12.9 C
Athens
Κυριακή, 6 Δεκεμβρίου, 2020
Αρχική Πολιτική Γνώμη Στα εθνικα ζητηματα δεν χωράνε κομματικά...

Στα εθνικα ζητηματα δεν χωράνε κομματικά…


Της Κέλλυς Σαουάχ – Μαραγκουδάκη, 

Σε κινήσεις θωράκισης των συνόρων της σε στεριά και θάλασσα συνεχίζει να προχωρά η ελληνική πλευρά, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη, για τέταρτη ημέρα, η συρροή μεταναστών και προσφύγων στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Δήλωση Κυβερνητικού Εκπρόσωπου:

«Τις τελευταίες μέρες, η Ελλάδα δέχεται αιφνίδια, μαζική, οργανωμένη και συντονισμένη, πίεση από μετακινήσεις πληθυσμών στα ανατολικά, χερσαία και θαλάσσια, σύνορά της. Η μετακίνηση αυτή, κατευθύνεται και ενθαρρύνεται από την Τουρκία. Οι ενέργειες αυτές γίνονται κατά παράβαση των υποχρεώσεων που απορρέουν από την κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας. Η Τουρκία αντί να περιορίσει τα κυκλώματα διακινητών μεταναστών και προσφύγων, έχει γίνει η ίδια διακινητής. Τα συγκεντρωμένα άτομα επιχειρούν διά της βίας να εισέλθουν σε ελληνικό έδαφος, παρά το γεγονός ότι από την ελληνική πλευρά έχει καταστεί σαφές, με κάθε τρόπο ότι δεν επιτρέπεται καμία απολύτως διέλευση. Λόγω του συντονισμένου και μαζικού χαρακτήρα της, η μετακίνηση αυτή δεν έχει καμία σχέση με το διεθνές δίκαιο του ασύλου που αφορά μόνο εξατομικευμένες περιπτώσεις. Υπό τις συνθήκες αυτές, η παρούσα κατάσταση συνιστά ενεργή, σοβαρή, εξαιρετική και ασύμμετρη απειλή κατά της εθνικής ασφάλειας της χώρας. Τα συγκεντρωμένα άτομα χρησιμοποιούνται ως πιόνια από την Τουρκία για την άσκηση διπλωματικής πίεσης».

Η χώρα μας κατόπιν της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για τη διαφύλαξη της ακεραιότητας μας.

  • Αναβάθμιση σε μέγιστο επίπεδο των μέτρων φύλαξης των ανατολικών, χερσαίων και θαλάσσιων, συνόρων της χώρας από τα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις για την αποτροπή παράνομων εισόδων στη χώρα.
  • Προσωρινή αναστολή, για ένα μήνα από την ημέρα λήψης της παρούσας απόφασης, της υποβολής αιτήσεων ασύλου όσων εισέρχονται στη χώρα παράνομα.
  • Άμεση επιστροφή, όπου αυτό είναι δυνατόν, στη χώρα προέλευσης, χωρίς καταγραφή, όσων εισέρχονται παράνομα σε ελληνικό έδαφος.
  • Υποβολή αιτήματος στην FRONTEX για ανάπτυξη της ομάδας RABIT με στόχο τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της χώρας, που συνιστούν και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Άμεση γνωστοποίηση της παρούσας απόφασης, στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και την κίνηση της διαδικασίας του άρθρου 78 παράγραφος 3 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να ληφθούν προσωρινά μέτρα υπέρ της Ελληνικής Δημοκρατίας, για την αντιμετώπιση επείγουσας κατάστασης λόγω αιφνίδιας εισροής υπηκόων τρίτων χωρών, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Άσκηση με πραγματικά πυρά από τον στρατό, τόσο στον Έβρο όσο και στο Αιγαίο προς γνώσιν και συμμόρφωσιν.

