτημα, στην εν λόγω έρευνα, σε σχέση με την πρόθεση ψήφου στις ερχόμενες εκλογές. Σ’ αυτό το 38,8% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα στήριζε με την ψήφο του την Νέα Δημοκρατία, ενώ στην δεύτερη θέση βρίσκεται το ΣΥΡΙΖΑ, λαμβάνοντας ποσοστό της τάξη του 20,8%.

Τα αποτελέσματα της προαναφερθείσας δημοσκόπησης, κρίνονται ιδιαίτερα πάγια και σημαντικά, ειδικότερα αν αναλογιστεί κανείς ότι αντικατοπτρίζουν, τις αντιλήψεις και τα «πιστεύω» του ελληνικού λαού συνολικότερα. Η δημοκρατία είναι το πολίτευμα των πολλών. Είναι το πολίτευμα όπου ο λαός, μέσω των εκλεγμένων αντιπροσώπων του, είναι το κύριο όργανο που πρέπει να κατευθύνει και να επηρεάζει, σε βαθμό σημαντικό, την κυβερνητική πολιτική και βούληση. Ως εκ τούτου, ο Κ. Μητσοτάκης, ικανοποιεί μέσω της πολιτικής του και των μέτρων που λαμβάνει, τα αιτήματα και τις αντιλήψεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων ψηφοφόρων, όπως κάτι τέτοιο συνάγεται απ’ τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που δημοσιεύτηκε στο «Πρώτο Βήμα». Συμπληρωματικά, τα αποτελέσματα αυτά, αναδεικνύουν μια καίρια και ουσιαστική αντίληψη του ελληνικού λαού, δηλαδή, αυτήν της προστασίας των εθνικών συνόρων και κατ’ επέκταση των εθνικών εννόμων συμφερόντων. 

Συνοψίζοντας, όπως διαφαίνεται απ’ την εν λόγω δημοσκόπηση, ο ελληνικός λαός στέλνει ένα μήνυμα εμπιστοσύνης στον κ. Μητσοτάκη, και φαίνεται να υποστηρίζει ακράδαντα την προώθηση, μιας πολιτικής που προβάλλει ως βασικότερο μέλημα την προστασία των εθνικών κεκτημένων, ενάντια στην διενέργεια εξόφθαλμων και πλήρως προσβλητικών πολιτικών παιχνιδιών απ’ την γείτονα χώρα, που δείχνει να θεωρεί τις ανθρώπινες ζωές σαν απλά πιόνια σε μια μεγάλη «πολιτική σκακιέρα».


Αλέξανδρος Γκανάς

Είναι προπτυχιακός φοιτητής του τμήματος Νομικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Ο κλάδος της νομικής, ανέκαθεν φάνταζε ιδιαίτερα συναρπαστικός σε εκείνον, εφόσον από πολύ νεαρή ηλικία γνώριζε ότι αυτήν την κατεύθυνση θα ήθελε να ακολουθήσει μελλοντικά. Τα τελευταία δύο χρόνια ασχολείται ερασιτεχνικά με την συγγραφή και πιο συγκεκριμένα με την συγγραφή πολιτικών δοκιμίων, ποιημάτων και σύντομων διηγημάτων της λογοτεχνίας του φανταστικού. Τρέφει επιπλέον, μια ιδιαίτερη αγάπη για τον αθλητισμό, την τζαζ μουσική και το σκάκι, ευελπιστώντας ότι, κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον θα του δοθεί και η ευκαιρία να συμμετάσχει σε σκακιστικούς αγώνες.