10.9 C
Athens
Τρίτη, 26 Ιανουαρίου, 2021
Αρχική Παρατηρητήριο Αμερικανικών Εκλογών Εκλογές στο New Hampshire: Η νίκη Sanders, τα υψηλά ποσοστά Buttigieg και...

Εκλογές στο New Hampshire: Η νίκη Sanders, τα υψηλά ποσοστά Buttigieg και η πτώση του φαβορί των δημοσκοπήσεων Biden


Της Σωτηρίας Γιαννακοπούλου,

Σε αντίθεση με την πρώτη εσωκομματική μάχη των Δημοκρατικών στην Iowa, οι προκριματικές εκλογές στο New Hampshire κύλησαν με ομαλούς ρυθμούς, επανορθώνοντας για την πρωτοφανή σύγχυση και καθυστέρηση που σημειώθηκε κατά την καταμέτρηση των αποτελεσμάτων της πρώτης εσωκομματικής μάχης, η οποία έπληξε, κατά γενική ομολογία, την εικόνα του ισχυρού κόμματος, προκαλώντας έντονο προβληματισμό στην εκλογική βάση του, όσον αφορά τη φερεγγυότητα και την ετοιμότητά του για τη λήψη της εξουσίας, ενώ παράλληλα αποτέλεσε αφορμή για εξαπόλυση νέων πυρών από πλευράς των Ρεπουμπλικανών, οι οποίοι χαρακτήρισαν το περιστατικό ως ένα δείγμα της ανικανότητας των μπλε αντιπάλων τους.

Μεγάλος νικητής των εκλογών αναδείχθηκε ο Bernie Sanders με ποσοστό που αγγίζει σχεδόν το 25.8%, νιώθοντας, ωστόσο, στην πλάτη του την ανάσα του Pete Buttigieg, ο οποίος εξακολουθεί, παρά τις προβλέψεις των δημοσκόπων, να αποτελεί την έκπληξη των εσωκομματικών εκλογών των Δημοκρατικών, αποσπώντας το 24,4% των ψήφων. Παρά τη διαφορά της μιάμισης ποσοστιαίας μονάδας και των σχεδόν 4000 ψήφων, οι δύο υποψήφιοι μοιράζονται από 9 εκλέκτορες από τους συνολικά 24 της εν λόγω πολιτείας, ενώ οι υπόλοιποι 6 κερδήθηκαν από την τρίτη στην ψηφοφορία Amy Klobuchar, η οποία συγκέντρωσε το 19,8% των ψήφων. Στην τέταρτη θέση αναδείχθηκε η Elizabeth Warren με ποσοστό 9,3%, ενώ ο πρώην αντιπρόεδρος του Barack Obama και φαβορί για το χρίσμα, βάσει των δημοσκοπήσεων, Joe Biden περιορίστηκε μόλις στο 8,4%, ποσοστό το οποίο χαρακτηρίστηκε κάθε άλλο παρά ελπιδοφόρο για την πορεία του στις εκλογές από τους εσωκομματικούς κύκλους.

Μεγάλο ενδιαφέρον, πέραν των αποτελεσμάτων, παρουσιάζουν φυσικά και τα στατιστικά της συγκεκριμένης εκλογικής μάχης, σκιαγραφώντας επίσημα το προφίλ των υποψηφίων, τις κοινωνικές ομάδες στήριξής τους, αλλά και τα ζητήματα που καθορίζουν την απόφαση των ψηφοφόρων για την επιλογή του πιο κατάλληλου υποψηφίου για την ηγεσία των Δημοκρατικών. Το πρώτο συμπέρασμα, που προκύπτει από την ανάλυση των στατιστικών δεδομένων, είναι ότι ο εκπρόσωπος της αριστερής πτέρυγας των Δημοκρατικών Sanders, μονοπωλεί την ψήφο των νέων γενεών, με το 51% των ψηφοφόρων ηλικίας από 18-29 ετών να τάσσεται υπέρ της υποψηφιότητάς του, ενώ καταφέρνει να κερδίσει την πλειοψηφία και του επόμενου ηλικιακού target group των 30-44 με ποσοστό 36%. Το παράδοξο έγκειται στο γεγονός ότι θα περιμέναμε οι ψηφοφόροι μικρότερης ηλικίας να ταυτιστούν με τον 38χρονο Buttigieg και όχι με τον Sanders, ο οποίος φέτος κλείνει τα 78 του χρόνια. Η αντιστρόφως ανάλογη σχέση που προκύπτει, επιβεβαιώνεται και από την ηλικία των ψηφοφόρων του μετριοπαθή Buttigieg, ο οποίος κυριάρχησε στις ηλικίες 45-64 με 27%, ενώ κατάφερε να συγκεντρώσει αξιόλογα ποσοστά, που υπερβαίνουν τα αντίστοιχα του Sanders και στην ομάδα ηλικιών των άνω των 65.