Ενισχύονται καθημερινά οι ελληνικές στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται στον Έβρο. Την ώρα που η πατρίδα μας βρίσκεται σε κίνδυνο και η κυβέρνηση με απόλυτη ψυχραιμία επιδεικνύει διπλωματικούς ελιγμούς δεχόμενη ασύμμετρη απειλή, το γραφείο Τύπου της Νεολαίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α με ανακοίνωσή του καλωσορίζει τα άτομα που βρίσκονται στα σύνορα καλώντας τους «αλληλέγγυους» να σταθούν στο πλάι τους. Συγκεκριμένα στον προσωπικό λογαριασμό τους στο Twitter έγραψαν «Καλούμε όλους τους/τις αλληλέγγυους/ες, τους φορείς της κοινωνίας των πολιτών, και όλους τους προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες να σταθούν στο πλάι των προσφύγων και μεταναστών με ανθρωπιά και αλληλεγγύη».

Η Νεολαία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α έκρινε καλό να σχολιάσει την κατάσταση στο μεταναστευτικό ύστερα από τόσες μέρες απραξίας. Δηλώνει μάλιστα ότι «με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες θα ζήσουμε μαζί». Εχθές, ωστόσο, κατά το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας ουσιαστικά άδειασε τη νεολαία του κόμματος του λέγοντας ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία πως αυτό που έκανε η κυβέρνηση κλείνοντας τα σύνορα, ήταν αυτό που έπρεπε». Από τα υπόλοιπα κόμματα, το ΜέΡΑ25 ζητάει «άσυλο στους κατατρεγμένους», η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ θέλει «νάρκες στα σύνορα» και το ΚΚΕ κάνει λόγο για «ανυπακοή στα ευρωατλαντικά σχέδια».

Αναρωτιέται κανείς ακόμα, γιατί δεν έχει γίνει σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών; Στα εθνικά ζητήματα δεν χωράνε κομματικά. Δεν υπάρχουν χρώματα και ιδεολογικές διαφορές. Μόνο εθνική ομόνοια, ψυχραιμία και συνεννόηση.


Κέλλυ Σαουάχ-Μαραγκουδάκη

Είναι Δημοσιογράφος, πτυχιούχος Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και αυτή τη στιγμή ολοκληρώνει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών της στον τομέα της Βιοηθικής. Φέρει ιδιαίτερη προτίμηση στις αναλύσεις της κοινωνικοπολιτικής επικαιρότητας. Μοτό ζωής της: «Η γνώση είναι δύναμη».

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Βιώνει η Βόρεια Κορέα την υγειονομική κρίση του κορωνοϊού;

Του Βασίλειου Τρικούπη, Η πανδημία του κορωνοϊού, η ταχύτατη εξάπλωσή του και η ομολογούμενη παγκόσμια ανησυχία για τη συμπεριφορά του, τις ενδεχόμενες μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του...

Κωνσταντής Κολοκοτρώνης: Ο τιμωρός των Τουρκαλβανών

Της Μαρίας Τσέα, Κατά τη διάρκεια του 16ου αιώνα, πολλά επαναστατικά κινήματα ξεσπούσαν κατά τόπους σε όλη την ελληνική επικράτεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, με τα...

How China could be a colonial power without legally being one

By Venia Kontogianni, China has been coming to Africa’s aid for decades and its outgoing capital has been the catalyst behind the continent’s rapid infrastructure...

Τριτοβάθμια εκπαίδευση και ένταξη ατόμων με ΔΑΔ και ΔΑΦ: Υφίσταται σήμερα;

Της Κωνσταντίνας Αυγερινού, Μια καλά κρυμμένη, για το κράτος υπόθεση, ήρθε στο προσκήνιο πριν λίγες μόλις ημέρες, όταν 58 στο σύνολο φορείς και διαδικτυακές ομάδες...
Κέλλυ-Σαουάχ Μαραγκουδάκη
Είναι Δημοσιογράφος, πτυχιούχος Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και αυτή τη στιγμή ολοκληρώνει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών της στον τομέα της Βιοηθικής. Φέρει ιδιαίτερη προτίμηση στις αναλύσεις της κοινωνικοπολιτικής επικαιρότητας. Μοτό ζωής της: «Η γνώση είναι δύναμη».