Ένα, ακόμη, σημαντικό δεδομένο, που προκύπτει από τις στατιστικές αναλύσεις, είναι το γεγονός ότι οι ψηφοφόροι του Sanders είχαν καταλήξει στην επιλογή τους αρκετό καιρό πριν από τις εκλογές, σε αντίθεση με τους ψηφοφόρους του Buttigieg, οι οποίοι σε ποσοστό 37% δήλωσαν ότι η ψήφος τους ήταν απόφαση της τελευταίας στιγμής, γεγονός που αποδεικνύει ότι η παρουσία του Buttigieg στο New Hampshire, καθώς και η επικοινωνιακή στρατηγική του, επέφεραν καρπούς στη μερίδα, τουλάχιστον, των αναποφάσιστων. Το εισόδημα, επίσης, αποτελεί μια μονάδα που διαφοροποιεί τους ψηφοφόρους των δύο δημοκρατικών διεκδικητών. Τα χαμηλότερα στρώματα φαίνεται ότι τάσσονται ξεκάθαρα υπέρ του Sanders με ποσοστό 38%, τη στιγμή που ο Buttigieg κερδίζει τη μάχη στο πεδίο των υψηλών εισοδημάτων με 34%.

Η δεύτερη εσωκομματική μάχη των Δημοκρατικών, πέραν των δύο νικητών, ανέδειξε την ανάγκη για ανασυγκρότηση και επαναπροσδιορισμό της επικοινωνιακής στρατηγικής από πλευράς των ηττημένων, δύο εκ των οποίων, μάλιστα, αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τον αγώνα για τη διεκδίκηση του χρίσματος. Ο λόγος για τον εκατομμυριούχο ασιατικής καταγωγής, Andrew Yang, ο οποίος παραιτήθηκε έπειτα από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, προχωρώντας στην εξής δήλωση: «Είμαι άνθρωπος των αριθμών. Με αυτά τα ποσοστά, δε βλέπω πώς μπορώ να είμαι παραγωγικός και να συνεχίσω την καμπάνια μου», ενώ και ο Michael Bennet ανακοίνωσε επίσημα την παραίτησή του, καθώς δεν κατάφερε να αποκομίσει ούτε στη μάχη της Iowa αξιόλογα ποσοστά. Ο Joe Biden, με την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων των εκλογών, αποφάσισε να εγκαταλείψει το New Hampshire, κατευθυνόμενος προς τη Νότια Καρολίνα. Το στρατόπεδο Biden, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που κατέβαλε, ώστε να κρύψει τη δυσαρέσκειά του για το αποτέλεσμα, δε φαίνεται να πείθει, τόσο τους δημοσιογραφικούς κύκλους, όσο και το σύνολο των πολιτών, με τον ίδιο να δείχνει ιδιαιτέρως ψύχραιμος έναντι του αποτελέσματος, δηλώνοντας ότι του αρέσει το New Hampshire, επιθυμώντας να διατηρήσει την εικόνα του αγέρωχου πολιτικού, εν όψει των επόμενων προκριματικών εκλογών στη Νεβάδα και τη Νότια Καρολίνα, στις οποίες ποντάρει πολλά.

Στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών, τα αποτελέσματα θα λέγαμε ότι είναι ξεκάθαρα. Ο πρόεδρος Donalt Trump φαίνεται ότι παίζει χωρίς αντίπαλο, καθώς σημειώνει ποσοστά άνω του 85%, τα οποία ασφαλώς υποδηλώνουν τη σίγουρη συμμετοχή του στις εκλογές στο τιμόνι των Ρεπουμπλικανών. Όσον αφορά τον αντίπαλό του από πλευράς των Δημοκρατικών, όλες οι εκτιμήσεις κρίνονται μάλλον ως μη ασφαλείς, δεδομένου ότι οι μαραθώνιες εσωκομματικές εκλογές θα ολοκληρωθούν στις αρχές του Ιουνίου, με τα δεδομένα να μεταβάλλονται συνεχώς, όπως απέδειξαν οι αποτυχημένες δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών. Το προβάδισμα του Buttigieg εξακολουθεί να υφίσταται, δεδομένου ότι έως τώρα υπερτερεί, έχοντας κερδίσει 22 εκπροσώπους από τις 2 εκλογικές μάχες των Δημοκρατικών έναντι 21 του Sanders. Το αποτέλεσμα αυτό είναι ιδιαιτέρως εύθραυστο και μπορεί να μεταβληθεί ανά πάσα στιγμή. Ωστόσο, όπως ανέφερε και ο ίδιος ο Sanders: «Όποιο και να είναι το αποτέλεσμα, πρέπει οι Δημοκρατικοί να παραμείνουν συσπειρωμένοι, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η μεγάλη απειλή για τη χώρα», αναφερόμενος στον πρόεδρο Trump.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ


Σωτηρία Γιαννακοπούλου

Γεννήθηκε το 1997 στη Δράμα. Από μικρή ηλικία είχε έντονο ενδιαφέρον για την πολιτική, το οποίο έμελλε να καθορίσει και την επιλογή των σπουδών της. Σήμερα είναι απόφοιτη του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ. Έχει δουλέψει ως ασκούμενη στο Υπουργείο Εξωτερικών και σε εταιρεία δημοσκοπήσεων, ενώ έχει συμμετάσχει σε προσομοιώσεις πολιτικών θεσμών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα και ενδιαφέροντα της αποτελούν οι διεθνείς σχέσεις και η πολιτική ανάλυση με την οποία φιλοδοξεί να ασχοληθεί και  σε μεταπτυχιακό επίπεδο.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Το Παλάου και το “bullying” από την Κίνα

Της Σοφίας Μηλιοπούλου, Η νησιωτική χώρα του Παλάου, στα δυτικά του Ειρηνικού Ωκεανού, απαρτίζεται από 340 νησιά περίπου και εν συναρτήσει με τα Ομόσπονδα Κράτη...

Εισαγγελία Αρείου Πάγου: Εγκύκλιοι 1-3/2021

Της Συμέλας Θεοδοσιάδου, Η Εγκύκλιος (ή αλλιώς Οδηγία) συνιστά μία πράξη της Διοίκησης, με ερμηνευτικό χαρακτήρα, η οποία δεν φέρει το στοιχείο της εκτελεστότητας, ήτοι...

The problem with geniuses in films and movies

By Niki Angelopoulou, Intellectual, witty, quick on their feet, sometimes awkward or introverted and always very smart. Sounds familiar? These are the archetypal traits of...

Ιερός Λόχος: Συγκρότηση, Θυσία, Αναβίωση

Του Βασίλη Δημόπουλου, Η συγκρότηση και η δράση του Ιερού Λόχου, στις αρχές του 1821, υπό το πρόσταγμα του Αλέξανδρου Υψηλάντη, αποτελεί ένα από τα...
Σωτηρία Γιαννακοπούλου
Γεννήθηκε το 1997 στη Δράμα. Από μικρή ηλικία είχε έντονο ενδιαφέρον για την πολιτική, το οποίο έμελλε να καθορίσει και την επιλογή των σπουδών της. Σήμερα είναι απόφοιτη του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ. Έχει δουλέψει ως ασκούμενη στο Υπουργείο Εξωτερικών και σε εταιρεία δημοσκοπήσεων, ενώ έχει συμμετάσχει σε προσομοιώσεις πολιτικών θεσμών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα και ενδιαφέροντα της αποτελούν οι διεθνείς σχέσεις και η πολιτική ανάλυση με την οποία φιλοδοξεί να ασχοληθεί και  σε μεταπτυχιακό επίπεδο.